Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 06/27/2021 in all areas

 1. Håller inte riktigt med där. Går tex. att fiska torrt på större stationär öring en bra bit över 2-3kg och då skulle jag inte rekommendera en klass under fem. Oavsett om du fiskar jämtländska strömmar med chans till större individer, eller fiske vid blåsiga fjällsjöar så behöver man mer stabila klingor. Både vid drillning och vid blåsten. Sen om vattnen har hög temp så vill man kunna pressa fisken hårdare för en bättre förutsättning vid återutsättning. Jag tycker personligen att en mjukare och följsammare femma har allt man behöver vid torrflugefiske. En medium eller medium fast altion femma klarar relativt långa kast (vid behov) och klarar även längre och tunna spetsar vid fiske på skygg fisk i klart vatten.. Vissa srömmar som tex. Stavre har en gräns på klassning där just fem är gränsen. Detta är klokt enligt mig då vissa drillar fisk på tok för länge. Bara för egen njutning skull.. Jag tycker du gör rätt i att söka efter en femma. Oavsett vad för slags vatten du kommer att besöka. Även en mindre harr på 4hg är kul på en mjuk femma 😄 Lycka till i sökandet och skitfiske!
  5 points
 2. Köpte ett Grey line #3, 11 fot. Planen var att bygga ett micro scandi utan att förstöra en- hands egenskapen. Mycket funderingar och efter ett samtal med @Christian så var det bara å köra på. Men, det tog tid att få tid att göra klart. Ikväll så blir det provkastning om vädret tillåter.
  4 points
 3. Då var man framme. Enda som behövdes var sitt körkort samt att man hade fyllt i inreseregistreringen. Hemvärnsmannen som stod vid gränskontrollen skannade bara av QR-koden jag fått på mail efter jag fyllt in min inreseregistrering. Efter det köade jag i 30 minuter för att få ta ett snabbtest. Därefter fick jag vänta ytterligare en kvart på resultatet 😛😎
  4 points
 4. 35-40 meter i fiskesammnhang och strömmande vatten. Det är nog spinnfiske som är det enda realistiska tyvärr. Även om man skulle lyckas kasta en fluglina dit så skulle strömmen snabbt lägga linan i slingor så för att få flugan att stanna en stund på det avståndet skulle kräva ett kast med ytterligare ett antal meter lina. Att sedan också lyckas kroka en fisk på det avståndet med linan i slingor är ytterligare en faktor som gör det hela fullständigt orealistiskt. Vadning, flytetyg av något slag, eller spinnfiske är nog det enda som kan lösa problemet.
  4 points
 5. Jadå dom finns där,hade grymt nattpass för två dagar sen, fyra under måttet,två fiskar hem 53cm 2,2kg och 48cm 1,3kg Såg inga maskar dom hade mumsat på snultror😊
  4 points
 6. Hej igen! Jag har köpt en felkodsläsare nu till bilen och den funkar jättebra! Tack för tipsen och trevlig sommar på er alla.
  3 points
 7. Epic 411 trout spey vs Charlton 8450C/VR-reels Prince George Ti Ett spö för att täcka allt öringfiske! För att uppnå detta byggdes spöt med en extra sektion vilket utöver tvåhandsspöt ger ett 8'2" enhandsspö. Båda spön kastar fantastiskt!
  3 points
 8. Då var kontakt etablerad, superstort tack sunkan11. Vilken oerhört trevlig och sympatisk man Berne verkar vara, världsklass //Gunnar
  3 points
 9. Fick lagat mitt blackline #5-6 med en topp från en #6, spöt blev aningen kortare vilket blev perfekt för fisket i min skogs å på västkusten. Det blev ett lyckat pass med mitt livs brunöring i denna å som tog min streamer utan någon som helst tvekan.
