Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 01/13/2020 in all areas

 1. 4 points
  Skillnaden mellan lax- och havsöringsfiske? När skymningen och mörkret kommer flyttar sig laxen gärna upp mot inloppsströmmen och när dom flyttat sig har man chansen. Havsöringen gör precis tvärtom. Den flyttar sig ner mot nacken. När mörkret faller blir det liv där nere. Man skall inte börja fisket för tidigt för dom är verkligen lättskrämda. Fisk i större antal börjar det bli först mot slutet av juli och i augusti. Det är bäst att inte vada ut förrän man börjar höra plumsen därute. Vada försiktigt även med tanke på mörkret. Man får försöka att inte föra väsen. Det är ett underbart fiske. Man står där utvadad till midjan i nedre delen av poolen. Omgärdad av ett mjukt augustimörker och väntar på att höra det där tunga plumset. Så kommer det! Man ser det inte, bara hör det där ute i mörkret. Kastar i riktning mot ljudet och försöker att inte kasta för långt. Man vill ju komma tillräckligt nära utan att skrämma fisken. Överhandskast är det som gäller. Absolut inget onödigt plaskande. Kastet lyckas. Man tar hem flugan i långsamma drag. Plötsligt känner man ett stenhårt hugg. Linan börjar rusa ut... Utrustning: Enhandsspö 10 fot. Flytlina. Lång tafs, runt 1,5x spölängden och med spetsen en meter 0,20 om älven är väldigt klar. Fluga: Jag gör enkla flugor med kanske bara ett hönshackel lindat runt skaftet och gles guld eller silverribbing som ökar hållbarheten. Annars vanliga enkla Heggeli, March Brown och liknande. Eller en Stoats Tail. Storlek 4-6-8 dubbelkrok. Inga långvingade flugor. I mörkret behöver allt fungera så enkelt som möjligt. Man vill inte ha något som kan haka upp sig. En strategi för havsöringen och en helt annan för laxen.
 2. 3 points
  Äntligen lite snö och ljus!
 3. 3 points
  Har man stuga på en Ö som man bara kan ta sig till med båt, kan man ju oxå utgå i från att det blir en hel del båtfiske. I stortsett allt fiske blir efter älven och för att kunna färdas i en älv med smal älvfåra som slingrar sig som en orm krävs speciell båt, en forsbåt. En forsbåt är ganska dålig i sjö men raka motsatsen efter älven, formen är som en kanot fast större, 6,5 meter lång och ca 1,3 meter bred, röda båten. Aktern på båten ca 30 cm i motorfästen och smalnar av till noll i kölen, med andra ord inte planande, motorstorleken 10 hk är optimalt på den jag har. Jag använder båten till att fiska i från och att transportera mig mellan fiske ställena. Inte allt för sällan kör man upp båten på nån grynna mitt i älven och kliver ur för att fiska, poängen med det är att man kommer åt djupgropar, strömkanter som man annars hade haft svårt att komma åt. Krasst att ha tillgång till båt gör fisket betydligt bredare, du kommer åt över allt. Den vita båten på bilden används mest till sjöfiske och i Torneälven som är större och djupare.
 4. 3 points
  Årets första guldpjäs, i slutet av maj Soligt, knappt någon vind, 15 meter brett vattendrag & en någolunda kläckning av forsslända - NÄSTAN perfekt!
 5. 2 points
  Säljer mitt Sage SP 490-3 Graphite IV exkl. originaltub och socka då spöet är custombyggt. Tuben på bilden ingår. Annan socka ingår. Där är en liten lackskada (se bild). I övrigt kanonskick. Pris: 2500:-. Köparen står för frakten. /Peo
 6. 2 points
  Med en kort lina är det betydlig lättare att utföra SnapT och du kastar absolut lika långt när du hittar tekniken. Tekniken är betydligt lättare än ett vanligt speykast. Beroende på att du ser hela kastet framför eller vid sidan om dig.
 7. 2 points
  Försöker generellt att undvika det eftersom det gör flugorna tunga att kasta med men i de fall jag använder det så försöker jag använda så tunn som det går att komma undan med. Vanlig kaninzonker i olika bredder dvs. Cross cut använder jag i enstaka fall om man behöver lägga en fyllig krage men tycker att i de flesta fall så duger vanlig zonker strip lika bra.
 8. 2 points
 9. 1 point
  Taylor reels. Jag har en röd. https://www.taylorflyfishing.com/
 10. 1 point
  En riktig pärla byggd av HL Rods. Galet läcker klinga och med en Vosseler rulle, matad med backing och en passande Barrio GT90 #4 lina. Alutub och socka. Pris: 2500:- inkl frakten. Pm vid intresse.
