Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 03/04/2020 in all areas

 1. Välkommen tillbaka till flugbindningen! Idag är det det främst Whiting som gäller, dyrt men väldigt hög kvalitet. Jag har faktiskt väldigt dålig koll på övriga märken men några tips gällande Whiting: Whiting nackar/sadlar med "röda" etiketter är deras vanliga produkt. Pro grade är de med lägst gradering men de är fortfarande väldigt bra och prisvärda. Bronze grade är standardgraderingen De med grön etikett (Hebert Miner) är en annan uppfödningsstam och där är det naturfärger som gäller och generellt lite större storlekar på fjädrarna. Jag upplever också att fjädersteålarna är något mjukare. Samma graderingsskala som röd etikett. Whiting High & Dry (ljusblå etikett tror jag) är en relativt ny produkt och en av de bättre. Motsvarar ungefär Bronze grade röd etikett men jag upplever fjädrarna som något längre och mindre taperad. Whiting introductory pack är ett paket med fyra halvnackar eller sadlar i olika färger till fördelaktigt pris (runt 1000 kr). Motsvarar ungefär PRO grade röd etikett eller lägre. Ska man börja binda och behöver olika färger är det ett bra alternativ. Jag brukar köpa från Mistpool.com, bra utbud och priser. Tidigare har jag köpt en hel del från Lakeland flytying då de har haft väldigt fördelaktiga priser och Nigel som driver företaget är väldigt hjälpsam och kan hjälpa dig att plocka "rätt" nacke men de har numera ofta väldigt begränsade lager. Inom Sverige ligger priserna på ungefär samma (höga) nivå hos alla men vissa har betydligt bättre utbud (Sporting mfl).
  2 points
 2. Man märker så tydligt att Girjas är totalt oförberedda och famlar i mörkret. De räknade säkert inte med att vinna i HD. För övrigt så står det nu klart att tanken är att endast erbjuda lokalbefolkningen rättigheter. Alla andra, som benämns väldigt nedvärderande som "främmande", ska nekas. Man får hoppas att de reviderar men nu börjar det krypa fram tillräckligt för att alla, inklusive fiskeprofiler och fiskemedia ska börja ta ton. Vi kan börja med Sportfiskarna som jobbar med att främja sportfisket bland först och främst unga. Det kan alltså bli så att en ung Hampus 11 år som bor i Örebro ej kan åka med sin pappa och upptäcka fisket i fjällvärlden. Det är så jäkla mycket som står på spel här. Tar andra samebyar efter så kan vi få uppleva något som vi aldrig trodde var möjligt. Jag bifogar sameby-karta så alla förstår vidden.
  1 point
 3. Jag förstår om du tröttnar. Du är kanske bortskämd med vanligt hyfs. Jag hoppas att du bara tar en paus och kommer igen. Man behöver inte svara på allt, bara på det som kan utvecklas till att bli meningsfullt.
  1 point
 4. Men det är som att säga att du och jag, Edvin, inte behöver bli kära i varandra men vi skulle kunna bli det. Det är lika sant.
  1 point
 5. Verkligen! Ett sådant skall tillverkas.
  1 point
 6. Exakt vad var det ni missade i Jonas inlägg om att hålla god ton i tråden? Det här är inte acceptabelt. @edvin edvinsson - försök att vara saklig i din argumentation. Det gäller förstås alla andra också.
  1 point
 7. Har ni läst Johan Klingbergs telefonintervju med Matti Blind Berg i senaste 'Allt om Flugfiske'? Den har rubriken 'Fortsatt fiske efter Girjasdomen'. Den visar på en ambition att upplåta fiske ungefär som det har varit men är inte väldigt detaljerad. Jag tror att jag ska gå ut och skjuta en ko?.
  1 point
 8. Tackar för länken och varför inte !? Titta kan man ju alltid göra, för som du skriver, inspiration. Allt gott ! // T.
  1 point
 9. Nu är du ute på lite tunn is här. 1. Ingen är vaken dömmd eller ens misstänkt för skjutningar av renar. Kan alltså vara precis vem som helst. 2. Du tror alltså att en ensam galning kommer att gå totalt bärsärk på fjället och skjuta av alla renar som hen ser? Du kan ju inte ens tro på det själv.