  3 points
 10. Ska du plåta insekter är ett längre objektiv att föredra. Då kan du hålla lite distans och inte skrämma motivet.
  2 points
 11. Scott F #3, Danielsson nymph. Tycker dom fiskar fint ihop
  2 points
 12. Måste bara flika in angående spön rent allmänt, billiga spön är superbra numera… är själv en sån som gått igenom ”alla” premiummärken förr men numera fiskar jag mest tvåhands och äger bara ett enhandsspö, ett Vision Vapa. Köpte det för att jag fick tillbaka suget på lite vulgatafiske i år. Tänkte att det duger väl att använda 2ggr/år men jäklar vilket fint spö. Tror nog många skulle ha svårt att skilja det från ett premiumspö vid ett blindtest.
  2 points
 13. Väldigt sent svar här. Men abborre (med jigg) är det primära jag fiskar. Körde initialt mestadels 0,25fc-tafs. Men kör numera nästan uteslutande 0,40-0,45. Har inte märkt av att abborre skyggar för grövre tafs. Däremot tycker jag också det handlar om etik och moral (likt SBG). Känns inte helt bra att pynta gäddmunnar med krokar. Visst kan de bita av en 0,40+fc också, men det är väldigt sällan. Nu har jag inte påbörjat mitt flugfiske efter abborre än, men tänker spontant att det är flugans storlek som får bestämma tafstjocklek. Har dock svårt att tro att 10cm+ flugor skulle påverkas alltför negativt av 0,40-tafs.
  2 points
 14. Den kör jag med också, gillar den bäst av dom jag prövat. Plus som sagt, den flyter.
  2 points
 15. Mmm visst är det så att i strömmande vatten blir vattnet mer syresatt än i stilla vatten. Det finns även arter som klarar höga temperaturer. Nu gäller frågan öring i ett mindre vattendrag. Jag har aldrig hört talas om stammar med extra värmetolerant öring som du nämner Jonas. Om det finns så har alla fall inte jag erfarenheten eller förmågan att bedöma om det är värmetolerant öring eller ej i olika vatten. De skrifter som finns gällande i ämnet brukar ange 20C (68F) som ett absolut tak. Nu är ju termometrar som de är så för att vara på säkra sidan och ta höjd för sannolik felvisning så är max 18C ett bra riktmärke tycker jag. Så om ni ska använda det sunda förnuftet så fiska inte öring C&R vid högre temperaturer än +18C i vattnet!
  2 points
 16. @nisnom Testa att skicka igen! Har inte fått nåt.
  2 points
 17. Fiska du men använd hullinglös krok, ta helst inte i fisken utan endast kroken när du lösgör fisken. Håll fisken i vattnet hela tiden och sätt tillbaka all fisk. Lycka till.
  2 points
 18. Hardy demon med en vosseler passion laddad med tt+
  2 points
 19. Jokken rinner in i Råstätno på norra sidan ca. 500 meter nedströms stugan.
  2 points
 20. Fiske hela kvällen igår. Gjorde ett återbesök på ett vatten som jag inte har varit till på ca 15 år. Mycket fisk, de största låg på ca 5-6 hg.
  2 points
 21. Ungefär en spölängd plus lite slitdel är väl en bra utgångspunkt. Som man sedan anpassar efter omständigheterna.
  2 points
 22. Det blev en sådan här, bilden är tagen på vår nationaldag, därav flaggan!
  2 points
 23. Blev lite fiske i dag när vi var på en liten utflykt. Har slagit rekord på antalet sedda huggormar, 7 st på en 100 meterssträcka!!!
  2 points
 24. Om du har 0.40 Fluorocarbon av god kvalitet så är det sällsynt att gäddorna kniper av det, men det förekommer. Väljer du en mjuk och fin 0.40 FC som Savage Gear Soft Fluorocarbon så är Tycker att det där handlar lite om etik och moral och blir smått förbannad när spinnhjon i produktion efter produktion på youtube blir av med 5 beten med dubbla trekrokar á 150kr/st för att dom ska intala konsumenten att abborren inte hugger utan 0.22 fluorocarbon som tjockast.
