border=
 border=

Text: Jonas Nordigårds
Foto: Jonas Nordigårds & Niklaus Bauer

Niklaus Bauer och jag bokade in ett par fiskedagar för någon månad sen. Den 5-6 april och gäddfiske i Stockholmsskärgård är lite av en chansning men Niklaus trodde att med lite flyt så skulle de marar och vikar han ville komma åt hinna bli isfria så vi höll fast vid planen och mycket riktigt fick han rätt. Isen låg fortfarande tjock i slutet av mars men ett par dagar innan ankomst så blev det öppet vatten på flera av de ställen Niklaus ville fiska så självklart tog vi chansen att få vara först på några av hans favoritplatser.

Niklaus mötte upp med sin fullriggade amerikanska sportfiskebåt av märket Scout. Det är en riktigt trevlig fiskeplattform med stora ytor och bra kraftreserver som ger +35 knop. Det finns även många smarta lösningar som exempelvis integrerade spötuber i relingen. Eftersom jag själv är lite av ett teknikfreak blev jag självklart intresserad av elektroniken i båten. Niklaus har länkat ihop två Humminbird Helix 10:or så man samkör infon från aktergivaren. I praktiken betyder det att man har full koll på ekolodsinformationen oavsett om man står fram i båten eller i aktern. Fiskar man tidiga vårgäddor är djup och aktuell vattentemperatur två faktorer jag själv vill ha koll på. Förutom loden har båten en frontmonterad Minn Kota Riptide elmotor med I pilot samt en Minn Kota 12 fots Talon monterad i akterspegeln. Frontmonterad motor med GPS-ankring och autopilot är inget nytt men Talonen är fortfarande en produkt som få har monterat. I praktiken är en Talon en teleskopisk spik som regleras via fjärrkontroll. Är man på ett grundflak och det går lite vågor så kan det vara svårt att hålla positionen med en GPS-ankring med elmotorn och då trycker man ner Talonen istället. Talonen skjuts rätt ner till ett maxdjup av 3,6 meter. När spiken når boten så står båten absolut stilla. Fiskar man fluga är det här en fantastiskt bra produkt som gör fisket betydligt effektivare och mer precist.

Vi hade bokat in två heldagar och eftersom vi båda är rätt nitiska när det gäller fiske så nyttjade vi vår fisketid till sista minuten. Vi hade en vattentemp som varierade mellan 2,8 – 6,8 grader och vi fiskade på mellan 0,5 - 5 meters djup. Niklaus hade laddat upp med det senaste från Vision så jag fick möjlighet att hårdtesta ett Vision Big Mama 2.0 9’ #9 laddat med den nya Big Mama intermediatelinan i WF9I. Jag har fiskat en hel del med Big Daddy spöna och jämför man rakt av i samma längd och klass med nya Big Mama 2.0 spöt så är det ett betydligt kraftfullare och spänstigare spö. Spöt kostar även 1500kr mer än Big Daddy så det är inte så konstigt att klingan är vassare. Man har även utrustat spöt med linförare i titanium samt att man har hittat en ny och lite kaxigare form på foamhandtaget. Ett stort plus är den stillfulla gäddan som man etsat in vid tumgreppet längst fram. Det här är ett riktigt snyggt och skönt spö och matchar man med nya Big Mama linan som har en längre klump än Big Daddy linan så får man en gäddkombo som levererar långa och stabila kast även med större flugor. Coatingen på den nya linan är lagom styv, tålig och helt okänslig för kyla. Linan sjunker även i en takt som passar mitt fiske alldeles utmärkt. Jag tycker att Vision har hittat helt rätt med den här linan och i kombination med nya Big Mama 2.0 spöt så har man en extremt potent och välkastande gäddkombo som jag varmt rekommenderar.

Niklaus är pionjär inom gäddflugbindning och vi fiskade enbart med hans senaste version av Wiggle Tail flugor. Flugorna är enkelt förklarat en flashfluga med ögon och en titanwire som binds in i kroken och utrustas med en snap-lock så man enkelt kan byta och variera sina wiggle tails på flugorna. Har man löjligt många varianter att välja mellan är det enkelt att fastna i ”tailträsket” och komma på sig själv med att lägga allt för mycket tid på att hitta den perfekta tailen. Niklaus hade laddat upp med allt det senaste så vi hade alla möjliga färger och storlekar i tygvarianten. Han hade även med sig det mesta i sämskskinn varianten med handmålade BackLure tailar. De tailarna måste fiskas några gånger för att få rätt gång. Skinnet behöver suga åt sig rejält med vatten innan tailen funkar optimalt och levererar maximalt liv under ytan.

De här flugorna är utan tvekan de hetaste gäddflugorna jag fiskat med. Niklaus har även nerdressat dem lite så de är väldigt lättkastade trots att de ger en bra volym och längd i vattnet. Det är sällan jag själv har tid att binda flugor men efter den här turen är mitt intresse åter på topp så nu ska det bindas upp några askar med Wiggle Tailflugor inför kommande säsong.

Trots ett stundvis uselt väder med ett konstant tryckfall så lyckades vi ändå hyffsat bra med fisket. De största var tyvärr inte ett dugg huggsugna men vi fick ett 60-tal gäddor som fördelades jämt mellan spöna. Jag fick in någon ”Hat-trick” på Niklaus (tre gäddor i rad utan att den andre får någon ;) ) och han någon på mig och på det stora hela hade vi ett väldigt roligt och aktivt fiske som bjöd på en och annan solglimt varvat med regnskurar och hård vind. Skärgården erbjöd ett fantastiskt djurliv med mängder av sjöfåglar och ett antal havsörnsobservationer satte extra guldkant på fiskeresan så nu ser vi båda fram emot att försöka få till någon ytterligare tur ihop och göra ett nytt försök att lura en lite större gädda.

Vill du veta mer om gäddfisket med Wiggle Tail kan vi rekommendera den här filmen med Niklaus:
https://www.youtube.com/watch?v=Yoz1bmS46m0&nohtml5=False

Så här gör du en Wiggle Tail rig:
https://www.youtube.com/watch?v=LdElWXvrMrE 

Diskutera gärna artikeln med oss och andra medlemmar i forumet:
http://www.edgeflyfishing.com/ipb/topic/180308-edge-hängde-med-bauer-på-gäddfiske/

Foruminlägg