Jump to content

Sovereign

Members
 • Posts

  699
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Sovereign last won the day on October 3 2023

Sovereign had the most liked content!

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Hässleholm
 • Intressen
  Flugfiske, fiskelitteratur, äldre fiskeredskap, ABU, Hardy

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Sovereign's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

312

Reputation

 1. Jag tror att Hardy Favourite (vanligtvis lila linningar) var en "lågpris" utgåva av Hardy De Luxe kol-spöna. Favorite spöna var ursprungligen gjorda för den Skandinaviska marknaden där Hardys priser på ordinarie sortimentet försvårade försäljningen.
 2. Ditt spö blev tillverkat i augusti 1989. Det är alltså från första året. Hardys Sovereign spön fanns på marknaden mellan 1989 och 1997. Hardys ”top of the line” spön. Fanns i många storlekar, minsta 6,6`# 2/3, största 15` #11/12.//Steen. Bild: Det minsta Hardy Sovereign spöt 6,6´# 2/3 (1989-1997) och den minsta Hardy Golden Sovereign rullen 3/4/5 (endast 1991-1997)
 3. Om du skriver ned siffror och bokstäver så kan jag eller någon annan med tillgång till Hardys listor översätta åt dig. Ditt spö har ett individuellt nummer, som endast ditt spö bär, bokstäverna berättar om år och månad det tillverkades i. Så kul med dessa äldre och lite äldre spön från Hardy. Den speciella numreringen tog slut i början av 2000 talet. Den som höll i det gick i pension och det var troligtvis också för kostsamt att sitta och skriva för hand, med färg och pensel, på varje spö.
 4. Sovereign

  Sverige sämst!

