border=
 border=

Text & foto: Jonas Nordigårds

Varje år brukar jag och Ulf Blomqvist på Vildmarksservice i Kiruna lägga ner många timmar på att diskutera fram nya spännande resmål inför kommande fisketurer. Den här gången resulterade det i ett helikopterlyft till de nordligaste delarna av vårt land. Vi hade fått en förfrågan av en mindre grupp som ville hänga med oss på tur och själva var vi sugna på att reka några nya vatten vi inte hunnit med att pricka av ännu.

Laguppställningen förutom mig och Uffe blev en engelsman och hans dotter, en hotellägare, en fraktbolagsägare samt en glad pensionär. Vi bokade upp ett lyft med Arctic Heli i Kiruna och snart var vi på plats vid en av få lappstugor som finns så här långt ut i vildmarken. Vecka 27 var en tid som passade oss alla bra och rent fiskemässigt är det här en bra tidpunkt då man ligger precis lite före den värsta högsäsongen i Kirunafjällen. Utsikterna att få fiska ensamma är med andra ord goda.

Stugan låg perfekt placerad och från middagsbordet kunde man blicka ut över en bred forsnacke som stundvis kokade av hoppande harrar i bra storlek. Ingen av oss hade någon erfarenhet av just den här platsen tidigare så våra dagar kantades av nya fiskevatten och trevliga matstunder där vi delade med oss av varandras upptäckter och fiskehistorier.

Strömmen och sjön utanför stugan höll ett gott bestånd av fjällfisk men efter att vi mättat vårt behov av harr och öringfiske så blev det tydligt att nästa mål var att lyckas med den verkliga fjädern i hatten. Nämligen att hitta ett nytt vatten med huggvilliga rödingar.

Tittar man på kartan kan det verka enkelt, det finns ju hur många sjöar som helst att välja mellan. I praktiken är rödingfiske svårt. Man vet aldrig vilka vatten som håller fisk och de flesta tiger som muren när det gäller tips på bra rödingsjöar och strömmar.

Under kvällen tittade vi lite på bäcktillflöden och sjöar inom vandringsavstånd. Vi bestämde oss för att besöka tre större sjöar som verkade ligga rätt bra utifrån tidigare erfarenheter när det gäller terräng och höjd. Det värsta med rödingen är att när de inte hugger så är det som om de inte existerar i sjön. Man kan alltså utan problem reka en sjö, avfärda den och helt missa att det är en fantastiskt bra sjö.

Vid frukost packade vi för en heldags vandring och de som ville ta chansen att få röding hängde på, trots vetskapen att det i värsta fall kanske inte skulle bli mycket mer än ett par mils promenad kombinerat med ett fruktlöst fiske.

Vädret varierade under dagen och till slut nådde vi ett vatten som låg en bit bort och lite högre upp. Vi hade siktat in oss på ett mindre utlopp och av en ren slump så la sig vinden precis när sjön tittade fram bakom ett krön. Jag noterade ett par finare vak vid landlinjen och gick vidare mot en liten udde där jag kunde placera mig någon meter upp så jag lättare kunde se vad det var för fisk. Den här gången var det inget behov. I det kristallklara vattnet var det enkelt att se de guldröda rödingarna och de vitmarkerade fenorna.

Vi spred snabbt ut oss längs landlinjen och inom loppet av en timme lyckades vi landa ett gäng med otroligt vackra rödingar på runt kilot. 

De fiskar jag själv minns bäst var ett par gigantiska rödingar som gick och vakade majestätiskt långsamt precis i utkanten till min maximala kastlängd med flugspöt. När fisken rör sig på det viset går det att bedöma storleken genom att kolla på avståndet mellan ryggfenan och stjärtspolen vid vaken. En vild chansning är att de var runt tre kilo och tillslut fick jag till ett kast där flugan hamnade bara några meter framför rödingens sökväg. Efter några sekunder som kändes som minuter så bröt rödingen vattenytan och sög i sig min Kungshammare i storlek 12.  Jag krokade fisken och kände direkt den härliga tyngden som bara en större fisk kan förmedla. Efter några våldsamma gungningar så slet sig fisken. Det kändes som en evighet innan de enorma virvlarna åter hade lagt sig på den stilla ytan. Strax därefter ökade vindstyrkan och fisket tvärdog. Molnen tornade upp sig och sämre väder var på väg in. Vi beslutade oss för att lämna sjön och söka oss tillbaka till stugvärmen innan vi skulle hamna mitt ett oväder.

Vi fick röding på både fluga och spinnare och storyn vi bar med oss om drömvattnet med de guldröda rödingarna gjorde stegen lätta trots avståndet hem.
 

Sugen på att hänga med mig och Uffe på en tur?
Ta chansen och häng med på någon av våra gemensamma turer www.edgejonas.se 
Ulf Blomqvist erbjuder även egna turer med Kiruna som utgångspunkt via www.vildmarkservice.se

Är du en rutinerad fjällräv som vill resa själv?
I Kiruna finns två välrenommerade helikopterbolag jag gärna rekommenderar:
www.arcticheli.se
www.kallaxflyg.se

Mer i denna kategori: Gäddfiske med Bauer »
Foruminlägg