border=
 border=
%AM, %01 %272 %2010 %07:%sep

Edge Switchcast Competition 2010

Skrivet av

 

Jonas ringde mig någon gång under det förra vinterhalvåret. 

-Staffan, jag fick en idé, vi ska ha en kasttävling på Sportfiskemässan i Sundsvall! En tävling där man ska kasta så långt som möjligt med ett Switchkast… 

-OK, vilka ska delta då? 

-Alla som vill samt några seedade kastare som ska tillkomma i finalen, fina priser…

Ett halvår senare kände de flesta av edgemedlemmarna till tävlingen och det kval man kunde ställa upp i för att ta sig vidare till en semifinal på Sportfiskemässan i Sundsvall. I egenskap av moderator för kastarean på edge fick jag hålla i trådarna.

Att anordna en till synes enkel tävling som denna kräver ganska mycket. Det ska informeras i massor, fattas en massa beslut om regler och dimensioner på kastbanor samt utrustning. Det ska samlas in resultat och tas ut semifinalister samt att det ska utses seedade kastare. De ska sen helst vilja ställa upp och konceptet har en ram som håller. Ett besök på mässan i Sundsvall för att kontrollera banbygget var ett måste då banorna ska mätas upp och provkastas. Det blev många timmar i telefonen och det skickades massor av mail till mässgeneraler, byggarbetare och kastare. Projektet växte och det blev bara roligare och roligare ju större det blev. Hur gick det då? Jo, det blev en riktigt lyckad tillställning!

Tävlingen gick som bekant ut på att komma så långt som möjligt under två minuters kastning med ett Switchkast. Utrymmet bakåt var begränsat bakåt av en plexiskiva för att efterlikna naturliga förutsättningar så mycket som möjligt. För att ta sig till semifinal kunde man antingen kvala via edge under våren eller ställa upp i en kvalomgång under lördagen på mässan i Sundsvall. Christer och Lisa Appelgren åkte ända från Trelleborg för att hantera startfältet samt hålla i klockan. Jag skötte snacket och mätningen. Allt var planerat in i minsta detalj... trodde vi

Lördagen började lite trevande men efter ett tag strömmade flera deltagare till. Många riktigt nervösa och det är sannerligen stor skillnad mellan att öva hemma och tävla på mässa inför folk. När tävlingen väl skulle starta kom vi på att det kan vara bra att markera längderna, lite desperat hittade vi små klisterlappar som fungerade utmärkt. En annan detalj som vi inte hade tänkt på var hur vi meddelade ett kort kast, alltså ett kast som inte behöver markeras och mätas? Ett sämre kast ska inte resultera i onödig väntan på markering , två minuter är inte lång tid. Då klev en av norrmännen in och talade om för oss att vi skulle skrika "bedere förr". Och det gjorde vi, utan tanke på att det gått lika bra med "kort" eller liknande… många gånger ekade frasen "bättre förr" i mässhallen denna helg.

Efter lördagens kval hade vi ett semifinalheat på söndag klockan 11:00 som bestod av mässbesökare och edgemedlemmar. Det blev en rafflande tillställning där många namn fanns med, bl.a. totalvinnaren Jarle Strandberg från Norge som tog sig vidare via lördagens kval och trean Magnus "Sasse" Uhr från vårt eget Edgekval. Strongt också av Joakim Karlsson och Roger Håkansson att åka från Småland till Sundsvall för att tävla, det tog sig också vidare från edge kval men tog sig inte vidare till finalen. Riktigt kul med danskt besök i form av Lasse Karlsson och Silja Longhurst, de tillhörde skaran av seedade kastare tillsammans med Stefan Siikavaara från Piteå, Sterner Skogmo från Norge och Thomas Berggren från Malmköping, alla duktiga kastare och certifierade instruktörer. Att ikläda sig rollen som favorit är inte så lätt i en gren som denna, nerver är väldigt utslagsgivande och switchkastet är svårt.

Söndagens final drog mycket folk och det märktes att det fanns nerv i tävlingen. Till finalen kom alltså de fem seedade kastarna samt de som tagit sig vidare från semifinalheatet tidigare samma dag. Finalens startordning lottades i publiken och när allt var klart visade det sig att det tre pallplatserna kneps av de tre sista kastarna, ovisst in i det sista alltså.

Priserna i all ära men det finns mycket prestige i det här med kastning, det märktes även om alla var goda förlorare och vinnare. Hur gick det då? Jo,


1:a platsen kneps av Jarle Strandberg från Norge med ett längsta kast på 26,47 meter. (vidare via mässgolvet och semi)

2:a platsen tog Stener Skogmo från Norge med ett kast på 26,02 cm (seedad kastare)

3:de platsen knep vår egen Magnus "Sasse" Uhr med ett kast på 24,87 meter. (vidare från Edgekval och semi)


På fjärde plats kom Tellis med fina 24,53 meter (kval via mässgolvet)

Femte och sjätte plats delade Lasse Karlsson och Ronny Landin med kast på 24,35 (Lasse seedad och Ronny kval via mässgolvet)

Thomas Berggren kastade 23,90 meter och hamnade på sjunde plats. (seedad kastare)

Ulrik Röijezon, aka "Doc" kastade 22,03 meter och det gav honom åttonde plats (vidare via mässgolvet)

Stefan Siikavaara kastade 21,97 och slutade på en ärofylld niondeplats (seedad kastare)

Silja Longhurst kastade 19,42 meter och blev med det bästa kvinna i finalen på en tionde plats. (Seedad kastare)


Några ord om tävlingen.

Kul, otroligt kul att intresset blev så stort! Jag vill påstå att det var en av mässans höjdpunkter, intresset tilltog på ett magiskt sätt allteftersom kvalificeringsomgången och semifinalen gick av stapeln. Flera anmälde sig och stämningen var på topp. Så, att ta sig till final var en bedrift bara det. Jag kan nämna att vår egen Jonas Nordigårds gjorde ett försök i en intern uppgörelse utanför tävlingen med Niklaus Bauer. Båda kastade, med tanke på att de inte tränat alls, riktigt bra. Niklaus gick segrande ur shootouten med ett kast över 23 m och båda har lovat att utmana varandra igen till 2011. Strongt att ni ställde upp tycker jag.

Vad kan man mer säga, jo, att det är otroligt roligt att se så många duktiga kastare, vissa mer nervösa än andra. Men vi lär oss alla något av detta och de som var mest nervösa kommer förhoppningsvis att hitta lugnet till nästa år när Christer står där och räknar ner.

Jonas, Niklaus och de övriga i Sportfiskemässans flugfiskegrupp inför 2011 hälsar att vi har grönt ljus inför nästa år och då kommer Edgeflyfishing Switchcast Competition att gå av stapeln på Sportfiskemässan i Jönköping 1-3 april 2011. Det blir samma utrustning och banutformning. Inga kastare kommer att seedas utan det kommer ske fler kval på mässan istället. Preliminärt blir det kval fredag fm/em samt lördag fm. kvartsfinal lördag em, semifinal söndag fm och final efter söndag lunch.

Tack alla inblandade för er hjälp och ert deltagande. Tack Christer och Lisa för ert engagemang och ert sällskap.


Film: Christer Appelgren  Foto: Jonas Nordigårds

Foruminlägg