  I Danmark måste man i jorden / ugnen inom en vecka! Tycker det är bra! Här verkar det vara lite som det passar, vem det nu är det skall passa. Att samla ihop folk till en begravning tar ju i princip ingen tid, annat var det förr men det var då det! - konstigt att det är så i Sverige och förlåt nästan lite äckligt tycker jag.
 5. Tja ! kanske. Med åren har jag samlat på mig en del - ABU-drag, böcker och Hardy grejer. Fiskar med en del av mina Hardys så det är väl ok. ABU-dragen då ? + 30 år av hårt och roligt samlande ! Som jag vet / tror hänger jag med några år till ? men skräck-senariet att allt jag har samlat ihop, och de kunskapar jag har samlat på mig, av min familj, skall avyttras till någon "snäll och hjälpsam" person för några tusende. Nu har jag börja minska, inte sälja till enskilda, men ut på auktion där många kan bjuda. Oj vilken överraskning ! Har berättat för familjen, under åren, att mina köp var bra och prisvärda, trodde väl själv det också? Jag hade faktiskt rätt! Vilka priser som samlare kan/vill betala! men förhandla inte med en och en, ut på en auktion som når många intresserade och sedan får du fixa till bra bilder och text, enkelt ? men med tiden så lär man sig och blir bättre. Har man handlat i stora världen, t.ex. Ebay så kan man eftersom förstå hur det skall gå till - alltid en bra och ärlig beskrivning + goda bilder. Böckerna då ? Det är ett lite sorgligt kapitel eller ? Värdet har nog sjunkit men det är så underbart med all den fina kunskapen nära till hand, det kan ingen ta ifrån mig, och sedan kommer att andra (yngre) kanske också kommer förstå att böckerna gömmer på många spännande berättelser, skönhet och "hemligheter" och börjar samla. Tight lines ! // Steen
 6. Om du har möjlighet för att få lite hjälp, så skulle jag rekommendera att du kollar på second hand marknaden. Priserna där kan vara tok låga på premium spön och rullar. Själv är jag hooked på Hardy, super kvalite`som håller också över åren. Ett 20 år gammalt spö ofta i nyskick kan du köpa för kr. 2-3.000 och det håller resten av livet. Fluglinan kan vara lite knepig, här bör du kanske köpa nytt och testa på spöt om det går - men snåla inte här.Tight lines ! // Steen
 7. Jag var faktiskt ute och fiskade. Testade ett spö som jag haft länge men inte riktigt fått mer än provkastad. Riktigt trevligt spö faktiskt. Hardy Angel Smuggler 8,6" # 4 (endast 2005-2007) Rullen är en Hardy The Golden Sovereign i den minsta storleken 3/4/5 no. 658/ 1.000 (de förste 1.000 hade ett individuellt nummer) fanns på marknaden endast mellan 1991-1997.
 8. Hökensås, fint där. Sämsholm vid Sämssjöarna är också att rekommendera, min favorit när jag bodde i Borås.
 9. Din rulle är en av de första (1969-1977), gjort i aluminium, från ca. 1977 fanns de ett år gjutna i en magnesium legering. Fot och rulle är ett så jag skulle inte våga börja värma. Reservdelar finns nog inte att tillgå, den typ av check försvann redan 1977. Hardy the Viscount och dess amerikanska syster The System 130 var Hardys lågpris rullar, var tänkta att sälja i stort antal, så blev det inte, det blev den mer påkostade "systern" the Hardy Marquis / System 1400 etc. (i USA) som blev den stora säljaren. Trist med din rulle men det går att hitta fina ex. bla. ute på Ebay och just the Hardy Viscount är inte så dyra. Ps: Hardy hade en del problem med gjutningen av the Hardy Viscount, något som gjorde att de försvann redan 1978, ta det väldigt försiktigt om du vill bearbeta den skadade foten. Bifogar ett par bilder av en som är ok.
 10. Enligt mitt tycke så är Hardys The Sunbeam (1978-1983) en ganska undervärderad Hardy flugrulle. Den är vacker och så är den smart byggd. Ser den som den klassiske Hardy Sgt. George flugrullen 2.0 och det är nog kanska vågat att skriva så, men fakta är att The Sunbeam kan användas V eller H ( en modern flugrulle) och att du kan flytta agat-linföraren ( finns nog endast på denna modell av Hardy flugrulle), mycket smart tänkt av Hardys konstruktörer, dessutom har du spol-broms. Jag har denna i storlek 7/8 till salu ute på Ebay nu, kanske nog mer lämpad i storlek för ditt spö.
 11. Ps : Förlåt om jag stör din tråd men att samla på äldre grejor från Hardys har liksom blivit en ret stor del för mig ut över flugfisket. Om du är intresserad av mer så finns det en del att läsa på FB. Själv var jag med om att starta gruppen Hardy Tackle för snart sex år sedan, vi är 9.100 + från hela världen som läser och delar med oss. Ett litet exempel på äldre Hardy grejer. Hardy the Uniqua flugrullen kom på marknaden i 1903, som lax-modell 1909. 1958 försvann the Hardy Uniqua igen från marknaden ( en ny modell fanns 1981-1983).Den ursprungliga Hardy the Uniqua flugrullen är en vacker, ändamålsenlig och inte så kostsam Hardy flugrulle att samla på. Från ca 1908 och till början av 1950talet var en del Hardy rullar stämplade med rullmakarens initialer. På bilderna de två minsta av Hardy Uniqua: 25/8" för öring och 31/2" för lax. Båda rullarna är tillverkade under 1930talet och dessa är i ett mycket fint skick! TA som är stämplat i den minsta står för Thomas Appleby, han var anställd hos Hardy mellan 1920 och 1947. T.A.G står för Thomas ArmstronG, han arbetade hos Hardys mellan 1928 och 1979. Sådana detaljer kan göra det extra intressant att samla tycker jag. Från 1925-1939 förde Hardy en bok över varje fiskerulle de tillverkade, modell, storlek etc. Mycket förvånande är i hur litet ett antal många av Hardys rullar från då har tillverkats i (såldes över hela världen), och kanske ännu mer att det går att hitta de flesta av rullarna idag. Super kvalite´ men också dyra så fiskarna har varit rädda om sina redskap!
 12. Hej ! Hardys spigott-feruler är mycket bra och tåliga. Ibland kan du läsa läskiga saker om att korta ned när de två delarna börjar komma nära varan Nej !!!!, metoden att använda är att komma lite fluglack px. på han-delen, putsa lätt och sedan så fungerar allt perfect i många år till. Hardys Grafit-spön från de senaste 30 åren håller än till vårt moderna fiske och du vill ofta kunna köpa ett sådant spö för 1/3 eller lägra pris än ett nytt från Hardy. De äldre är vackrare, tillverkade i England och fram till 2004 har ett individuellt nummer. Det verkar som att de nyare koreanska Hardy spön har lite problem med kvaliteten, i alla fall har jag läst om många som letar efter ersättnings-delar till brutna spön. Priset du anger på ditt två-delade Hardy Sovereign, är nog där de ligger, många är på jakt efter ett sådant vackert spö. För oss i EU har det ju blivit en del dyrare att handla i UK och USA, tullen ”fångar” i princip allt men å andra sidan. Äldre fiskeredskap från Hardy blir inte fler och Hardy är och har alltid varit en mycket liten tillverkare.
 13. Är det ett två-delat eller en fem-delat smuggler ? Jag har fiskat en del med Sovereign Smuggler och med ett 8,6" 5/6. Båda är fantastiska flugspön och de håller än, trots alla nyare. Du kommer inte att hitta många flugspön som är så vackra som Hardys Sovereign flugspön (1989-1997) och finishen är mycket bra och hållbar. Jag har fiskat mycket, mycket med mitt 8,6" och det är som i nyskick med linningar och lack. Tveka inte med ett köp, Hardys top of the line då och fortfarande mycket bra spön ! Bild 1 Hardy Sovereign 8,6" 5/6 ( köpt på rea i Dk. år 2000 och fortfarande ett mycket bra flugspö) Bild 2 Hardy Sovereign Smuggler 9" 6/7 ( fanns endast i denna storlek) Båda rullarna är de jag fiskar med sedan mer än 20 år. Hardy the Golden Sovereign 5/6/7 och Hardy the Golden Sovereign 7/8, enligt mitt tycke den bästa flugrulle-modellen Hardy någonsin gjort !
×
×
 • Create New...