Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 12/20/2019 in all areas

 1. 7 points
  Skillnaden mellan lax- och havsöringsfiske? När skymningen och mörkret kommer flyttar sig laxen gärna upp mot inloppsströmmen och när dom flyttat sig har man chansen. Havsöringen gör precis tvärtom. Den flyttar sig ner mot nacken. När mörkret faller blir det liv där nere. Man skall inte börja fisket för tidigt för dom är verkligen lättskrämda. Fisk i större antal börjar det bli först mot slutet av juli och i augusti. Det är bäst att inte vada ut förrän man börjar höra plumsen därute. Vada försiktigt även med tanke på mörkret. Man får försöka att inte föra väsen. Det är ett underbart fiske. Man står där utvadad till midjan i nedre delen av poolen. Omgärdad av ett mjukt augustimörker och väntar på att höra det där tunga plumset. Så kommer det! Man ser det inte, bara hör det där ute i mörkret. Kastar i riktning mot ljudet och försöker att inte kasta för långt. Man vill ju komma tillräckligt nära utan att skrämma fisken. Överhandskast är det som gäller. Absolut inget onödigt plaskande. Kastet lyckas. Man tar hem flugan i långsamma drag. Plötsligt känner man ett stenhårt hugg. Linan börjar rusa ut... Utrustning: Enhandsspö 10 fot. Flytlina. Lång tafs, runt 1,5x spölängden och med spetsen en meter 0,20 om älven är väldigt klar. Fluga: Jag gör enkla flugor med kanske bara ett hönshackel lindat runt skaftet och gles guld eller silverribbing som ökar hållbarheten. Annars vanliga enkla Heggeli, March Brown och liknande. Eller en Stoats Tail. Storlek 4-6-8 dubbelkrok. Inga långvingade flugor. I mörkret behöver allt fungera så enkelt som möjligt. Man vill inte ha något som kan haka upp sig. En strategi för havsöringen och en helt annan för laxen.
 2. 7 points
  Radikaliserade Cortland flugfiskare är dessa sk tre vise männen. Flyrod är deras sk guru nummer 1 med templet någonstans i Västmanland. Deras uppdrag är att rädda världens flugfiskare (eller forumets) från andra påstådda sämre linor.
 3. 4 points
  Den här har jag fått en del regnbåge på, men jag tror inte fisken tagit den för en musunge, utan nåt annat matnyttigt. Pellets, kanske... Bunden på Gamakatsu F-314, stl 4.
 4. 3 points
  Jag vill oxå ha det du dricker...du måste skämta?
 5. 2 points
  Äntligen någon som förstår...
 6. 2 points
  Efter att funderat på att köpa en pipa så bestämde jag mej för att försöka bygga en själv. Munstycket har jag svarvat av plast till den diameter jag ville ha det och så det får plats ett 6 mm filter och sen slipade jag det så det fick en form jag var nöjd med. Huvudet är av hickory som jag sedan betsat. Ringen har jag svarvat av rostfritt stål. 12 cm lång blev den.
 7. 2 points
  En Dalmatiner som älskar att skälla på fiskarna 😂
 8. 2 points
  Musimitation funkar, absolut! Detta är mer än 10år sedan. Jag och polarn hade fiskat hela natten och en bit in på morgonen utan något vidare fiske. Polarn gick sista repan och sa att han kände fisk. Kom att tänka på vad han hade i ändan av linan, en musimitation på minst 12cm, och tänkte att det ändå måste ha varit något annat än fisk han kände. Han gick om samma repa igen och hävdade återigen att han hade kontakt på ungefär samma ställe. Det fick mig att gå efter honom med en riktigt "säker" storöringsfluga och testa men nä det var totalt sterilt. Jag lobbade för hemfärd men polarn var sugen att testa en sväng till där han uppgav att han hade haft kontakten och så blev det. Jag hann lagom sätta mig ned och invänta hemfärd när jag hörde "jag har en" sjukt tänkte jag och såg att det var en hygglig fisk på. Minns att jag tänkte gädda men efter en stund landades en hygglig 2-kilos öring. Av musimitationen syntes ingenting, den var helt begravd i öringens svalg/käft
 9. 2 points
  Märkväl! Även om denna blöder som en kvinna med sitt första barn!..så är den pussad & återutsatt!