 11. 1 point
 12. 1 point
  Jag eloxera en loop dryfly på mitt gamla jobb för ca 15år sedan,den blev grön... Den såldes o vet inte vem som äger den nu.. För övrigt så eloxerades alla Loop/Danielsson rullar i skultuna för ca 20år sedan innan dom skaffade egen eloxering. Är rullen använd o kantstött så får man putsa o polera noga innan eloxering.. Alla repor o märken kommer annars synas igenom..
 13. 1 point
  1200:- och bor inte i Örebro
 14. 1 point
  Bäst resultat får du med en klumplina med vikten långt bak på klumpen, vi kan kalla det en "spey taper". Alltså samma profil som de flesta lösa klumpar har. Klumpen får inte heller vara för lång. jag gissar att det bästa är nånstans runt 11-12 meter, lite beroende på hur lång du är, hur långt spö du använder och om du vadar eller inte.
 15. 1 point
 16. 1 point
  Jag kör också mest med kanin, men även muskrat och pine squirrel. Det går åt en kraftigare och gärna kortare tafs för att kasta dessa flugor.
 17. 1 point
  Låter mycket intressant med ett skandinaviskt test inkl skandinaviska märken. Jag håller med talaren som tyckte att utsedd vinnare inte är mest intressant, mer intressant är att reda ut resp spöns egenskaper, styrkor och svagheter. Plus och minus/för och nackdelar är enklare att komma överens om än absoluta poäng i en testskara. Därifrån kan man själv välja ett spö som passar en, beroende på vad man premierar. När jag testade cyklar och cykelprylar (varit testredaktör på Skandinaviens största mountainbike-site) så var jag noga med att trycka på ett För vem-avsnitt i varje test. Givet att man inte testar direkt dåliga produkter så har de flesta produkter med vissa egenskaper också någon arketyp av kund som skulle uppskatta dom. I detta exempel ex underhandskastaren, p&t distanskastaren, hen som är ute efter känsla etc. Kategorimässigt tycker jag du har ett bra grundförslag, pris kan man separera och låta köparen välja prestanda/pris. Egenskaper som jag tycker bör testas är underhandskast (särskilt roll), modernt euronymfande dvs presentation m två+ nymfer, mellandistans presentation, långdistans presentation, långdistans, kastkänsla, drillkänsla. Spön/märken jag gärna ser utöver de stora från YS's test är Vision Stifu/Onki, GL Fario NT8 (tycker det är verkligt bra men bara testat #6), Tellis TSD Aurum, Loop 7x. Hardy Zephrus Ultralite är också högintressant. PS. Förvånad över det mediokra betyget till Loop 7x hos YS. Har själv inte provkänt men hypen antydde mer. DS.
 18. 1 point
  Absolut, man får inte vara för allvarlig. Då tröttnar jag .
 19. 1 point
  Så här kan det vara i bland, man får dra båten på sina ställen om det är lågt vatten, tur man har dragare😂 2B579EE5-0991-4B05-AF4D-A7A79CEED879.MP4
 20. 1 point
  😀 Ja du Christian 1971. Vad gäller linor är jag mer än medelsnittet galen, jag har ett modigt gäng med spön och dessa spön har sin arsenal av linor... Att kasta fluga hit och dit är en passion för mig och jag gillar att pröva olika linor. Jag kan gilla att brottarkasta långt och då vinner ju en hederlig sjunk 1-2 Guideline. Lika gärna vill jag kyssa älven med en flytlina och där vinner en LTS float. När jag vill ta lax i en kall juniälv vinner åter mina Guideline I-2-4 och tripple D ner till sjunk 6. Och jävlar i taket då min vän lät mig bolla med hans Rio Versy Tip med hans 13 fots Hardypinne... Jag provar gärna nytt och går helt med känslan då jag fiskar men linan har sitt att säga. Av detta resonemang förstår ni att jag behöver "hålla ordning på mina klumpar" och där hjälper mig Guidelines salarfoamrullar mycket, i en bra Scierraväska ryms många alltför dyra klumpar som skapar glädje😀😀 Att sedan spola upp linor på en foamrulle med en miniskruvdragare gör världen till ett bättre ställe att vistas på😁😁
 21. 1 point
 22. 1 point
 23. 1 point
 24. 1 point
  En fördel med foamspolen är att hålet i mitten fungerar perfekt att ankra mimiborrmaskin vilket på ett perfekt sätt rullar upp linan på foamspolen. Jag skiftar linor många gånger under en sommar och det är effektivt och spar tid😀
 25. 1 point
  Jag kör mest med Danielsson Dryfly men har även GL Fario LW 46 och det funkar fint. Balanserar betydligt bättre med de rullarna än vad mitt Radian 905 gör.
