border=
 border=

Fotograf: Frida Larsson & Jonas Nordigårds

Under midsommarveckan fick jag två riktigt härliga havsöringsrapporter från Björns Fiske & Jakt i Stenungsund. Björns son Hjalmar hade först fått en fin öring på runt fyra kilo på spinn och sen en till på 4,2 kilo på fluga någon dag senare. I förrgår när jag kom ner till Orust igen efter midsommarfirandet i dalarna tog jag direkt kontakt med Hjalmar och kollade upp vad han höll på med. Det är ju tydligt att han har knäckt koden och just nu fiskar lite bättre än många av oss andra havsöringsälskare längs västkusten.

Hjalmar Holmstedt är en driven fiskare som fiskar så ofta han hinner med och det var givetvis spännande att ta sig en närmare titt på Hjalmars flugfiskeutrustning. Knepet, berättade Hjalmar, som har gjort att jag har betydligt fler kontakter med större fisk nu än tidigare är att jag börjat fiska djupt och med mindre flugor. Favoritflugorna är två centimeter långa märlor eller mindre räkimitationer. Hjalmars flugspö är ett 10 fots NativeRun GLX #7 laddat med en Vision Attack Sjunk3 lina i klass 8. Visionlinan är väldigt lättkastad och efter att ha gjort några provkast står det klart att valet att gå upp en klass på linan är helt rätt till det här spöt. Som avslutning har Hjalmar en 9 fots taperad tafs med en fluorcarbon spets på 0,26mm.

Hjalmars familjs hus ligger vackert beläget på Stenungsön mellan fastlandet och Tjörn och båtplatsen ligger en kort promenad från huset. Vi har tänkt att köra ett kvällspass och kliver i båten runt åttatiden på kvällen. För att inte få så trångt i båten åker jag och Hjalmar i en båt och Björn och Frida tar en annan.

Vad vi söker är starkt strömsatta platser med fina djupbranter. Hjalmar berättar att öringarna ofta står väldigt nära land och vi är sällan längre ut än 15 meter från land när vi söker av heta platser samtidigt som vi väntar på att vattenströmningen i fjorden ska bli den rätta. Efter en timmas fruktlöst fiske där jag styr båten och Hjalmar betar av fina platser så börjar plötsligt vattnet röra på sig lite mer. Hjalmar har bytt ut den grå märlan han inledde fisket med mot en grön/brun räkimitation och han lägger ett välriktat kast mot ett stenparti som ligger dolt under ytan i en liten vik i en klippskreva. Jag lägger i backen för att parera strömmen och spanar ut över havet. På andra sidan fjorden ser det ut som att Björn och Frida är i full gång med att beta av en fin djupbrant längs en bergssida.

Där satt den hojtar Hjalmar till! Jag slänger hastigt runt och får precis se en rejäl öring bryta vattenytan i ett lufthopp.  - Den är nog på tre kilo! säger Hjalmar och jag stämmer in i kören.

Havsöringen stångas vilt och efter första hoppet tar det ett par minuter innan Hjalmar lyckas bända upp fisken så pass att vi kan se den igen. Fisken snurrar runt båten ett par gånger och till slut får vi ett läge där jag kan håva fisken. YES!! Vilken fisk! Hjalmar och jag gör en high five och Frida smäller av några bilder från följebåten som nu glidit upp jämsides. Fisken visar sig vara 64 centimeter lång och vågen stannar på 3,4 kilo.  Det är med andra ord en solklar drömfisk här på västkusten. Hjalmar levererar och det råder inget tvivel om att Havsöringkungen från Stenungsön är bäst när det gäller.

Vill du få bättre koll på fisket runt Orust och Tjörn rekommenderar vi ett besök på: www.bjornsfiskeojakt.se eller www.8fjordar.se

Här diskuterar vi artikeln i forumet: http://www.edgeflyfishing.com/ipb/topic/173671-havsöringskungen-visar-vägen-8fjordar/

Senast ändrad %AM, %21 %425 %2015 %11:%aug

Relaterade artiklar (efter tagg)

Foruminlägg