border=
 border=
%AM, %31 %425 %2012 %10:%okt

Född Fiskare av Olof Johansson

Skrivet av

 

Född fiskare författad av Olof Johansson

Boken beskriver fiskets utveckling under 70 år. I början får man läsa om Olof Johansson som liten grabb. Hur han utforskade sjöar, vattendrag och havet i närheten och skaffade sig kunskap om fiskarnas beteende och om hur man bäst fångade dem. Han ägnade massor av tid vid vatten och beskriver målande och intressant hur fisket såg ut på den tiden. Senare får man följa honom vidare i fiskelivet, från hans första kontakt med flugfisket, då han bara hade råd med själva spöt och monterade sin spinnrulle upp och ner på det, tills idag. Han berättar hur han som ung observerade insekter kring de vatten som han fiskade i, beställde material från utlandet, och försökte binda flugor som liknade dem. Vidare beskriver han utvecklingen kring spömaterial, linor, tekniker etc.

Man får följa Olof Johansson på intressanta fiskeresor över hela världen, som han skildrar på ett mycket spännande och lockande sätt. Dessa berättelser varvas med tankar om miljön och hur fisket har påverkats av människors girighet och okunskap.

Han skriver också om hur olika organisationer i fiskebranschen har uppkommit, utvecklats och försvunnit och till sist mynnat ut i de organisationer som finns idag.

Jag tycker att boken var mycket intressant och läsvärd. Både för inbitna sportfiskare och såna som jag själv som nyss har fått det här intresset. Författaren har ett härligt lättläst språk med mycket nerv. Det krävs inte mycket fantasi från läsarens sida för att kunna tänka sig hur fisket såg ut för 60-70 år sedan. Viktiga miljöproblem tas upp och ändå blir boken absolut inte tung, då dessa allvarligare partier varvas med underhållande fiskedagar spetsade med en hel del humor. Det var oerhört intressant att läsa om hur sportfiskeorganisationer har utvecklats under åren, om hur tankarna gick på den tiden de startade och varför det ser ut som det gör idag.

Det finns kapitel som blev allt för ingående för min smak med för mycket detaljer kring vad man tillverkar olika fiskeutrustning av, men jag kan tänka mig att mera specialiserade och intresserade ”fiskenördar” jublar över dessa historieskildringar kring spöbyggnad och tekniker.

Jag kan varmt rekommendera den här boken till alla som vill läsa en beskrivning av sportfiskets historik och utveckling de senaste 70 åren. Från glansdagar till katastrofer och hoppfulla beskrivningar där miljöarbetet faktiskt gett resultat och fisket har hämtat sig.


Boken är utgiven av Isaberg förlag och har ISBN: 978-91-7694-858-3

Boken kan köpas exempelvis genom www.settern.se

Direktlänk till webshop

Diskutera gärna boken i recensionstråden i vårt forum: Direktlänk

Senast ändrad %PM, %22 %720 %2013 %17:%nov
Frida Larsson

Född 79, bor på Orust med vakande havsöringar på promenadavstånd.

Ganska ny inom Sportfiske men blir sakta men säkert bättre och bättre. Gillar bland annat flugfiske, vertikalfiske, haspel och jerk.  

Foruminlägg