border=
 border=
%AM, %18 %391 %2011 %10:%okt

Skinnvingade flugor

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Jag har under en tid bundit mina skinnvingade lax & havsöringsflugor från pungrävens skinn. Pungräven går även under namnet pungråtta, och det är skinnen från den Nyzeeländska eller Australienska pungråttan (possum) samt den amerikanska opossumen som jag brukar använda mig av..

Jag har under en tid bundit mina skinnvingade lax & havsöringsflugor från pungrävens skinn. Pungräven går även under namnet pungråtta, och det är skinnen från den Nyzeeländska eller Australienska pungråttan (possum) samt den amerikanska opossumen som jag brukar använda mig av..

I början av 1900-talet var pälsen från dessa djur mycket omtyckt i pälsindustrin och 1906 exporterade bl.a. Australien ca fyra miljoner pälsar. För att klara efterfrågan på päls så infördes arten till Nya Zeeland löpande fram till 1920. Med anledning av att arten saknar några naturliga fiender på Nya Zeeland så ökade populationen snabbare än efterfrågan och redan i mitten av 1900-talet så förklarade Nya Zeeland krig mot dessa individer för att begränsa populationens fortsatta spridning, främst för att skydda Nya Zeelands miljö. Trots att det har satsats miljontals dollar för att begränsa populationen så uppskattas den idag till ca 70 miljoner individer.

Om man jämför det Australienska skinnet med den amerikanska pungråttan, vilken oftast benämns som US opossum, så har den amerikanska pungråttan ett lite styvare hår som påminner om isbjörnens medans den Australiensiska och Nya Zeelänska pungråttan har ett lite mjukare och tätare hår.  

(Överst US opossum, undre Australienska samt Nz possum)

 

Fyra färger till flugasken

Jag använder i huvudsakligen 4 st färger till mina skinnvingade tuber. Svart, gul, grå samt F.brown är de färger som utgör min bas i flugasken. Jag använder en vass skalpell då jag skär till mina vingar. Sträva efter att få en pegg liknande form på skinnbiten. Därefter Finjusterar jag med saxen till jag har rätt form.   

Utformning

Jag binder dessa mönster både med conehead samt muddler huvud. Kroppen utformar jag på samma sätt till båda flugorna, förutom att jag lägger in en mässinghylsa till muddlertuberna för lite extra vikt. Muddlertuberna ämnas mest till öringsfisket men de fungerar även bra till laxfisket. Med ett muddlerhuvud får man en extra bred profil som skapar lite mer turbulens i vattnet.

Jag väljer att binda dessa flugor på fits tubslang medium + small, samt large + small till de större flugorna. Varför jag använder small slangen är att den passar bra till de coner jag använder, samt till mässingrörens diameter som utgör vikten till muddlertuberna. Att jag väljer att binda med ganska mycket material som tag, butt, stjärt, kroppshackel mm kan ju verka onödigt och visst kan det vara så, men jag tycker flugan får en mer helhet och en liten extra  touch för mitt öga. Självklart går det ju att välja bort vissa material och få en minst lika välfungerande fluga.

Jag binder in mitt fronthackel och flash före infästningen av själva vingen. Därefter renskär jag bort den överblivna skinnbiten som blir vid inbindningspunkten. Här skall man vara noga och använda ett vasst föremål, så man får ett litet avslut. Lägg gärna en droppe superlim för att säkra vingen.  

Här nedan kommer en kortare beskrivning på mina skinnvingade favoritflugor.

Mikkeli blue V

Tub: Clear medium+small 
Tag: Silver tinsel eller miniflaitbraid.
Butt: Hot orange fluorofibre.
Stjärt: Hot orange Fluorofibre.
Ribb: Silver tinsel eller Miniflaitbraid.
Kropp: Silver flaitbraid + sss dubbing mikkeli blue.

Kroppshackel: Svart tupp
Fronthackel: Svart softhackel + silver flash.
Vinge: Svart possum.
Ev Sidor: Odlad Jc 

Huvud: Silver cona(Protube) valfri stl. Eller 1-3 buntar svart hjorthår.

Banan V

Tub: Fl gul medium+small 
Tag: Mirage tinsel (opal).
Stjärt: Fl gul Fluorofibre:
Ribb: Coppar miniflaitbraid.
Kropp: Koppar flaitbraid + salmon supreme hot yellow dubbing gul.

