Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 05/18/2019 in all areas

 1. 7 points
  😄😄 Du behöver nog byta trĂ„d (eller forum?) Ismo om du helst vill diskutera och bidra med din kunskap i flugfiskets Ă€dla konst, ha en dialog om hur en fluga presenteras/fiskas bĂ€st, eller berĂ€tta för nybörjare varför flugfiske optimalt bedrivs pĂ„ nĂ€rdistans sĂ„ nĂ€ra öringen man bara kan komma. HĂ€r kommer nog alltid mĂ„nga av trĂ„darna domineras av pĂ„stĂ„enden att det viktigaste som finns Ă€r utrustning som Ă€r optimerat för att hiva en lina sĂ„ lĂ„ngt det bara gĂ„r. Helst Ă„t helvete lĂ„ngt. Tips till netlines-grabbarna: NĂ€r ni ska sĂ€lja in de nya Cortland-linorna till oss alla, jĂ€mför alltid med gamla goda Peach istĂ€llet nĂ€r ni pitchar hĂ€r pĂ„ edge. Peach Ă€r för mĂ„nga av oss en riktigt bra lina som vĂ€ldigt mĂ„nga har fiskat eller fiskar med och kĂ€nner till egenskaperna pĂ„. Den kan man köpa för ca 550SEK (Bogdan m fl) och den passar mĂ„nga spön och fiskesituationer. Blir mycket mer intressant att höra vad ni tycker Ă€r bĂ€ttre med Troutbossen mot en Peach och om ni t ex rekommenderar oss att köpa en troutboss(dyr) istĂ€llet för tvĂ„ Peach(billiga) för att optimera vĂ„rat flugfiske. IstĂ€llet för att fortsĂ€tta slakta SA, RIO m fl vilket vi alla redan vet ni tycker bara producerar bajslinor. Att skjut Ă€r det viktigaste i flugfiske har vi förstĂ„tt att ni tycker för lĂ€nge sedan. NĂ€r ni jĂ€mför linor generellt - ge gĂ€rna era jĂ€mförelser sĂ„ optimala förutsĂ€ttningar som möjligt sĂ„ blir det intressantare. Alla vet ju t ex vilken stor betydelse vikten pĂ„ en lina har sĂ„ varför inte förklara fördelar och nackdelar med en Troutboss i klass 5 jĂ€mfört med en Peach i klass 6? SĂ„ blir det inte Ă€pplen och meloner hela tiden. Och jag lovar att vi alla vet att vikten och coatingen pĂ„ Troutbossen gör att den Ă€r lĂ€tt att hiva lĂ„ngt lĂ€nge. JĂ€ttelĂ„ngt jĂ€ttelĂ€nge. Även om ni tycker vi Ă€r skittröga som inte bara köper en hög med troutbossar hela tiden. Om nĂ„gon tycker att Troutbossen inte Ă€r bĂ€st för deras fiske och gillar andra linor bĂ€ttre - försök acceptera det. Vet att det Ă€r jobbigt som fan, men testa att lita pĂ„ att de eventuellt Ă€r vuxna mĂ€nniskor som vet sitt eget bĂ€sta. By the way, det klĂ€cker ute sĂ„ glöm ej att fridrifta klĂ€ckare till vakande öring. Vilket blir min huvudsysselsĂ€ttning imorgon 😉 Och det viktigaste av allt - Ha det gött alla!
 2. 6 points
  FörlÄt mig men vad exakt visar det dÀr kastet? Alla linor Àr spikraka precis nÀr de har landat.