 26. 1 point
  Det här svarar ju inte på frågan om just Zephrus men jag har/har haft Zenith 486, 586 och 590 (och har Zephrus 590 nu). På Zenith så var det ganska stor skillnad mellan 586 och 590. 590 var rätt hårt och hade begränsat flex och känsla på kortare distanser medan 586 hade lägre swing weight och påminde mycket mer om lillebror 486, bara med lite mer kraft och mjukare mitt och topp. Personligen tyckte jag att 586 var roligare, kändes som ett #4 men med mer kraft. Zephrus 590 är inte lika pinnigt som Zenith 590 och känns lite lättare i swing weight, dvs någonstans mellan Zenith 586 och 590.
 27. 1 point
  Intressant fråga som jag gärna också vill ha svar på, det enda jag hittat på nätet är det här testet https://www.tridentflyfishing.com/blog/hardy-zephrus-fws-fly-rod-review-zephrus-vs-zenith/ dom rekommenderar att man ska välja 8'6'' modellen, själv har jag ägt 8'6'' #4 och det var ett fantastiskt spö, men idag är jag mer ute efter ett #5 då jag även vill kunna dänga en mindre streamer, själv lutar jag starkt mot 8'6'' modellen då den bör vara betydligt lättare i handen (lägre swing-weight), vilket jag föredrar.
 28. 1 point
  Jag provar av princip inget annat gräs än bambu. Ibland har jag tur när jag tänker. (Jaha, så du klipper gräs? Eller servar gräsklippare?).* Nya spön provar jag inte heller, inte för att byta till. Scott tyckte jag om när de kom, men då hade jag redan fastnat för Powell. Scott fick mig inte att välja bort Powell. Att ständig byta spö gör inte mig till en bättre kastare, snarare tvärtom. Men visst tycker jag att det är kul att prova nytt. Första gången jag provade ett snabbt spö var det de kringstående som hade mest kul. Allt blev kaos. Det var kul, på sitt sätt. Där fick jag en åsikt baserad på minutlånga erfarenheter. Vi matchade inte. Så, svaret är nej. Jag har inte provat senaste Scott G. Det är säkert ett trevligt spö som jag kanske skulle kunna tycka om. För närvarande saknas dock lockelsen. Det är ett tillstånd värt att vårda. *Jag förstår att du talar om missbruk. Det är farligt, jag vet. Mindre farligt är det missbruk många flugfiskare ägnar sig åt. Vi missbrukar våra pengar.
 29. 1 point
  Jag använder versitip short #8 klumpar med Hardy 12ft tipar . Och använder Spöt till fiske för öring . Klingan pressenterar jätte bra och ett jätte trevligt spö att drilla öring på . Du kan inte få så roligare fiske efter öring . Har då testat Echo glass switch 11fot och vision salmon glass. Och måste säga att ppcustom 12ft s-glass är mycket trevligare och skönare att gå med.
 30. 1 point
  Själv så fiskar jag med PPcustom S-glass 12ft #8.
 31. 1 point
  Nu antar jag att du vill ha lite mer längd på spöt till ditt fiske, men om inte det är ett "måste" skulle jag nog rekommendera dig att köpa hem ett Loop GASS2 11'6 #8, har samma ”typ” av klinga som Cross S1 (3M powerlux). Är på rea i Loops outlet store. Skönaste spöt jag kastat med och mycket härligare än Loop Cross S1 12'ft #7 som jag också har haft här hemma. Loop GASS2 8:an böjer sig riktigt djupt ner i handtaget, en aning mer än GASS2 12'2 #6 (som jag också köpt hem från deras outlet och som är riktigt fint det med), detta spö har nu blivit mitt favoritspö och kommer ALDRIG att säljas!!! Kostar ca. 7000kr i Loops outlet store och är enligt mig mycket prisvärt! Är man med i "Loop Aktiv" så får man 70 loyality points på köpet med, detta motsvarar 700kr som du sedan kan använda i Loops Store för att köpa andra saker. Lite info om spöt nedan! Loop GASS2 11'6 #8 Model: 8116-4 Line: #8 Lenght: 11'6 ft Skagit: 34-38g Scandi: 30-33g Front grip: 27,5 cm cork' Butt: 10,5 cm cork' Rod action/tempo/curve: Medium Fast (MF) - Full Curve (FC) Rod material: 3M Powerlux Composites (nano resin). Mvh/ Linn Länk till Loop Outlet: https://se.looptackle.com/product/goran-anderson-signature-series-ii-double-hand/
 32. 1 point
  Jag har det är älskar det, har 12an också Kör Versitip #8 och tycker det är jävligt gött, Cross fina aktion men ändå klipp gör saken biff, har inte fått fisk på det men kastat en del för att komma i form.
