Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 07/07/2020 in all areas

 1. 2 points
  Löst/fri hängande krok kör jag enkomt med en väldigt kort kropp på tub. Då tycker jag det passar sig bäst! Styrslangen då!..kan en variera i färg..efter tycke å smak.
 2. 2 points
  Owner är för mjuka krokar om det är stor lax och lite hårdare ström rätas de ut. De är vassa, men för mjuka. Ken Sawada är starka, guideline säljer dem i sitt egna namn. Bästa kroken till tuberna.
 3. 2 points
  Min erfarenhet är att en liten trippelkrok utan hullingar ar det mest skonsamma för fisken, framförallt på stor fisk. En trekrok river och skär inte sönder fisken i munnen som en enkelkrok gör. Trippeln sitter stadigt fast i köttet i munnen och håller sig på plats. Småfisk har det ingen betydelse på för där finns inte den tyngden.
 4. 2 points
  Här finns mönsterbeskrivningen. Jag har aldrig fiskat med den själv. http://jevelberg.blogspot.com/2008/11/djupflugan.html?m=1
 5. 2 points
  Blivit lite skönt fiske o väder senaste två dagarna o även fixat till en effektiv lincombo till pocketfiske o korta kast.. Använder en Rio scandi short o kapade fronten på flytspetsen så den e ca 1,8m lång..
 6. 1 point
  Nu hemkommen efter en vecka i Kaitum med ett fantastiskt fiske. Vi fiskade 10-11 km. nedströms Tjuonajokk i Kuhkakselet Samtliga deltagare snittade på 10-20 Harrar på 45-50 cm dagligen, och några enstaka strax över 50 cm. och några ytterst få under 40cm. Även en och annan öring fick syna insidan på håven, dessa var dock mindre. Skulle tro att det vi fick var 50% på torrt och 50% förtyngda nymfer. Vattenståndet var nära på det normala, som vi var oroliga för att det skulle vara högt. och vi såg inte en enda annan fiskare vilket också det var ett stort plus.
 7. 1 point
  Måste bara berätta att utanför stocken man ser brukade det stå ett löjstim. Det var där ålen jagade. Riktigt grova ålar manövrerade sig sakta fram i läge nedströms löjorna. Sen kom en blixtsnabb attack. Ålen tog löjan på tvären, som gäddorna. Simmade sen iväg ett par meter. Vände på bytet i munnen och svalde. Sedan upprepades attacken igen. Det var fantastiskt att sitta där gömd och studera skådespelet. Så tack så jävla mycket! Länsstyrelsen. Jo, det var en helt fantastisk liten älv. Oförglömliga minnen.
 8. 1 point
  Ja, vill man bli av med laxen så är det "klockrent"... Klockren idioti men tydligen nån sorts religion...
 9. 1 point
  Sage accel 590-4 medium/fast aktion. Så riktigt trevlig känsla men kan utan problem få ut en hel del lina. Inkl oifyllt garantikort socka och tub Rulle och lina på bild kan säljas med även det om intresse finns. Taylor rulle och en cortland 444SL lina. 2900:- för spöt 1300:- för rulle och lina.
 10. 1 point
  Hellre Öring än Lax!
 11. 1 point
  Frågar åt en vän.... vart i Sverige finns spöt.
 12. 1 point
  Från och med idag. Det är enligt beslut från Högsta Förvaltningsdomstolen där man har avgjort befintliga ärenden. Innebär att du kommer att få igenom ditt yrkande genom att hänvisa till domslutet. Därav publicerar Skatteverket de uppdaterade villkoren.
 13. 1 point
  Jag säger bara ÄNTLIGEN...... Som jag har väntat på detta 😉 Var inne till lönekontoret direkt i förmiddags och meddelade ni kommer få en del fiskekort i höst av mig.
