Hoppa till innehåll




















Foto

Beef Jerkey (torkat kött)


22 svar till detta ämne

#1 OFFLINE   farside

farside

    Advanced Member

  • Edgemember
  • 259 inlägg

Postad 25 Apr 2004, 17:37

Här kommer ett recept på torkat kött på amerikanskt sätt. Supergott som snacks till fisketuren.

Använd nötkött, älgkött eller liknande kött med lite fett i.
Skär köttet i 5-7 mm tjocka skivor och pensla båda sidorna med liquid smoke. köpte mitt på amerikanska hyllan på Ica.
Tillsätt salt, svartpeppar och vitlökspulver på båda sidor. Täck över och låt marinera i minst 4 timmar.
Använd sen trä-grillspett och trä på köttbitar med mellanrum. Sätt grillgallret högst upp i ugnen och sätt fast spetten i gallret så att köttet hänger fritt och luftigt.
Kör ugnen på 70g. Har du en varmluftsugn kör du med fläkt på.
Ta en träslev eller liknande och stoppa in i luckuppningen så att det blir en cm glipa för ventilation.
Torktiden tar ungefär 4-8 timmar beroende på köttet.
Om du vill kan du tillsätta chili eller cayenne om du gillar starkt.
Lycka till :D :D






#2 OFFLINE   Molle

Molle

    Frontline Member

  • Edgemember+
  • 3488 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Örebro

Postad 24 Jan 2009, 12:19

Om man kör med varmlufts ugn, behöver man öppna en glipa då?
Postad bild

#3 OFFLINE   Greenling

Greenling

    Frontline Member

  • Edgemember+
  • 3931 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 24 Jan 2009, 12:27

Fukten måste iallafall slippa ut... tror inte att varmluftsugnen skiljer i det avseendet.

#4 OFFLINE   Molle

Molle

    Frontline Member

  • Edgemember+
  • 3488 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Örebro

Postad 24 Jan 2009, 13:26

Fukten måste iallafall slippa ut... tror inte att varmluftsugnen skiljer i det avseendet.


Okej så om man har varmluftsugn ska man köra på det?
Postad bild

#5 OFFLINE   albin

albin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 318 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Gbg

Postad 24 Jan 2009, 15:40

vilka delar lämpar sig för torkning? Är det innanlår, fransyska, rostbiff som gäller eller funkar det med annat också utan att de blir för segt?

Hur länge håller köttet när det är torkat?

#6 OFFLINE   Isoperla

Isoperla

    Frontline Member

  • Edgemember
  • 2217 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Västra Götaland

Postad 24 Jan 2009, 15:45

Okej så om man har varmluftsugn ska man köra på det?


Lustigt att denna trad kom upp idag, beställde i förmiddags en elektrisk anordning pa 165 W som gjord
för att torka bla svamp och frukt i. Ska bli intressant att se hur den funkar, den kostar ca 40 €. De allra
bästa ligger nog mer runt 100-150 €, men enligt manga ska denna vara tillräckligt bra. Den ska ocksa funka
utmärkt för kött enligt de som provat , även om det inte star i anvisningarna. Energimässigt bör det
vara gynsammare än att kör med ugnen.

http://www.tchibo.de...t=Doerr-Automat

#7 OFFLINE   Molle

Molle

    Frontline Member

  • Edgemember+
  • 3488 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Örebro

Postad 24 Jan 2009, 16:17

Lustigt att denna trad kom upp idag, beställde i förmiddags en elektrisk anordning pa 165 W som gjord
för att torka bla svamp och frukt i. Ska bli intressant att se hur den funkar, den kostar ca 40 €. De allra
bästa ligger nog mer runt 100-150 €, men enligt manga ska denna vara tillräckligt bra. Den ska ocksa funka
utmärkt för kött enligt de som provat , även om det inte star i anvisningarna. Energimässigt bör det
vara gynsammare än att kör med ugnen.

http://www.tchibo.de...t=Doerr-Automat


Såg dom använda just den där på youtube. Tydligen väldigt bra resultat.
Postad bild

#8 OFFLINE   Molle

Molle

    Frontline Member

  • Edgemember+
  • 3488 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Örebro

Postad 24 Jan 2009, 18:19

Luktar om händerna som jag jobbat på rökeri i 23 år, efter "liquid smoke" <_<
Postad bild

#9 OFFLINE   TheWizzard

TheWizzard

    Member

  • Edgemember
  • 29 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Örebro

Postad 02 Feb 2009, 22:45

Luktar om händerna som jag jobbat på rökeri i 23 år, efter "liquid smoke" :blush:


Blev köttet bra?
"The future is no place to place your better day`s"

#10 OFFLINE   Molle

Molle

    Frontline Member

  • Edgemember+
  • 3488 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Örebro

Postad 02 Feb 2009, 22:49

Blev köttet bra?


Otroligt gott :lol: :blush: har fortfarande lite kvar :lol:
Postad bild

#11 OFFLINE   Molle

Molle

    Frontline Member

  • Edgemember+
  • 3488 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Örebro

Postad 02 Feb 2009, 22:59

Såhär ser det ut :blush: ursäkta suddig bild.