 10. 2 points
  Det här är en Typisk Pakanajoki öring, ytterst sällan får man mindre exemplar än denna. En av deras egenskaper är att dom är ohyggligt aggressiva och längs Pakanajoki stranden finns det fullt med skyltar som varnar för bad och vadning 😂
 11. 2 points
  För att hitta dom fiskarna räcker det inte med dryck, man måste röka oxå😂
 12. 2 points
  Silver Glödhäck variant
 13. 2 points
  God Jul alla spödängare😀!
 14. 2 points
  God jul! Och må vi alla få vårt livs fisk innan nästa jul🥂🤗
 15. 2 points
 16. 2 points
  Ljusare än så här blir det inte God Jul från toppen av Sverige Tomas S
 17. 1 point
 18. 1 point
  Jag eloxera en loop dryfly på mitt gamla jobb för ca 15år sedan,den blev grön... Den såldes o vet inte vem som äger den nu.. För övrigt så eloxerades alla Loop/Danielsson rullar i skultuna för ca 20år sedan innan dom skaffade egen eloxering. Är rullen använd o kantstött så får man putsa o polera noga innan eloxering.. Alla repor o märken kommer annars synas igenom..
 19. 1 point
  Låter mycket intressant med ett skandinaviskt test inkl skandinaviska märken. Jag håller med talaren som tyckte att utsedd vinnare inte är mest intressant, mer intressant är att reda ut resp spöns egenskaper, styrkor och svagheter. Plus och minus/för och nackdelar är enklare att komma överens om än absoluta poäng i en testskara. Därifrån kan man själv välja ett spö som passar en, beroende på vad man premierar. När jag testade cyklar och cykelprylar (varit testredaktör på Skandinaviens största mountainbike-site) så var jag noga med att trycka på ett För vem-avsnitt i varje test. Givet att man inte testar direkt dåliga produkter så har de flesta produkter med vissa egenskaper också någon arketyp av kund som skulle uppskatta dom. I detta exempel ex underhandskastaren, p&t distanskastaren, hen som är ute efter känsla etc. Kategorimässigt tycker jag du har ett bra grundförslag, pris kan man separera och låta köparen välja prestanda/pris. Egenskaper som jag tycker bör testas är underhandskast (särskilt roll), modernt euronymfande dvs presentation m två+ nymfer, mellandistans presentation, långdistans presentation, långdistans, kastkänsla, drillkänsla. Spön/märken jag gärna ser utöver de stora från YS's test är Vision Stifu/Onki, GL Fario NT8 (tycker det är verkligt bra men bara testat #6), Tellis TSD Aurum, Loop 7x. Hardy Zephrus Ultralite är också högintressant. PS. Förvånad över det mediokra betyget till Loop 7x hos YS. Har själv inte provkänt men hypen antydde mer. DS.
 20. 1 point
  God förmiddag, Lite kort bakgrund. För ett par år sedan sprang jag på John i närheten av Murchison på Nya Zeeland. John och hans bror Ian, som också var med, visade sig vara inte bara skickliga flugfiskare men också de mest generösa främlingar av alla de jag mötte under mina veckor ensam längs Nya Zeelands många vattendrag. För att göra en lång historia kort så fiskade vi, och drack en hel del öl, under några dagar och har därefter hållit kontakten. I fjol reste jag och en svensk kompis över till Lake district i UK och John visade oss alla vatten han fiskat i sedan barnsben. I vår är det dags igen och jag har avsatt en hel vecka i maj till att fiska öring med John (och kanske några vänner från Sverige). Är säkerligen inte okänt bland rutinerade rävar vilken pärla Lake district är om man har en bra vägvisare, men om det finns fler som inte kände till det så överväger jag att skriva en liten reseberättelse. Nu till min fråga. John vill gärna komma över till Sverige och det naturliga vore att jag visade mina hemmavatten. Han fiskar gärna gädda men kan bara komma under sommaren vilket betyder dåligt gäddfiske i mina vatten och dessutom är vi både nog mest sugna på öring. Mina erfarenheter av öringfiske i den svenska fjällvärlden är tämligen begränsade och John är svårimponerad (även om han säkerligen kommer försöka dölja det). Samtidigt vill jag att han ska få en grym upplevelse. Min målbild är att vi, tillsammans med mina svenska kompisar som ska med i vår, ska ha en stuga eller mindre tältläger som bas och sen ett stort vattensystem att utforska. Har full förståelse för att folk inte vill säga här exakta vatten eller så. Tänkte mer höra om någon har tips på större områden jag kan börja läsa på om, helikopterguider som kan släppa oss på lämplig plats eller kvoterade vatten jag kan söka i hopp om att få någon slags jackpot. Är så mån om att det blir en grym upplevelse att jag är beredd att investera mycket tid i förberedelser, fattig men beredd att lägga det jag har rent ekonomiskt också. All hjälp mottages tacksamt, här eller i PM.!
