border=
 border=
%AM, %30 %329 %2010 %08:%aug

Flashback

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

Flashback är ett av de mönster jag själv favoriserar och om du skulle fråga mig om nymfer är sannolikheten stor att du får just den till svar. Liksom med kusinen Guldribbat Haröra lämnar jag aldrig Flashback hemma när jag fiskar… men frågan är: Gör du?

Du kan fråga en flugfiskare – vilken som helst – om hans eller hennes favoritmönster. Vilka är dem och varför favoriseras just dem? Gå nu till nästa fiskare och fråga detsamma. Detta kan tyckas aningen långsökt men det jag vill poängtera är att det finns favoritflugor och favoritflugor. Hur blir egentligen ett mönster en rikstäckande favorit?

Typiska favoriter bland den stora skaran kan vara Europa 12:an, Streaking Caddis, Red Tag, Klinkhamer och Guldribbat Haröra – för att nämna några få. 
Flashback är ett av de mönster jag själv favoriserar och om du skulle fråga mig om nymfer är sannolikheten stor att du får just den till svar. Liksom med kusinen Guldribbat Haröra lämnar jag aldrig Flashback hemma när jag fiskar… men frågan är: Gör du?

Personligen föredrar jag att, i motsats till Guldribbat Haröra, binda detta mönster på en böjd krok. Nymfer som den här varierar jag i storlekarna 8-16 och jag binder dem nästan uteslutande med naturfärgad hare. I och med att jag ofta binder med just harhår har jag med hjälp av en rakapparat sedan tidigare rakat av håret från en harmask för att alltid ha tillgång till färdig harhårsdubbing - dubbing som inte bara är lättdubbad, utan också idealisk att blanda med exempelvis glittrig syntetdubbing för att på så sätt tillaga egna sorter. Detta mönster binder jag däremot med ren harhårsdubbing.

Krok: Partirdge CZF storlek 14 + 3mm guldskalle
Ryggsköld: Kopparfärgad Lagartun French Mini Braid, alternativt flat guldtinsel. 
Rib: Tunn guldwire
Bakkropp/thorax: Harhårsdubbing

Saknar du material? - Klicka på materialet för direktlänk till webshop.


Bild 1.
Börja med att trä på guldskallen på kroken. I detta skede väljer jag också att med blyförtyngning linda ett fåtal varv bakom skallen för att sedermera skjuta det framåt, in i guldskallen.


Bild 2.
Här skjuter jag blyet framåt för att på så vis fixera guldskallen. Eftersom att flugan kastas i höga hastigheter kommer en för löst guldskalle till slut att börja röra på sig – något som med tiden kommer att förstöra hela flugan.


Bild 3.
En droppe superlim bakom guldskallen säkrar förtyngningen ytterligare.


Bild 4. 
Fäst bindtråden och sedan tinseln och wiren. 


Bild 5.
Linda tinsel och wire bakåt längs krokskaftet.


Bild 6.
När du kommit en god bit ned längs krokskaftet förbereder du nu för att dubba. Förbered en liten mängd hardubbing och tapera den med dina händer till hjälp.


Bild 7.
Gör en dubbingögla och häng en dubbingsnurra i den. För in dubbingen med den smala änden uppåt och snurra sedan öglan. Eventuellt överskott som inte klämts fast ordentligt i öglan tas bort genom att stryka öglan upp och ned. 


Bild 8.
Linda den dubbade öglan med täta varv längs krokskaftet tills enbart en och en halv guldskalles längd kvarstår. Bind fast och klipp bort eventuellt överskott av öglan.


Bild 9.
Bakkroppen dubbad.


Bild 10.
Det bakåtliggande tinslet skall nu vikas över flugans rygg och säkras med några trådvarv. 


Bild 11.
Ribba wiren med jämna varv upp längs flugans rygg. Bind in och klipp bort överskott av både tinsel och wire.


Bild 12.
Förbered att likt i steg 6-8 dubba. Denna gång behövs bara en mindre mängd dubbing och du behöver ej heller tapera den innan du spinner den i dubbingöglan.


Bild 13.
Linda dubbingen fram mot guldskallen.


Bild 14.
Bind in, säkra med ett par extra trådvarv och klipp bort överskott av öglan. Avsluta nu med ett par whipfinish-knutar och lacka vid behov.


Bild 15.
Borsta nu med fördel flugans thorax och undersida.


Bild 16.
Flugan färdig.

Läs 4213 gånger
Foruminlägg