 3. 5 points
  Slog till pĂ„ detta dĂ„ jag kĂ€nde att jag behövde ett spö i den lĂ€ngden och klassen. TĂ€nkte hĂ€r skriva ner mina första intryck. Kan börja med att Marcus pĂ„ namproducts ger bĂ€sta möjliga service. Spöt kommer i en blĂ„/grĂ„ corduratub med gott om plats för spöt, till skillnad frĂ„n mĂ„nga av dagens aluminiumtuber. Det ligger i en blĂ„/grĂ„ socka ocksĂ„ den vĂ€l tilltagen med gott om plats för spöt. I mina ögon Ă€r spöt snyggt med sina svarta komponenter och den rĂ„a klingan, inte massa onödigt lull lull. Spöt kĂ€nns lĂ€tt och har ett hĂ€rligt djup nĂ€r man vibbar pĂ„ det. Återkommer nĂ€r jag provat med lina och fiskat lite med det. Uppdatering 20190525 Körde en snabb svĂ€ng till Ă€tran för att fĂ„ testa spöt. Körde med scandi body frĂ„n Rio och tip frĂ„n hardy, det hela landade pĂ„ ca 29g och kĂ€ndes vĂ€ldigt bra. Man kan sĂ€kert gĂ„ bĂ„de upp och ner ett par gram utan problem. SvĂ„rt att beskriva aktionen pĂ„ spöt men det böjer sig lĂ„ngt ner mot handtaget och kĂ€nns kraftfullt, toppen nĂ„got styvare. Lyfta linan för nytt kast var otroligt lĂ€tt, lite för lĂ€tt till en början men efter nĂ„gra kast sĂ„ satt det dĂ€r.
 4. 5 points
  Ser att trĂ„den vilat lite sĂ„ jag fĂ„r vĂ€l försöka skramla liv i den igen. Nyfiken och intresserad av Sage's RPL och LL spön frĂ„n tiden man var flitigaste fiskare. Just RPL490 Ă€r spöt jag anvĂ€nt mest och fortfarande tycker om, hoppas trĂ„den kan vakna till liv igen och kanske nĂ„gra spön kan hitta till en ny Ă€gare. Hade glömt min 490 i en blöt spöstrumpa omsorgsfullt instoppad i sin tub, nĂ€sta vĂ„r tog jag ut mitt spö och möttes av en RPL med grönt plyschhandtsag đŸ€Ł det hade vĂ€xt mossa pĂ„ min ögonsten. Det var inte speciellt svĂ„rt att skrubba korken ren igen och olja in rullfĂ€stet, sĂ„ min RPL fĂ„r nog stanna kvar sĂ„ lĂ€nge man kan röra pĂ„ högerarmen gissar jag. Mina ögonstenar som gĂ€rna hittar fler kompisar av samma tid.
 5. 4 points
  Och inte ens nÀr sÄn forskning finns kan man hÀvda annat Àn just det att den skjuter bÀttre eller flyter bÀttre. 99% av oss fiskare bedömer nog hur bra en lina Àr efter om den kÀnns bra, en helt subjektiv kÀnsla alltsÄ som inte gÄr att mÀta.
 6. 4 points
  Hur mÄnga trÄdar ska det skapas om den hÀr jÀkla linan? En del Àlskar den, andra tycker att den Àr helt okej och nÄgra Àr missnöjda. Det Àr inget revolutionerande med den liksom. Tung, hal coating, visst problem med minne och en standard allroundtapering. Ok, det rÀcker vÀl sÄ.
 7. 3 points
  Har fiskat med troutboss nu o hĂ„rdtestat den i minst 30 fisketillfĂ€llen och den Ă€r utan tvekan den bĂ€sta allroundlinan jag anvĂ€nt oavsett kast! LĂ„nga korta, underhands (spey) roll.... Och vilken linhastighet man fĂ„r med den! Men nu till det absolut viktigaste och det Ă€r att linan behĂ„ller skjutet i fisket =kontakt med vatten! Sen verkar den otroligt hĂ„llbar mina 2 troutboss Ă€r som nya Ă€n! Det enda jag gjort med linorna Ă€r att göra rent med lite sĂ„pa ibland! 😀
 8. 3 points
  @ifish mina ögonstenar
 9. 3 points
  Nja, hĂ„ller tyvĂ€rr inte med. Optimerat Ă€r mer ett sĂ€tt att sĂ€lja linor. Jag anser att spö idag inte krĂ€ver extra vikt. DĂ„ Ă€r spöna underklassade och jag köper inte dom. Ska jag ha ett spö i klass fem och det krĂ€ver en klass sex Lina, Ă€r det dĂ„ ett klass 5 spö? Nej, inte om man gĂ„r efter aftm, vilket jag gör. DĂ„ Ă€r spöna ocksĂ„ i de fall jag kollat underklassade och dĂ„ köper jag ett rĂ€ttklassat spö. Allt handlar inte om skjut och att kasta lĂ„ngt. Presentation , tex Ă€r enligt mej mycket viktigare och fast jag kan kasta lite lĂ€ngre sĂ„ Ă€r mina fiskar sĂ€llan tagna pĂ„ kast över 15 i lĂ€ngsta fall 20 m. Undantag, kustfisket nĂ„gon enstaka gĂ„ng pĂ„ sommaren. Oavsett vilket system vi anvĂ€nder oss av sĂ„ föredrar jag en klass 5 eller 9-10 g till mitt fiske sĂ„ Ă€r det ju just det jag vill ha. Det Ă€ndrar inte de fysiska förutsĂ€ttningar nĂ€r det kommer till vikt. Aftm klass 5, vikt 9,1 g med passande Lina enl aftm. Skitfiske😁
 10. 3 points
  Min MPX Àr rak direkt ur kartong och utan sÄpa BOOM ; )
 11. 3 points
  En lina man mÄste strÀckas inför varje fisketur gÄr fetbort för mig, jag har ingen lust att hÄlla pÄ med sÄnt nÀr det vakar tio meter ifrÄn mig.
