border=
 border=
%AM, %30 %427 %2010 %11:%aug

Gul forsslända – Sulphurea breakout emerger

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Få flugfiskare här i Norden kan väl undgått att ha skådat den iögonfallande Heptagenia Sulphurea, mer känd som gul forsslända – en medelstor dagslända som trivs i snabbt strömmande vatten. Dess skarpt gula färg gör att den lätt syns på långa avstånd för den fiskare som har turen att finnas på plats när den väl dansar över fiskfyllda strömmar. Heptagenia Sulphurea kläcker i regel på kvällen, vilket har förlett många flugfiskare att tro att den kläckning de beskådat har varit av nattsländor.

Mönstret, som imiterar hur sländan från sitt nymfstadium kläcker och anpassar sig till flygfärdig insekt, binds på lämplig kläckarkrok i storlekarna 12-14. Mönstret kan varieras i både storlek och färg för att passa in på andra arter än just gul forsslända. Personligen väljer jag att fiska den torrt och med döddrift när som kvällsöringarna börjar stiga mot ytan.

Krok: VMC Special fly, storlek 12.
Tråd: Ljusbrun Gordon Griffiths Sheer 14/0.
Stjärt: Fiber från naturfärgad rapphöna.
Kropp: Naturfärgat harhår.
Rib: Bindtråd eller valfri metallwire om så önskas. 
Vingutskott: Sälhår i naturlig färg.
Vingsäck/ben: Blekt eller naturfärgat hjorthår.
Thorax: Blandning av svart och golden olive-färgat sälhår. 
Huvud: Naturfärgat harhår. 

Saknar du material? - Klicka på materialet för direktlänk till webshop.


Bild 1.
Fäst kroken i bindstädet, bind in och arbeta dig bakåt, ned längs krokböjen.


Bild 2.
Riv av en mindre mängd fiber från en rapphönefjäder, anpassa längden av stjärten efter eget tycke och bind in. Arbeta dig nu uppåt mot den punkt där vingutskottet skall placeras.


Bild 3.
Klipp av eventuellt överskott från rapphönefibrerna och påbörja dubbningen av bakkroppen med en relativt liten mängd mjukt harhår. Gör gärna dubbingsträngen avsmalnande med den bredare änden mot flugan – detta för att underlätta formgivningen av bakkroppen.


Bild 4. 
Dubba nu bakkroppen samtidigt som du arbetar dig bakåt mot flugans stjärt. Om du när du gjorde dubbingsträngen använde för mycket dubbing kan du riva av lite från strängen när du närmar dig stjärten. Säkra med ett par varv bindtråd när du nått flugans stjärt.


Bild 5.
Bakkroppen är färdig. Nu återstår bara att med täta varv ribba bindtråden framåt mot krokögat.


Bild 6.
Fatta en liten mängd sälhår som du luggat ett par gånger för att få fibrerna att lägga sig i samma riktning.


Bild 7.
Bind in sälhåret så att det pekar rakt bakåt, och se till att säkra detta med ett antal varv bindtråd.


Bild 8.
Fatta en liten mängd hjorthår och bind in ovanför sälhåret, med spetsarna pekandes bakåt. Anpassa längden av hjorthåret för att det skall kunna vikas över en thorax, för att sedan riktas bakåt för att imitera flugans ben.


Bild 9.
Förbered en liten mängd sälhår. Personligen blandar jag svart med golden olive för att ge en mörk thorax med gula inslag.


Bild 10.
Dubba nu en tillräckligt stor thorax för att ge flugan ett naturligt utseende. Se till att lämna ett utrymme på ca 2 millimeter mot krokögat för att säkerställa att du kan binda in och vika hjorthåret bakåt.


Bild 11.
Vik nu hjorthårsbunten framåt över thorax och bind in denna så att hårspetsarna pekar rakt framåt.


Bild 12.
Vik nu hårspetsarna bakåt och säkra dessa med ett par varv bindtråd. Likt ”Bild 4-5” skall du nu även dubba en liten mängd harhår för att imitera flugans huvud.


Bild 13.
Avsluta nu flugan med en whipfinish-knut. Klipp av bindtråden och lacka om det så behövs. Anpassa därefter vingutskottets längd efter eget tycke


Bild 14.
Flugan färdig.

Lycka till!

Läs 4437 gånger
Foruminlägg