 14. 1 point
  Är på semester kan fixa bilder i mitten på veckan som kommer. skambud undanbedes
 15. 1 point
  Det blev ett par Costa Rincon green mirror för min del. Gillar den relativt stora o gröna linsen. Har haft dom i två veckor o testat dom vid fiske, bilkörning, vandring o uppe på Kebnekaises snötäckta topp häromdagen. Märkbart jämn o klar lins mot andra billigare fiskeglasögon jag ägt tidigare. Älskar färgåtergivningen, dom här vill man verkligen ha på sig hela tiden😎. Sitter perfekt utan att klämma eller skava på näsa, runt huvud o öron. Väljer man att ha dom uppe på huvudet så sitter dom kvar utan att glida ner på pannan trotts mitt kala huvud🤓 Kan inte säga annat än att jag är supernöjd med dom trotts att priset är ganska högt.. Nästa glajjor jag investerar i blir ett par Costa med gul lins för dagar med mindre ljus. https://www.costadelmar.com/en-us/sunglasses/RIN-97963666121
 16. 1 point
  ....och dagens pressrelease; Motionslopp och sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag
 17. 1 point
 18. 1 point
  Har man tid och vänta så är nedan bra krok. Större ögla som är bra för frihängande krok. Storlek 10 är bra storlek. Man får betala tull och avgifter bara. Kroken är riktigt stark och bra med claw böjen. https://a.aliexpress.com/_B0ikVZ
 19. 1 point
  Köp Owner direkt så slipper man byta märke.
 20. 1 point
  Se upp för dom där moderna blanka krokarna som rätar ut sig eller böjer sig när man krokar loss fisken är allt jag har att säga. Vassa som fan men för mjukt material. Tycker gamla Mustad när dom gjordes i Gjøvik i Norge fortfarande är bäst. Dom och vissa modeller av Partridge gjorda i England. Aldrig mer dom där blanka dubbelkrokarna! Minns inte fabrikatet, men ett känt namn.
 21. 1 point
  Jag tycker löst hängande krok är bäst och då är nedan swing tube ett bra alternativ https://www.wittlock.se/sv/nyheter-3/nyheter-2019-2020/swing-tubes.html
 22. 1 point
  Tack, men jag hittar inte nåt om hur man vänder 😕 Ah, nu såg jag, trodde första filmen bara handlade om att ändra bromsgrundinställning....
 23. 1 point
 24. 1 point
  12 st puppor återstår. 10 st #10 samt 2st #14. Paketpris 600kr inkl frakt . Först till kvarn. 😊 Pa. Många efterfrågar de mindre storlekarna, men jag fiskar nästan mest med #10. En väldigt gångbar storlek i juli/augusti.
 25. 1 point
  Har du planer på att släppa fisken efter du vevat in den så kör bara enkelkrok. Snällare mot fisken och helt ärligt så har jag aldrig märkt någon skillnad gällande hur flugan simmar eller hur många krokade fiskar jag fått. Personligen har jag bara fått fler problem med dubbel och trippelkrok.
 26. 1 point
  Vilket jävla spö! Riktigt skönt!!! skjuter mycket Lina...
 27. 1 point
  En näve riktigt simpla "boobie" flugor jobbar på en annan modell men va lite bökigare än jag tänkt så återkommer med bind beskrivning om jag lyckas!
 28. 1 point
  Det här är fel area, men då det inte finns nån för gös tar jag mig friheten. Är det någon som testat att ta gös på fluga? Jag har haft riktigt bra gösfiske på jigg i år och är nu sugen på att ta dem på fluga. Jag ska binda de första flugorna i kväll och kanske hinner jag ut en sväng. Jag tänker mig en boobievariant, då alla gösar, utan undantag, tagit när jiggen sjunker i ett vevstopp. Med en flytande fluga blir effekten visserligen tvärtom, men jag tror att den stigande rörelsen kan reta gösen. Eller också hugger den när jag börjar ta in linan efter ett vevstopp, när flugan dyker ner mot bottnen igen. Vad har ni för erfarenhet och teorier?
 29. 1 point
  Får kanske ge mig ut på Alstergrundet här ute på Vänern, men en proper gössjö hade ju varit att föredra. Henka, han dricker ju knappt! 🤞😁 Inget annat än lögner och smutskastning! I förrgår blev det till och med sprit efter storlaxen (18 Glenlivet), och nu tog jag en pilsner både innan och efter fisket. 😎 (Som ni hör så lär jag mig allt om fiske av Henka, det innefattar mest sånt här.) Vackert, posta gärna bindbeskrivning på boobiesarna om du får till det!
 30. 1 point
  Här är några till av dom flugorna som @hö&gös laddade upp 😊 efter ha läst här i tråden så ska ja nog försöka få ihop några "boobie" flugor med i samma storlek som dessa ca 10cm långa 😊
 31. 1 point
  Wow tack!! köpte nyss ett, ska bli intressant och testa! tack!!!
 32. 1 point
  Gött! Skitfiske!