 21. 1 point
 22. 1 point
  Hardy perfect 4" limited edition, spitfire finish Original leather pouch Extra reelfoot for older reelseat LHW, lefthand Reel is unused/new Around 2002, or 2003, Hardy, now House of Hardy, decided to hand make a limited production run of 250 reproductions of the 1912 perfect in 3 ¾, 4, and 4 ¼ inches wide. All would be the wide drum salmon model. 200 were sold in sets of three, one of each size, and encased in a leather box, while 25 each were available for purchase individually, 25 in right-hand wind, and 25 in left-hand wind. They featured the original check or ratchet and ivorine handle, but added a faceplate that had a spitfire finish. This finish originated during the war, when materials for finishing became difficult or impossible to obtain. Each reel was finished entirely by hand, and stamped as of old, with the maker’s initials" seeking S-handle reel Hardy Perfect 3 1/2 - 3 3/4 Or something other special reel size 3 1/4- 3 3/4 Bamboo fly rod Price for the reel: 11000kr -> 9500kr
 23. 1 point
  Nu antar jag att du vill ha lite mer längd på spöt till ditt fiske, men om inte det är ett "måste" skulle jag nog rekommendera dig att köpa hem ett Loop GASS2 11'6 #8, har samma ”typ” av klinga som Cross S1 (3M powerlux). Är på rea i Loops outlet store. Skönaste spöt jag kastat med och mycket härligare än Loop Cross S1 12'ft #7 som jag också har haft här hemma. Loop GASS2 8:an böjer sig riktigt djupt ner i handtaget, en aning mer än GASS2 12'2 #6 (som jag också köpt hem från deras outlet och som är riktigt fint det med), detta spö har nu blivit mitt favoritspö och kommer ALDRIG att säljas!!! Kostar ca. 7000kr i Loops outlet store och är enligt mig mycket prisvärt! Är man med i "Loop Aktiv" så får man 70 loyality points på köpet med, detta motsvarar 700kr som du sedan kan använda i Loops Store för att köpa andra saker. Lite info om spöt nedan! Loop GASS2 11'6 #8 Model: 8116-4 Line: #8 Lenght: 11'6 ft Skagit: 34-38g Scandi: 30-33g Front grip: 27,5 cm cork' Butt: 10,5 cm cork' Rod action/tempo/curve: Medium Fast (MF) - Full Curve (FC) Rod material: 3M Powerlux Composites (nano resin). Mvh/ Linn Länk till Loop Outlet: https://se.looptackle.com/product/goran-anderson-signature-series-ii-double-hand/
 24. 1 point
  Jag har det är älskar det, har 12an också Kör Versitip #8 och tycker det är jävligt gött, Cross fina aktion men ändå klipp gör saken biff, har inte fått fisk på det men kastat en del för att komma i form.
 25. 1 point
  Nu vill inte jag på något vis förstöra din affär här Denho486, men om JSC inte vill köpa din 480gr lina så finns det 450gr på fiske.se för 499:- (fri frakt) 🤙🤘
 26. 1 point
  Fått ett par fina tips i PM, tack till er! Kanske sätter mig och knackar på en reseberättelse från i fjol, annars lovar jag en efter vårens resa!
