border=
 border=
%PM, %26 %627 %2010 %15:%nov

RISE Fly Fishing Film Festival Malmö

Skrivet av

Det snöar och stormar över Malmö och Öresundsregionen. Svenska trafikverket går ut med varningar om att stanna hemma. En perfekt kväll att sitta inne i en varm biosalong och avnjuta högklassig flugfiskefilm signerad Nick Reygaert (www.gin-clear.com).

Nick står i foajén och tar emot oss med ett stort leende men han är lite bekymrad över det dåliga vädret, tanken är att visa filmen i Malmö som med sin närhet till Köpenhamn också täcker in våra danska flugfiskevänner. Några danskar har trots detta hittat hit.

När alla sitter i salongen börjar Nick presentera de tre första kortfilmerna. Dessa är några väl valda klipp från filmer som går att köpa senare ute i foajén. Jazz and Flyfishing står för det skandinaviska; Mygg, lågmäld humor och föga förvånade, jazz. Män klädda i tweed på fjället som improviserar jazz på trangia kök och ukelele; ja det funkar. Heads and Tails kommer från Australien och visar solbrända ozzies som springer efter stora stim av permit. Klädda i shorts med midjeväskan på ryggen och oakleys solglasögon, såklart. Trots alla klyschor så är det häftigt och vackert. Off the Grid är den sista filmen som vi ser ett klipp från, där vi får följa med ut till flatsen på Mexikos östkust. Här fiskar de bland annat efter snook med flytande poppers. Det är underhållning av hög klass när vi får se en stooor skugga följa poppern och sen försvinna i ett enormt, aggressivt plask

Nick presenterar och ger oss lite bakgrund om huvudnumret, The Source - Iceland. Han och teamet spenderade 12 veckor på plats, filmandes och fiskandes. Vi får framför allt se när de fiskar i rinnande vatten efter flera arter prickiga fettfenor. Aktion varvas med lugna partier där vi får höra fiskarna själva berätta om sina erfarenheter från den gröna ön. Fantastiskt bildmaterial gör att vi sitter och väntar spänt på nästa scen hela filmen igenom. Den sista filmen vi får se är två avsnitt ur The Source - New Zeeland, där det åter igen blir mycket exotiskt för oss skandinaver, kristallklara åar och bäckar med monsteröringar i femkilos klassen som dessutom fångas på torrflugor. Det är vackert och alldeles för kort.

Det hela avslutas med att Nick låter oss ställa frågor till honom. Det är både intressant och uppskattat att få lov att fråga en erfaren filmare som av en händelse också kan flugfiska. Detta är utan tvekan en av höjdpunkterna som verkligen ger RISE festivalen ett stort mervärde för besökarna.

Jag kan bara rekommendera att åka och se denna kavalkad av flugfiskefilm om ni har möjlighet. Det är kanske annorlunda där ni bor men i Malmö är flugfiskefilmer på bio en bristvara så ta chansen när den kommer till en stad nära dig.

Nästa chans är i Stockholm på måndag, den 29 november.
Förboka din biljett här: www.flyfishingfilmfestival.eu


The Source - Iceland

 

Senast ändrad %PM, %22 %726 %2013 %17:%nov

Senaste från Håkan Hagenrud

Foruminlägg