 12. 3 points
  LĂ„ter för övrigt inte alls surkukigt med att vara 100% insnöad pĂ„ torrflugefiske, utan mer som ett karaktĂ€rsdrag som skvallrar om att du mĂ„ vara en ypperligt renrasig Homo sapiens... ❀
 13. 3 points
  Baetis siktad Ă€ven hĂ€r i Vilhelminaskogarna i söndags... och mygg ...och VAK!!! ❀
 14. 3 points
  Hej! Har införskaffat ett Hardy Demon smuggler i klass fem och tÀnkte dela lite intryck efter ett par fisken. Innan köpet fick jag möjlighet att testa ett smuggler mot ett Zephrus (bÄda i klass fem). KÀnslan var att Zephrus var klart snabbare och kunde bÀra bra med lina till lÀngre kast. Men kort och medeldistans var klart till smugglerns fördel med bÀttre kÀnsla och precision. Valet föll pÄ smugglern, dÄ jag redan Àger kraftfullare femmor. Efter köpet har jag testat bÄde ström och sjöfiske med smuggler och jag mÄste erkÀnna att jag Àr helt sÄld! Det skall sÀgas att jag inte Àr en kastare som föredrar snabba spön. Det Àr mer medium fast eller medium (till finliret) som gÀller för mig. Demon smuggler i klass fem skulle jag beteckna som medium fast. KÀnslan att man kastar just ett sexdelat spö Àr inget man tÀnker pÄ alls. Det Àr lÀtt i handen och handtag samt finish Àr i topp. Jag har testat med nÄgra olika linor (GL Fario, Hardy Rocket och Rio Grand). BÀsta kastade spöet med Fario enligt mitt tycke. Spöet kÀnns vekt med överklassad lina och har inte den riktiga punchen för lÄnga kast och tyngre riggar med streamers etc. Fiskar man mycket sjöfiske med lÄnga kast och streamers/tunga nymfer skulle jag vÀlja ett annat spö. Men till vanligt torr/nymffiske Àr spöet perfekt. Risken Àr överhÀngande att det blir fler Demon Smugglers i arsenalen framöver. Framför allt en #6 eller #7 till lite tyngre fiske. Mvh/Pelle
 15. 2 points
  Mycket fint skick. 3900kr + frakt.
 16. 2 points
  FörstÄr inte hypen om trout boss htx.lÄnade en av jörgen daniellson för att prova. Efter förra Ärets trÄd om htx en. Finns bÀttre linor Àn htx.och om den var sÄ himla bra !sÄ skulle vÀll alla ha en ! Eller ?
 17. 2 points
  Finns fler exempel dÀr restaurering gÄtt fel, MoÀlven Àr ett exempel.
 18. 2 points
  Linminne Àr ett ökande problem om man lyssnar till vad som sÀgs idag. De linor som jag haft störst problem med minne Àr Rio och Arctic Silver, pÄ den sistnÀmnda till den grad sÄ att jag ser det som ett problem. Anledningen Àr troligen den tunna skjutlinan. HÄrd coating kastar bÀttre Àn en mjuk, vilket ger bÀttre glid men fÄr lite minne.