 33. 1 point
  Nu vill inte jag på något vis förstöra din affär här Denho486, men om JSC inte vill köpa din 480gr lina så finns det 450gr på fiske.se för 499:- (fri frakt) 🤙🤘
 34. 1 point
  Ja men säg 350 kr då bjuder på frakten (brev)
 35. 1 point
  Fått ett par fina tips i PM, tack till er! Kanske sätter mig och knackar på en reseberättelse från i fjol, annars lovar jag en efter vårens resa!
 36. 1 point
  Man blir ju nästan sugen att prova en sån där troutboss. Maken till omtalad lina var det länge sedan man såg. Loops optistream var väl ungefär lika hett diskuterad men det är ju över tio är sen. Och den linan avskydde jag. Avskyr säkert troutboss också, men det vore ju kul att testa så jag också kan komma med full tyngd och dignitet i argumentationen. Fast egen erfarenhet av det man diskuterar har väl i och för sig sällan varit någon större merit i pryldiskussionerna här på forumet. 😁
 37. 1 point
  Radikaliserade Cortland flugfiskare är dessa sk tre vise männen. Flyrod är deras sk guru nummer 1 med templet någonstans i Västmanland. Deras uppdrag är att rädda världens flugfiskare (eller forumets) från andra påstådda sämre linor.
 38. 1 point
  Jag tycker att Yellowstoneanglers tester testerna är ungefär så bra som man kan begära faktiskt. Det finns en massa objektiv information om spöna - vikt, böjningskurvor och dylikt. Och sedan så drar dom sig inte för att såga premiumspön inklusive spön som dom själva säljer - Scott har vunnit och sågats, Sage har vunnit och sågats, Loop har hyllats och sågats , T&T har hyllats och sågats, och så vidare. Jag tror faktiskt att dom ger sin ärliga mening om spöna i testen. Och för ett tag vann Hardy en hel räcka av deras tester - och dom är gjorda i Korea. SÅ det stämmer inte att dom alltid premierar amerikanska spön. Sedan är dom ju också tydliga med deras egna preferanser vad gäller spöaktion och så - dom är tydiga med att dom gillar spön med mjuka toppar och mycket krut i butten. Och då får man ju naturligtvis läsa testerna med detta i bakhuvudet. Gillar man själv spön med djupare aktion så kan man ju så klart räkna ut själv att ens egna favoriter inte kommer att vara dom samma som Georges...
 39. 1 point
  Vi gjorde ju en test med 42 stycken 9' #5 med 5 pers som testade för typ 15 år sedan. Den testen blev extremt populär. Problemet är att det här är väldigt tidskrävande. Men jag tycker absolut det är värt ett nytt försök. En tanke är att vi samlar 4-6 spönördar bland oss medlemmar som kanske redan har några intressanta spön och sen försöker jag fylla i luckorna och så lånar vi exempelvis Norrbyströmmen en helg och testar alla spön och fiskar och har lite trevligt på samma gång. Edge kan stå för boende/fiske och förbrukningsmaterial i form av linor och tafsar. Förra testen vägde vi även upp alla testade spön. Personligen tycker jag det är rätt ointressant men jag vet att andra gillar den specen. Om någon kan tänka sig att hänga med och väga upp alla spön så är den personen intressant att ha med i testgruppen. Någon kanske kan lägga lite energi på att få ihop en lista med förslag på vilka spön vi ska testa? Om jag inte minns fel hade vi tre klasser sist. Värstingar, mellanklass och budget. Den klassningen tycker jag är värd att diskutera. Mer intressant är kanske snabba prestandaspön och spön med djupare känsla? Priset kan vi ta med men vi väger kanske inte in det? Vi testar bara hur vi tycker spöna levererar i förhållande till den gruppen spö de testas inom. eller så tänker jag fel och så är det just de bästa spöna inom klasserna Värstingar, mellanklass och budget som är det intressanta? Ni som känner att ni är intresserade av att delta i gruppen som gör testen kan skicka PM till mig så börjar vi i den ändan.