  1 point
 10. Tack men det får nog bli ett simms bälte ifall jag köper något. Den som Ulf här ovan rekomenderar verkar ju tämligen bra om läkare har konstruerat det.
  1 point
 11. Intressant! Återkom gärna med synpunkter om kombon.
  1 point
 12. Har köpt mig en Loop Opti Flex flytlina med kort klump (8m) till mitt Hardy Wraith #6 som ska bli väldigt intressant att testa. Förhoppningen är att man kan ladda spöt (som för den som inte vet är väldigt snabbt) på ett bak-kast och skjuta iväg linan Ska faktiskt över gränsen till Norge och fiska havsöring till helgen så det blir genast premiär för denna lina
  1 point
 13. @edvin edvinssonanmälan mot ditt inlägg gällde att du hetsar upp en stämning. Jag håller med om det och därför togs ditt inlägg bort. Den här frågan med slaktade renar är väl förövrigt inget nytt? Det förekommer väl i stort sett varenda år och man kan ju fundera kring vilka och vad som egentligen ligger bakom? Är det något man håller på med inom sina egna led i första hand eller är det andra konflikter? Att det är ett lokala problem och stridigheter ser jag som mest troligt? Att skylla allt dumt som händer från och med nu på Girjasdommen känns ju som en lite väl enkel väg att vandra? Jag har svårt att tro att någon här skulle ta ut sin frustration över en missad fiskemöjlighet genom att åka upp och tjuvskjuta en ren för Girjassamerna? Det är rätt långsökt sett ur min synvinkel? Jag tycker det är bra att de här grejerna kommer upp och det vore önskvärt om vi försöker var sakliga och inte spekulerade allt för vilt. Ibland låter det som att vi är påväg in i ett inbördeskrig och det scenariot är inte trovärdigt. Det kom förövrigt en dom till i veckan. Som urholkar de renägande samernas ensamrätt på jakt och fiskerättigheter. Tror det var i Jämtland? Lyft gärna in den aspekten i tråden med för de här två domarna är motstridiga och banar väg för ytterligare processer. Jag tror det behövs ett nytt tänk kring de här frågorna och förhoppningsvis utkristalliserar det sig framöver? Förövrigt tycker jag att den svenska allemansrätten bör värnas och vara en ledstjärna i samband med att de här frågorna diskuteras inom samebyarna? Det känns lite som att en ogenomtänkt girighet kring den nyvunna resursen har styrt i några av de uttalanden som gjorts efter domen?
  1 point
 14. https://www.flugor.se/fiskeklader/vadarbalte/vadarbalte-2821 Jag kör med detta. Hjälper inte de dagar jag har ont men lite bättre än traditionellt bälte är det. Jag tror jag har ett liknande liggandes om du vill köra på budgetvarianten men jag kan ha gjort mig av med det. Är det av intresse så skicka ett pm så letar jag i källaren om det finns kvar o skickar någon bild.
  1 point
 15. Movits 1.mp4 Ett pågående flugbindningsprojekt... filmat i sävligt flytringstempo... ingen lax på hugget ännu! ?
  1 point
 16. https://issuu.com/loop_tackle/docs/loop_cat_2017_low_res_02 Här har du 2017 års katalog från Loop. Just den modell du funderade på har ingen spec på vikt men du kan ta ett ett spö med likvärdiga komponenter och där omkring hamnar du, ca 110-115 g. Sen är det viktigaste att spöt känns lätt att kasta och fiska, vad ett spö väger torrt är mest till för butiksviftning och som försäljningsargument. Och är nu vikt på grejorna viktig för dig så tycker jag att du ska omvärdera Danielsson rullen. 200 g + backing, lina och tafs är tungt med dagens mått. Sen så kan ju allt balansera på ett positivt sätt och kännas bra men när du kustfiskar så blir det mååååånga överhandskast vanligtvis i tuff miljö. Så 50-100 g extra i varje kast blir många kg på en dag och kommer kännas mycket mer än några grams skillnader i spövikt. Själv har jag för tillfället ett S1 i klass 6 som jag använder på kusten såväl som sjöfiske. Jag tycker det är ett "flugfiskespö" med sin djupare aktion och balanserad kraft i buttdelen. Blåser det för hårt så spinnfiskar jag istället eller väljer en annan fiskeplats med bättre förutsättningar. Det är min filosofi efter många år längs kustvatten. Det finns säkert helt andra sätt att se på det.
