Jump to content

kylia

Members
 • Content Count

  146
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

kylia last won the day on November 10 2018

kylia had the most liked content!

Community Reputation

30 Excellent

About kylia

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  siljansnäs
 • Intressen
  fisk fiske

Recent Profile Visitors

1,054 profile views
 1. kylia

  Djungeltupp

  Det var skriverier om Djungeltupp redan på 80-talet, och för mig är det självklart att försöka använda material som jag är säker på vad gäller etisk hantering, listningar etc. Tror ju inte ett ögonblick på att fisken bryr sig ett dyft om skillnaden mellan tex djungeltupp och substitut - som jag förstår det ser fisken den fjädern som ett tecken för öga, och antagligen är det därför det blivit så populärt. Har heller inget till övers för stockkonservativa bindare som absolut vill ha "äkta vara", det vittnar bara om att de inte har några studielån. Tänker på de nya, yngre som börjar flugfiska och vilket bra jobb många lagt ned på "ekologiskt" flugfiske i Sverige, väldigt bra utveckling sedan det kom igång!!
 2. kylia

  Djungeltupp

  För några år sedan dök det upp nackar på engelska forum, och jag kontaktade då den engelska ornitologiska föreningen, eftersom jag inte fick något svar på var nackarna kom ifrån. Direkt försvann de från forumen. Tror inte att det går att försvara användandet av utrotningshotade arter för sin flugbindning. Vem tror att fisken ser skillnad på äkta djungeltupp och substitut? På riktigt? Om det hade varit fråga om att ta de sista öringarna i ett vatten, för något syfte höljt i dunkel - skulle det gå att försvara? Det finns jättebra ersättningsmaterial!!! Lycka till!
 3. Kamasan B 983 och deras B 160
 4. Enda nackdelen, som jag ser det, är väl att jag skulle önskat att spetsarna kunde vara en meter längre, men det kompenserar jag med lite försiktigare landning av linan och lite längre tafs. Skönt med baktaperingen som tillåter mer lina utanför spöspetsen; lättare att dra iväg långa och precisa kast. Ska nu skaffa DT-lina till mitt nya 10" #4 spö, så det blir en Barrio där också... (Linespeed kanske är ett troll?)
 5. Bästa linorna jag testat. Bra service också.
 6. För mig är det, som en av Jonasarna påpekar, viktigt att kunna sätta press på stor fisk, så jag fiskar med så stark tafsspets som möjligt. Detta betyder att i ett vatten med riktigt skygg öring kanske jag måste ner på 0,14 - men jag gillar inte det, det blir för många fiskar med krok i käften och ev en tafsspets därtill. I håarna i Storån tex, kan jag köra med 0,22 för fiske på stor öring, vilket funkar utmärkt, men bara en mil längre ned i samma vatten, vid Töfsinghån, är fisken extremt skygg, så där kanske man måste ner i grovlek. Fast det vore intressant att jämföra en grov tafs utan knutar med en tunnare med knut i detta vatten. Kanske är det, så som Einar Björkegren påpekade i en bok för länge sen, att en tjockare spets ligger bättre och därmed syns mindre? Apropå material, så tycker jag att Stroft har de starkaste och bästa tafsarna för mitt torrflugefiske. 3x håller 4,2 kg om jag minns rätt.
 7. kylia

  Längd på #4?

  Naturligtvis finns det andra preferenser än de ovan... Själv föredrar jag alltid spön som är minst 10 fot, så mitt klass 4-spö är 10 fot. Kan styra lina och tafs bra, kasta över bakomliggande buskar, och precisionen blir väl endast bättre med längre spö, enligt min mening. Ser enbart nackdelar med kortare spön. Men vi är alla olika, och tur är väl det!
 8. Köpte för många år sedan vanlig transparent slang på OK, som jag klippte lite i och "tuggade" lite för att få flexibilitet, gjorde som en wobblersked och skickade dem till min bror som fick framgång på laxen i Vättern med dylika saker. Rörde sig som en wobbler i vattnet. Hade glömt bort dem, men ska nog binda lite kviddimitationer till fisket i maj...
 9. kylia