 40. 1 point
  Här är min ögonsten ❤️ Ett custombyggt T.L Johnson Synergy 7'6'' #4/5 som @Christian http://finetackle.blogspot.com byggt till mig. Jag fick välja modell på handtag själv och ringlåsningen mot butten är min absoluta favorit så det var lätt. Det blev samma lösning som jag hade på mitt första Hardy Deluxe Smuggler i mitten av 90-talet. Har matchat spöt med en grönanodiserad Tyfon 4/5 rulle Anders Johansson byggt åt mig https://www.tyfon-flyreels.se Det är en mycket mjuk broms på rullen och jag älskar designen och färgkombon. Spöt har en modern och fantastisk skön klinga som är allt annat än svampig. Det är utan tvekan en av de absolut bästa glasfiberklingorna jag testat. Lite trist att flugfiskebranschen släpper så sjukt många nya grafitspön att man nästan aldrig hinner fiska med spöt bara🙄 Linan är en Cortland Classic Sylk WF5F. Frågar ni mig är det svårt att hitta en mer förlåtande och balanserande lina för ett glasfiberspö. Kombinationen är oavsett underbar.
 41. 1 point
 42. 1 point
  Håller med. Hur många timmar har man inte stått och tränat på gräs? Och när man tycker det funkar hyfsat, och sen ska iväg och fiska, så stämmer ingenting när kilosöringen står och vakar. Då har allt man tränat in varit som bortblåst ibland, när tankarna är inriktad på fisken.
 43. 1 point
  Jag kan inte riktigt förstå vad folk blir upprörda över, han menar ju precis som de flesta andra att, tanke, presentation, kontroll och det på korta till medellånga distanser är det som ger majoriteten av fiskar i håven, inte distanskasten (med medföljande brister i kontroll) presentation). Är helt övertygad om att det stämmer, iaf i strömmande vatten. Sen, precis som Staffan mfl skriver är det väl aldrig fel att träna distans eftersom det ger allmän träning och kontroll men personligen lägger jag mer vikt på att träna mendningar, kasta med fel hand, rollkast och att kasta prick. Det har antagligen gett mig fler fiskar än de få gånger jag krokat fisk på maxkast. Även om Kelly Galloup kanske provocerar en del så är han en av de större profilerna inom modernt flugfiske, speciellt streamerfiske så lite koll är jag helt övertygad om att han har...
 44. 1 point
  Ungefär lika dålig koll som när frugan skulle vara med i den klubbens fisketävling pga att jag inte kunde närvara. Hon plockade en rulle o spö i källarn o gav sig iväg. När hon kom dit blev hon upplyst att hon hade med sig ett flugspö och haspelrulle. Värre saker kan ju hända...och det gjorde det...hon vann hela tävlingen och kom hem med pokal med sitt graverat namn på...har fått utstå diverse pikar sen dess😣
 45. 1 point
  Så gör jag. Ziplockpåsar (1l) från öob som jag häftar ihop. Ett häfte per typ/linklass. Går lätt att öka på när man får fler linor.
 46. 1 point
  Jag har alla mina klumpar i Loop Line Wallet. Varje wallet har ett snöre i var sin färg fäst i dragkedjan. Varje klump har en färgmärkning i baköglan. Färgen säger vilken linklass klumpen har. Och i varje wallet ligger en lapp med varje klumps längd och vikt. Stenkoll!
 47. 1 point
  Äntligen är vi igång igen! En tredje säsong av Bakom städet för alla flugbindare att avnjuta. I årets första avsnitt träffar vi Agne Sjöberg som jobbar hos oss på EL-GE Sportfiske som vår flugbindarexpert. Här visar han en av hans riktigt grymma kreationer, Latex-märlan! Denna flugan är en riktigt bra havsöringsfluga som egentligen fungerar året om men som fördelaktigt fiskas under den kalla perioden, gärna som upphängarfluga. Följ med under klippet och lär dig hur du binder denna öringdräpare!
 48. 1 point
  Det blev Simms g3 till slut. Tack för alla tips! Jag ska prova dem i helgen.
 49. 1 point
  Alltså, står det mellan Guideline och Simms när det gäller vadare så tar jag Simms alla gånger. Jag har läst en del negativt om GL:s vadare och tänker lite "ingen rök utan eld" om det. Simms eller Vision är två säkra kort. Sedan är det upp till dig vilket pris du vill betala. Jag är inne på mitt andra par Vision (Keeper och Kura) och är helnöjd.
 50. 1 point
  En kamrat till mig är involverad som ProStaff hos Pär Palm (ppSalmonflies.com) som bygger spön på CTS-klingor. Han är jättenöjd med dessa! PP säljer inte bara custombyggda spön utan även byggsatser och rena klingor, kolla på hans hemsida om intresse finns. Må Rocken sväva över oss alla!
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
 • Create New...