 27. 1 point
  Man blir ju nästan sugen att prova en sån där troutboss. Maken till omtalad lina var det länge sedan man såg. Loops optistream var väl ungefär lika hett diskuterad men det är ju över tio är sen. Och den linan avskydde jag. Avskyr säkert troutboss också, men det vore ju kul att testa så jag också kan komma med full tyngd och dignitet i argumentationen. Fast egen erfarenhet av det man diskuterar har väl i och för sig sällan varit någon större merit i pryldiskussionerna här på forumet. 😁
 28. 1 point
  Så är det. Snart står man väl utanför Flyrods hus och ber om att få bli helig krigare i Cortlandordern.
 29. 1 point
  Har vanlig snörning jag med men en snabb googling visar 150-180kr för ett repair kit och en video från boa på youtube hur man byter ut snöre + hjul, såg inte superkomplicerat ut!
 30. 1 point
  God Jul på er alla å ta de lungt med gröten!
 31. 1 point
  Ken har bra info om hur, vad och varför i denna video.
 32. 1 point
  Kanske vi får snart se lite bilder på mus imitationer, bäst bunden mus vinner ost sponsrad av Edge Flyfishing.
 33. 1 point
  Har gjort ett gäng 24 mm puppor, krok Kamasan B175 storlek 6. Puppan flyter bra och vänder sig rätt i landningen, nu återstår det bara och se om man får ngt på dom
 34. 1 point
  2013 var ett lämmelår. Då såg vi öringar dra ner lämlar under ytan medan de små gnagarna skrek. Ett fascinerande och ganska obehagligt skådespel. Youtube översvämmas av musimitationer. Bara att söka. Och vill ni ha öringporr rekommenderar jag "Once in a blue moon", en film om musätare i Nya Zealand...
 35. 1 point
 36. 1 point
  Den blev ihjälslagen efter att ha huggit mig i handen. Ca 1 vecka efter att den blev ihjälslagen låg delar av fisken på middagsbordet och förtärdes med dillstuvad potatis och Carlsberg Sort Guld, mums och inget dåligt samvete😂
 37. 1 point
  Kolla in dom här. https://mistpool.com/sv/produkt/904/wooly-bugger-fjadrar.html
 38. 1 point
  SPEYCO 4" SYMMETRY SPEY PLATE WIND SPEYCO 4" SYMMETRY SPEY Black Danielsson control 7-12 Einarsson plus 9
 39. 1 point
  Citat från Line-Speed: "Så är de här på forumet när man läser inlägg så funderar man hur man kommit på utvärderingen av utrustning för de kan inte stämma el va så." "Direkt när man påstår något utöver masspsykosen så vill folk ha forskningskällor o fakta på en utredning.. Då stannar ju allt när ingen kan tänka utanför utan bara leva efter forskningskällor.." Man kan ju försöka få objektiva stöd för sina påståenden men det verkar ju lättare för dig att komma med det ena oseriösa påståendet efter det andra och påstå att de som inte delar dina uppfattningar omfattas av en "masspsykos" . Du når inte människor på det viset...
 40. 1 point
  Jag vill gärna ha ett faktaunderlag till detta påstående. Tyckande speglar inte alltid verkligheten även om man påstår sig vara säker! Fast du garderar dig med "nog säkert" vilket ger ett motstridigt intryck för hur du kommit fram till detta resultat. Så: vad bygger du ditt påstående på?
 41. 1 point
  ..men tänk på det(är inge expert) ...men bara en tanke!...vräk inte på material..det är bara ni som förlorar på det/med..bara dom som säljer dessa...en får inte mera fisk bara för att!!! flugan är snyggare..att ha ett tänk! bakom varje fluga är 100 ggr viktigare
 42. 1 point
  En wise guy sade en gång: ”you dont stop playing because you are old, you become old because you stop playing”
 43. 1 point
  Äntligen är vi igång igen! En tredje säsong av Bakom städet för alla flugbindare att avnjuta. I årets första avsnitt träffar vi Agne Sjöberg som jobbar hos oss på EL-GE Sportfiske som vår flugbindarexpert. Här visar han en av hans riktigt grymma kreationer, Latex-märlan! Denna flugan är en riktigt bra havsöringsfluga som egentligen fungerar året om men som fördelaktigt fiskas under den kalla perioden, gärna som upphängarfluga. Följ med under klippet och lär dig hur du binder denna öringdräpare!
