Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 04/26/2019 in all areas

 1. 11 points
  😄😄 Du behöver nog byta trĂ„d (eller forum?) Ismo om du helst vill diskutera och bidra med din kunskap i flugfiskets Ă€dla konst, ha en dialog om hur en fluga presenteras/fiskas bĂ€st, eller berĂ€tta för nybörjare varför flugfiske optimalt bedrivs pĂ„ nĂ€rdistans sĂ„ nĂ€ra öringen man bara kan komma. HĂ€r kommer nog alltid mĂ„nga av trĂ„darna domineras av pĂ„stĂ„enden att det viktigaste som finns Ă€r utrustning som Ă€r optimerat för att hiva en lina sĂ„ lĂ„ngt det bara gĂ„r. Helst Ă„t helvete lĂ„ngt. Tips till netlines-grabbarna: NĂ€r ni ska sĂ€lja in de nya Cortland-linorna till oss alla, jĂ€mför alltid med gamla goda Peach istĂ€llet nĂ€r ni pitchar hĂ€r pĂ„ edge. Peach Ă€r för mĂ„nga av oss en riktigt bra lina som vĂ€ldigt mĂ„nga har fiskat eller fiskar med och kĂ€nner till egenskaperna pĂ„. Den kan man köpa för ca 550SEK (Bogdan m fl) och den passar mĂ„nga spön och fiskesituationer. Blir mycket mer intressant att höra vad ni tycker Ă€r bĂ€ttre med Troutbossen mot en Peach och om ni t ex rekommenderar oss att köpa en troutboss(dyr) istĂ€llet för tvĂ„ Peach(billiga) för att optimera vĂ„rat flugfiske. IstĂ€llet för att fortsĂ€tta slakta SA, RIO m fl vilket vi alla redan vet ni tycker bara producerar bajslinor. Att skjut Ă€r det viktigaste i flugfiske har vi förstĂ„tt att ni tycker för lĂ€nge sedan. NĂ€r ni jĂ€mför linor generellt - ge gĂ€rna era jĂ€mförelser sĂ„ optimala förutsĂ€ttningar som möjligt sĂ„ blir det intressantare. Alla vet ju t ex vilken stor betydelse vikten pĂ„ en lina har sĂ„ varför inte förklara fördelar och nackdelar med en Troutboss i klass 5 jĂ€mfört med en Peach i klass 6? SĂ„ blir det inte Ă€pplen och meloner hela tiden. Och jag lovar att vi alla vet att vikten och coatingen pĂ„ Troutbossen gör att den Ă€r lĂ€tt att hiva lĂ„ngt lĂ€nge. JĂ€ttelĂ„ngt jĂ€ttelĂ€nge. Även om ni tycker vi Ă€r skittröga som inte bara köper en hög med troutbossar hela tiden. Om nĂ„gon tycker att Troutbossen inte Ă€r bĂ€st för deras fiske och gillar andra linor bĂ€ttre - försök acceptera det. Vet att det Ă€r jobbigt som fan, men testa att lita pĂ„ att de eventuellt Ă€r vuxna mĂ€nniskor som vet sitt eget bĂ€sta. By the way, det klĂ€cker ute sĂ„ glöm ej att fridrifta klĂ€ckare till vakande öring. Vilket blir min huvudsysselsĂ€ttning imorgon 😉 Och det viktigaste av allt - Ha det gött alla!
 2. 10 points
  Vad Àr det som fÄr dej tro att folk inte testat bÄde det ena och andra genom Ären? Inhandlade sjÀlv första Cortlanden pÄ 80-talet och har haft en hel del olika modeller dÀrifrÄn under decennierna samt har faktiskt ett par Cortlands hemma som jag emellanÄt fiskar med... ingen av dessa har verken visat nÄgra odödlighetstendenser eller revolutionerat mitt fiske eller kastande. Uppskattar att jag haft tiotalet Cortlandlinor genom Ären. En 444:a jag hade pÄ 00-talet höll inte sÀsongen ut och sÄg ut som ett pÀrlband redan nÄn vecka efter midsommar... men oftast har linorna funkat finfint och hÄllit ungefÀr vad som kan förvÀntas av en fluglina. Har eller har haft (vad jag kan komma ihÄg pÄ rak arm) linor frÄn bl.a. SA, Rio, Loop, Scierra, Vision, GL och ingen av dessa mÀrken har heller endast varit genomgÄende bÀst/sÀmst... Ser ungefÀr liknande ut med Barrios linor. Har anvÀnt tre GT90:or, en GT140, en GT125, en Mallard och en Smallstream de senaste sex Ären. Köpte Smallstreamen först och den funkar bra Àn - precis som Mallarden och GT90:orna (varav en precis gick in pÄ 4:e sÀsongen...). Har upplevet att GT90:na samlar pÄ sig skit och behöver rengöras emellanÄt för att funka bra - tar fem min. Min GT140 höll dÀremot inte mycket mer Àn en hel sÀsong - dock lÀngre Àn den tidigare nÀmnda 444:an... den absolut största skillnaden mellan Barrios linor och de stora namnens Àr som jag upplever det priset...
