Jump to content

Engstroem

Edgemember+
 • Content Count

  304
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Engstroem

 1. Hej Grabbar, jag kan svara på det :) Jo,...vi har helt enkelt sålt Jade alldeles för billigt...

  Visst det borde vi insett tidigare, men nu är vi där vi är...

  Alla priser i tillverkningen har mer tredubblats i allt ifrån material till löner sen vi startade, detta är faktorer som har gjort att vi helt enkelt inte kan bibehålla det låga pris vi haft på Jade.

  De Jade-spö som kommer säljas från och med nu är speciellt utvalda i varje del och ihopbyggda med spinedirection vilket i sin tur då ger en mycket begränsad upplaga.

  Dessa limited edition jade kommer levereras med kolfibertub. Det är våra sista Rasken designade spö vi har kvar och det är som sagt selekterade med dubbla ryggrader.

  Ingemar: De första Globetrotter fanns att köpa i både #6 som femdelade och 8fot6tum, och som #5 som sexdelad 7fot 9tum... Dvs femman är samma längd som Jade Globetrotter... Glad du gillar ditt spö :)

  Hallå,

  Förstår att ni måste höja priserna då ni låg riktigt lågt tidigare.

  Jag har ägt ett globetrotter #6 men sålde det för att skaffa ett #5 vilket tyvärr inte skett ännu. Riktigt skönt spö och jag ångrar mig lite att jag sålde iväg det.

  Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

 2. Svarar på min egen fråga då jag mailade HaV och frågade.

  "Hej

  Varför den ibland benämns som outbyggd har jag inget bra svar på, kanske för att stora delar är outbyggda och kanske för att ICES klassar Piteälven som en vildlaxälv (men det gör de också men den utbyggda Testeboån t.ex.). ICES klassning bygger på att det förekommer naturlig reproduktion och att inte utsättningar skett på flera laxgenerationer (ungefär 10 år tror jag).

  Det kanske är som med mycket annat att använder man ett uttryck många gånger blir det till slut en sanning."

  Så att den har status outbyggd är alltså felaktigt och borde upphöra då det sprider en felaktig bild om älven. Till skelleftekrafts fördel.

  Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

  • Like 1
 3. Låter ju bra. Känns dock som att det är väldigt långt kvar innan man kan klassa piteälven som ett fiskeeldorado. Men riktigt kul att det satsas!

  Håller med om dammen i sikfors....det är ju rent utsagt pinsamt hur den fiskvägen fungerar i praktiken. Skelleftekraft borde skämmas och ta sitt ansvar

  Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

 4. Det stämmer, förra säsongen var egentligen min första säsong. Körde då med lånade spön och kringutrustning innan jag slog till och köpte eget. Då hade jag hunnit känna mig för vaf jag ville ha och kunde behärska.

  Fick själv guidning i byskeälven av en duktig kille som visade de flesta platser och hur man skulle fiska av dem. Har gått riktigt bra men alla kasten sitter ju inte riktigt alltid. Och det svåraste är nog när det är trångt bakom en, då krävs det att timingen sitter för att inte fastna.

  Har tidigare fiskat mycket spinn efter öring och lax i de flesta älvar här uppe i norr och endast enhands fiske på flugfronten. Men tvåhands flugfiske måste jag anses vara grön på. Men roligt och inte allt för svårt, kollade lite videoklipp och efterapade olika kast. Funkar bra bara att gå till en liten pol någonstans och stå och nöta/känna på utrustningen.

  Återigen tror jag det svåraste i byske är att hitta platser och veta hur och vary man kan gå för att kimma ut en bit. Då är det behjälpligt med någon med tidigare erfarenhet som fiskat på lågvatten och vet hur botten ser ut och vilka stråk man kan ta.

  Skickat från min GT-I9506 via Tapatalk

  Fränt! Du verkar ha lyckats lära dig mkt tycker jag! Tar

  gärna emot kunskapen i nästa led :)

  Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

 5. Har precis köpt ett lpxe 15 #11-12 och ett lpxe 12.8 #8-9. Började min tvåhandskarriär insomnas med ett switchspö i 6/7. Känns roligt och lättsamt använda som nybörjare. Är ganska dålig på att kasta än så länge och har inte hunnit fiska med lpxe spöna än. Har också planer på att ev våga sätta min fot i byske som nybörjare. Förstår hur du tänker.

