Jump to content

jonken

Edgemember
 • Posts

  461
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by jonken

 1. Hej! Jag köper gärna ditt R.B Meiser MKS/MKX tvåhandsspö! Skicka PM med vad du har. Tackar!
 2. Jag har ovan nämda lina fast i klass 6/7 som jag använt både till klass 6 och klass 7 spön. Väldigt trevlig att speykasta med. Har nyttjat 10' och 12' tippar blandade märken upp till 6 gr med gott resultat. Överhandskasten funkar också men då är kanske 7:an bättre än 6:an för lina 6/7. Vid ö.h gäller klumpen och lite överhäng resten måste skjutas. Längder upp till 25 m har funka för mig i trånga situationer.
 3. Hi Jörn! I have tried and used a few different monofilament lines. I prefer a little softer line during cold weather, the VISION CATAPULT FLAT SHOOTING LINE is a good candidate, not that expensive and you get 100 m on one spool that can be 3 lines. Guideline Compline or RIO slickshooter will work as well but is more expensive then the Catapult. Cheap option that is working OK as well is the Berkley Trilene Big Game 0,60mm 600m Solar Tight lines
 4. Kompisen var ner igår, ingen is att tala om vattennivån bra..
 5. Meiser 11' #6/7, ofta med Marquis Salmo 1 alt. Loop HD7Ten Sharps spliced splitcane 10' #7 med olika Hardy.. När det gäller linor varierande klumpar och WF beroende på förhållanden..
 6. Ok, ett billigt och bra alternativ är Guideline Scandi de är lite kortare och har mer aggresiv tapering än 3D+ är min känsla. Finns beggade ganska ofta.
 7. Nya 3D+ har lite mer vikt bak än den gamla. Har dock bara fiskat med 3/5/8 och den gillar jag på min 15 fotare.. Går dock ej att jämföra med RIO-linorna när det gäller hur lätt de laddar spöt. Mina favoriter från Guideline är 4D gå upp 3 gr på bodyn om du vill ha lättare laddning, kastar och fiskar grymt fint i mina ögon.. 18' spetsarna 12 gram är mina favoritspetsar, de sjunker och fiskar bra med hög hållfasthet, det enda minus är ju att öglorna är större än från andra märken..
 8. Hör av dig om du vill prova grejer (Älvkarleby) och/eller diskutera lämplig utrustning.. //Jonas
 9. Hör av dig om du vill ha hjälp att komponera ihop en fungerande utrustning! Vi kan ses i Älvkarleby om du vill testa några 2-hands. //Jonas
 10. Hej! Vad är det som gör att du upplever din Commando som begränsande utifrån dina behov? Vilken setup använder du? Jag kan rekommendera Guideline ULS WF lina med utbytbara tippar. Har en 6/7 till min 9' #6 CTS samt mina äldre klass 7 och 8 spön. https://fishline.se/guideline-uls-multi-tip-wf-fluglina-78/ Tight lines!
 11. Gå ner till Fiskeshoppen och be att få pröva lite olika Nextcast linor.. Förutom Zone prova gärna en Salarfinder 40 i klass 7/8 och 8/9 till dina 12' spetsar. Då får du en lina som är lite längre då salarfinder body är 8,2-8,5m totallängd blir då 11,8-12,1 m vilket jag gillar på 13,6' spön..
 12. Prova olika linor och tippar är mitt råd, försök skaffa så stor kunskap som möjligt för att se vad just du gillar.. Jag fiskar med 4D, RIO Scandi, Gaelforce och Nextcast linor korta som långa.. Personligen gillar jag Guidelines 4D system, speciellt 18' spetsarna men även deras bodys. Du kommer att få en tyngre känsla (ladda spöt mer/enklare) om du går över på Nextcast eller andra märken som har större del av vikten/massan i den bakre delen. Min personliga åsikt kring din nuvarande lina är att jag skulle ha en tyngre 4D body till ditt spö, 26 alt 29 gr gärna i kombination med 18' 12 gr spetsarna. Då hamnar du på en total längd på ca 12,1 m. Det är en av mina favorituppsättningar för mitt Meiser 13,6' spö som har ett viktfönster på ca 34-42 gram för olika Scandilinor. Om du kör Nextcast Zone 450 grain (29 gr) över ca 6,3 m tillsammans med de 12' Hardy spetsar du har på 8 gr totalt 37 gr över knappa 10 m, den kombon kommer att ladda spöt mer (kännas tyngre) än mitt tyngsta 4D förslag ovan på 41 gr över 12,1 m. Det finns olika tillfällen som gör att en kortare lina passar bättre än en längre, köper du en 29 gr 4D body så kan du använda 12' spetsarna för att få en lina på ca 10,1 m och 15' spetsarna 11 m. Detsamma gäller Nextcast Zone eller RIO Scandi, tänk dock på att Nextcast och RIO kommer ladda spöt mer än 4D vid samma vikt på bodys.. Ditt spö hanterar alla varianterna ovan, det är mer personliga preferenser som avgör vad som känns bäst för dig..
 13. Prova en köpesannons här på Edge. Följ Tradera samt Flugfiske köp/sälj grupper på fb. Tight lines!
