Sign in to follow this  
Followers 0
Coach

Gruvan i Pajala skapar oro

3 posts in this topic

Ett utökat brytningstillstånd från Northland Resources, ang Malmen i Sahavara är inlämnad till Miljödomstolen i Umeå.

Detta bekymrar Gränsälvskommissionen.

Den svavelrika malm som finns i Sahavaara kan orsaka katastrofutsläpp i Muonioälven, som är en av de viktigaste lekområdena för vild lax.

Risken finns i översvämningarna som ökat de senaste åren.

Men Northland Resources har i sin MKB bara beskrivit nederbörd med data 100 år bakåt i tiden.

Vad som bekymrar är att vilkoren ändrats, med mer nederbörd och kraftigare översvämningar de senaste åren.

Risker finns då att svavel och andra tungmetaller läcker ut i natur och laxförande älvar.

Har nedan kopierat finsk text från YLE och använt Google Translate.

Så ursäkta översättningen!

Tills produktionen började Kaunisvaara Framework min expansion för ett miljötillstånd för närvarande i Umeå tingsrätt i Sverige. Gruvan ligger ca tio kilometer från Muonio älv flyter rajajokena stranden. Gruvan område vattendelare rinner in i Muonio älv, som ansluter sig till Torne älv i Sverige och Kolari, Finland Pajala byar nedan.

Border River kommissionen förskräckt utsläpp

Gruvbolaget Northland fick miljötillstånd för den första par år sedan, gränsen floden från kommissionen, strax innan godkännandet av en gräns flod område av gruvprojekt överfördes till kommissionen för värdlandets myndigheter.

Nu gränsen floden, är kommissionen bekymrad över yttrande leverantör av gruvan översvämning av avloppsvatten risker i Torneå-Muonio älv vattensystem.

Border River kommissionens ordförande Matti Hepola var på väg att göra ett miljötillstånd under 2010 och har även tecknat i oktober i år i Umeå tingsrätt yttrande som rör vatten risker är markerade. Hepola som inte är en motsägelse, eftersom Northland Kaunisvaara gruvprojekt nu hanterar tillståndsförfarandet för att expandera tillåtas när klocktornet stenbrottet såg också risken för stenbrottet.

Översvämningsrisker säkerhetsmarginalen svaga

Kommissionen anser att gruvbolaget ansökan har varit generös, och det tar inte hänsyn till kommissionens uppfattning, är klimatförändringen redan visat och äärevöityviä förändringar i vädret.

- Northland har sjunkit till mellan 20 och hundra år av potentiella översvämning och regn, men nu är situationen att erfarenheterna i Finland visar att miljöförhållandena kan vi vara mycket tyngre. I praktiken är därför det regnar mycket mer och sedan måste kunna beräkna i förväg med tillräcklig säkerhet att under alla omständigheter, gruvan dammar hålla vattnet i alla förhållanden och kan hanteras på ett sådant sätt att de inte vidrör vatten dräneras ut ur kontrollerar.

Torneå-Muonio älv vattendelare är en av Europas Natura program i Sverige och Finland. På gränsen till försvinnandet av 80-talet hade lax yngel har ökats fiskebegränsningar och floden området är återigen den viktigaste leken lax i Östersjöområdet.

Länsstyrelsen i Norrbottens län missnöjd

I Sverige kräver Länsstyrelsen i Norrbottens län miljö tillståndsvillkoren svavel gruvavfall, förebyggande av inträde i vattnet. Länsstyrelsen i Norrbottens län Miljöingenjör David Berggård säger Yles e-post intervju med nyheten att länsstyrelsen kräver tydliga regler för vad gruvbolaget ansvarig för att hantera inkommande Saha Hazard dagbrott sulfid rika bortskaffande av avfallsmaterial, för att inte orsaka försurning och metall spridning av mark och vatten. Berggård de negativa effekterna på vattendragen möjlighet är där och det måste förhindras.

Länsstyrelsen i Norrbottens län i Umeå tingsrätt i sitt yttrande sidor dussintals påstådda mot Northland gruvföretaget miljötillstånd för ett antal brister och de nödvändiga korrigeringar av tillståndsvillkoren.

Lapplands Centre Ely orolig lax yngel

Lapplands Närings-och miljöenheten, fiske Enheten har också gjort min korta yttrande om Umeå tingsrätt i oktober och november.