 33. 1 point
  Vackert! Jag provade att binda några chartreusa skapelser med hantelögon i våras, men det ser ut som att din vän får tag i bättre droger än vad jag får. 😍 I övrigt har det bara blivit en kort trollingtur efter gös i år, utan något i frysen. Skulle ha haft kvar båten på mina gamla jaktmarker.
 34. 1 point
  Välkommen när det passar! 👍😊
 35. 1 point
  Islay har mycket fina grejer! Jag tar en regncheck 😀
 36. 1 point
  Vilka droger tar du egentligen? Jag vill nämligen prova dem, de verkar bra 😁
 37. 1 point
  Frågan om enkelkrok, dubbelkrok eller trekrok är nog mest tycke och smak. Personligen så brukar jag ofta välja enkelkrok om jag fiskar riktat efter öring och dubbelkrok för lax. Utan att egentligen ha belägg för varför det en skulle vara bättre än det andra. Jag upplever dock att det är lättare att kroka av fiska med enkelkrok. Styrslang (siliconröret) upplever jag minskar benägenheten för kroken att trassla in sig i linan (alternativet är att köra frihängande krok). Däremot så riskerar det påverka flugans gång i vattnet om du använder styrslang. I början använde jag nästan alltid styrslang nu gör jag det nästan bara när jag fiskar på natten (eftersom man inte ser om linan trasslat in sig runt kroken). När du börjar fiska kommer du ganska snabbt upptäcka vad som fungerar för dig.
 38. 1 point
  Just det... den har jag glömt bort att jag håller på och läser😅. Har bara kommit till sidan 35 ser jag men jag minns den som en mycket välskriven och trevlig bok som nu hittat tillbaka till nattduksbordet efter snart ett år på vift. En perfekt överraskning att läsa ut i veckan
 39. 1 point
  Eftersom jag ändå jobbar så kan jag passa på att utveckla mitt resonemang en smula. När jag började flugfiska så var det bara flytlina och enkelkrok som var tillåtet hemma i älven, så man har liksom fått det med modersmjölken. Och det har sen dess varit min favoritmetod. Jag vet få saker som är så härligt som att se en stor vivel - hinna tänka att det var fan på min fluga! och ögonblicket senare känna tyngden när linan sträcks upp. Eller bara känna en lätt liten stöt. det där med att känna en liten stöt kanske ger ytterligare en dimension åt det hela. För då får man ta det lite lungt, kolla tafsen, tänka till och samla sig - och sen lägga ut ett nytt kast. Rätt vad det är så tar de ju faktiskt ordentligt andra - eller tredje - gången. Och visst, det är väl inte under alla förhållanden som det är den allra mest effektiva metoden. Men det ligger väldigt mycket i det gamla talesättet "färsk fisk stiger" Jag försöker fiska med små tunna flugor (inte supersmå, men mindre än dagens "norm" med fluffiga raggarpuffar) fiskar mycket med 6-8-10. Nånstans runt storlek 10 upplever jag att jag börjar tappa en hel del fisk. Men jag är inte så säker på att det är krokens "fel" utan jag tror det beror på att det brukar vara det som hamnar längst ut på tafsen när vädret är fint, vattnet är lågt och fisken är trög och inte riktigt tar ordentligt. Jag tror att många fiskar med alldeles för stora flugor, laxen ser, och tar, betydligt mindre flugor än man tror. Många gånger så har jag svårt att tro att laxen ens ska bry sig om den där lilla skitflugan, trots att jag varit i kontakt med flera fiskar samma dag 😁 Så länge som man fiskar på relativt ny fisk upplever jag att speed kills! Dvs fiska snabbt som bara busen, ju fortare desto bättre. Det är i princip omöjligt att fiska en fluga för snabbt för en lax. Men det finns förstås undantag, högt och kallt vatten - då brukar det inte vara fel att hänga på en lite tyngre lina och rentav ha en tub längst ut på tafsen. Men det händer så otroligt sällan hemma i byn att det nästan inte räknas, är jag på resande fot så händer det förstås lite oftare. Men, var inte rädda för att fiska ytligt - det är visuellt - du ser när fisken är intresserad. har du fisk efter flugan som inte tar, testa något mindre. Börjar du känna fisk som ändå inte tar ordentligt, testa något ännu mindre. De tar mer än gärna larvigt små flugor. Och som sagt - den där virveln när laxen kommer, det är ta mig fan bland det fränaste som finns. Ett sista råd på vägen! Lämna harrfiskereflexerna hemma, laxen SKA kroka sig själv. Gör INGET - precis exakt just INGET - innan du känner hela fiskens tyngd. Då reser du spöt långsamt men bestämt. Rycka flugan ur truten på lax är bara dumt 😎
 40. 1 point
  Ja en bild säger sannerligen mer än tusen ord. Vad fasen är det som hänt på den där bilden egentligen....? Ser ut som när småbarn fyller handen med grus och kastar rakt upp för att se gruset regna ner i en vattenpöl. Fast uppskalat. Ser så onaturligt ut att hela kroppen skriker FEL. Utmanar upphovsmannen till "förbättringen" att publicera en bild som visar hur moder jord skapat en miljö som ser ut som den på bilden.
