Jump to content

BarraBuster

Members
 • Content Count

  488
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

BarraBuster last won the day on November 27 2013

BarraBuster had the most liked content!

Community Reputation

66 Excellent

About BarraBuster

 • Rank
  Advanced Member
 • Birthday 01/20/1983

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Malmö
 • Intressen
  Fiske, Ford och Foto

Kontakta medlemmen

Recent Profile Visitors

1,326 profile views
 1. Visst är det så. Men att saker blir sämre kan ju omöjligt vara unikt för Sverige. Att områden har en ökning av besökare måste ju hända på fler platser inom rimligt globalt avstånd eller vid jämlik miljö där effekterna inte är lika slående? Vilket agerande gör man där? Norge har väl länge klassats som Laxmekat och folk vallfärdar dit. Har Norges älvar samma påkänningar kring och i sina älvar som Sverige? Jag är väl medveten om deras laxindustri, men deras vildlax simmar ju inte runt i en balja dioxin hela livet. Det jag personligen är besviken och frustrerad över är att en gång i tiden, för inte så värst länge sedan så hade våra kuster, sjöar och vattendrag väldigt mycket fisk och liv i största allmänhet. Nu är det inte så längre, och det kan omöjligt beror på brist av C&R, trollingtävlingar och "husbehovsfiske"? Visst tar de sin beskärda del, men inte så mycket att ett bestånd har svårt att återhämta sig. Idag kör man 99% C&R på de 10 fiskarna som finns kvar i sjön istället för att försöka återskapa det beståndet på 100 fiskar som en gång fanns där och fortfarande köra 75% C&R. Jag är för C&R och utövar det flitigt, men det är inte lösning, varken kortsiktigt eller långsiktigt. Däremot är det ett ypperligt komplement till ett väl fungerande "system", som vi tyvärr inte har.
 2. Men gäller det alla? Gör alla trollingfiskare på detta vis? Givetvis inte. Trolling är en del av sportfisket. Trolling är knappast ett problem i det stora hela. Utsläpp, förgiftning och döda bottnar är större bovar än en flottilj båtar som fiskar en helg. Alla har fördomar, inte minst flugfiskare och andra har fördomar mot flugfisket. Det är synd.
 3. En snabbuppdatering av bloggen med summering av påsken och ny fotoleksak 😃 http://femtiopafluga.blogspot.com
 4. Nej, det blev aldrig 2 arter till innan 2016 tog slut. Åren där efter har inte heller bjudit på något seriöst fiske. Någon enstaka tur till Bondemölla och någon enstaka tur till kusten. Nu känns det äntligen som att mycket i livet har fallit på plats. Vill nog gå så långt att säga att 2019 kommer bli ett bra fiskeår för mig. Redan nu planeras det kustfisketurer, gäddfiske i Kna framåt hösten och den gånga helgen bjöd på "Blänkaren 2019" i fenomenalt fiskeväder. Resultatet finner ni här: http://blankaren.com En kortis från Blänkaren finner ni på bloggen http://femtiopafluga.blogspot.com
 5. Efter påtryckningar från min käre sambo så trillade även jag ner i "Insta-träsket". "50onthefly" https://instagram.com/50onthefly
 6. Hej! Jag har 3 platser till Bondemölla Sportfiske den 15e Juni (fre) Fiskekort kostat 500 kr (swishas i förskott) samt att det finns möjlighet till övernattning mellan torsdag och fredag. Kostnad för övernattning är 250 kr. (betalas på plats) Fisket starta kl 07.00 på fredagen med gemensam lunch kl 12. Om intresse finns vänligen PM'a mig asap så bjuder jag in dig/er till evenemanget. Tight Lines! Niklas
 7. Har någon lite tips på platser kring Malmötrakten? Spinnfiskare tar en del fisk runt Lomma känner jag till. På det långrunda området/badet. Tog min Malmöpremiär vid Sibbarps kallbadhus efter att ha spanat lite på satelitkartan. Såg hyfsat giftigt ut tyckte jag. Men jag tar gärna emot lite fler tips som kan hjälpa mig på traven. Tight Lines!
 8. Lite sent svar tyvärr, men Nättrabyån är en fin öring å. Liten och smal, men det funkar. Det finns även en sträcka endast för flugfiske. Dagskort kostar 50kr (tror jag).
 9. Blänkaren 2018 genomfördes förra lördagen med blandat resultat. Det meddelades en del fångster av utlekt fisk men även blank fisk. En handfull fiskar vägdes in i slutet på dagen. Bästa hade 1.5 i fulton (!?!). För egen del bedrevs fisket runt lilleskog/ystad. 2 ragor. Ni kan läsa mer på www.blankaren.com samt www.fishingtime.se
 10. Det blev lite GT varainter till sist. http://femtiopafluga.blogspot.se/?m=1
 11. Mycket möjligt. Gjuta under tryck kanske ökar hållfastheten ytterligare. Själv har funderat länge på att testa skriva ut en rulle, eller delar som inte är så kraftbelastade, i 3d skrivaren. Kunde varit skoj. Man borde kunna ta de andra delarna från en kasserad rulle.
 12. Några av mina favoriter från den gångna sommarens fiskeäventyr. Tonfisk-rusning utan dess like och en "Brassy Trevally".
 13. Skulle vilja påstå att ni blandar ihop en tillverkningsmetod med en bearbetningsmetod. Gjutna detaljer är som regel också svarvade för att möta tolleranser för lager/axlar/spindlar, ytfinhet mfl. Fördelarna är framförallt pris eftersom behovet på efterbearbetning är mindre. Det är arbetet som kostar. Kostnad för materialet är ju en piss i sjön. De moderna rullarna vi ser idag som blivit lite av "normen", som är frästa och svarvade i cnc/fler op. maskiner är oftast bearbetade ur ett stycke metall/materialgods, ofta strängpressat. Är det stål det rör sig om är det möjligen rostrfritt. Annars görs det rullar ur höghållfasthetsaluminium/"flygplansaluminium". Anyhow, det slutliga svaret på frågan är JA. Det är (stor) skillnad på hållfastheten hos gjutet gods och strängpressat gods (det som jag tror TS syftar på när hen beskriver en svarvad rulle) eftersom de genomgår olika framställning. Däremot kommer vi troligtvis inte upp i de kraftnivåerna där detta spelar någon större roll. Det skulle vara slutvikten möjligtvis. De kritiska detaljerna på en rulle för saltvattensfiske är som redan sagts, spolbalans och bromssystem. Men även rullfästet/rullfoten är viktig. Ni som inte hållt i en #10'a med ett antal kilo tonfisk i andra änden kan ha svårt att inbilla er hur hårt de verkligen drar och vilka krafter som bromssystemet verkligen utsätts för. Om bromsen skär och det blir tvärstop (och tafsen inte åker) så överförs ju all kraft till rullfästet. Spolen som sådan är ju bara en "linuppsamlare" och rullhuset är endast ett "hus" som fördelar ut krafterna på en större volym/yta och dessa kan i princip vara i plast. Det är framförallt gränssnitten innerspole-spolaxel-broms-fot som måste kunna ta lite stryk. (Bortsett från drulle-stryk) Edit: Givetvis spelar det stor roll om det gjutna är stål-gjut eller gjutjärn (vilket jag antar att man gärna håller sig ifrån) Är det stål-gjut det rör sig om är siffrorna ännu mer lika konstruktionsstål. Aluminium är ju en annan femma.
×
×
 • Create New...