border=
 border=
%AM, %20 %397 %2010 %10:%aug

Streaking Caddis

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Ytterst få fenomen är lika beroendeframkallande som att se nattsländor svärma över en forsnacke en vacker sommarkväll. Känslan som uppbringas av att se en stor harr eller öring vaka på dessa insekter kan närmast beskrivas som en längtansfylld spänning – en önskan att med ett rent och fint utlägg presentera en nattsländeimitation som med ryckande rörelser närmar sig fisken och dess ståndplats.

Av de få mönster jag verkligen favoriserar ligger Lennart Bergqvists "Streaking Caddis" högt på listan. Mycket på grund av dess enkelhet att binda och kanske mest på grund av den effektivitet den fiskar med. Samtidigt är det ett mycket allsidigt mönster då den med enbart variationer i storlek och färg kan anpassas för att imitera samtliga typer av nattsländor.

Mönstret binder jag oftast på krokstorlek 8-16, men det tål att nämnas att jag hört om personer som upplevt bra fiske med denna fluga på så stora krokar som 2/0 - och som tidigare nämnts kan även färgerna varieras med gott resultat. Personligen fiskar jag helst detta mönster med en ryckig gång längs vattenytan för att imitera det äggläggande stadiet i en nattsländehonas liv. Just den ryckiga gången uppmanar ofta annars selektiv fisk att hugga, och då ofta på ett aggressivt sätt. Sammantaget kan och brukar fiske med nattsländeimitationer såsom Streaking Caddis vara otroligt effektivt, men framförallt roligt.

Krok: VMC Sproat Fly, storlek 10.
Tråd: Kevlartråd. 
Kropp: Sälhår, golden olive.
Vinge/huvud: Naturfärgat hjorthår.
Specialutrustning: Dubbingborste.

Saknar du material? - Klicka på materialet för direktlänk till webshop.


Bild 1.
Fäst kroken i bindstädet, bind in och arbeta dig bakåt till där krokböjen tar vid.


Bild 2.
Vaxa bindtråden och förbered för dubbning.


Bild 3.
Dubba tråden.


Bild 4. 
Bygg upp kroppen genom att linda bindtråden framåt, och avsluta dubbningen ca 3-4 mm från krokögat. Eventuellt överskott av dubbing på tråden kan med fördel vikas bakåt för att utgöra en sorts undervinge.


Bild 5.
Klipp en lagom tjock sektion av hjorthåret och försök rensa det från det finare hår som kommer från djurets undre päls. Har du en hairstacker rekommenderar jag dig att använda den för att få hårspetsarna i linje med varandra.


Bild 6.
Anpassa vingens längd i proportion med flugans dubbade kropp. Låt vingen vara den längre av de nämnda.


Bild 7.
Medan du håller i hårbunten lägger du 3 varv bindtråd över denna, och öka försiktigt spänningen på bindtråden genom att föra den nedåt. Detta bidrar till att hårstråna i bunten reser och sprider sig. Observera att en stark bindtråd är till fördel då du utför detta moment.


Bild 8.
Utan att låta hjorthårsbunten spinna runt krokskaftet lägger du här ett par extra varv bindtråd över inbindningspunkten. Sträck bindtråden ordentligt och lägg nästa varv i ungefär 45 graders vinkel mot krokögat. När nu tråden ligger nära krokögat viker du hjorthårskragen bakåt och lindar ett par extra varv bindtråd för att säkra ytterliggare.


Bild 9.
Flugan sett snett framifrån.


Bild 10.
Vik hjorthårskragen bakåt och avsluta med whipfinish. Lacka vid behov.


Bild 11.
Nu återstår utformningen av flugans huvud, vilket kan anpassas efter personligt tycke.


Bild 12.
Huvudet format.


Bild 13.
Eftersom att jag gillar håriga flugkroppar borstar jag nu lätt upp bakkroppens dubbing med en dubbingborste. Alternativt kan du använda en tandborste eller exempelvis kardborreband.


Bild 14.
Flugan färdig.

Läs 4800 gånger
Mer i denna kategori: « Double Legs Muddler Minnow »
Foruminlägg