 41. 1 point
  Ett tips är att, hur mycket det än blåser, är att prova fiska efter stranden där vinden ligger på. Där samlas ju insekterna. Går det att vada ut en bit, så behövs ofta inte mer än 10 meters kast för att nå fisken. Jag har t.o.m. fått fisk bakom mig, mellan mig och stranden. Jag har sett fisk cruisa längs med stranden, på ett par decimeters djup, där det är riktigt grumligt. Häll utkik efter insekter som sitter i strandkanten efter kläckning,...som ofta spolas ut i vattnet när vågorna slår in. Det mesta funkar,...nymf, torrt, streamer, då fisken kan vara mycket aktiv när det blåser. Jag hatar blåst, men det är bara att gilla läget.🙄 /M.
 42. 1 point
 43. 1 point
  För att inte tala om när man berättar att man gillar att 'pula i trädgården' 😂
 44. 1 point
  Har efter en hel dags begrundande kommit fram till att Cazzo har en poäng - det spretar väldigt mycket i tråden. Funktioner och praktiska detaljer i all ära, men det är viktigt att inte glömma helhetsintrycket. Allt för många ränner runt i skog och älv med en okoordinerad garderob. En seriös flugfiskare bär plagg som är genomtänkta och smakfulla i varje situation. En bra bas är enfärgade skjortor och skalplagg i slimfit. Mörka färger utan onödigt extratyg ger intryck av en slank figur. Man kan med fördel koordinera sin outfit runt ett basplagg i en accentfärg, men då måste man vara konsekvent och tona ned övriga färgskalan. Tänk på att bära plagg med krage uppknäppta för att ge ett avslappnat och stilfullt uttryck. Inga bylsiga fiskevästar eller ”new age” halsband fulla med verktyg. Tänk vertikala linjer och avskalad elegans. En liten slingpack är en elegant accessoar som gör sig både i strömmen och strandkanten. Vadarbyxor skall vara av midjemodell och bör vara lågt skurna. Form måste få gå före funktion. Tänk på att aldrig vada djupare än till knäna - det får dig att se onödigt kort och bred ut. Mörka färger är att föredra. Khaki må se bra ut i katalogen, men inget säger ”medelålders naturmupp” som fläckiga och bylsiga vadare. Fiskehatten bör vara en enfärgad hatt av baseball modell med diskret tryck eller mönster som knyter ihop färgskalan i slingpack/väst och övriga accesoarer. Väldigt få kan bära en hatt med brätte, lastbilsförarkeps eller randig yllemössa med värdighet. Du är sannolikt inte en av dem. Det är en förmån att ha en ursäkt att bära solglasögon över tiden, men fiskeglasögonen får aldrig ta över. När du ser dig i spegeln och får associationer till Bono, Göran Persson eller Carl Bildt bör du byta. Sist men inte minst - dina vadarskor ger uttryck för vem du är. Du bör ha minst ett tre-fyra par olika modeller för att matcha såväl formella fiskesituationer som ett mer avslappnat fiske.
 45. 1 point
  Äger evotec cast i 690mf och 590mf, och dom är magiska enligt mitt tycke! 690 kastar jag både streamer och torrisar med utan några problem. 590 åker fram om det bara är torrflugor eller om det är mindre fisk i farten! Samt får du ju en bra slant över till annat!