  2 points
 25. Jag har en tanke. Ju snabbare aktion desto mindre förlåtande när det gäller timing hos kastaren. Snabba spön är värdelösa för mig, billiga eller dyra. Dessutom tycker jag att flugfiske ska vara en kontemplativ sysselsättning och då är de olämpliga för alla. Snabb, snabbare, snabbast har inte i den här fristaden från livets jäkt och stress att göra. En tanke och en åsikt ingen behöver bry sig ett dyft om...
  2 points
 26. Tack för länken. Det är alltid kul att lära sig nytt.
  1 point
 27. Hardy De Luxe smuggler 8" 2 1/2 tum 4000.- + frakt
  1 point
 28. Jag har en 180mm till min Canon. Den är grymt bra på just insekter då man inte behöver gå lika nära som när man har lägre brännvidd. Dvs mitt tips är att välja så många mm som möjligt på macro👌🏻
  1 point
 29. Nej den fungerar bra till mina kameror. Det som talar för en 105:a till din kamera är ju att du har småbildsformat på din sensor jag APS- C. Så det vi ser i sökaren skulle bli lika om du kör 105mm och jag 70mm. Men vill man ha något mellan 50 och 105mm så är Sigmas 70mm ett bra val. Du har ju även Tamrons 90mm, hyllas av många.
  1 point
 30. Nu är det ju inte riktigt råd du är ute efter, men min erfarenhet är att det är riktigt svårt att få till skarpa makrobilder utan stativ. Å andra sidan blir ju ett objektiv som går att köra handhållet mer användbart i vid t.ex. naturfoto, men om ändamålet är att fota flugor tror jag definitivt på att se handhållet som sekundärt krav. Efter att ha sagt det: jag kör 50mm på aps-c och det funkar väldigt bra handhållet men även med stativ, så för ff är väl nånstans runt 75mm alldeles utmärkt.
  1 point
 31. Hej Ett Loop cross sx 691 till salu Komplett med socka tub kartong. 3500-:
  1 point
 32. Hej! Jag fiskar med enhandsspö klass 5 och mest torrfluga. Jag köpte ett nytt spö i år, ett Hardy Zephrus men har irriterat mig på att jag väldigt ofta får så kallade taillop och knutar på tafsen. Ja har fått för mig att det är något med kasstekniken som varit boven i dramat och visst har det väl betydelse. Man är ju fortfarande nybörjare efter 45 år Jag har av någon anledning för det mesta använt 9 ft tafsar men nu när jag skulle köpa fanns bara 12 ft. Plötsligt vara alla problem med taillop och knutar borta. Tänkte om det finns några tankar och synpunkter runt detta. Eftersom 9 ft tafsar är så vanligt i de butiker jag brukar handla måste det ju användas. Vad har ni för erfarenheter om tafslängd och ev liknande problem? Mvh Mats
  1 point
 33. Jag köpte en rulle här om månaden begagnad här på edge, tror det är den gröna loop (mono) som satt på. vill du ha den?
  1 point
 34. Första versionen av Compline(ej II), tycker jag är en bästa skjutlinan som finns (ej pris med i beräkningen) Vad jag än testat, så är det den jag alltid jämför / går tillbaka till. En glas-Ikea matlåda, ljummet vatten, helst över natten, mums!!! Tycker den spelar i en helt egen liga.