 44. 1 point
  *nu ska jag läxa upp mitt olydiga barn* 😂
 45. 1 point
 46. 1 point
  Är absolut ingen kastfantom men har haft möjligheten att fiska med båda spöna ett tag och tänkte beskriva min känsla. Jag har snabbare spön till tyngre fiske i stora älvar, men föredrar långsammare aktion på spöet i de flesta andra situationer. När jag första gången kastade med Fario blev jag helt förälskad i den väl avvägda mediumaktionen. Jag har fiskat mycket med Fario och tycker det är ett väldigt bra spö till presentationsfisket. Om vi börjar med utseende och kvalitet på materialet så märks det såklart att MOD är ett premiumspö. Allt från kork, lindningar, rullfäste och annat håller mycket hög klass. Fario ligger flera snäpp bakom och är ju såklart ett spö som kostar mindre än hälften av Sagespöet. Allt sammantaget måste jag ändå påpeka att Fario inte är ett spö med dålig kvalitet. Men någonstans måste det märkas att ett spö är dubbelt så dyrt, om ni förstår vad jag menar. Fario har ett minus i sin kebbiga lösning på krokhållaren, som inte är bra. Många retar sig på klingans färg på MOD men jag tycker den är läcker. Farioklingans färg är emellertid bättre till fisket då den är mer diskret och smälter in i naturen. Nu har jag då samkört Fario med ett MOD och använt två linor, Highwater Evolve samt Rio Gold Intouch. Tyvärr hade min Rio Trout LT hamnat på villovägar så den kunde inte testas på MOD, men till Fario är den riktigt bra. Fario har en något tjockare buttdel än MOD ser man direkt. Det gör att Fario faktiskt har en del kraft kvar att leverera när man belastar det. Toppen är relativt mjuk på Fario och det gör kast på korta håll precisa och ger bra känsla. Inget av spöna är någon långkastare och blir veka på långa håll men jag upplever ändå att Fario tackvare buttdelen har lite mer kraft kvar på längre håll. MOD har en något styvare topp och flexar mer på mitten. Den har också bra känsla på korthåll, men inte lika bra som Fario. Mittenflexen ger däremot ypperliga medeldistans och mendningsegenskaper. MOD excelerar på att styra linan på medeldistans. Här upplevde jag också att MOD lirade bättre med Goldlinan medan Fario kastade bra med båda linorna. Båda spöna är sköna att köra fisk på och skyddar tafsen bra vid mothugg ner mot 7x tafs. Att säga vilket spö som är bäst är omöjligt då det är en fråga om känsla. Båda spöna är bra mediumaktionspön. Kan du fullt ut njuta av MOD med hantverk och kvalitet eller räcker det med ett spö som fiskar bra för mindre än hälften av priset? Over & Out
 47. 1 point
  Skippa plåstret, det fysiska begäret sitter bara i 3 dagar sen har du klarat det. Om du kör plåster blir det ingen skillnad, är en total bluffprodukt som leverantörerna tjänar multum på.
 48. 1 point
  Engelbrekt 3/0 senaste modell
 49. 1 point
  Det blev Simms g3 till slut. Tack för alla tips! Jag ska prova dem i helgen.
 50. 1 point
  Alltså, står det mellan Guideline och Simms när det gäller vadare så tar jag Simms alla gånger. Jag har läst en del negativt om GL:s vadare och tänker lite "ingen rök utan eld" om det. Simms eller Vision är två säkra kort. Sedan är det upp till dig vilket pris du vill betala. Jag är inne på mitt andra par Vision (Keeper och Kura) och är helnöjd.
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
 • Create New...