Jump to content
Edgeforum

Lennart Grann

Members
 • Content Count

  448
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Lennart Grann last won the day on July 20 2018

Lennart Grann had the most liked content!

Community Reputation

65 Excellent

About Lennart Grann

 • Rank
  Advanced Member
 • Birthday 06/21/1943

Information

 • Bostadsort
  Jönköping

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  wetab@comhem.se
 • Telefon
  0706878616

Recent Profile Visitors

2,008 profile views
 1. I sin prisbelönta bok "Tyst hav" redovisade hon att en svensk yrkesfiskare fick mer per kilo för sin fångst i bränslebidrag än han fick för fångsten. Vad har hon gjort av det det i sin tid i regeringen? Skatt på plastpåsar!
 2. Jägarna är väl organiserade, det är inte vi som fiskar. Jägarna har en organisation som för en saklig debatt i jaktvårdsfrågor mot myndigheterna. Den organisation som borde företräda oss (Sportfiskarna) är helt beroende av bidrag och konsultuppdrag från myndigheterna. I Norge tog man bort den statliga avgiften för fiske i inlandsvatten och i havet för rätt många år sedan när de konstaterade att administrationen kostade mer än vad avgiften gav. I Sverige har vi ju en väldigt ineffektiv förvaltning av fisket, och att skjuta till mer pengar till den är väl att skjuta sig i foten?
 3. Det är nog risk för att administrationen kostar mer av vad som kommer in.
 4. Är det Hornborgarån du refererar till?
 5. Det är inte fyra år. Norra Nissandalens fiskekortsförsäljning upphörde 2005 och sedan dess har vattnet legat i träda. Att fiska bort signalkräftorna när de väl etablerat är omöjligt. Kanske går det decimera dom till en hanterbar nivå, men med HoVs nya regler är det omöjligt. Nu finns det ett minimått på 10 cm som gäller även för en enskild fiskevattenägare och det innebär att innan man får fiska bort en signalkräfta har den hunnit föröka sig (det är ju avsikten med ett minimått) men 100 nya kräftor. Elfiskena på ostkusten ser nog ut som de gör i de bäckar där Vätterns öring leker. Öringen domi
 6. De bäckar som nämns i rapporten är biflöden till Nissan inom Norra Nissandalens FVO. Det är bäckar som nissanöringen alltid har lekt i. Vid de provfisken som vi i klubben gjorde under fem år fick vi mest 1+ 0ch 2+ öringar, alltså mindre än 20 cm. Den där texten som finns på ett ställe i rapporten om att snäckor, musslor och iglar saknas är en indikation på att det är för gott om signalkräftor. Den bottenfaunan liksom nattsländor (husmaskar) är lättåtkomlig föda för kräftorna.
 7. Jag har ett Kunnan 12 fot i förrådet som jag inte använder numera. Har fått lax i Örekilsälven på det, men det blir nog inget mer laxfiske för min del. Är du intresserad så skicka ett pm med ett bud.
 8. Den här processen började i mitten av 90-talet, i vart fall här nere i södra Vättern, längre norrut började det förmodligen tidigare. Det är nog inte många romkorn som hinner kläckas innan signalkräftorna, som finns i mängder både i sjön och i lekåarna, har ätit upp dem. Det var meningen att det skulle satts ut yngel i Motala Ström i samband med att lekområdena anlades, men det var inte så mycket lekharr uppe så att det gick få fram rom. Nu kan man fråga sig vem som skall leka i Motala Ström.
 9. Nej du har inte missat något. Harren är i det närmaste utrotad från Vättern nu, och de som fiskat i år kan nog räknas på ena handens fingrar. I den bifogade filen kan du se hur lite harr det var uppe för lek i år. Harrinventering_20190514.xlsx
 10. Impregneringsmedel för tält är billigt per liter och fungerar bra
 11. I det låga vattenståndet som varit i år har kräftreviren i strandbrinkarna på harrens lekplatser i Vätterbäckarna varit torrlagda. Det ger en förhoppning om att det blir en liten årskull i år när förmodligen inte alla romkorn blir föda åt kräftorna. Länsstyrelsen som hävdar att signalkräftan som "är en viktig ekonomisk resurs som skall förvaltas hållbart" hittar väl någon fiskeribiologisk konsult som ställer upp som skrivbiträde och förklarar att det beror på klimatförändringar.
 12. Hur ser det ut i lekbäckarna? Stannar öringen kvar tills den blir smolt?
 13. Använd ett haspelspö, vobbler och ståltafs så att du får upp dom. Blir de för många så försvinner harren.
 14. Det sattes ut Klarälvslax under några år i början av 80-talet det fungerade inte bra. De växte inte alls lika bra som Gullspångs- och framförallt Östersjölaxen. Det borde de som fattar beslut om laxutsättningarna känna till, det är bara att läsa resultaten av tillväxten på de märkta laxar som fångades.
×
×
 • Create New...