  1 point
 35. Jag har 486 varianten. Det är snabbt men som tidigare sagts med väldigt mycket känsla. Har aldrig fiskat med ett så allround spö. Tycker när man pratar om allround så har det oftast varit att man får kompromissa med något. Men detta spö är inte okej på allt utan det är toppen på allt. Presenterar flugor lika fint som mina canespön eller Winston pure/Scott g etc...men kan kasta långt med ackuratess och vind inga problem. Väldigt imponerad och bästa 4an jag testat. jag tycker Scott och Winston gör vackrare spön estetiskt men detta spö är det bästa fiskeredskap jag testat. de har lyckats skapa ett spö med känslig topp, fin aktion men med supersnabb återhämtning. 10/10
  1 point
 36. Ja, surt som f-n när manplanerat o bokat. O ja sista åren ju inte varit någon höjdare på sommaren. Ironiskt nog hålls temperaturen nere i vissa älvar som är reglerade av kraftverk, tex Österdalälven. Ser ju mörkt men jag håller hoppet uppe ett tag till. Får binda binda flugor o dricka en kall så länge. 🙂
  1 point
 37. Får hålla tummarna de öppnar tills dess. Stavre är stängd just nu på grund av för hög temperatur. Angående flugor är det ingen större skillnad mot övriga Jämtland vid den tiden. Haft hyfsat harrfiske på halvstora nattsländor i augusti. För öringen är det mest streamer. Förvänta dig inget mängdfiske, dock bra snittvikt. Får man fisk överhuvudtaget i augusti i stavre ska man vara nöjd. Hoppas jag inte låter för negativ. Skit fiske
  1 point
 38. Nu har jag provat mitt na'm-spö med en 640 grains skagitklump, två gånger dessutom. Ja, visst funkar det, känns att det är ett distinkt spö där så små skillnader i kastandet märks tydligt. Däremot föredrar jag CTS SK 15 fot # 9/10 till skagit, lite långsammare och med en djupare aktion. CTS SK 14 fot # 9/10 är nästan lika snabbt som nam men även det har lite djupare aktion. Nu föredrar jag skandi-kastande framför skagit och övar man mycket på det senare så går det nog bra med ett snabbare spö!
  1 point
 39. asquith är faktiskt makalöst bra. flera snäpp bättre än mitt tidigare NRX.
  1 point
 40. Kör med ett G loomis nrx 9 fot klass 8 runt Ölandskusten där det ofta är blåsigt. Kommer ta länge innan jag byter ut det spöet, möjligen mot ett nrx+
  1 point
 41. 1 point
 42. Mkt bra skick. säljer ett Sage x 10ft klass 7 pris: 5.500kr mvh Niclas
  1 point
 43. Ja kastade med min 550grains zone idag. Gillar den mycket faktiskt. Känns dock som jag kanske skulle ha gått på en 600 grains. Men är absolut nöjd hittills. Men kommer byta spö till annat. Så kommer med stor sannolikhet bli ett nám 13.9ft och då tror jag 550grains kommer sitta som ett smäck.
  1 point
 44. Citat:" Eftersom ett mjukt spö rör sig med dina rörelser hela tiden så är de extra känsliga med att du har rätt kastlängd beroende på hur långa kast du vill göra. " Jag förstår inte riktigt, alla spön rör sig väl med mina rörelser? Menar du: böjer sig mer då du kastar? Och rätt kastlängd: du menar kanske rätt kastsektor?
  1 point
 45. Alla har ju rätt att svara vad dom skälva vill.Vad tror du norrlänningarna tycker om 08or,
  1 point
 46. 0,30-0,35mm fluorcarbon
  1 point
 47. Jag envisas med mina klassiska / semi-klassiska Hardys. Hardy Gem 8,6" #5 ( 2001-2004 ) och ett Hardy Golden Sovereign 5/6/7 ( 1990-1997 ) // Steen
  1 point
 48. Efter ett par år med riktigt bra trollingfiske efter abborre så misslyckades jag helt i år. Bytte taktik i september och skaffade jiggar, två misslyckade försök innan jag kom på att söka dem på frivatten där jag trollade bra åren innan. Fick bl.a 6 borrar på en eftermiddag mellan 40-47 cm plus några andra riktigt fina fisketurer. De flesta låg faktiskt från 40 cm och uppåt. Det sjuka är att jag får flera över än under 40 cm. I år är planen att ta dem på fluga, har införskaffat en Rio sjunk 7 ( det lär räcka för att fiska på bottnar mellan 8-10 meter). Kommer att köra med ekolod och sköna gamla waypoints som finns på ekolodet! Blir inte mindre hoppfull efter att ha sett team Visions framgångar under de 2 första dagarna i Perch Pro 2017 tävlingen som ni hittar på youtube. Längtar till Juli-Septemper med varmt vatten!
  1 point
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...