 14. Hej! Är det ett nytt eller begagnat spö du funderar på? Det finns många fina premiumspön för runt halva nypriset så fort de använts en vecka. Är spöt några år gammalt så kan du hitta de för kanske en tredjedel av nypriset. Några spön som brukar dyka upp beggade. Sage Method 15' #10 Scott T3H eller Radian 15' #10 LTS Across 15' #10-12 el. Explosive 14'6 #10 Rea! https://shop.lts-flyfishing.com/butikk/lts-explosive-tohands-black/ Hardy Zenit/Zephrus 14'6 alt. 15'1 Loop S1/SX 15' Rea! https://se.looptackle.com/product/cross-sx-fast-action-double-hand/ https://se.looptackle.com/product/cross-st-medium-fast-fast-action-double-hand-travel/
 15. Hej Lars! Flugshopen i Mörrum har ett kort klipp på fb där de testar Nam. https://fb.watch/2CKKi0ewY6/
 16. Tänk på din hållning, rak i ryggen ståtlig som en fura. Börja alltid med fötterna mot målet vrid överkroppen mot utfiskat läge, påbörja ditt kast säkerställ att ankaret landar i rätt position (framför och vid sidan av dig) och från din nyckelposition i bakkastet gör du en rak rörelse med kropp och armar i framkastet med ett tydligt stop. Ofta är det rullande axlar som gör att du får en slajs istället för ett rakt kast. Vissa böjer fram ryggen i framkastet och får på det viset en rörelse som inte är rak. Du kan även vara rädd för att träffas av flugan i framkastet så du viker undan av den anledningen. Skicka gärna en video så är det lättare för oss att hjälpa till.
 17. Personligen tror jag restriktionerna kommer att lätta mot sommaren. Vi får se hur det blir med det, men drömmar och att ha något att se fram emot är extra viktigt i tider som dessa enligt mig. Själv drömmer jag fortfarande om mina planerade veckor i Finnmark och Vefsna till sommaren. Är detta inte möjligt så funderar jag på Norrland, vi har många trevliga vatten längs hela kusten alla behöver inte åka till Byske även om det är en mycket trevlig älv. Som gammal Kalixbo ligger Kalixälven och dess biflöden mig varmt om hjärtat, även Råneälven är värd att besöka.. Tight lines och sweet dreams!
 18. Prova en tyngre lina, det är billigaste alternativet.. Vi får ta en kväll i dalälven till våren, jag har nu 4 generationer MKS/MKX samt senaste CX serien av diverse Meiser som du kan testa. Lovar att du inte hittar ett pulverspö med djupare aktion än mitt äldsta 14' 9/10 MKS.. Underbart att drilla fisk på och kastar med en härlig slungkänsla om man använder den under handen på rätt sätt. Bifogar en bild på sista generationens MKS från 2015.. Edit: hm jag har ju faktiskt ett ännu äldre B&W Hexagraph "Bruce" 10/11 som faktiskt är ännu långsammare, härligt spö med långlina.. Duger inte det så tar vi pandakäk och valfri Scottie.. ? Ha de gött!
 19. Hej, Då är det definitivt ett rullkast/speykast du ska göra. Vilket beror på så många parametrar, några grundläggande, från vilket håll blåser det? Kasta över den axel som fluglinan blåser bort från dig. Riktningsförändring, vissa kast är lättare att använda för större vinklar. Hur mycket plats har du bakom dig? Titta på filmen nedan från RIO med Simon Gawesworth, sedan är det bara gå ut och träna med den wf-lina du har. Vissa wf-linor passar bättre än andra. Vilken wf-lina har du idag? Var fiskar du? sjö/hav eller rinnande vatten osv. Olika situationer har olika behov det finns en lina för varje tillfälle, om man vill.. Speykast med enhands
 20. Hej, Du kan göra alla typer av kast med en vanlig wf-lina vissa passar bättre än andra pga. hur klumpen är uppbyggd. Mera vikt i bakre delen av klumpen typ triangel taper gör alla typer av speykast lättare att utföra. Varför är du intresserad av just snap-T kastet? Är det en specifik situation du försöker lösa? Vilken wf-lina har du idag?'
 21. Hej, Har dock endast kastat lite tyngre klassade CTS skagit, men utifrån dessa erfarenheter skulle jag prova en RIO Scandi short #6 och om du gillar lite tyngre känsla även #7, någonstans mellan 24-28 gr beroende på vilken klump och känsla du vill ha borde funka för scandi. Have fun out there..
 22. Spelar ingen roll köp de du kommer över billigast..
 23. Hej Christian, Det finns mycket info om dessa på nätet, kolla gärna speypages.com om inte några av våra svenska experter ser detta här.. Lite kort mellan tumme och pekfinger.. MK4 tillverkades på 90-00 talet i England, finns två versioner en numrerad som kan ha lite högre samlarvärde. MK5 tillverkades några år på 00 talet. Fanns i en racing green samt en guld version, perforerad spole. MK6 Engelsk (fåtal) och Korea tillverkade, MK7 Korea, Korea ger lägre andrahandspris men ungefär lika kvalite vad jag läst.. Nuvarande Bouglé serien Heritage tillverkningen tillbaks till England. Ni får gärna komplettera/korrigera min info..
 24. Hej Calle, Vilka linor har du idag till ditt klass 9 spö? Längd, vikt, märke? Prisklass? Vilken aktion föredrar du? Ha de! //Jonas
×
×
 • Create New...