  Tunnaste fluglinan

  Tack för svar! Kan inte se hur lång klump Arctic Silver har. Gillar inte att fiska med korta klumpar, så det vore intressant om någon kan kommentera detta. När det gäller spetsar på tunna linor, så tycker jag att de för det mesta flyter tack vare ytspänningen, men när de blir lite slitna brukar jag också smörj med linfett, typ Mucilin (heter det så? Har haft samma burk i typ 20 år...) Enda nackdelen med tunna linor tycker jag är att de trasslar lite lättare när det gäller löslina.
 10. Ja, vilken flytande DT-lina har den tunnaste diametern? Ställer samma fråga om Longbellylinor. Har sedan länge tyckt att diametern på linan är viktigare än flytförmågan. Den tar mindre vind och är lättare att menda, lättare att styra i vattnet, tar mindre plats på rullen osv. Hade på åttiotalet Masterline Revolution som favoritlina och har inte hittat något som motsvarar. Kör numera mest med Barrio 125 eller 90, men tänkte skaffa en DT 4 F för finliret.
 11. kylia

  Fake line?

  Stumma linor har ju funnits sedan 80-talet åtminstone. Blev plötsligt stadd i kassa för några år sedan och bestämde mig för att köpa det bästa flugspö jag kunde hitta, oavsett pris. Åkte till Capricorn och provkastade en jävla massa spön, föll till slut för ett spö i 8000 kronorsklassen. Blev fundersam om det var bättre än mitt bästa spö hemma, så jag åkte hem och hämtade mitt gamla Kingfisherspö från 1980 och provade det tillsammans med snubbarna i affären. De som jobbade där höll med mig om att det spöt kastade lika bra som deras dyraste och "bästa" spön. Så jag renoverade mitt gamla spö och sparade 8000 kronor. Apropå fluglinor har jag aldrig haft bättre linor än Masterline Revolution som fanns på 80-talet, men som tyvärr inte längre går att få tag i. Barrio kommer närmast, men det fattas lite där också. Det är förstås kul att shoppa flugfiskegrejor, men jag tror inte längre på produktutvecklingen som företagen låter påskina i reklamen. Och det dyraste har i princip aldrig varit bäst produkter, däremot bäst marknadsförda...
 12. kylia

  Fake line?

  Hörde för länge sedan att det bara fanns ett fåtal fabriker i världen som tillverkade fluglinor, och att de olika märkena bara förpackade dem olika. Naturligtvis svindyrt med de fina märkena, förstås... Och en flugrulle, som i princip bara ska förvara linan, kan kosta mer än en Ambassadeur som innehåller teknik på en helt annan nivå. Vi är ju korkade som köper men det ger ju viss tillfredsställelse. Hm
 13. Håller med Matte, det ska inte vara balkongens fel att drömfisken tappas. Har varit med om många öringar som verkligen dragit ut mycket backing, men som sagt hänger det samman med hur grov tafs man vågar/kan ha. Senaste åren har jag alltid försökt ha så grov tafs som möjligt, med färre backingrusningar som resultat. Har en enda gång fått uppleva att spolen tömts, och det var en lax som gick på vid Ölands norra udde. 200 meter bara sprutade ut, sedan ett vackert hopp och tack för uppvisningen. Fantastiskt!
 14. Kan inte jämföra med Sage (har aldrig haft råd), men jag har ett CTS X 10" #6, och det är den värsta kastkanonen jag någonsin provat. Med en Barrio 125 #7 rasslar det bara till. Köpte alldeles nyss en MX-klinga 10" #4, som jag provkastat på gräsmattan med olika linor. Det uppför sig nästan som X med övertung longbelly, med ringarna på ryggraden, men om jag flyttar ringarna på sidan mycket mjukare än X. Med en DT4 måste jag gå en mindfulneskurs för att inte få krupp... Mitt X är väldigt runt = ingen utpräglad ryggrad, så där gjorde det ingen skillnad att flytta ringarna.
 15. https://www.svtplay.se/video/19709119/den-bittra-smaken-av-teflon Vad händer när vi sprider dessa gifter i våra vatten? Varför ser lax o öring ut som de gör nu i en del av våra älvar? Fiskat mycket i minusgrader, doppar bara spö o rulle i vattnet nån sekund emellanåt, så isen smälter. Funkar faktiskt tom i vatten med minusgrader!
×
×
 • Create New...