Sign in to follow this  
Followers 0
Fredrik-flugarn

Kastdobb? Hur funkar det?

7 posts in this topic

Fyra HÖ-helger i rad har blåst bort för att jag är en så rutten stormkastare.

Inte är väl jag den ända som känt mig ovanligt blåst denna vinter?

-Kan någon vänlig själ posta en liten noob-guide så att jag kan blöta mina nybundna vinterflugor med dobb och haspel  istället när vädret trilskas?

Vikt? Färg? Tafslängder/material? Antal flugor man kan riva iväg på samma gång utan alltför mycket trassel?

Och förstås andra vettiga synpunkter...

-Jag looovar träna flugkastet minst lika många timmar som jag slungar dobben! ;)

mvh.Fredrik-flugarn

Share this post


Link to post
Share on other sites
blir det inte ett helvetiskt tvinn när linan och tafsen rivs iväg?

tycker tafsen borde slå sig runt linan?! Går det att lägga en sjunkande dobb i änden och lägga nån svettig räka som upphängare och nåt fult litet fiskyngel som upphängare strax bakom? Då kan man ju bogsera hem dobben över sanden och det ser ut som om räkan blev förföljd av en envis liten fisk?

Tänker jag helt fel nu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du knyter fast taperade tafsen i ett lekare som du sen fäster i huvudlinan genom dobben.

Tafsen slår runt och kommer trassla det är oundvikligt men om du säter lite tyngd  vid änden och bromsar in linan innan nedslaget så tafsen sträcker sig så ska det gå bättre.

Haha ja precis som flugfiske bara annat sätt att få ut det  ;):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Körde ganska mycket med dobb på Skånekusten under några år. En modell som i alla fall funkade för mig var långt spö (underlättar när man har lång tafs) , haspelrulle, Fireline (som ger hyfsad kontakt med grejorna 70-80 m ut och dessutom flyter), flytande blyad trädobb, gummipärla som glidstopp, trevägslekare, polytafs 10 fot intemediate el. slowsink och en meter fluokarbonspets runt 0,25, små flugor modell Ullsock fast bundna på plasttub 1-3 cm och en riktigt vass liten trekrok storl. 12-14 intryckt i tuben.

Kasta mjukt, bromsa upp ekipaget innan nedslaget så tafs o fluga vänder över och ta hem mycket långsamt. Den lilla trekroken gör att fisken oftast krokar sig själv - man fortsätter helt enkelt att veva till man känner fiskens tyngd utan att göra mothugg med spöet. Drilla försiktigt, dobben kan ibland orsaka lite problem när fisken rusar och hoppar.

Ingen höjdare i frisk pålandsvind men har ofta varit helt överlägset i lite lugnare väder då man ibland kan se vakande fisk långt bortom flugavstånd. Vid några gyllene tillfällen har jag stått inklämd mellan dragfiskare och plockat fisk efter fisk medan andra gått bom.

Nackdelar: det är verkligen inte flugfiske och kräver ett visst tålamod-att fiska in ett långt kast tar en bra stund.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har också haft problem med vind. Men det beror nog på att jag är värdelös på kasta när de blåser motvind :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Topics

 • Posts

  • Hej, det verkar som om frakten går på 140kr. Föreslår att vi delar på den kostnaden.  Om du fortfarande är intresserad kanske vi skall fortsätta dialogen lite mer privat, för din adress osv. Du kan nå mig på 073 1504401.
  • Hejsan, Letar med ljus och lykta efter ett switch-spö kategori superlätt men det verkar vara svårt. Med superlätt menar jag något på max 11' och i klass 3-4. Ett exempel är: http://www.flyfishingmasters.se/sk/winston-boron-iii-th-microspey från Winston. Skulle i värsta fall kunna sträcka mig till ett klass 4/5 som http://www.flyfishingmasters.se/sk/hardy-jet-switch  Frågan är om det finns några fler alternativ. Winston-spöt kostar tyvärr 9000, och Hardy's variant 5200 och visst, runt 5000 hade kunnat vara ok, men i så fall skulle det vara en ren klass 4. Eller är marknaden för denna sorts spön helt enkelt för liten? En annan idé är att bygga om ett enhands-spö, dvs "bara" sätta dit ett handtag för andra-handen, men jag vet inte om det skulle bli bra, om det ens går och i så fall hur man skulle gå tillväga. Några tips?
  • Tack Kent... Åter till frågan… Skulle ngn kunna tipsa mig om vilka vadarmodeller som är tunna och lätta, hög genomsläppning av värme?! I förväg tacksam...
  • Är det 25 C i luften och du går en liten bit så är du garanterat svettig och sen är det svårt att bli torr. Står du i vatten sen så blir det ju tätt. Även om du går i en T-shirt i 25 C så blir du svettig på överkropppen. Svårlöst problem...