Kroppshackel: Grizzly gul tupp.
Fronthackel: Smuts gul softhackel + alta gold flash.
Vinge: Gul  possum.
Ev Sidor: Odlad Jc 

Huvud: Svart cona(Protube) valfri stl. Eller 1-3 buntar gult hjorthår.

Pahtakorva V

Tub: clear medium+small 
Tag:  Guld miniflaitbraid.
Butt: Hot orange fluorofibre:
Stjärt: Hot orange Fluorofibre:
Ribb: Guld tinsel eller Miniflaitbraid.
Kropp: Guld flaitbraid + sss dubbing nasty rusty.

Kroppshackel: Hot orange tupp
Fronthackel: Svart softhackel + Pahtak bronze flash.
Vinge: F.brown possum.
Ev Sidor: Odlad Jc 

Huvud: Guld cona(Protube) valfri stl. Eller 1-3 buntar svart hjorthår.

Försök få en bred och droppformad vinge. (bilden visar Pahtakorva V underifrån)

Grey and Silver

Tub: clear medium+small 
Tag: Mirage tinsel (opal).
Stjärt: Vit Fluorofibre:
Ribb: Silver tinsel eller Miniflaitbraid.
Kropp: Silver flaitbraid + sss dubbing diamond pearl.

Kropshackel: grizzly tupp
Fronthackel: Grizzly softhackel +  diamond pearl flash.
Vinge: Natur grå possum.
Ev Sidor: Odlad Jc 

Huvud: Silver cona(Protube) valfri stl. Eller 1-3 buntar natur hjorthår.

 

Varför dessa mönster ?

Efter att ha bundit laxflugor under ett antal år så har man hunnit med en rad olika mönster, men det är dessa mönster jag  använt flitigast. De gånger man tagit fram ett nytt mönster så måste det göra sig förtjänt av att bli en i gänget. Ibland går det fort, då man lyckas få en lax eller öring på flugan, vilket gör att man känner tilltro till mönstret direkt, men många gånger får den bara en kortare simtur i fiskens miljö innan de säkra korten åker fram.

Det finns ju säkert många andra mönster som är minst lika bra eller till och med bättre, men jag har valt att visa vilka mönster och färger som jag tror på och som fungerar mest optimalt i mina vatten. Det är ingen hemlighet att det under årets mörkaste månader experimenteras fram helt nya mönster, men det är långt mellan gångerna när någon av dessa blir en ny favorit i asken. Just vetskapen att det ibland händer är dock en av utmaningarna.

Ser man till de färger jag föredrar så är det ingen tillfällighet att det just är dessa färger.

Den svarta flugan är i mina ögon mest allround och den är aldrig fel att ha på sin tafs då man är ute och fiskar. Framförallt använder jag den i gryningar och skymningar, även i stor och skitig älv. En riktigt bra basfluga helt enkelt.

Den gulvingade flugan har på senare år smugit sig in i takt med den uppståndelse den fått genom dess skapare Mike Andersson. Jag fiskar den framförallt i soliga dagar men även i stor och skitig älv. Även denna är en riktigt allround fluga för många olika vatten.

Den röd bruna flugan använder jag framförallt i de humusfärgade vattnen som är övervägande här hemma. Den fungerar både i klart och fint väder likt mulet och grått väder.

Den gråa flugan är en grå vädersfluga men framför allt en fluga för klara vatten. Men på något sätt tycker jag den fungerar bra på den senare delen av havsöringsfisket då det är kallt och kyligt i vattnet. Varför har jag ingen aning om riktigt.

Det här var lite tankar om mina mönster som utgör den största delen av mitt val av flugor längst älven.


Diskutera gärna artikeln eller ge feedback i vårt forum! - Direktlänk till forumtråden

Läs 5015 gånger Senast ändrad %PM, %24 %563 %2013 %13:%nov
Johan Bertilsson

Född 1978 och bosatt i Västerbotten/Vindeln ca 200 m från vackra Vindelälven. Mina största intressen är fiske, sport, jakt och framförallt familjen. På fritiden är det framförallt barnens aktiviteter samt fiske/flugbindning som tar upp min tid.

Mer i denna kategori: « CDC Sedge Flashback »
Foruminlägg