border=
 border=
%PM, %30 %702 %2010 %17:%aug

Muddler Minnow

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Ända sedan mönstret introducerades av upphovsmannen Don Gapen har ”Muddler Minnow” skördat framgångar i hela världen. Den är inte bara en personlig favorit när det handlar om streamerfiske, utan också en trevlig fluga att binda. 
När Don Gapen skapade flugan ämnade han imitera de bottenlevande simporna som huserar i strömmande vatten i stora delar av Nordamerika - och med likheter till de skandinaviska simporna har mönstret fungerat klockrent även här i Norden såsom på alla övriga flugfiskekontinenter.

Mönstret binds förslagsvis på streamerkrok i storlekarna 8-12 med 3-4X förlängt krokskaft, men kan även bindas på torrflugekrok i storlek 10-12. Mönstret kan alltså varieras i storlek och fiskesätt – för att antingen imitera en fiskimitation då den fiskas som streamer, eller exempelvis en nattslända då den fiskas torrt.

Krok: VMC Streamer-hook 4X, strlk 8.
Tråd: Ljusgrå Gordon Griffiths Sheer 14/0.
Stjärt: Fibersektioner från brun kalkonvinge.
Kropp: Flat guldtinsel.
Rib: Oval guldtinsel eller guldwire. 
Undervinge: Natur- eller gråfärgad ekorrsvans.
Vingar: Fibersektioner från brun kalkonvinge.
Huvud: Naturfärgat hjorthår. 

Saknar du material? - Klicka på materialet för direktlänk till webshop.  


Bild 1.
Fäst kroken i bindstädet, bind in och arbeta dig bakåt till där krokböjen tar vid.

 


Bild 2.
Fatta en lagom bred sektion fiber från vardera kalkonfjäder, detta för att täcka den mindre livliga baksidan. Anpassa nu längden av stjärten efter eget tycke.

 


Bild 3.
Säkra stjärten med ett antal varv bindtråd.

 


Bild 4. 
Arbeta dig framåt mot krokögat och klipp bort eventuellt överskott från kalkonfjädern. Bind nu in eventuell rib och säkra denna genom att arbeta dig bakåt mot krokböjen. När väl detta är gjort binder du fram till ungefär ¾ av skaftet där du binder in den flata guldtinseln.

 


Bild 5.
Linda den flata guldtinseln med jämna och hårt lindade varv bakåt mot stjärten och därefter framåt igen. Säkra tinseln med bindtråden och stryk ett tunt och jämnt lager lack över guldkroppen.

 


Bild 6.
Linda ribben med jämna mellanrum fram till den punkt där du säkrade tinseln, och säkra denna. Ribben bör lindas innan lacket härdat för att göra flugans kropp ännu stadigare, samtidigt som den har viss estetisk betydelse – knappast för fisken men gott och väl fiskaren! Att tänka på när du lindar rib är att alltid linda den i den riktning du lindar bindtråden, detta för att hålla ribben under spänning medan du säkrar/binder fast den.

 


Bild 7.
Fatta en relativt liten mängd ekorrhår och anpassa längden efter flugans storlek. Personligen anpassar jag längden så att hårspetsarna ligger i linje med stjärtens slut.

 


Bild 8.
Säkra undervingen med ett antal varv bindtråd. Klipp bort eventuellt överskott.

 


Bild 9.
Likt ”Bild 2-3” skall vi nu anpassa och binda in flugans vingar. Anpassa längden efter undervingen och försök undvika att vika vingarna då du binder in denna. Ett tips är att hålla ett stadigt grepp om vingarna just vid den punkt där inbindningen sker.

 


Bild 10.
Eftersom att många anser att hjorthår är ett svårarbetat material och inbindningen kritisk, kan det nu passa att göra en whipfinish-knut innan du binder in hjorthåret. Detta för att vid ett eventuellt trådbrott försäkra dig om att det du gjort hittills är säkrat.
Fatta nu en bunt hjorthår och anpassa längden av stråna. Linda 2-3 lösa varv bindtråd runt hjorthårsbunten och krokskaftet, och öka försiktigt spänningen genom att dra bindtråden nedåt.

 


Bild 11.
Hjorthårsbunten kommer att vilja snurra runt skaftet alltmedan du drar bindtråden nedåt. När du själv anser att spridningen av hjorthåret och kontakten mellan hår och krok är bra lindar du nu ett par extra varv runt inbindningspunkten för att säkra bunten. Pressa de framåtliggande hårstråna bakåt och linda bindtråden med en sicksackande rörelse genom den ”krage” som bildats.

 


Bild 12.
Spunnen hjorthårsbunt sett snett framifrån.

 


Bild 13.
Om det fortfarande finns tillräcklig plats mellan hjorthår och kroköga bör du upprepa samma procedur som i ”Bild 10-11”. Inbindningen sker så nära den bakomliggande hjorthårskragen som möjligt. När väl hjorthåret är spunnet och säkrat lindar du bindtråden med samma sicksackande rörelse genom ”kragen” fram till krokögat där du nu avslutar flugan med en whipfinish-knut.

 


Bild 14.
Bilden visar flugan sett snett framifrån efter det att hjorthåret är spunnet och slutknuten gjorts. Klipp av bindtråden så nära krokögat som möjligt och lacka vid behov.

 


Bild 15.
Nu återstår endast utformningen av flugans huvud, vilket kan göras på olika sätt. Personligen följer jag originalmönstret till utformningen och klipper en närmast kulformad huvudform. Anpassa längden av klippningen till flugans proportioner och tänk på att betrakta huvudet ur olika vinklar vid utformningen.

 

 


Bild 16.
Flugan är färdig.

Läs 4426 gånger
Mer i denna kategori: « Streaking Caddis CDC Baetis »
Foruminlägg