border=
 border=
%PM, %03 %481 %2013 %12:%apr

Mikael Blomberg - En svensk norrman i världsklass

Skrivet av

För några dagar sedan fick jag ett glädjande telefonsamtal från en av de allra främsta på flugkastning. Han berättade att han hade för avsikt att ställa upp i Edge Casting Cup. Ingen blev gladare än jag eftersom jag vet att han la av med allt tävlande för några år sedan. Detta efter att ha vunnit bl.a. två guld och ett silver på VM i Norge. Här kommer ett porträtt av Mikael Blomberg utifrån en telefonintervju.

Micke föddes i Sandviken för 43 år sedan men är uppväxt i det lilla samhället Ockelbo i Gästrikland. Redan som sjuåring fiskade han intensivt och de enda tillfällen hans föräldrar såg honom var när det vankades mat. På den här tiden var det mest spinnspö och vassdrag som gällde i den närbelägna Storsjön. Det kom att dröja ytterligare några år innan han som sjuttonåring köpte sitt första flugspö. Mikael gillade flugspöt som han tyckte var vackert och fascinerades också av linan som for genom luften, lite som en fisk som rullar i ytan uttrycker han det.

Han minns inte märke eller modell men vet att det var ett glasfiberspö i klass 7 och en lina i klass 5. En inte helt enkel combo att börja med, men efter lite övande så lyckades han i alla fall lura några harrar i Jädraån. Efter några tuffa år utan arbete tröttnade Mikael på Sverige och flyttade till Norge, året var 1995. Efter det handlade det mycket om jobb, något det var gott om i Norge. Trots att han bodde i Oslo så fanns fina vatten i närheten och suget efter fiske började åter växa. Strax efter millennieskiftet kom Mikael i kontakt med några likasinnade som hade tagit kastningen ett steg till, de var alla medlemmar i Oslo flugkastarklubb. En av dessa herrar kom senare att bli mer eller mindre som en guru för Micke som snabbt plockade upp det här med lite mer avancerad flugkastning. Mannen i fråga är den smått mytomspunne Sven Kalmar från Harestua. Micke berättar;

– Sven Kalmar vägledde mig på ett sätt som ingen annan gjort, han såg min talang för flugkastning och gav mig den grund jag idag står på, det är jag honom evigt tacksam för

Efter några år i klubben med hård träning förstod även Micke själv att han hade talang för flugkastning. Han anmälde sig till en tävling mest för skoj och slutade på tredjeplats med ”tohandsstanga”. Efter det var Micke biten på allvar och sedan dess har väldigt mycket handlat om flugkastning. Micke berättar själv;

– Åren efteråt känns nästan som en saga, ett äventyr. Toppen kom när jag 2010 blev uttagen till det Norska landslaget för att delta i det första officiella VM. Det var stort! Jag kände mig mycket stolt och tränade extremt mycket sista månaderna innan VM. Jag räknade ut att jag tränade i snitt 4 timmar om dagen. En av de största utmaningarna var att jag hade kvalificerat mig till alla grenar, så det blev mycket att träna på. Efter VM kunde jag se tillbaks på två guld och ett silver och jag var mycket nöjd. Jag hade nått mina mål och bestämde mig där och då att helt sluta med tävlandet. Många blev givetvis besvikna och menade att jag inte kunde sluta nu, men av hänsyn till barn och fru som jag försakat genom så många år så kändes det ändå helt riktigt att göra så.

Trots att Micke slutat tävla så har han aldrig slutat träna men poängterar att han i första han är flugfiskare, inte kastare. Han berättar om alla arter han brukar jag med flugspö i handen och det är allt i princip alla prickiga fiskar, även utan fettfena. Mickes nya projekt handlar om en gammal dröm han närt, han berättar själv;

– Sedan många år tillbaks har jag burit på en dröm om att kunna utveckla mina egna linor. Jag har nog klippt kilometervis med dubbeltaperade linor i min strävan att hitta det ultimata konceptet. Jag tror att många års experimenterande har gett mig den kunskapen jag idag tycker att jag har. I Maj 2012 började jag leka med tanken att kunna producera mina egna tävlingslinor. Det kändes som att alla år med laborering äntligen kunde användas till något vettigt. Så, jag tog kontakt med fabriken Northern Sport i England ( tidigare Shakespeare) och de gick med på att producera några ”samples” utifrån mina idéer. Efter mycket testning fram och tillbaks var jag hyfsat nöjd med resultatet. I december 2012 fick jag kontakt med Tony Tobiasson från Göteborg. Han fick väldigt stor tro på detta, och i januari 2013 startades företaget Northern Flyfishing där han fungerar som VD och jag som produktutvecklare. I mitten av januari reste jag till fabriken i England, något jag drömt om länge. Äntligen fick jag se hur detta går till och det var otroligt lärorikt. Under den vecka jag var där blev tävlingslinorna uppgraderade till vad de är idag och vi erbjuder nu en nästan komplett linrange.

Micke berättar att Edge Casting Cup är något han tycker varit intressant sedan han först hörde talas om tävlingen. Han har följt den på håll och bevakat resultat och längder. Speciellt gillar han idén om att alla tävlar med samma utrustning. Han säger också att det inte blir en officiell come back eftersom han faktiskt ställde upp i #5-cupen i Kristianstad förra våren. Där slutade han på en andraplats och poängterar att han är mer nöjd mer placering än med resultatet. Innan vi lägger på frågar jag Micke om framtiden. Han berättar om alla platser han vill hinna provfiska och att hans arbete med linorna kommer att fortsätta. Är du intresserad av att möta Micke personligen kommer han att finnas kring Edge monter minst ett par gånger om dagen, -alla som vill är välkomna över och testa linorna, snacka fiske eller kastning. Och om ni undrar om han nu talar norska fullt ut så kan jag avslöja att det är en underbar mix mellan svenska och norska, ska vi kalla den ”Svorska”? Jag avslutar med att önska Micke lycka till i tävlingen och ser fram mot att träffa honom IRL.

 
Vi på Edge tackar Mikael så mycket för den fina intervjun.

Det är väldigt många duktiga kastare som ställer upp och är med i Edge Casting Cup och några av de mer meriterade kastarna som kommer ställa upp i år är bland annat:

Ronny Landin, Thomas Berggren, Tellis, Tom A Waangensten från Norge samt Lasse Karlsson från Danmark.

Senast ändrad %PM, %22 %711 %2013 %17:%nov
Mer i denna kategori: Gäddbiten - Hell Yeah! »
Foruminlägg