border=
 border=
%PM, %16 %559 %2010 %13:%nov

En procent tillbaka!

Skrivet av

Jag förstår inte varför det är ett problem att få fram medel för att lösa problemen vattenkraften har skapat för den vandrade fisken? Vattenkraften omsätter mångmiljardbelopp och vi som är intresserade av ett för fisken fungerande ekosystem och jobbar för att återställa vattendrag med mera förväntas vara glada och stå med hatten i hand och buga när vi får bidrag på några tiotals tusen kronor? är det ett skämt eller??

Vattenkraften borde med omedelbar verkan åläggas att betala 1% av omsättningen på respektive vattenkraftverk. Det är välutbildade universitetsteam av specialister som behövs, vi behöver hitta långsiktiga lösningar som funkar. Det kan inte behöva vara så att fisken ska kunna ta sig upp i en laxtrappa för att sen malas till kattmat i turbinerna på vägen tillbaka? Jag har väldigt svårt att se att det här ska vara ett olösligt problem i dagens högteknologiska samhälle?

Vad vi behöver är stora resurser som läggs på att lösa de här problemen och det finns pengar bara aktieägare med flera får upp ögonen och inser det orimliga i att vattenkraften inte ens betalar en ynka procent av avsättningen tillbaka till vattendragen man nyttjar? I min värld är det här orimligt och den enda anledningen att det är så här i ett upplyst samhälle tror jag är att gemene man faktiskt saknar grundläggande vetskap om problemet. Jag vill påstå att i stort sett alla jag pratar med, som inte har ett större intresse för fiske, saknar vetskap om att det här problemet existerar. Man är helt enkelt övertygad i sin tro om att grön vattenkraftsel är grön. Jag lyfter på hatten och gratulerar alla i kraftverksindustrin som genom en smart marknadsföring och direkt samhällsförkastliga förslag som exempelvis elcertifikat för småskalig vattenkraft faktiskt har lyckats vinna första ronden med 6-0 i den här striden.

Men nu får det vara nog! Jag är riktigt trött på att det ska vara så här och det är dags att vi alla reser oss och gör det vi kan genom att informera så många omkring oss vi kan om hur skadlig vattenkraften faktiskt är för miljön. Jag tycker det är direkt brottsligt att påstå att en kraftkälla som så effektivt ödeläger och förstör förnyelsebara födokällor som havsvandrad fisk får kallas för ett grönt miljöval? De som ligger bakom den kampanjen ska skämmas och jag hoppas att de bättrar sig och inser hur fel de har haft inför framtida diskussioner.

Jag tror på människans goda vilja och jag är övertygad om att hela det här problemet i första hand är ett informationsproblem. Jag kan i varje fall inte se att en upplyst människa skulle se det som orimligt att vattenkraften faktiskt bidrog med en procent av omsättningen till återbyggnaden av de vattendrag man har förstört genom det övergrepp i naturen som en kraftstation innebär.

I år känns det som att vi har fått en riktigt stark och påläst förkämpe för återskapandet av de förstörda vattenvägarna genom Christer Borg på Älvräddarna. Jag hoppas att Christer orkar fortsätta sitt jobb med samma driv under många år och min förhoppning är även att vi andra gör vad vi kan i större utsträckning än förr. Bidrag i form av pengar är en sak. Men jag tror att det som verkligen biter i långa loppet är om vi alla hjälps åt genom att informera de runt omkring oss, våra vänner och grannar, om vattenkraftens skadliga sidor och om det orimliga i att vattenkraften inte åläggs att betala minst en procent av sin omsättning till att återskapa fungerande vattenvägar i de älvar som raserats genom definitiva vandringshinder.

Senast ändrad %AM, %22 %360 %2013 %08:%nov
Mer i denna kategori: « Limit Your Kill
Foruminlägg