Bifogad tummbild(er)

  • beef_jerky.jpg

Postad bild

#12 OFFLINE   Greenling

Greenling

    Frontline Member

  • Edgemember+
  • 3931 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Stockholm

Postad 02 Feb 2009, 23:02

http://www.tchibo.de...t=Doerr-Automat

Aha, på Tchibo. Det ska jag spana in nästa gång jag är i tyskland. Tack! :blush:

#13 OFFLINE   Isoperla

Isoperla

    Frontline Member

  • Edgemember
  • 2217 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Västra Götaland

Postad 03 Feb 2009, 07:39

Aha, på Tchibo. Det ska jag spana in nästa gång jag är i tyskland. Tack! :blush:

Varning !
Vi fick varan häromdagen och ska nog lämna tillbaka den. Flickvännen hade redan gatt igenom bruksanvisningen da jag kom hem
fran jobbet och de skriver om torktider pa ett dygn och att man inte ska lämna den oövervakad. Att vara hemma och halla koll pa allt 8-10
timmar är o.k., men ska man sitta uppe och kolla pa grejen ett dygn är det inte o.k. Tchibo maste ha bytt leverantör/modell, det kan bara inte vara
samma som folk pa olika vildmarksforum skrivit sa positivt om, där angavs ocksa helt andra torktider. Det blir nog till att lägga ut mer pengar
och köpa nagot riktigt istället

Redigerat av Isoperla, 03 Feb 2009, 07:40.


#14 OFFLINE   Bowen

Bowen

    Frontline Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1356 inlägg
  • Location:svea

Postad 25 Jun 2009, 18:25

Slängde precis in en laddning i ugnen nu.. Slickar mig redan om munnen :wub:
Kommer nog dock köpa mig en tork från obh nordica om detta går hyfsat smärtfritt, så slipper man ha ugnen på ett himla tag.

#15 OFFLINE   Molle

Molle

    Frontline Member

  • Edgemember+
  • 3488 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Örebro

Postad 25 Jun 2009, 18:39

Slängde precis in en laddning i ugnen nu.. Slickar mig redan om munnen :wub:
Kommer nog dock köpa mig en tork från obh nordica om detta går hyfsat smärtfritt, så slipper man ha ugnen på ett himla tag.


Härligt :wub: det är ju så jävla gott :wub: tänkte också på att fixa lite till fjället, men inte hunnit :wub:
Postad bild

#16 OFFLINE   Bowen

Bowen

    Frontline Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1356 inlägg
  • Location:svea

Postad 25 Jun 2009, 19:18

Härligt :wub: det är ju så jävla gott :wub: tänkte också på att fixa lite till fjället, men inte hunnit :wub:


Ja riktigt gott!
Sitter och läskas av en "Evermat" , är rätt sugen på att slå till på en rejäl tork..
Ingen här som har en riktig tork?

#17 OFFLINE   william

william

    Advanced Member

  • Edgemember
  • 531 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:sverige

Postad 26 Jun 2009, 10:41

Låter finfint :wub:
Ska experimentera lite :wub:
Thankfully, there is no cure

#18 OFFLINE   william

william

    Advanced Member

  • Edgemember
  • 531 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:sverige

Postad 05 Jul 2009, 12:12

Sådär ^_^
Marinerade nyss och det får ligga över natten så torkar jag imorgon :)
Fasen vad det luktar rök B)
Thankfully, there is no cure

#19 OFFLINE   Bowen

Bowen

    Frontline Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1356 inlägg
  • Location:svea

Postad 05 Jul 2009, 12:19

Fan bara lite kvar, måste köpa nåt kilo till med kött snart. B)

#20 OFFLINE   zeem

zeem

    Frontline Member

  • Edgemember+
  • 1630 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:listerby

Postad 05 Jul 2009, 23:04

När jag gjorde det kom jag fram till några saker:

*Sjukt gott, så passa er för det går att trycka i sig en del och magen kan få problem

*Gör det starkt typ wasabi, sambal om det är tänkt att användas på vintern. Får blodet att pumpa och gav mig en härlig känsla av värme. (kanske blandade i något så jag fick hallisar ;) )

Kör så det ryker :)

#21 OFFLINE   Micke M

Micke M

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 66 inlägg

Postad 06 Jul 2009, 00:24

Här kommer ett recept på torkat kött på amerikanskt sätt. Supergott som snacks till fisketuren.

Använd nötkött, älgkött eller liknande kött med lite fett i.
Skär köttet i 5-7 mm tjocka skivor och pensla båda sidorna med liquid smoke. köpte mitt på amerikanska hyllan på Ica.
Tillsätt salt, svartpeppar och vitlökspulver på båda sidor. Täck över och låt marinera i minst 4 timmar.
Använd sen trä-grillspett och trä på köttbitar med mellanrum. Sätt grillgallret högst upp i ugnen och sätt fast spetten i gallret så att köttet hänger fritt och luftigt.
Kör ugnen på 70g. Har du en varmluftsugn kör du med fläkt på.
Ta en träslev eller liknande och stoppa in i luckuppningen så att det blir en cm glipa för ventilation.
Torktiden tar ungefär 4-8 timmar beroende på köttet.
Om du vill kan du tillsätta chili eller cayenne om du gillar starkt.
Lycka till ;) :)


Om du är i Norge o fiskar.Gå in på närmaste butik o leta efter Verdagsmorr.Torkad korv av allt möjligt.Salt kryddstarkt,smakrikt.Värt att prova.Super gott vid älven med en bira-

#22 OFFLINE   william

william

    Advanced Member

  • Edgemember
  • 531 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:sverige

Postad 06 Jul 2009, 17:32

Mitt blev klart nu, blev sjukt gott tack tack ;)
Thankfully, there is no cure

#23 OFFLINE   Tuggelito

Tuggelito

    Advanced Member

  • Edgemember+
  • 705 inlägg
  • Location:Stockholm

Postad 08 Jul 2009, 17:11

Smakade från Williams, skitgott var det. Ska testa samma sak hemma! ;)
Vem är tugge

Kastinstruktör= Mycket snack,lite kast



Svara



  


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar