Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 10/10/2019 in all areas

 1. 5 points
  Känns som det är en ständig jakt på grammen inom flugfiskevärlden. Spöna blir lättare och lättare, nano, grafen med mera för att få ner vikten. Men ger det nån skillnad. Känns lite som inom kamera världen när tillverkarna tävlade om att ha flest pixlar tills allmänheten började inse att pixlar inte är allt och dessutom kan få omvänd effekt. Upplever inte själv att man kastar längre med dagens spön än de för tio år sedan. Däremot tycker jag att aktionen på sätt och vis var trevligare i många spön back in the days. Kanske inte fel med lite swing weight!?
 2. 3 points
  Jag håller med dig. Lite vikt i klingan skadar inte alltid - det är bra när man har lite lina utanför spötoppen samt vid roll- och olika slags spey- och underhandskast. Till saken hör också att gamla spön inte är helt ovanliga inom casting och flycasting som sport. Jänkarna - som dominerat stort i precisionsgrenarna i flycasting - har de senaste åren ofta använt gamla Fenwick spön med 20-30 år på nacken. Deras argument har bland annat varit att dessa spön ger en bättre känsla för kastet än moderna, lätta, toppiga och styva spön. Detta är ett intressant ämne som jag har funderat mycket på. Får återkomma och skriva lite mer när jag har tid.
 3. 2 points
  Haha, å du en laxfiskare. Nej jag fiskar inte för att få en bild på min fångst. Däremot om jag får en minnesvärd fisk tar jag gärna en snabb bild innan jag släpper tillbaka den igen istället för dunka en sten i skallen på den innan jag tar en bild. Absolut ska man behandla fisk med respekt och så försiktigt som möjligt men att snabbt lyftas upp för en bild är något jag absolut inte kommer sluta med. Så ömtåliga är inte fiskar. Hur skulle de då kunna klara metershöga hopp och magplask i vattnet och ibland även rakt in i stenar när de ska upp för forsar... Kan tillägga att även jag har varit med om återfångster. Ganska många dessutom. Ett större problem är nog för tunna tafsar och mjuka spön som drar ut på kampen vilket leder till mjölksyra. Eller överhuvudtaget fiska i för höga temperaturer.
 4. 1 point
  Fiskade vecka 38 med ett Powell Light Touch Long Reach som är 9'6'' i IM6, avsett för lina 5 eller 6. Det var högt vattenflöde och ganska hård nordvästlig vind. Jag använde en Cortland Peach DT5. Många strömvirvlar gjorde verksamheten vansklig för en fumlig man. Vinden underlättade inte heller. Trots det har jag aldrig mendat och styrt lina och fluga bättre. Vikten och viktfördelningen i klingan, tillsammans med längden, tror jag är förklaringen till detta fenomen. Ja, valet av lina ingår ju också, för att inte tala om tafsen; en Quigly furled leader på fem fot (Uni tråd) med ca fem fot tafsspets. Ofta lyckades jag menda linan utan att störa flugan. Sådant är jag inte bortskämd med. Mina tillkortakommanden är annars legio. Det spöet gör mig förvånad varje gång jag använder det. Lätt är det inte, inte särskilt tungt heller. Jag får större och större förståelse för varför Jim Clarkson, Powells 'floor manager' som byggde de flesta spöna, hade det som favorit i Light Touch-serien. Hur bra det är jämfört med moderna spön har jag ingen aning om, ej heller någon ambition att ta reda på. Jämfört med en genomsnittlig flugfiskare är jag högst medioker så mina synpunkter behöver ingen fästa avseende vid. Äckspärrt är jag inte! Men...med ett lätt spö känner jag inte lika väl vad som pågår, vilket gör mig till en ännu sämre kastare. Dock; jag är minst lika bättre än vem som helst på att njuta av fisket och fiskandet. Kanske skulle ha talat om att spöet var tillverkat runt -90, -91. Det var strax efter man slutade göra fiskespön av radioantenner från andra världskrigets stridsvagnar.
 5. 1 point
  Sunray du har helt rätt i att all fisk är lekfisk på ett eller annat sätt! Tillbaka till detta med hanteringen av fisk, Jag vet om en kille på island där hans familj äger en älv där bara familjen fiskar, denna kille har fångat samma Öring flertalet gånger per år under 5 års tid och väldigt ofta tagit upp fisken för ett foto. Denna Öring har ett ganska speciellt märke på höger kind så väldigt lätt att känna igen! Så detta om något tyder ju på att fisken klarar detta gallant bara man är försiktig med fisken under tiden man handskas med den. Min ståndpunkt är att ta era kort det är helt ok men handskas med fisken varsamt och ha den så kort tid över ytan som möjligt.
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
 • Create New...