border=
 border=
%PM, %30 %710 %2010 %18:%aug

CDC Baetis Utvalda

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

CDC Baetis-kläckare (Lestanderkläckare, Reds.anm.)

Den här flugan hittade jag på under min strävan efter ett enkelt, effektivt mönster för kläckarimitationer. 
Den lilla lätta flugan är menad att efterlikna en liten dagsländekläckare av typen Baetis, men kan med fördel varieras i såväl storlek som färg för att efterlikna andra arter - och beroende på hur den fiskas föreställer den såväl en kläckare som nymf.

Mönstret binds förslagsvis i storlekarna 12-18. Personligen fiskar jag den helst torrt med ”Dead-drift”, och gärna i spegelblanka forsnackar med vakande harr och öring.

Krok: VMC Special Fly, strlk 14.
Tråd: Ljusgrå Gordon Griffiths Sheer 14/0
Stjärt/kropp: 2 gräddvita marabouquills.
Vingsäck: Mellanbrun CDC-fjäder.
Thorax: Ljusbrun CDC blandat med ljusgrå SLF.

Saknar du material? - Klicka på materialet för direktlänk till webshop. Bild 1.
Börja med att binda in tråden och arbeta dig bakåt, ner längs krokböjen.

 


Bild 2.
Bind in marabouherlen med spetsarna bakåt för att imitera stjärten. Jag brukar låta längden vara ungefär lika lång som längden på bakkroppen av flugan. Säkra herlen genom att binda fram dem till den punkt där bakkroppen kommer att ta vid.

 


Bild 3.
Vik herlen bakåt mot krokböjen och bind tillbaka mot stjärten. Tvinna nu herlen runt bindtråden och bind framåt för att skapa bakkroppen.

 


Bild 4. 
Mellan varje varv du lägger när du binder bakkroppen bör du vika fibrerna bakåt. Detta är en teknik jag även använder då jag lindar ett hackel för att undvika att klämma fibrer mellan hackelstammen och krokskaft.

 


Bild 5.
När du nu nått den punkt vid vilken du vill säkra bakkroppen, lindar du försiktigt upp herlen från bindtråden och säkrar dessa. Klipp bort eventuellt överskott och fäst den CDC-fjäder som kommer att utgöra vingsäck. Säkra fjädern genom ett par extra varv bindtråd och klipp bort eventuellt överskott.

 


Bild 6.
Nu skall thorax bindas, och i denna använder jag som bekant en blandning mellan CDC-fibrer och ljusgrå SLF, det sistnämnda för att ge thorax ett mer livfullt utseende. Denna blandning laddar jag i en dubbingögla som jag tvinnar, varpå jag binder thorax i framåtgående riktning.

 


Bild 7.
Säkra nu med ett par varv bindtråd. Om jag personligen anser att thorax inte blev spretig nog brukar jag i detta skede borsta den med en tandborste för att ge den mer liv.

 


Bild 8.
Vik över den fjäder som skall bli vingsäck och fäst den vid krokögat. Vik eventuellt överskott tillbaka mot thorax och säkra med några varv bindtråd. Avsluta flugan med en whipfinish-knut och klipp bort stammen på det eventuella överskott som CDC-fjädern utgör. Lacka knuten vid behov.

 


Bild 9.
Som du ser på min bild blev flugan ganska fluffig, och om man inte gillar detta så är det fritt fram att frisera flugan en aning. Med tum- och pekfingernagel luggar jag nu bort en del överskott från undersidan av bakkroppen såväl som kring vingsäcken.

 


Bild 10.
Flugan färdig!

 


Bild 11.
Här en bild på det färdiga resultatet, samt en variation av samma mönster i vilken jag använde olivfärgad marabou, grå- och mörkbrun CDC samt rostbrun SLF. Låt er smak och ert humör påverka er flugbindning så att ni vågar experimentera med storlekar, material och färger!

 


Jag hoppas att ni gillade min bindbeskrivning och lycka till vid bindstädet!

Läs 5101 gånger
Mer i denna kategori: « Muddler Minnow
Foruminlägg