 19. 2 points
  Gött me lite spöböj dĂ„ Mauri =)! Och fan vet om d inte ligger nĂ„t i det du sĂ€ger, du har ju lyft frĂ„gan för om det ökade sportfisketrycket pĂ„ öring och dĂ„ detta verkar ha ökat markant sĂ„ finns det vĂ€l risk att detta spelar in och det vi ser nu Ă€r summan kardemumman av att fler börjat fiska??? Jag Ă€r fortfarande mest orolig över skarven, men inte helt blind och visst Ă€r det mycke mer folk med spön nu vid vattnet Ă€n för ca 4-5 Ă„r sedan... Funderar pĂ„ vad alla i "sportfiskebranschen", redskapshandlare, guider, organisationer m.m m.m, tĂ€nker i dagslĂ€get, man kanske skulle sett mer till vĂ„rdandet av den resurs (fisk) som ger liv Ă„t nĂ€ringen ist för att bara tĂ€nka pĂ„ hur man skall fĂ„ fler att börja fiska och öka omsĂ€ttningar osv... Visst satsas det en del pĂ„ den biten, men man verkar vĂ€rna sina egna intressen högst och blir sĂ„ledes sist pĂ„ bollen nĂ€r det gĂ€ller att förebygga och skydda livet i vattnet, enbart dĂ€rför att man inte vill eller vĂ„gar dra egna slutsatser eller öppna munnen om pĂ„gĂ„ende förĂ€ndringar just för att man inte vill stöta sig med nĂ„got och riskera att det kan skada den egna verksamheten ekonomiskt... Nu verkar det vara fara för detta Ă€ndĂ„, eftersom negativa trender nĂ€r det gĂ€ller bestĂ„nden kommer att trĂ€ffa just dessa verksamheter som ett bolltrĂ€ mitt emellan ögonen... Ytterligare ett ekorrhjul som kan vara svĂ„rt att ta sig ur nĂ€r man vĂ€l stĂ€llt sig i d... SĂ€ger inte att det ÄR dĂ€r vi Ă€r idag, men hĂ€vdar att det VERKAR FINNAS STOR RISK ATT VI ÄR PÅ VÄG ÅT D HÅLLET! Frank: det Ă€r vad dom gamla rĂ€varna sĂ€ger och berĂ€ttar som Ă€r det enda av vĂ€rde, ju lĂ€ngre tid man haft pĂ„ sig att följa trender och förĂ€ndringar, desto större chans att man Ă€r den som faktiskt har rĂ€tt i det man sĂ€ger... Vissa saker borde redan ha noterats och Ă„tgĂ€rdats av styrande organisationer som tex HAV med flera, men d hĂ€nder ju ingenting förens bĂ€garen runnit över har jag en kĂ€nsla av... Tycker det Ă€r en skam att det skall behöva bli akut innan saker och ting faktiskt hĂ€nder... MĂ„ vĂ€l! mvh/K
 20. 2 points
  TĂ€nk om du fĂ„r det! Och sĂ„ fĂ„r du bort dem.... men det visar sig att de var gröna sĂ„ att du fĂ„r nya đŸ€‘
 21. 2 points
  Du blev antagligen ammad för lÀnge som barn...
 22. 2 points
  Hej! Nu har jag fÄtt min simms drycreek backpack och har hunnit packa den full med allt man kan tÀnkas behöva under en fisketur. Och det kÀnns sjukt bra. JÀmfört med min loop dry backpack sÄ Àr simms ryggsÀcken mycket mjukare och kÀnns inte dÄ stel och Àr dÀrigenom lÀttare att packa som man vill. Bilder pÄ ryggsÀck packad med: fullt ombyte (skjorta, byxor, sockar, kalsonger), En 600 meters spole big game, tvÄ extra klumpar, jetboil, tvÄ burkar mat, en rulle med 40 liters plastpÄsar, tjocktröja, helly hansen fleecetröja, regnjacka. Ihoprullad nÄgra extra varv dÄ den inte Àr fullpackad. 15' respektive 12'6" spö pÄ vardera sida. I den frÀmre fickan har jag fÄtt plats med en rulle toapapper, tvÄ laxrullar (quadra 10-14?, f3w 7-10) tvÄ "stora" flugaskar, peang, tafsar, tvÄ tip wallets, spork och en kniv. Finns plats för mer som syns pÄ bilden men dÄ kan det bli svÄrt att komma Ät saker utan att annat ramlar ur dÄ. PÄ utsidan finns en bra plats för termos som syns pÄ bild tvÄ. Kommer att komma vidare utlÄtanden efter anvÀndning men ville dela med mig dÄ det kÀnns som en nÀstan perfekt ryggsÀck för mig och jag inte uppfattat hur stor frÀmre fickan Àr frÄn nÄgon annan produktinformation jag sökt. Edit: Svarar gÀrna pÄ ev frÄgor. Och vÀskan kÀndes orimligt dyr nÀr jag kollade pÄ nÀtet men nÀr jag fÄtt klÀmma och kÀnna förstÄr jag varför den Àr dyrare. Men vet inte om den Àr prisvÀrd Ànnu. Det kommer helt att bero pÄ hur mÄnga Är den hÄller.
