border=
 border=
%AM, %22 %327 %2012 %08:%okt

Östersjölaxen - det är dags för Sverige att sätta ner foten

Skrivet av

Östersjölaxen skulle kunna omsätta miljardbelopp som Svensk fisketuristmagnet om den sköttes rätt.

Istället så tillåter Sveriges regeringen en bidragstyngd fiskeflotta fiska sönder bestånden så laxstegen blir för dåliga samtidigt som vattenkraftsindustrin helt är befriad från att ta miljöansvar då de inte ens åläggs med att bygga fria fiskväger förbi kraftverken. Sverige är bevisligen sämst i världen på att ta tillvara på sin laxresurs och medan länder som Skottland, Norge och Island omsätter miljarder på samma produkt så fortsätter vi vårt så gott som monumentala resursslöseri. 

Idag har Manni Svennson, Ordförande SeFF och ägare av Norrbyströmmen, lyckats få in en fantastiskt fin debattartikel på ämnet i Dagnes Industri.

Läs DI artikeln här: Direktlänk

SeFF har även snappat upp en diskussion på Edge om att man beslutar om laxkvoterna för kommande år idag. Tydligen ligger Sverige och Finland på kollisionskurs i den här för oss så viktiga frågan. 

Läs SeFF´s pressmeddelande om laxkvoterna: Direktlänk

Imorgon, den 23 oktober, sänds Martin Falklinds nya film: "Den gamle och havet" på SVT 1 kl 20:00. Det är en otroligt välgjord och välbalanserad film som har ett tydligt budskap, nämligen att det finns enorma förtjänster att tjäna på att sköta en fiskeresurs på bästa vis.

Se filmen, jag garanterar att ni kommer gilla den även om ni inte är fiskeintresserade.
Läs Edgeflyfishings recension av filmen: Direktlänk 

Som en parentes kan nämnas att yrkesfisket på lax i Sverige beräknats omsätta ungefär 10 miljoner. Det är ungefär samma pengar som man anser att Mathias Holgersons predatorfiskegäster vid hans fiskecamp vid Runn i Falun anses omsätta till Faluns och Borlänge kommun. En välskött laxresurs kommer tveklöst omsätta miljardbelopp till Sverige och det är få länder som har en så välbyggd infratruktur och så många duktiga fiskeguider mm som Sverige kan uppvisa redan idag. 

Sveriges turistfiskenäring är redo för laxen. Frågan är om Sveriges regering redo att ta vettiga beslut och levererar produkten?

Diskutera gärna ämnet med medlemmarna i vårat form: Direktlänk till forumtråden

Senast ändrad %AM, %22 %361 %2013 %08:%nov
Foruminlägg