border=
 border=
%AM, %30 %340 %2010 %09:%aug

Double Legs

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Här bjuder Andreas på ett av de mest uppskattade mönstret för harr, öring och regnbågsfiske. Double legs är en ganska matig guldskallevariant som normalt binds på en större krok vilket också gör den mycket attraktiv för större fisk.

För oss som driver Edge har Double legs alltid varit ett givet mönster, dvs en ask med guldskallar utan en uppsättning Double Legs känns inte bra och vi hoppas ni som inte redan upptäckt denna fantastiska fiskfångare passar på och binder upp en uppsättning och själva inser varför vi älskar flugan.

Tyvärr saknar vi en bra historik till flugan men lovar att lägga till den i artikeln så snart någon hjälper oss med lite bra information.
Om någon känner till upphovsman mm så maila mig gärna på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så justerar jag texten. 
/Jonas 

Krok: VMC Sproat Fly, storlek 10 + 3mm guldskalle. 
Extra förtyngning: Valfri förtyngning. 
Tråd: Grå Gordon Griffiths Sheer 14/0.
Stjärt/bakkropp: Nymph skin i färgen ”Caddis green”.
Ben/hackel: Naturfärgad rapphönefjäder. 
Kropp: Harhår i naturlig färg.
Rib: Tunn, oval guldtinsel.


Saknar du material? - Klicka på materialet för direktlänk till webshop.


Bild 1.
Fäst kroken med guldskalle i bindstädet.


Bild 2.
Linda 3-4 täta varv av lämplig förtyngning (i mitt fall blytråd) och skjut dem inåt mot guldskallen. Bind sedermera in tråden bakom förtyngningen och försök att binda fast denna så gott det går. Anledningen till detta steg är för avsikten att fixera guldskallen så gott som möjligt – något som är oerhört viktigt när man binder flugor med sådan här förtyngning.


Bild 3.
Arbeta dig bakåt till den punkt där krokböjen tar vid. Bind in en remsa nymphskin, vilken jag snedklipper i ca 45 grader för att på så vis få en smal och nätt inbindning/lindning.


Bild 4. 
Linda remsan framåt med jämna, täta varv som överlappar det bakomvarande.


Bild 5.
När du nått 3-4 millimeter in på krokskaftet slutför du nu lindningen och säkrar med ett par extra varv bindtråd. Överskottet lindar jag över med bindtråden för att på så vis få en jämn yta att bygga upp resten av flugan på.


Bild 6.
Vid den punkt där stjärten/bakkroppen slutar är det nu dags att binda in en rapphönefjäder vilken kommer att utgöra flugans ben.


Bild 7.
Riv bort eventuellt ludd från fjäderns stam och bind in med den konvexa sidan framåt. Eventuellt överskott av fjäderstammen låter jag förbli oklippt tillsvidare.


Bild 8.
Bind in guldtinseln vid samma punkt som rapphönefjädern och klipp bort bakomliggande överskott.


Bild 9.
Likt ett vanligt tupphackel ska nu rapphönefjädern lindas runt krokskaftet med 1-2 täta varv.


Bild 10.
Samtidigt som du nu säkrar hacklet med bindtråden stryker du även fjäderfibrerna bakåt för att undvika binda ner dessa.


Bild 11.
Eftersom att nymphskinremsan är av en mycket tydlig färg målar jag nu själva underlaget för kroppen svart med hjälp av en vanlig markeringspenna för CD-skivor. Detta för att undvika om man olyckligtvis skulle få en glest dubbad kropp, att den skrikiga färgen ”lyser” igenom.


Bild 12.
Förbered dubba en kropp av harhår.


Bild 13.
Linda kroppen med täta varm framåt mot guldskallen.


Bild 14.
Med 2-3 millimeter kvar av krokskaftet avslutar du nu dubbningen och lindar guldtinseln med jämna varv över den nyligt dubbade kroppen. Säkra tinseln väl och klipp bort eventuellt överskott av både rib och fjäderstam.


Bild 15.
Med hjälp av en dubbingborste borstar jag nu kroppen en aning för att göra den livligare. Detta är naturligtvis som allt annat personligt, men själv uppskattar jag en spretig flugkropp.


Bild 16.
Upprepa momentet vid steg 6-7+9


Bild 17.
Med främre rapphönehacklet säkrat stryks fjäderfibrerna bakåt, varpå en whipfinish-knut kan göras. Lacka vid behov.


Bild 18.
Klipp bort eventuellt överskott av ej lindad rapphönefjäder.


Bild 19.
Flugan färdig.

Läs 4420 gånger
Mer i denna kategori: « Lestanderpuppan Streaking Caddis »
Foruminlägg