 23. 2 points
  Slagit ihjÀl 2st Myggor pÄ jobbet---jobbigt var det!---Dom ville ha blod..
 24. 2 points
  ÅslĂ€nda. Sparsamma mĂ€ngder. Ingen ytaktiv fisk.
 25. 2 points
  Bra dÀr att du har gröna spötuben pÄ styrbords sida.
 26. 2 points
  Zimsen strÀcker vÀldigt fint. Jag Àr ocksÄ svag för kvaliteten pÄ Scientific Anglers linor. Deras kan vara underklassade men dÄ skriver de det. I fall du inte vill att din trea ska vÀga som en femma Àr det bra att tÀnka pÄ det.
 27. 2 points
  Men om en har extremt dÄligt minne sjÀlv! ..sÄ gör det nog inte att linan har gott minne...50-50..
 28. 2 points
  Visst har du en poÀng hÀr, att mÄnga inte testar grÀnserna för vilka egenskaper viss utrustning har. Jag brukar försöka tala om vad jag tycker och kÀnner - inte hur det Àr. För mÄnga rÀcker den informationen, Àven om de inte tycker lika. Du kan vara viss om att jag Àr medveten om mina tillkortakommanden, inte minst som flugfiskare. Nu Àr jag sÄ funtad att jag trots det fÄr ut stor glÀdje av mitt fumlande. Det Àr en av de stora tillgÄngarna med hobbyn - allt behöver inte vara optimalt. Jag har ÀndÄ stor respekt för de som vill optimera sina metoder och sin utrustning, men bara sÄ lÀnge som de respekterar andra mÀnniskor och deras rÀtt till egna Äsikter.
 29. 1 point
  Det Àr förvisso sant att viss kastprestanda bÀst nÄs med en tyngre lina (lÄnga kast t ex). Men andra kastprestanda (och fiskeprestanda) blir sÀmre nÀr linan Àr tyngre! Om jag t.ex. köper en lina i klass 4 för torrfluga sÄ vill jag att linan skall landa lÀtt pÄ vattenytan och störa sÄ lite som möjligt. Och det gör ju linan inte lika bra om den i sjÀlva verket Àr en klass för tung. En lina som sÀljs som en fyra men som i sjÀva verket Àr en femma har femmans alla fördelar och nackdelar (jÀmfört med en fyra). /Thomas
 30. 1 point
  Glömt vem som sa det, men: "PÄ platser med bara en sanning, Àr marken sÄ hÄrd att inga blommor kan vÀxa" Kram
 31. 1 point
  Jag haft fyra olika Perception tror jag, tre stycken av Intouch iaf och har haft olika upplevelser. Den första jag köpte var direkt efter att Rio introducerade Intouch och den var som en telefonsladd. Vidrig. Samma sak med en Rio SHS. Den andra jag köpte var bÀttre och efter 5-10 pass var den rak och fin utan minne. Den senaste (kan ha köpt den begagnad) Àr ocksÄ riktigt bra, utan minne. Jag lÀste en del om Intouch i början och fick intrycket av att mÄnga hade stora problem i början men att Rio trimmade in produktionen sÄ att det blev bÀttre.
 32. 1 point
 33. 1 point
  Hinner du lugna ner dig mellan dina förbannelseattacker? Jag Ă€r tveksam. 😁
 34. 1 point
  Sage TXL 000710-3 + Sage Click 1 med lina. NĂŠsten som ny Pris: 3600 sek.+ frakt.