Fiske Division är oroad över lax, öring och Bottniska viken vaellussiasta. Ett särskilt bekymmer är Östersjön öring i naturliga populationer, eftersom de klassificeras som akut hotade.

Fiske Enhet yttrande från gruvan att släppa avloppsvatten som tas om hand maxvärde faller den känsligaste livsfas av fisken på våren, när den unga luckan. Lapplands ELY-centralen anser risken att leken grus på levande lax SAC yngel utsätts för utsläpp, vilket kan öka deras dödlighet väsentligt.

Lappland Ely s miljöenhet att hålla gruvbolaget Northland ansökan alltför generös och uppmärksamma utsläpp till vatten, såg risken för stenbrott syrabildande mineraler och stenar sida. Enligt uttalandet som lagts fram av Northland avloppsvatten selkeytysmenetelmä representerar inte den bästa gruvorna metallhaltig malm i miljöpraxis. Ely kräver övervakning skyldigheter och aktiva och passiva kemiska metoder rengöring, t.ex. reaktiva diken med surt vatten till neutraliseras.

Slutligen, Ely förmån för en ansökan om tillstånd, så länge de kompletterande krav som placerats i tillståndsvillkoren.

Border River kommissionens ordförande Matti Hepolakaan är inte rädd för Kaunisvaara gruva förstöra Torneå-Muonio älv-system.

- Ja, jag är inte särskilt orolig, men jag är orolig för att kunna sortera tillräckligt säkert planen för riskhantering att göra det under alla omständigheter utsläppen håller sig inom gränserna för tillståndet, och eventuella dammen brytskador och olyckor inte hända då.

Gruvbolag: inga betydande effekter på vattendrag

Gruvbolaget Northland har vid flera tillfällen förnekade Kaunisvaara påverkan av vatten. Enligt företaget en betydande inverkan på Muonio älv, vattenkvalitet, fisk och andra vattenlevande organismer är inte min.

Northland har ett gruvprojekt i Kolari Hannukainen på andra sidan Muonio älv, på finska sidan, . När det gäller förstudien pågår. Hannukainen järngruva skulle ha inverkan på vattendrag i Torneå-Muonio älv vattensystem.

Tapani Leisti

Yle Lappland

Edited by Coach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej
sug på denna
Hur utländska är dessa riskkapital bolag som vill
starta gruvor överallt i levade älvar och dom sista
lax förande älvarna EU har!
Hur ser risk kapitalet ut? vilka är involverade?
hur lyckades riskkapital bolagen dom utlänska ändra
på Svensk mineral lag?
Vi låter folket tänka!
Kungen är ju för vattenkraft och gruvor
sitter med i frimurarna!
http://savethebaltic.wordpress.com/2012/12/27/rovdjurs-kapitalism/
I detta fall får vi skattebetalare ta hand om miljöerna när bolagen dragit

 

Välkommen att skriva om gruvan och vad som händer där! ring mig på 093028281 Mvh kenneth

Edited by kockin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Topics

 • Posts

  • Har en Fenwick som jag tycker är riktigt bra som sommarväst. Skickar dig en bild.   Storlek large.
  • Tack för tipsen, ska testa skruven! Och ang. Varför jag vill ha bort hanen så är det som staffan säger, för att endast behöva reklamera en utav delarna. 
  • Det är nog reportern som blandat ihop den "lilla" laxen på 5.2 och öringen som vägde något på 3..
   gokväll!
  • Tack för svaret, Svanberg! Har tänkt på det där med att hyra något där det ingår en båt. Det öppnar många dörrar. Frågan är bara var man kan få tag på det. Vet du om det finns någon sajt/ förmedling där man kan hitta en sådana kontakter? Kanske amerikanska fiskeforum? Har förstått att ska man ha det ultimata fiskeracet så är det typ från mars till juni i Florida när större tarpon rör sig in mot land för att leka. Men med en sån på kroken så är väl risken att grejerna åker på hyllan och det blir typ golf efter det. Bahamas verkar mer layback and take it easy på nått sätt men jag kan ha fel. Behöver bara komma bort ett tag från ekorrhjulet och få lite nya intryck och det är egentligen inte viktigt är inte hur många och stora fiskar  jag kan få.
  • Loop opti runner med extra spole. Riktigt fint skick inte många pass har den gått. Extra spolen har ett märke. Kartong samt neopren finns till både rulle och spole.   Söker en lax rulle #10 linor kommer sitta på. Alla förslag är välkomna.