  1 point
 17. Min rygg strular lite till och från och jag har kört med https://www.wittlock.se/sv/nyheter-2018/simms-back-magic-wading-belt.html Tycker det funkar långt över förväntan. Använder det främst när jag vet att det blir långa fiskedagar och jag vet att jag kommer bli trött i ryggen.
  1 point
 18. Hela diskussionen om att svenskar behandlat samer illa kan man ju släppa, på 16oo-talet var staten inte snäll mot nån utan fin stamtavla. Rennäringen får idag ca 115 miljoner per år i stöd och sen tillkommer väl katastrofstöd o liknande direkt det kommit mycket snö. De har rättigheter utöver oss andra och de skulle nog inte vilja leva på samma sätt de gjorde innan "svensken" dök upp. De gillar ju också att bo i hus, ha elektricitet, vatten och avlopp, kabel-tv, internet, sjukvård, barn- och äldreomsorg etc etc. Vi kan väl låta dom testa att klara sig själva ett tag så skulle de nog komma med hatt i hand inom en månad eller två. Att fortsätta hävda "vi var först" är ju ganska efterblivet. Jag har bara bott i sthlm sen 2006, ska inte jag ha samma rättigheter som de som bott här längre? Ska inte nyanlända invandrare få promenera i skogen? Man är så himla upprörd över att apartheid gjorde skillnad på folk o folk och direkt nån missgynnas pga etnicitet blir det ett jäkla liv men i fallet med samerna så är det nånting positivt? Vi är alla lika oavsett, religion, kultur, sexuell läggning, hudfärg, förutom medlemmar i en sameby, de är nånting annat? Min misstanke ang när samebyar tar över fisk och jakträttigheterna är att vanliga svenssons som jag inte kommer kunna fiska i samma vatten längre men däremot kommer det byggas fina stugor vid vattnen som fylls med rika utlänningar som kan betala helt andra summor.
  1 point
 19. Dagens pyssel: Lite mer fotografering av flugrullar för att få lite bättre och nyare bilder. Här två Hardy The Perfect i "spitfire finish". Dessa är av en mer modern uppenbaralse, de ursprungliga kom till under WW2 då det fanns brist på material och bly för färgning av rullarna. Originalen är sällsynta ( varning för upputsade exemplar ) Tror aldrig jag sett en Hardy Perfect med spolan i silver däremot en del andra Hardy-rullar och redan på 1930talet kom lite Hardy Uniquas ut på marknaden med spolen endast lackad. På bilden Hardy Perfect Spitfire i minsta 27/8" no. 158 av endast 250 gjorda för den Japanska marknaden, från ca. 1998 och den minsta av Hardy Perfect Salmon 1912 check från 2002 en av endast 250 tillverkade. Tredje bilden är av en 41/4" Hardy Uniqua Salmon från 1933 med spolen endast lackerad gjort av Hardy rull-makare Thomas ArmstronG TAG, och en Hardy Uniqua 25/8" från slutet av 1930erna gjort av Hardy rull-makare Thomas Appleby TA och de tre sista bilderna är en Hardy Uniqua Salmon 33/4" tillverkat under WW2, helt i Silver-finish ( spitfire efter flygplanet) och med endast en mekanism inuti, gjort av Hardy rull-makare Jimmy Smith ( JS var under en period den enda som arbetade med att göra fiskerullar hos Hardys under delar av kriget, övriga arbetade med att tillverka annat) Att det endast finns en fjäder etc. i rullen beror på att det var materialbrist ( ett tips: en äkta Hardy "spitfire" från WW 2 tiden är gjort av JS och har endast en fjäder, och pal. så är du ganska säker på att den är ok.// Steen
  1 point
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...