border=
 border=Årets torrflugfiskesäsong går mot sitt slut men sista chansen är ännu långt ifrån missad. För oss som gillar harrfiske är det fullt möjligt att fiska vidare så länge det finns öppet vatten. Visst blir fisket trögare ju lägre temperaturen i strömmen sjunker men i praktiken är det enbart is och snö som slutligen lyckas med att blåsa av årets säsong. Vid bra väder, som i år, är oktober månad är en fantastiskt bra månad för harrfiske och ibland är det fiskbart långt in i november i mina hemmavatten Västerdalälven och Ogströmmen. 

Optimala förhållanden är att vattenståndet blir lägre ju lägre temperatur vi får i vattnet. Det är mycket lättare att lyckas med sitt höstfiske i lugnt flytande forsar och strömmar med lågt vattenstånd där djuphålor framträder mer markant. Är det högt vattenstånd och bra fart på vattnet är fisket ofta svårt då fisken blir trögare i det kallare vattnet.

När temperaturen sjunker under tio grader börjar man hittar harren på andra platser än på sommaren. Harren vågar inte ställa sig i de strömsatta selen under de varma månaderna på grund av gäddan, som alltid är närvarande i den här delen av dalarna, men när vattnet blivit tillräckligt kallt så backar gäddan till lugnare vatten och då återtar harrarna ståndplatserna i de strömsatta selen. Faktum är att senhöstfisket blir allt mer likt det man har i norra i Sverige och det är även nu man har störst chans att lyckas lura de lite större harrarna. I mina hemtrakter är det här en väldigt spännande tid för en inbiten flugfiskare.

Flugvalet skiljer sig under hösten och ju mörkare årstiden blir ju mörkare flugor tenderar att funka bäst. Till mina höstfavoriter räknas bland annat grå, brun eller svart klinkhammer, myrimitationer samt black gnat och annat smått svart. Jag gillar att fiska med både krokar och tafsar som jag vet håller för större fisk så flugorna jag använder är oftast i krokstorlek 12-14 och tafsspetsen ligger på mellan 0,18-0,20 millimeter beroende på spöklass. Jag föredrar att fiska harr med torrflugor och tycker det känns extra bra om det är en torrfluga som lurar årets sista harr.

Dagarna blir kortare ju längre in på hösten man kommer och bästa fisket brukar vara mitt på dagen. Morgonfiske och förmiddagsfiske har benägenhet att vara extra trögt. Vill man maximera sin fiskelycka bör man lägga mest krut på fiske mellan klockan 13-15 och sen fiskar man vidare till skymningen.  En trevlig aspekt med höstfisket är att det öppnar upp för härliga stugkvällar med extra omsorgsfullt tillagade middagar och en skön sovmorgon dagen efter utan att fisket blir lidande för det. Hösten är utan tvekan livsnjutarens bästa tid för flugfiske.

Sugen på en fisketur till Dalarna? Läs mer om fisket i Ogströmmen på www.ogstrommen.se  

Ett annat populärt alternativ är Älvdalen vid Österdalälven www.alvdalensfiskecenter.se

Här diskuterar vi övriga bra harrfisketips i forumet

Foruminlägg