 35. 1 point
  En annan lina som Àr mjuk och fin utan telefonsladd syndrom Àr Wullf TT, (tillverkad av Scientific Anglers)
 36. 1 point
  Kapa inte !!! Som ovan skrivet sÄ fixas det med ett tunt lager lack, gÀrna cellulosalack, det Àr tunt och lÀtt att arbeta med torkar ocksÄ snabbt. En lackning hÄller lÀnge och kan upprepas men det brukar sÀllan vara nödvÀndigt.Har lÄng erfarenhet med ovanstÄende frÄn mina Hardy-spön med spigott men det Àr vÀldigt fÄ gÄngar jag fÄtt lacka, spigotterna verkar vara tÄliga för nötning. Tight Lines!
 37. 1 point
  Gammalt tillbaka nÀr det fanns spön med spigotholk sÄ kapade man alltid hondelen = toppdelen nÀr holken glappade. TÀnker att i bÀsta fall Àr hondelen konisk hela vÀgen alltsÄ om man kapar den lite bör den passa bÀttre. "Kapa" kan man göra genom att stÀlla spöt pÄ ett fint sandpapper och snurra delen mellan fingrarna, diamantfil funkar ocksÄ. Viktigt att inte dra utÄt dÄ fiber kan spjÀlka, putsa alltid mot centrum. Har ni kollat noga med förstoringsglas att det inte finns nÄgon spricka i toppdelen? Kan uppstÄ om man kastar med delarna dÄligt ihopsatta.
 38. 1 point
 39. 1 point
 40. 1 point
  Bra Lina men den Àr en klass tunga sÄ dÄ fÄr man bÀttre drag i grejorna.
 41. 1 point
  Skummade ditt arbete... Tycker du fÄtt till d bra =)! En sak som man kan göra för att underlÀtta för folk att ta in den viktigaste informationen Àr att anvÀnda fler bilder (som pÄ turbinerna) pÄ tex vattenkraftsskadad fisk osv... Bilder överlag, Àven enkla bilder pÄ tex vattnet i frÄga, mjukar upp texter rÀtt bra... En annan grej (kanske inte sÄ nödvÀndigt i detta fallet men d kanske blir fler arbeten framöver), Àr att sammanstÀlla och redovisa jÀmförande fakta i diagram dÄ det oftast blir lite lÀttare att ta till sig siffror osv pÄ det sÀttet (om man har mycke statistik osv som skall nÄ fram).. Ingen kritik faktiskt utan mer tips som jag sjÀlv fÄtt (och anammat) nÀr d gÀller liknande arbeten... men som sagt, ett bra arbete med en viktig innebörd =) mvh/ Kristofer =)
 42. 1 point
  REA pÄ lite gott & blandat, om man behöver fylla pÄ sin ask tex, finns flugor frÄn ca 5kr hos Flugfiskeonline https://www.flugfiskeonline.se/sv/ // Keno
 43. 1 point
  Äsch dĂ„, sĂ„ sĂ€ger du bara. Jag tror att du Ă€r rĂ€tt kramig egentligen. 😍
 44. 1 point
 45. 1 point
  SA linor av typen texture och speciellt sharkskin Àr vÀldigt följsamma och har kanske lÀgst minne men dÄ fÄr man stÄ ut med ljudet i ringarna.
 46. 1 point
  Jag Àr intresserad mÄste bara Äka och testa dom i butik först meddelar om storleken passar
 47. 1 point
  Jag sÀlja inte utan köpes.
 48. 1 point
  Funderar Ă„ret runt 👍
 49. 1 point
  Scott GS 773-4, Hardy Featherweight
 50. 1 point
  Jag har lÄtit Urberg genomgÄ det ultimata elddopet - friluftsundervisning i gymnasieskolan. Pinnarna pajade direkt. Stor skillnad dÀr jÀmfört med ett gammalt HaglöfstÀlt som vi anvÀnt i nÀstan 10 Är. Dock finns det ju ingen vettig mÀnniska som misshandlar utrustning pÄ ett liknande sÀtt. Tar man det bara lite lugnt med grejerna sÄ borde tÀltet kunna funka fint, iaf under icke-extrema förhÄllanden.
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...