 3. 10 points
  Ă„ Edge tycks Ă„tminstone halvfullt av iscensatta pruttgubbejippon som dyrkar iscensatta pruttgubbeprofessorer. Ett sundhetstecken Ă€r kanske att ungdomen tycks ha aningen mer vett i skallen. Än finns det, pyttelite hopp. SjĂ€lvklart bör man skĂ€mmas om man tar flyget, allrahelst om det Ă€r för rent nöjes skull!
 4. 10 points
  Jag Àr absolut ingen expert men jag Àr nÄgorlunda pÄlÀst i Àmnet. Det finns vissa fakta som alla borde ha koll pÄ vid det hÀr laget. 1. FrÄn och med industrialismens början sÄ har mÀnniskan slÀppt ut CO2 (och andra vÀxthusgaser) i en ökande takt. 2. MÀngden CO2 pÄverkar jordens klimat. Detta har vi vetat sen 1895 dÄ Svante Arrhenius (förste svensk nobelpristagaren) första gÄngen beskrev vÀxthuseffekten. Sen har detta bevisats via borrprover att historiskt sÄ har CO2-ökningar gett temperaturökningar. 3. Historiskt sett sÄ har vi under de senaste 800 000 Ären haft ett max pÄ ca 300 ppm CO2 (Homo Sapiens har existerat i ca 300 000 Är) 4. 1 maj sÄ slogs ett nytt rekord för CO2-halt (414.94ppm), (kan kanske blir 415 idag?). 5. Det forskare Àr oense om Àr HUR katastrofala följder detta kommer att fÄ och HUR snabbt det kommer att ske, eftersom det inte finns historisk data pÄ CO2-halter som Àr i nÀrheten av det vi har idag. Men att det sker förÀndringar redan idag kan vÀl vi som Àr ute i naturen inte undgÄ att se? Det gör det ju inte sÄ stor skillnad om man som individ flyger nÄn gÄng eller tar bilen i onödan, men det Àr viktigt att allmÀnheten, pÄ grund av dessa protester, börjar ta frÄgan pÄ allvar eftersom det dÄ blir lÀttare för politiker att införa förÀndringar som faktiskt kan pÄverka. (Sen Àr det för mig obegripligt att man som flugfiskare och naturvÀn(?) ska behöva negga pÄ en 16-Äring som bara vill rÀdda planeten.)
 5. 10 points
  NÀ, jag lÀste inte lÀnkarna, mitt intresse falnade nÀr du började raljera om "PK-ungdomar". Huruvida elbilen Àr klimatsmart eller inte rÄder det vÀl uppenbart delade meningar om. Jag vet faktiskt inte vad jag ska tro. Jag arbetar med 16-Äringar pÄ daglig basis och jag tror att mÄnga underskattar deras kapacitet genom att förminska dem till "bara barn". Jag undervisar ungdomar som garanterat slÄr universitetslektorer pÄ fingrarna inom t.ex. historia och samhÀllskunskap. Jag tycker bara att det Àr humoristiskt hur gubbar och snubbar (och ugglor och laxprinsar) blir sÄ gravt förnÀrmade av att denna 16-Äriga tjej, till rÄga pÄ allt, fÄr synas och tala i miljöer dÀr 16-Äriga tjejer normalt inte slÀpps in. Att det Àr en av vÀrldens 100 mest inflytelserika personer, det spelar liksom ingen roll. Hon Àr ju bara ett barn. GnÀllde dessa herrar nÀr Malala talade i FN eller tilldelades Nobels fredspris? NÀ, antagligen inte. För Malala riskerade inte att sÄ frÀckt inkrÀkta pÄ deras privilegierade bekvÀma förortsliv med törstig SUV, flintastek pÄ grillen och Ärliga flygresor. Jag skriver f.ö. att hon v-e-r-k-a-r ha det rÀtt bra. Det Àr sÄledes inget jag tycker mig veta. Hur vet du att hon utnyttjas?
 6. 10 points
  Greta Àr nog klokare och mer pÄlÀst Àn gemene bakÄtstrÀvande Edge-farbror Àr jag tÀmligen övertygad om.
 7. 7 points
  Vet inte om du rĂ€knar in mej bland dom lĂ€ttkrĂ€nkta men för mej Ă€r det en milsvid skillnad pĂ„ att vara irriterad och krĂ€nkt. Just nu Ă€r vĂ€l statusen ”milt irriterad” pĂ„ att du/ni envisas med att skamlöst göra reklam för produkterna du sĂ€ljer. köp en annonsplats pĂ„ edge istĂ€llet vet jag.
 8. 7 points
  Det hör till s.k. anstĂ€ndighet att man redovisar sina kommersiella lojaliteter nĂ€r man deltar i ett forum som detta. PĂ„ en del forum t.ex. Diy Audio ; -USA baserat forum med 458 000 medlemmar runt hela vĂ€rlden, Ă€r det ett krav. Det kan vara lĂ€tt att rĂ€kna ut varför: lĂ€saren bör beredas möjlighet att vĂ€ga informationens vĂ€rde; om den tycks fĂ€rgad av ett egenintresse för ekonomisk vinnings skull eller om skribenten Ă€r oberoende av att vinna nĂ„got ekonomiskt pĂ„ vad denne skriver? Det handlar om Ă€rlighet och förtroende. Citat:"En som sĂ€ljer en viss produkt och pratar för sin sak behöver inte tala osanning. ÄndĂ„ sĂ„ Ă€r det sĂ„ som det uppfattas." SĂ„ behöver det naturligtvis inte vara! VĂ€lgrundad och faktabaserad information kan den (oberoende person) som lĂ€ser nĂ„got frĂ„n en skribent med ekonomiska intressen i en vara eller tjĂ€nst; - dĂ€r kan faktiskt lĂ€saren i de flesta fall sjĂ€lv avgöra vad som Ă€r relevant eller inte. Men att lojaliteter redovisas Ă€r en förutsĂ€ttning för den processen. DĂ„ det gĂ€ller Cortlands linors överlĂ€gsenhet fĂ„r var och en bilda sig en uppfattning....Vanligtvis brukar skribenter som ni "Cortlandare" inte tjĂ€na pĂ„ att dissa andra mĂ€rken. Det blir ju inte trovĂ€rdigt om lĂ€saren har goda erfarenheter av det som nedvĂ€rderas. Det hĂ€r Ă€r ganska elementĂ€ra kunskaper dĂ„ det gĂ€ller marknadsföring; vilket de flesta nog kĂ€nner till.
 9. 7 points
  1. Klimatförnekare hör hemma bland flat earth mÀnniskor o andra foliehatts galningar. 2. I synnerhet som fiskare ska man kÀnna skam. Man skiter dÀr man Àter. VÀrme o lÀngre mer extrema/torkor slÄr hÄrt mot framförallt öringfisket i södra Sverige. Om modellerna slÄr rÀtt Àr vÀl det vad som vÀntar Ànnu mer av(Àven om det ibland blir mer nederbörd Àn nu). KÀnns stundtals lönlöst o lÀgga alla timmar ideélt pÄ biotopvÄrd hÀromkring om framtiden Àr sÄ dyster som den ser ut. Hoppas jag har fel.
 10. 6 points
  FörlÄt mig men vad exakt visar det dÀr kastet? Alla linor Àr spikraka precis nÀr de har landat.
 11. 6 points
  Jag har inte följt trÄden slaviskt sÄ du kanske har nÀmnt det redan, om inte sÄ vore det nog schysst att förklara att dina rÄd angÄende linor har ett egenintresse dÄ du sjÀlv tycks involverad i försÀljning av just Cortlands linor. Det gör att Ätminstone jag drar öronen Ät mig en aning. Detsamma gÀller andra medlemmar pÄ forumet som Àr involverade i mÀrken, jag ser deras rÄd och Äsikter som partsinlagor. Visserligen besitter ni en stor kunskap och kan hjÀlpa till mycket men jag tycker att det Àr pÄ sin plats att vara mycket tydlig i sin roll hÀr.
 12. 6 points
  Man behöver inte hĂ„lla med, det Ă€r ok 😀. Jag förstĂ„r hur du tĂ€nker. Jag arbetar som lĂ€rare, de Ă€r inte högavlönade, men jag har sĂ„ jag klarar mig. Mycket beror det pĂ„ att jag inte omger mig med just skotrar, fyrhjulingar och dyra bilar (som i princip alla mina grannar). Jag Ă„ker en 10 Ă„r gammal Toyota Aygo som drar 0,45 l/mil btw. Jag Ă„ker heller inte utomlands om det inte Ă€r helt nödvĂ€ndigt ( för 6 Ă„r sedan Ă„kte vi med svĂ€rförĂ€ldrar dĂ„ de fyllde 60, innan det hade jag avböjt mĂ„nga resor). Vad jag menar Ă€r att det Ă€r mest en mental process nĂ€r man ska stĂ€lla om till ett hĂ„llbarare sĂ€tt att leva. Ja, man mĂ„ste lĂ€gga ner en del grejer, men man fĂ„r ocksĂ„ pengar över nĂ€r konsumtionen gĂ„r ner. Det Ă€r lite som att sluta snusa, det mĂ„ste komma inifrĂ„n, och MP har den otacksamma uppgiften att driva igenom förĂ€ndringar som faktiskt inskrĂ€nker pĂ„ det allra heligaste, konsumtion. Allt gott Staffan
 13. 6 points
  Ok, nu kan ni slĂ€nga era grafen-spön ocksĂ„. 😀 Borofen Ă€r det senaste. https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=15872
 14. 5 points
  Och inte ens nÀr sÄn forskning finns kan man hÀvda annat Àn just det att den skjuter bÀttre eller flyter bÀttre. 99% av oss fiskare bedömer nog hur bra en lina Àr efter om den kÀnns bra, en helt subjektiv kÀnsla alltsÄ som inte gÄr att mÀta.
 15. 5 points
  Hur mÄnga trÄdar ska det skapas om den hÀr jÀkla linan? En del Àlskar den, andra tycker att den Àr helt okej och nÄgra Àr missnöjda. Det Àr inget revolutionerande med den liksom. Tung, hal coating, visst problem med minne och en standard allroundtapering. Ok, det rÀcker vÀl sÄ.
 16. 5 points
  Slog till pĂ„ detta dĂ„ jag kĂ€nde att jag behövde ett spö i den lĂ€ngden och klassen. TĂ€nkte hĂ€r skriva ner mina första intryck. Kan börja med att Marcus pĂ„ namproducts ger bĂ€sta möjliga service. Spöt kommer i en blĂ„/grĂ„ corduratub med gott om plats för spöt, till skillnad frĂ„n mĂ„nga av dagens aluminiumtuber. Det ligger i en blĂ„/grĂ„ socka ocksĂ„ den vĂ€l tilltagen med gott om plats för spöt. I mina ögon Ă€r spöt snyggt med sina svarta komponenter och den rĂ„a klingan, inte massa onödigt lull lull. Spöt kĂ€nns lĂ€tt och har ett hĂ€rligt djup nĂ€r man vibbar pĂ„ det. Återkommer nĂ€r jag provat med lina och fiskat lite med det. Uppdatering 20190525 Körde en snabb svĂ€ng till Ă€tran för att fĂ„ testa spöt. Körde med scandi body frĂ„n Rio och tip frĂ„n hardy, det hela landade pĂ„ ca 29g och kĂ€ndes vĂ€ldigt bra. Man kan sĂ€kert gĂ„ bĂ„de upp och ner ett par gram utan problem. SvĂ„rt att beskriva aktionen pĂ„ spöt men det böjer sig lĂ„ngt ner mot handtaget och kĂ€nns kraftfullt, toppen nĂ„got styvare. Lyfta linan för nytt kast var otroligt lĂ€tt, lite för lĂ€tt till en början men efter nĂ„gra kast sĂ„ satt det dĂ€r.
 17. 5 points
  Ser att trĂ„den vilat lite sĂ„ jag fĂ„r vĂ€l försöka skramla liv i den igen. Nyfiken och intresserad av Sage's RPL och LL spön frĂ„n tiden man var flitigaste fiskare. Just RPL490 Ă€r spöt jag anvĂ€nt mest och fortfarande tycker om, hoppas trĂ„den kan vakna till liv igen och kanske nĂ„gra spön kan hitta till en ny Ă€gare. Hade glömt min 490 i en blöt spöstrumpa omsorgsfullt instoppad i sin tub, nĂ€sta vĂ„r tog jag ut mitt spö och möttes av en RPL med grönt plyschhandtsag đŸ€Ł det hade vĂ€xt mossa pĂ„ min ögonsten. Det var inte speciellt svĂ„rt att skrubba korken ren igen och olja in rullfĂ€stet, sĂ„ min RPL fĂ„r nog stanna kvar sĂ„ lĂ€nge man kan röra pĂ„ högerarmen gissar jag. Mina ögonstenar som gĂ€rna hittar fler kompisar av samma tid.
 18. 5 points
  Sage SPL Center Axis "ought weight" #0 Hur mÄnga av oss Àr det som fiskar ultralÀtt #0-2?
 19. 5 points
  Jag Àr i alla fall ocksÄ vÀldigt nöjd med min #3 Smallstream tills vidare - oavset priset. Tar man med priset i ekvationen blir det bara topp betyg - man fÄr ju lÀtt den tanken att man med andra linor fÄr lov att betala rejÀlt för deras reklam budgetter. Dom flesta linor i dag har ju ett, för producenterne, hyggligt pris... (ursÀkta stav fel och udda formuleringar - jag Àr dansk och har lÀrd mig sjÀlv att lÀsa/tala/skriva svenska) Jesper DK
 20. 5 points
  KÀnns som att Cortlandsekten Àr immuna mot andras Äsikter sÄ jag försöker inte ens. Till andra som Àr nyfikna pÄ att prova Barrio kan jag sÀga att dom Àr varken bÀttre eller sÀmre Àn mycket annat. Har haft en GT90 samt en Smallstream och bÄda Àr bra linor, Smallstream Àr nog den bÀsta kortklumpslina jag provat.
 21. 5 points
  Delar inte uppfattningen att alla linor har problem och att Barrio skulle vara kass. Det framstĂ€lls ju inte som en smaksak direkt heller. Har haft ett halvdussin Barrio. Även den Ă€ldsta av linorna hĂ„ller stilen fint fortfarande. Coatingen Ă€r mjukare Ă€n nĂ„gra av mina andra linor men ungefĂ€r samma som ytterligare nĂ„gra. Har haft dĂ€remot haft problem med bĂ„de coating och linminne pĂ„ en Cortland lina 2017 men skulle inte dra nĂ„gra stora vĂ€xlar pĂ„ det, Ă€r nöjd med mina tvĂ„ Classic Peach, t ex. Har ett antal favoriter i Rio’s, SA och Barrios sortiment och har nĂ„gra Airflo, Loop, Guideline och Sage linor som jag anvĂ€nder och Ă€r hyfsat nöjd med men har sĂ€kert gĂ„tt igenom lika mĂ„nga, Cortland inkluderat, för att hitta dit. Har dragit den personliga slutsatsen att det Ă€r lite kvalitetsskillnad mellan linor och linor. Oftast syns det pĂ„ priset. Inte alltid. Tillverkarna har olika designfokus och egenheter som Ă€r utmĂ€rkande. För alla mĂ€rken jag provat finns det dock oftast nĂ„gon som fĂ„tt en mĂ„ndagsex och postat om det pĂ„ nĂ€tet. Har dock inte funnit att Cortland skulle utmĂ€rka sig mer positivt Ă€n andra. För mig har det varit tvĂ€rtom, men det beror pĂ„ att jag tycker taperingarna pĂ„ nĂ„gra av de linor jag prövat varit otilltalande och andra tycker sĂ€kert de Ă€r fantastiska av samma anledning.
 22. 5 points
  Det viktigaste Àr att slÀppa ut mindre. Flygresorna Àr extremt billiga nu för tiden, sÄ att vara emot en flygskatt pga fördelningspolitik kÀnns lamt. Det Àr ingen mÀnsklig rÀttighet att flyga till Thailand.
 23. 5 points
  Du har rĂ€tt Tyto, det kan ses som hedervĂ€rt, men inte nödvĂ€ndigtvis. Man kan ju se det som desperat. DĂ€remot tycker jag att du hamnar lite snett nĂ€r du pĂ„stĂ„r att man inte kan pĂ„stĂ„ att hon har fel. Visst kan man det. Du gör Ă€ven kopplingen, om man ser tillbaka i din argumentation, att dina invĂ€ndningar har ett samband med hennes Ă„lder. Hon gör precis som du, hĂ€nvisar till forskare - inte till egen kunskap. Skillnaden mellan dig och Greta förefaller vara att du hĂ€nvisar till en professor som gissningsvis har kollegor som tycker som han, medan Greta hĂ€nvisar till FN:s klimatpanel som bedrivit och bedriver omfattande forskning just om klimatet och har kommit med rekommendationer om nödvĂ€ndiga Ă„tgĂ€rder. DĂ€r ingĂ„r 'fler professorer Ă€n du kan sĂ€ga'. Visserligen kan de mĂ„nga ha fel medan en har rĂ€tt, men om man tillĂ€mpar vetenskaplig metodik Ă€r detta sĂ€llan fallet. Även FN:s klimatpanel sĂ€ger att 'man inte kan dra nĂ„gra slutsatser av enstaka klimathĂ€ndelser'. Vad man dĂ€remot har gjort Ă€r att bedriva extensiv forskning som lett till att man funnit mĂ€ngder av resultat som sammantagna pekar i riktning mot den slutsats man kommit fram till. Det stĂ„r var och en fritt att avfĂ€rda detta och istĂ€llet sĂ€tta sitt hopp och sin tro till professor Bengtsson. SjĂ€lv har jag tyvĂ€rr varken tro, hopp eller tillrĂ€ckligt mycket kĂ€rlek men jag skulle hellre ha med mig Greta Ă€n Bengtsson pĂ„ fisketuren. Nu Ă€r det dock inte nĂ„gon av dem detta handlar om - för mig.
 24. 5 points
  Vilka Ă€r ”motstĂ„ndarsidan” du pratar om? Den enda motstĂ„ndarsida jag stött pĂ„ Ă€r flabbhögern som Ă€r pissförbannade pĂ„ en 16-Ă„ring. En i stort sett enig forskarvĂ€rld Ă€r annars överens om att klimatkrisen Ă€r en kris. Temperaturen ökar. Isarna smĂ€lter. Tack för mig.
 25. 5 points
  Planerad start för försÀljning av Sveaskogs kort Àr mÄndag 6 maj. Det skulle egentligen rullat igÄng idag men det dröjer alltsÄ nÄgra dagar till. De senaste Ären har inte Byske FVO lagt nÄgra pengar pÄ fiskevÄrdande ÄtgÀrder utan har sett bevakningen som fiskevÄrd. Svea har gÄtt ut med att de kommer att lÀgga 50% pÄ fiskevÄrd. DÀrför Àr det uppenbart för oss sportfiskare vilket kort vi ska köpa sÄ lÀnge det finns tvÄ parallella kort att vÀlja mellan. Dessutom Àr alla Sveas kort billigare
 26. 4 points
  BĂ€ttre. Jag tĂ€nker dock sĂ„ hĂ€r om dina punkter ovan: - Om linan Ă€r för lĂ€tt sĂ„ gĂ„r man upp en klass pĂ„ linan eller ned en klass pĂ„ spöt. Alla flugfiskare jag kĂ€nner har utfört dessa enkla trix sedan tidernas begynnelse och de Ă€r dĂ€rför vĂ€l beprövade och kvalitetssĂ€krade. Mina premium-spön lirar bĂ€st med rĂ€ttklassade linor men jag vet att en hel del spö gillar tunga linor som t ex Troutboss. - Om alla fluglinor suger - Ă€ven de du sĂ€ljer (du sĂ€ger ju sjĂ€lv att Cortlands linor inte ens levererar ett fiskepass vilket sjĂ€lvklart Ă€r crap) dĂ„ blir det ju helt onödigt att köpa Troutboss framför nĂ„gon annan lina för oss som fiskar lĂ€ngre Ă€n typ 6 timmar dĂ„ den för lĂ€ngst har tappat skjutet - eller? Kanske Ă€ven bĂ€ttre att handla 2 stk Peach i olika klasser(tung och lĂ€tt) för olika förhĂ„llanden pĂ„ samma spö? Observera att jag tycker troutboss Ă€r en bra lina dock ej nĂ„gon favorit. - Alla flugfiskare jag kĂ€nner har testat en jĂ€vla massa linor pĂ„ mĂ€ngder med spön. Hittills sĂ„ har flera av dessa fungerat bra. Samtliga Ă€r fungerande mĂ€nniskor om man bortser frĂ„n nĂ„gon 😁 - Alla flugfiskare kastar inte lika bra. Lösningen ligger i kasttekniken. Slutligen - visst Ă€r det trĂ„kigt nĂ€r en lina suger men Flugfiskets största problem idag enligt mig Ă€r som Ismo redan pĂ„pekat bristen av fokus pĂ„ fiske och hur man anvĂ€nder utrustningen kombinerat med en bransch som Ă€r full av bullshit för att krĂ€nga mĂ€ngder med produkter. Det blir jĂ€ttesvĂ„rt för en nybörjare att förstĂ„ hur man effektivt och med njutning fiskar med fluga och mĂ„nga fiskar dĂ€rför fluga som de fiskar spinn. Allt verkar krĂ„ngligt nĂ€r det egentligen bestĂ„r av grundlĂ€ggande tekniker och filosofier som man kan utveckla hela livet för att uppnĂ„ fantastiska resultat. GĂ€rna i harmoni med omgivning och medmĂ€nniska. Och ha förbannat kul!
 27. 4 points
  TĂ€nk hur bra han hade varit med en Trout boss HTx! đŸ€Ł
 28. 4 points
  Scott GS 773-4, Hardy Featherweight
 29. 4 points
  Som sagt, jag har inte haft nÄgra gnisselproblem med Barrio, som jag fiskat med ungefÀr 80 fiskedygn/Är de senaste Ären. Har provat mÀngder med linor under mina femtio Är som flugfiskare, och jag minns lÀttnaden nÀr jag övergav Cortland för ett annat mÀrke 1980. Slutade rengöra o polera linor för trettio Är sedan (vill minimera anvÀndningen av kemikalier...) och har ÀndÄ inte haft problem med Barrio. Kanske Àr det sÄ att jag bara fiskar i rena vatten, vad vet jag? De fÄr tom ligga kvar pÄ rullarna över vintern - strÀcker finfint ÀndÄ, behöver inte ens dra dem, som jag alltid fick göra med bl a Cortland. Men var o en blir salig pÄ sin tro
 30. 4 points
 31. 4 points
  Jag har lÄtit Urberg genomgÄ det ultimata elddopet - friluftsundervisning i gymnasieskolan. Pinnarna pajade direkt. Stor skillnad dÀr jÀmfört med ett gammalt HaglöfstÀlt som vi anvÀnt i nÀstan 10 Är. Dock finns det ju ingen vettig mÀnniska som misshandlar utrustning pÄ ett liknande sÀtt. Tar man det bara lite lugnt med grejerna sÄ borde tÀltet kunna funka fint, iaf under icke-extrema förhÄllanden.
 32. 4 points
  Waterworks designade SageŽs 3000-serie rullar och "center axis" konceptet. RÀtt tydligt nÀr man jÀmför deras egen Purist serie, typ samma rulle fast Ànnu mer minimalistisk. BÄda rullarna Àr grymma, men Sage rullen har fördelen att linan inte fastnar lika lÀtt mellan spolen och ramen! Waterworks köpte sedermera (-98) Lamson av Sage och blev Waterworks-Lamson.
 33. 4 points
  Oj oj oj vilket fint förstapris jag delade ut till @dues ikvĂ€ll😎 och fantastiskt roligt att en sĂ„ duktig kastare vann priset👍
 34. 4 points
  Analysen Àr inte sÄ tokig, möjligen beror det pÄ att folk vÀljer att inte tro pÄ dem (MP) . Varför? Vem vill ha ett parti som inskrÀnker mÀnniskans rÀtt att köra bil, skoter, fyrhjuling, crosscykel, bÄt, vattenskoter och allt annat fossildrivet? Jag bor pÄ landet, 8 mil fram och Äter till jobbet. Jag hade gÀrna sett att bensinen kostar det dubbla och att Thailandsresan kostar det tredubbla.
 35. 4 points
  Notera dock att Piers stÄr utanför det vetenskapliga systemet. Han nÄr sina slutsatser med en egen metod som han inte publicerar. Det rÀcker sÄ för att diskvalificera honom frÄn alla chanser att bli tagen seriöst. DÀrmed inte sagt att hans Äsikt just i den hÀr frÄgan behöver vara fel för det, men personen som knÄpade ihop och spred den dÀr bilden har nog ingen större koll pÄ eller respekt för den vetenskapliga processen.
 36. 4 points
  SĂ„ du ser aldrig klĂ€der med primĂ€r mĂ„lgrupp mixas och anvĂ€ndas av andra mĂ„lgrupper? Fiskare som anvĂ€nder jackor primĂ€rt för skidĂ„kning? Fiskare som anvĂ€nder klĂ€der för jakt? Cyklister som anvĂ€nder klĂ€der för skidĂ„kning? SkoterĂ„kare med skidklĂ€der? Pimpelfiskare med skoterklĂ€der? Det görs ju precis hela tiden mellan alla möjliga olika mĂ„lgrupper. Och idag Ă€r skoterkörningen utvecklad till en fysiskt aktiv sport dĂ€r rörlighet, vattentĂ€thet, hĂ„llbarhet, andningsfunktioner Ă€r i första rummet. LĂ„ter de egenskaperna vettiga och anvĂ€ndbara för fler aktiviteter Ă€n skoterkörning? Precis som du skriver sĂ„ finns klĂ€der avsedda för varierande friluftsliv. Dagens skoterkörning ÄR aktivt friluftsliv med klĂ€der utvecklade för exakt den fysiska aktivitet du efterfrĂ„gar. SĂ„ ta och vidga vyerna lite och lĂ€r dig uppskatta rĂ„d och tips som gĂ„r utanför dina nuvarande vyer. Det kan vara utvecklande och givande och dessutom kan det ge andra en mer vĂ€lvillig instĂ€llning att vara trevliga och hjĂ€lpa till med rĂ„d och tips om du lĂ„ter bli att hĂ„na och anvĂ€nda popcornsymboler nĂ€r nĂ„gon försöker diskutera pĂ„ ett seriöst sĂ€tt med dig. Det raljerandet du anvĂ€nder dig av gör bara att man blir fientligt instĂ€lld till dig och inte alls intresserad av att vara schysst eller diskutera med dig. LĂ€gg ner det, det Ă€r jĂ€vligt onödigt helt enkelt.
 37. 4 points
  Om du hade klickat pÄ lÀnken dÀr sÄ hade Soros dykt upp. Mitt svar följer en röd trÄd. Soros Àr sÀkert en helt ny bekantskap för dig men inte för mig. Jag har Àgnat mÄnga timmar Ät att ta reda pÄ vem han Àr och vad han har stÀllt till med. Sen ser man denne man tillsammans med Greta, mer bevis behöver inte jag. Det Àr inte mycket konspirationer och pÄstÄendena Àr ingenting som jag har hittat pÄ. De som kÀnner till Herr Soros vet att det jag sÀger stÀmmer. Du kan kolla pÄ Wikipedia, t.o.m de bekrÀftar de flesta av pÄstÄendena. En 16-Ärig tjej för landets talan i otroligt tungt Àmne som klimatfrÄgan. Det hÀnder bara i Sverige. Jag nÀmnde Professor Lennart Bengtsson som Àr en av de ledande forskarna i vÀrlden pÄ klimat-frÄgan. Hans pÄstÄenden Àr inte i symbios med Gretas. Ni vÀljer att tro pÄ Greta, Fine, det fÄr ni gÀrna fortsÀtta göra. Jag ifrÄgasÀtter inte Gretas intentioner, funderar bara varför ett barn ska föra vÄr talan i klimat-frÄgan!? Vad kommer hÀrnÀst? 15-Äriga Nettan som lÀxar upp oss för den kommande bankkrisen?
 38. 4 points
  Trodde annars att röda trĂ„den var att allt utom Cortland Ă€r skit 😄
 39. 3 points
  Hej, Personligen avskyr jag att tillverkarnas linor blir tyngre och tyngre hela jÀvla tiden. Hela cirkusen Àr driven av att folk köper spön som Àr "coola" men som dom inte klarar av att hantera. Och sÄ rycker lintillverkarna ut med allt tyngre och tyngre linor... All heder Ät de tillverkare som fortfarande sÀljer AFFTA-klassade linor - dÄ vet man vad man fÄr och sÄ slipper man att vara en del av hela fjanteriet. Snart Àr linorna lika tunga och korta sÄ att man lika gÀrna kan börja spinnfiska. /Thomas
 40. 3 points
 41. 3 points
  Nja, hĂ„ller tyvĂ€rr inte med. Optimerat Ă€r mer ett sĂ€tt att sĂ€lja linor. Jag anser att spö idag inte krĂ€ver extra vikt. DĂ„ Ă€r spöna underklassade och jag köper inte dom. Ska jag ha ett spö i klass fem och det krĂ€ver en klass sex Lina, Ă€r det dĂ„ ett klass 5 spö? Nej, inte om man gĂ„r efter aftm, vilket jag gör. DĂ„ Ă€r spöna ocksĂ„ i de fall jag kollat underklassade och dĂ„ köper jag ett rĂ€ttklassat spö. Allt handlar inte om skjut och att kasta lĂ„ngt. Presentation , tex Ă€r enligt mej mycket viktigare och fast jag kan kasta lite lĂ€ngre sĂ„ Ă€r mina fiskar sĂ€llan tagna pĂ„ kast över 15 i lĂ€ngsta fall 20 m. Undantag, kustfisket nĂ„gon enstaka gĂ„ng pĂ„ sommaren. Oavsett vilket system vi anvĂ€nder oss av sĂ„ föredrar jag en klass 5 eller 9-10 g till mitt fiske sĂ„ Ă€r det ju just det jag vill ha. Det Ă€ndrar inte de fysiska förutsĂ€ttningar nĂ€r det kommer till vikt. Aftm klass 5, vikt 9,1 g med passande Lina enl aftm. Skitfiske😁
 42. 3 points
  LĂ„ter för övrigt inte alls surkukigt med att vara 100% insnöad pĂ„ torrflugefiske, utan mer som ett karaktĂ€rsdrag som skvallrar om att du mĂ„ vara en ypperligt renrasig Homo sapiens... ❀
 43. 3 points
  Fiskar samma rulle pÄ ett Sage TXL#00. (Konventionellt rullfÀste) Tror de Àr pÄ bild i förstainlÀgget pÄ trÄden faktiskt. Edit: hÀr ocksÄ nu...
