border=
 border=
%PM, %10 %552 %2013 %13:%feb

Havöring - kustens silver

Skrivet av

 

Recension av  "HAVSÖRING kustens silver" författare Jan Johansson

I dryga 60 år har Jan Johansson fiskat och intresserat sig för Havsöringen.  Han har skaffat sig kunnande genom att passionerat och noggrant följa havsöringens liv och beteende genom många timmar av observationer och flugfiske.  Största delen av boken behandlar fisket på västkusten varifrån författaren är uppvuxen och har sitt hjärta.  

Bilderna är vackra och boken är fullproppad av erfarenheter och kunskap. Både om själva fisken och om hur man bäst fångar den.  Han går igenom vilken utrustning man bör ha allt från kläder och sax till för- och nackdelar med olika typer av spön, linor och flugor. Han delar in fisket i fyra skilda säsonger: tidig och sen vår samt sommar och höst. Utifrån periodernas skilda förutsättningar får man lära sig olika sätt att fiska havsöring beroende på vilken tid det är.

Jag tycker att boken är lite som en bra lärobok att ha i bokhyllan och ta fram gång på gång för att kunna ta åt sig all information. Den är disponerad på ett sånt sätt att det är lätt att hitta det man söker för stunden.  Till bokens nackdel kan tyckas att den bitvis blir onödigt komplicerad.  Till exempel så jämförs havsöringen med laxen så mycket i början att jag fick lite svårt att hålla i sär vilka kännetecken och beteenden som hörde till vilken fisk. På det hela taget så tycker jag att boken är helt klart läsvärd och jag kommer att ta fram den många gånger under kommande säsong för att lära mig mer om kustens silver.

Boken är utgiven av Bokförlaget Settern och har ISBN: 978-91-7586-637-6

Boken kan köpas exempelvis genom www.settern.se

Direktlänk till webshop

Diskutera gärna boken i recensionstråden i vårt forum: Direktlänk

Frida Larsson

Född 79, bor på Orust med vakande havsöringar på promenadavstånd.

Ganska ny inom Sportfiske men blir sakta men säkert bättre och bättre. Gillar bland annat flugfiske, vertikalfiske, haspel och jerk.  

Foruminlägg