border=
 border=


Foto: Jonas Nordigårds, Frida Larsson, Davide Fisico Inaudi

Med allt mer frostbitna morgnar och halkvarningar har vi säkra tecken på att årets flugfiskesäsong går mot sitt slut. Många fina fiskedagar har passerat under året och vi har haft bra möjligheter att utvärdera en rad riktigt spännande produkter. Här kommer ännu ett axplock av våra favoriter från årets säsong så räkna med bra recensioner.Hardy är ett märke som ligger många flugfiskare varmt om hjärtat och efter flera år med positiv utveckling har man nu landat i en ny toppserie som jag tycker lägger om ribban för vad man kan förvänta sig om väljer att köpa det värsta.Hardy Bros Artisan 8’6’’ #4 (4-delat) är det bästa spöt jag provat i den här längden och klassen. Spöt har en klinga i Hardys finaste grafitmaterial Sintrix 550. Klingan är väldigt tunn och spöt ligger perfekt välbalanserat i handen. Efter en säsong med spöt hittar jag faktiskt inga brister att peka på. Jag tycker det har ett underbart djup samtidigt som det har bra kraft i klingan när man vill kasta långt. Man kan njutningsfullt drilla små harrar och öringar när man torrflugfiskar i mindre vatten samtidigt som spöt svarar direkt om man får på en större fisk och man behöver sätta press under drillningen. Klingan i det här spöt är superstark så risken att man skulle lyckas att knäcka spöt vid drillning ser jag som minimal. Jag skulle kunna skriva en hel artikel om varför man behöver ett Artisan men vi stoppar här. Spöt är det bästa, och kanske det dyraste, som passerat mina händer och ni som vill ha det värsta just nu kan tryggt börja spara och slå till på ett spö. Det här spöt har stor potential att anses som benchmark i sin klass i många år framöver.

Läs mer om spöt 

Här kan ni läsa vad forummedlemmarna tycker om ArtisanspönaEn annan produkt som ligger i en klass för sig är Aclimas Woolnet underställ. Jag och Frida slog till på varsitt ställ för ett par år sedan och ställen har en fantastiskt hög kvalitet. De varken luktar svett eller tappar formen trots åretruntanvändande inom både sport och fiske. Ställen tål även tvätt i hög temperatur och de finns i både dam och herrmodell.

Läs mer här Jag har genom åren slitit ut väldigt många vadarskor. Mycket tack vare att jag ofta fiskar i tuff forsmiljö som sliter hårt på skorna. För mig har det alltid varit mer eller mindre sanning att det inte fungerar med utbytbara sulor. Jag hade fel och efter ett par säsonger med Korkers vadarskor med utbytbara sulor och Boa vajersystem för knytningen är jag imponerad. Det går blixtsnabbt att sätta på och ta av sig skorna tack vare Boa systemet och man spänner effektivt fast skon över foten på ett väldigt naturligt och bra sätt med vajerknytningen. Skorna håller och jag kan problemfritt byta sulor även efter ett par säsongers användande. Jag har kört med gummisula utan dubb och filtsula utan dubb men det finns även samma sulor med dubb att välja på. Skorna rekommenderas.

Läs mer om Korkers skor här Orvis Silver Sonic Zipper Waders med svetsade sömmar och dragkedja har hängt med ett par säsonger nu. Jag har slitit hårt på dem och de har följt med på många fina turer i krävande miljöer. Det här ett slitstarkt plagg som ger hög kvalitetskänsla och vadarna har ett bra snitt med hög rörlighet. Det finns två utanpåliggande bröstfickor som rymmer det nödvändigaste samt två värmefickor på sidorna. Jag tycker det är en utmärkt vadarbyxa med de rätta funktionerna och jag älskar det smidiga med att bara öppna dragkedjan när man behöver pissa mellan huggperioderna.

Så länge man vet att man inte ska djupvada längre stunder är det här en riktigt bra vadare. Vet jag däremot med mig att jag kommer stå utvadad till armhålorna så föredrar jag en vadarmodell som helt saknar utvändiga fickor då det alltid är risk för läckage i dragkedjorna till de utanpåliggande fickorna vid djupvadning.

