Sign in to follow this  
Followers 0
farside

Beef Jerkey (torkat kött)

23 posts in this topic

Här kommer ett recept på torkat kött på amerikanskt sätt. Supergott som snacks till fisketuren.

Använd nötkött, älgkött eller liknande kött med lite fett i.

Skär köttet i 5-7 mm tjocka skivor och pensla båda sidorna med liquid smoke. köpte mitt på amerikanska hyllan på Ica.

Tillsätt salt, svartpeppar och vitlökspulver på båda sidor. Täck över och låt marinera i minst 4 timmar.

Använd sen trä-grillspett och trä på köttbitar med mellanrum. Sätt grillgallret högst upp i ugnen och sätt fast spetten i gallret så att köttet hänger fritt och luftigt.

Kör ugnen på 70g. Har du en varmluftsugn kör du med fläkt på.

Ta en träslev eller liknande och stoppa in i luckuppningen så att det blir en cm glipa för ventilation.

Torktiden tar ungefär 4-8 timmar beroende på köttet.

Om du vill kan du tillsätta chili eller cayenne om du gillar starkt.

Lycka till :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites




Om man kör med varmlufts ugn, behöver man öppna en glipa då?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fukten måste iallafall slippa ut... tror inte att varmluftsugnen skiljer i det avseendet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fukten måste iallafall slippa ut... tror inte att varmluftsugnen skiljer i det avseendet.

Okej så om man har varmluftsugn ska man köra på det?

Share this post


Link to post
Share on other sites

vilka delar lämpar sig för torkning? Är det innanlår, fransyska, rostbiff som gäller eller funkar det med annat också utan att de blir för segt?

Hur länge håller köttet när det är torkat?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Okej så om man har varmluftsugn ska man köra på det?

Lustigt att denna trad kom upp idag, beställde i förmiddags en elektrisk anordning pa 165 W som gjord

för att torka bla svamp och frukt i. Ska bli intressant att se hur den funkar, den kostar ca 40 €. De allra

bästa ligger nog mer runt 100-150 €, men enligt manga ska denna vara tillräckligt bra. Den ska ocksa funka

utmärkt för kött enligt de som provat , även om det inte star i anvisningarna. Energimässigt bör det

vara gynsammare än att kör med ugnen.

http://www.tchibo.de/is-bin/INTERSHOP.enfi...t=Doerr-Automat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lustigt att denna trad kom upp idag, beställde i förmiddags en elektrisk anordning pa 165 W som gjord

för att torka bla svamp och frukt i. Ska bli intressant att se hur den funkar, den kostar ca 40 €. De allra

bästa ligger nog mer runt 100-150 €, men enligt manga ska denna vara tillräckligt bra. Den ska ocksa funka

utmärkt för kött enligt de som provat , även om det inte star i anvisningarna. Energimässigt bör det

vara gynsammare än att kör med ugnen.

http://www.tchibo.de/is-bin/INTERSHOP.enfi...t=Doerr-Automat

Såg dom använda just den där på youtube. Tydligen väldigt bra resultat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luktar om händerna som jag jobbat på rökeri i 23 år, efter "liquid smoke" <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aha, på Tchibo. Det ska jag spana in nästa gång jag är i tyskland. Tack! :blush:

Varning !

Vi fick varan häromdagen och ska nog lämna tillbaka den. Flickvännen hade redan gatt igenom bruksanvisningen da jag kom hem

fran jobbet och de skriver om torktider pa ett dygn och att man inte ska lämna den oövervakad. Att vara hemma och halla koll pa allt 8-10

timmar är o.k., men ska man sitta uppe och kolla pa grejen ett dygn är det inte o.k. Tchibo maste ha bytt leverantör/modell, det kan bara inte vara

samma som folk pa olika vildmarksforum skrivit sa positivt om, där angavs ocksa helt andra torktider. Det blir nog till att lägga ut mer pengar

och köpa nagot riktigt istället

Edited by Isoperla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slängde precis in en laddning i ugnen nu.. Slickar mig redan om munnen :wub:

Kommer nog dock köpa mig en tork från obh nordica om detta går hyfsat smärtfritt, så slipper man ha ugnen på ett himla tag.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Slängde precis in en laddning i ugnen nu.. Slickar mig redan om munnen :wub:

Kommer nog dock köpa mig en tork från obh nordica om detta går hyfsat smärtfritt, så slipper man ha ugnen på ett himla tag.

Härligt :wub: det är ju så jävla gott :wub: tänkte också på att fixa lite till fjället, men inte hunnit :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Härligt :wub: det är ju så jävla gott :wub: tänkte också på att fixa lite till fjället, men inte hunnit :wub:

Ja riktigt gott!

Sitter och läskas av en "Evermat" , är rätt sugen på att slå till på en rejäl tork..

Ingen här som har en riktig tork?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sådär ^_^

Marinerade nyss och det får ligga över natten så torkar jag imorgon :)

Fasen vad det luktar rök B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

När jag gjorde det kom jag fram till några saker:

*Sjukt gott, så passa er för det går att trycka i sig en del och magen kan få problem

*Gör det starkt typ wasabi, sambal om det är tänkt att användas på vintern. Får blodet att pumpa och gav mig en härlig känsla av värme. (kanske blandade i något så jag fick hallisar ;) )

Kör så det ryker :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Här kommer ett recept på torkat kött på amerikanskt sätt. Supergott som snacks till fisketuren.

Använd nötkött, älgkött eller liknande kött med lite fett i.

Skär köttet i 5-7 mm tjocka skivor och pensla båda sidorna med liquid smoke. köpte mitt på amerikanska hyllan på Ica.

Tillsätt salt, svartpeppar och vitlökspulver på båda sidor. Täck över och låt marinera i minst 4 timmar.

Använd sen trä-grillspett och trä på köttbitar med mellanrum. Sätt grillgallret högst upp i ugnen och sätt fast spetten i gallret så att köttet hänger fritt och luftigt.

Kör ugnen på 70g. Har du en varmluftsugn kör du med fläkt på.

Ta en träslev eller liknande och stoppa in i luckuppningen så att det blir en cm glipa för ventilation.

Torktiden tar ungefär 4-8 timmar beroende på köttet.

Om du vill kan du tillsätta chili eller cayenne om du gillar starkt.

Lycka till ;):)

Om du är i Norge o fiskar.Gå in på närmaste butik o leta efter Verdagsmorr.Torkad korv av allt möjligt.Salt kryddstarkt,smakrikt.Värt att prova.Super gott vid älven med en bira-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smakade från Williams, skitgott var det. Ska testa samma sak hemma! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.