 46. 1 point
  Hej Daniel! Skall du fiska i närheten av Grönfjäll i nåt väldigt lätttillgängligt så prova gärna Dalsån. Dalsån skulle jag säga generellt vara klart mer lättfiskad än vojmån för nybörjaren. Mången har lämnat de vanliga sträckorna av Vojmån (i de krokarna) mer eller mindre fisklös för att istället fånga fisk i Dalsån. Bergsjöån (som Vojmån heter nedom Bergsjön) har flugfiskesträcka från nedströms bron över Bergsjöån (väg mot S Stennäs) vid Stennäs och ned till dikafallen. En bitvis mycket intressant sträcka som det tyvärr fiskas både med spinnspö med mask o drag i, och pimpel med maggot på vintern utan att någon höjer på ögonbrynen. Man pimplar harr där på vinderståndplatserna. Smart fiskevård va!? Men som sagt, en intressant sträcka med djupa höljor, sel och strömmar som i rätt vattenstånd är klart fiskbara med vadarbyxor. Fin harr och en och annan grov öring finns där. Harren är överrepresenterad där, det gäller hela sträckan mellan Dikasjön till Bergsjön. Utloppet ur Bergsjön är en ganska populär plats där du har chansen att fånga både harr, öring och röding. Man kan åka bil till Bergsjön och gå några hundratals meter bara. Jag hade båt och båtplats där förr men båten har jag tagit hem och båthuset var mest ett ruckel. Vojmån uppströms Bergsjön är det totalförbud att fiska i upp till båthusen vid Henriksfjäll, en annars bitvis fin sträcka som har varit flugfiskesträcka för en tid. Vid Kittefjäll finns några möjligheter att fiska i Vojmån och det är ganska lätt att ta sig nära vattnet med bil (vilket också tyvärr bidrar till fisketryck). Finns några "hotspots" där men annars är det normalt inget fiske man skriver hem om direkt. Öringen dominerar denna sträcka upp till Borkasjön och jag skulle hävda att den överlag är en ganska svårfiskad sträcka, speciellt så med flugspö. Karaktären är djupa sel och höljor med mycket snabba strömmar/forsar med mycket fallhöjd där emellan. Typiska "maskmetar"-höljor och det är nog tyvärr också fortfarande en ganska vanlig fiskemetod där samman med spinnfisket. Men visst, fisk finns det där och vadbar är den på sina ställen. Det gäller att hitta dessa ställen bara. Sträckan vid Stennäs (uppströms flugfiskesträckan i Bergsjöån) är nog den sträcka som är mest "lättfiskad" (på bergsjöns FVO), det är nog snart sagt omöjligt att bli utan fisk där. Men det är harr i medelmåttiga storlekar man får förvänta sig och skogen växer tätt inpå ån vilket kan vara jobbigt för den ovane. Krutån kan vara värd ett besök, kan vara mycket fisk där -men inte i storlekar man skriver hem om kanske. Överlag är "kassfisket" i området fortfarande alltför utbrett i mitt tycke. Kontroll av hur fisket bedrivs förekommer typ inte. Till och med uppe i Vapstälven springer de med hinkar och är helnöjd om de lyckas att fylla den med småöringar. Vojmåns övre delar är en helt annan femma, delar av dem är kvoterade (ansök hos länsstyrelsen) och det släpps totalt 100 fiskedygn/år där (om jag inte minns fel) -sen kan man fiska nedströms detta hos Israelsson (separat kort) och vidare ned mot Gielas och därikring på vanligt kort (FVO). Det är ju heller inte långt till Marsån och ej heller så långt till Ransarån om ni kan tänka er att åka lite. Det går också att titta norrut och hitta en del fiskeplatser. Tro mig när jag säger att många som besöker Vojmån runt Henriksfjäll/Kittelfjäll för fiske ofta blir ganska besvikna, dess rykte från forna dagar stämmer kanske inte med dagens verklighet. Den var mycket hårt fiskad just där, främst kanske på 70, 80-tal. Man planterade in öring (inte lokal öringstam) förr på grund av det hårda trycket och den gamla stammen av öring är nog mest en spillra av vad den var i de delar av ån där fisketrycket var som högst. Men fisket har återhämtat sig (mycket "tack vare" katastrofen tjernobyl), tyvärr ser jag tendenser att det är på väg i fel riktning igen på sina håll. Man har glömt bort att fisk o djur i området var mer eller mindre "självlysande" kort efter nedfallet från öst. Man skulle inte äta något från naturen där mer eller mindre och stor del av kassfiskarna förvann omdelbums -men nu börjar de dyka upp mer och mer för var år som går. Naturen återhämtar sig och folk glömmer. Hälsningar /Fredrik
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...