Läs mer om vadaren här

Se Orvis film om vadaren här

Orvis Sonic Tailwater Jacket är ett annat plagg som fått hänga med på flera spännande turer och jag är riktigt nöjd med den här jackan. Den har en enkelt justerbar utanpåliggande huva samt en hög krage med ett skönt microfleecefoder. Jackan har en snygg avskalad design med två rymliga napoleonfickor på bröstet samt två värmefickor på sidorna. Materialet är både slitstarkt och följsamt. Jackan har även ett modernt och bra snitt som inte stramar. Bästa grejen på jackan är att den har en klockren mudd som man helt kan stänga vilket är riktigt skönt när man fiskar i exempelvis ihållande regn. Det är väldigt störande, och kylande, när regnet rinner in och blöter ner ärmsluten eller när man hanterar fisk i vattnet med samma resultat. Bra jobbat Orvis! Den här jackan rekommenderas å det varmaste.

Läs mer om jackan här 

Se en film om jackan härCortland är åter på frammarsch och man har hittat helt rätt med sin nya lina Trout Boss HTx. Jag har testat linan i WF4F och det är en underbart fin allroundlina som jag kört på några olika spön med samma goda resultat. Tillsammans med Artisanspöt jag nämner i början av rekommendationen är det en perfekt kombination och jag har även kört linan med Orvis nya Recon 8’6’’ #4 (skriver om det spöt längre fram) med samma goda resultat.

Cortland har utvecklat en helt ny coating som har ett väldigt lågt rullminne och behåller glattheten mycket bra. Linan är mycket lätthanterad i strömmen och den har en modern och skön tapering som laddar snabbt och ger harmoniska kast vid både korta och långa kast. Jag tror den här linan kommer bli mycket uppskattad och det är en riktigt bra allroundlina som kommer passa väldigt många kastare.

Läs mer om linan 

Här kan ni läsa om vad forummedlemmarna tycker om linanVision Aqua Day pack är en helt vattentät rullbag med bärsystem. Det här är en snygg och genomtänkt dagspackning som gör vad den ska. Den håller tätt i de tuffaste väder och man kan utan problem vada djupt utan att man behöver oroa sig för läckor.

Läs mer om väskan 

Gillar du binda flugor så har Fly Dressing nyligen släppt ett par riktigt heta självlysande nyheter. Det ena är en uppsättning riktigt fina ögon och det andra är deras nya Wiggel tails med självlysande mönster ritat av betesbyggaren BackLure.

Läs mer härÄr du sugen på en riktigt snygg och personlig flugask? Ta en titt på Lars Anderssons fantastiska hantverk. Lasse har tyvärr ingen hemsida men söker man på nätet hittar man några som säljer hans produkter samt att han brukar ställa ut på bland annat Sportfiskemässan. Fridas hjärtformade ask på bilden är en underbar produkt med mycket kärlek och det finns askar i alla storlekar och modeller i Lasses sortiment. 

Läs mer härVision Subzero sock är en riktig myssocka man snabbt lär sig att älska. Sockan är gjord i tjock och härlig merinoull och den långa modellen är lika skön i vadarna som i stugan eller tältet på kvällen. Vi köpte först ett par och nu har vi tre... dvs ett par för lite. Det här är en riktig kanonprodukt vi varmt rekommenderar.

Läs mer härSom avslutning väljer jag att lyfta fram ytterligare en fullpoängare. Klättermusen Durin är ett fantastiskt bra plagg med perfekt snitt och alla de funktioner man kan förvänta sig av en byxa som vunnit internationellt förstapris som en av outdoormarknadens bästa produkter i år.

Durin har ett material som andas bra och är helt vattentätt samtidigt som det är så skönt på insidan att man kan använda byxan utan underställ under. Det finns flera ventilationsmöjligheter och genomtänkta fickor samt förstärkningar där de behövs som bäst. Byxan finns i dam och herrmodell och för den som vill ha en extremt snygg och bra åretruntbyxa som alltid funkar är det här ett utmärkt alternativ.

Läs mer om Durin här

Foruminlägg