 44. 3 points
  Aaaahaha, popcornskÀmtet. Riktigt nytt och frÀscht!
 45. 3 points
  Att pÄstÄ att Barrio bara Àr skrÀp Àr inte trovÀrdigt. Jag har haft flera olika Cotlandlinor, nÄgra har varit bra, andra inte alls bra!
 46. 3 points
  PremiÀr för vÄran nya mini serie! Longing for trout ep1 I lÀnken nedan https://youtu.be/IXfHaBG81Ck LÀngtan efter flugfisket kan bli vÀl sÄ lÄng ibland hÀr uppe i norr.. HÀr Àr en film om förra sÀsongens vÀntan.
 47. 3 points
  Efter all restaurering har vi nu fĂ„tt till ett begrĂ€nsat fiske i Mörarps naturreservat. 15/5-15/6 om vĂ€dret tillĂ„ter. 2 fiskare om dagen, 200.- kronor och catch och release. Kortet kan köpas hos iFiske, BorĂ„s Öresjö, köp fiskekort, sĂ„ kommer specialkortet lĂ€ngst nere. Passa pĂ„ och fĂ„ en liten NorrlandskĂ€nsla i vĂ„ra sydliga trakter. đŸ€— StrĂ€ckan grĂ€nsar direkt till Öresjö dĂ€r öringen kan mumsa pĂ„ sik och siklöja. Man kan ocksĂ„ köpa billigare kort lĂ€ngre upp pĂ„ FVO Gingri- Ön, Ă€ven dĂ€r har vi fiske pĂ„ öring i tilltalande natur. DĂ€r kan det fiskas hela sommaren och inga begrĂ€nsningar angĂ„ende antal fiskare. Ingen större trĂ€ngsel heller. Vidare sĂ„ har Vattenfall lĂ„ngt gĂ„ngna planer pĂ„ fiskvĂ€g förbi Spetsfabriken, vilket sĂ„ smĂ„ningom leder till en fiskestrĂ€cka pĂ„ ca 5km efter grov och mindre grov öring.
 48. 3 points
  Jag tycker ÀndÄ att det kÀnns konstigt att debattera Greta istÀllet för klimatfrÄgan. Det Àr nÄgot jag tror att hon skulle tycka ytterst illa om. Dessutom, om man oroar sig för barn som far illa kan vi nog alla hitta flera, nÀrmare oss Àn vad Greta Àr, som vi bÄde kan oroa oss för och engagera oss i. Den dÀr fiskaren Yves Chouinard som tjÀnar en massa pengar pÄ naturfjantar, ska vi inte misstÀnkliggöra honom ocksÄ nÀr vi ÀndÄ hÄller pÄ? De positiva saker han gör med en del av sina pengar - Àr inte det ren egoism? VÀrlden Àr inte grön - den Àr svart eller vit!
 49. 3 points
  Exakt just dÀrför! Det Àr ingen skrÀll att George Soros finns bakom Greta. Han hade varit mitt förstaval vid en gissning. Soros Àr en globalist, en skurk som inte gjort annat Àn stÀllt till skada för det vanliga folket och sett till att de allra rikaste fÄtt Ànnu mer pengar och inflytande. Det var Soros som sÀnkte den svenska kronan pÄ 90-talet som kostade oss hundratals miljarder. Han nöjde sig inte med det, han sÀnkte sedan det brittiska pundet ocksÄ. Att han finns bakom Greta talar om att det finns bakomvarande motiv. Den som tror att klimathotet Àr en frÄga om klimatet misstar sig. Det handlar om politik. Det har redan diskuterats att man ska ge FN enorma rÀttigheter i klimatfrÄgorna. Att klimatfrÄgan blev Àmnet beror pÄ att klimatet pÄverkar alla och saknar grÀnser. Dessa grÀnser som Soros vill riva upp för att hans uppdragsgivare ska kunna tjÀna Ànnu mer pengar. De kunde ju ha börjat med miljöfrÄgorna istÀllet. DÀr kan ingen protestera, mÀnskligheten förstör naturen.
 50. 3 points
  Strömmarna öppnar 15 maj, och BollnÀs Àr ju inte jÀttelÄngt norrut, sÄ jag personligen tycker fisket brukar vara helt ok tidigt pÄ sÀsongen, frÀmst i juni. Senare pÄ sÀsongen fiskar jag sÀllan hemmavid nÀr resorna norrut tar över. Fisket Àr vÀl avhÀngigt vÄren i övrigt, och hittills har det varit förskrÀckligt "bra" vÀder för Ärstiden, sÄ svÄrt att sÀga. Senaste Ären har man ju fÄtt stÀnga senare pÄ sommaren pga hög vattentemp. Men initialt sÄ brukar det funka bÀst med nymffiske tills dess att klÀckningarna kommer igÄng. Jag har för egen del bÀrgat mina största viktorior tidigt pÄ sÀsongen. PersonbÀsta pÄ öring i "klumpen" togs premiÀrdagen -17
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...