  Ok, vi får väl slå våra dåliga kast ihop ngn gång :)

  Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

 6. Jag har prövat båda delarna men gillar skagit då det är lättkastat om man kan hålla sig till lättare utrustning. Detta rekommenderar jag om man är osäker, men troligt kommer du någon gång att gå över eller åtminstone pröva på scandi, kanske, eller så inte. Jag gick iaf inte över till scandi då jag tycker att jag får fullt tillräckligt med fisk och kan styra flugan även vid djupt fiske och vid vår. Något som är svårare med rejäla sjunklinor.

  Läser igenom tråden igen och ser att det rekomenderas 15 fotare för att orka med de tunga sjunklinorna, och visst är det så. Men inledningsvis så tycker jag att man kan hoppa dessa. Jag hoppade in i säsongen när det gick lite mindre vatten för att lära mig spöet och linorna. Och jag tycker skagit funkar alldeles utmärkt även vid vårfisket.

  Återigen, med övervikt på fiske i större älvar, så rekomenderar jag ett 14 fot 9-10. Detta fiskade jag hela säsongen med i både byske och kågeälven som första år med tvåhands. Så det är inga problem! Sedan känner du själv vart du vill ta ditt fiske. Jag gick över till switch och enhands i kåge och kör 9-10 resp 8-9 i byske senare på säsongen (enhands i byske är på riktigt lågvatten och då kanske #7-9). Men kan jag köra tvåhands gör jag det, gillar det bättre än enhands.

  Överlag gillar jag stora flugor, lätta spön - därför kör hag skagit.

  Skickat från min GT-I9506 via Tapatalk

  Såg i ngn annan bysketråd att du verkar ha startat din karriär i år. Hur upplever du fisket? Dvs har du lyckats få nå? :)

  Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

 7. Byske är absolut inte så svår, det svåraste är dock att hitta till de fina platserna. Veta vilka vägar att köra in på etc. Hör av dig om du vill ha lite guidning till våren, sommaren.

  Skickat från min GT-I9506 via Tapatalk

  Tack för dina inlägg!

  På frågan om jag kör scandi eller skagit så är svaret: vet ej :)

  Har aldrig fiskat tvåhands och är helt nollad (som framgår av tråden) vad gäller vikter på linor osv.

  Har dock bestämt mig för att köpa ett 14 eller 15 fots, beroende på vad som dyker upp beggat. Får ta det steg för steg därifrån.

  Erbjudandet om guidning tackar jag hemskt gärna ja till :)

  Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

  • Like 1
 8. Jo den är riktigt fin, precis som Åbyälven men om jag köper mig ett 15fots spö så känns det lite kryddat att stå i de älvarna och kasta. Därför jag undrade över Kalix, Torne osv som ändå är lite större

  Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

 9. Det låter ju underbart!

  Nu måtte jag bara ta mig i kragen och ordna detta så jag kommer igång till våren!

  Byske är närmast mig och därför där jag kommer spendera mest tid. Dock verkar ju folk alltid beskriva byske som en "hardcore" älv där man måste vada upp till hakan och äventyra livet vid varje fisketillfälle, ok lite överdrivet men typ så :)

  Är det smartare att satsa på några av älvarna längre norrut i ett nybörarskede? Dvs är de så pass mkt mer lättfiskade eller är byskes svårighet överdriven?

  Ang min profilbild så är det längesen det har känts så dystert att vara lulefan men efter igår har man fått upp hoppet igen :)

  Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

 10. Först, tack för alla svar!

   

  Sen, det verkar ju som att ett 15" är det som gäller till en början. Kommer garanterat att köpa mig ett kortare också men det får väl komma senare.
  Får lägga in en ansökan om utdelning från hushållskassan och hålla span på köp och sälj i vinter :)

   

  En annan fråga, hur kinkiga är ni laxfiskare för totala nybörjare som säkert kommer att:
  -Plaska runt med linan och skrämma varenda lax i närheten
  -Missförstå "kösystemet" och tränga mig som tusan (av misstag då givetvis för jag hatar folk som trängs)
  -Stå och dänga min fluga på helt fel ställe i älven en hel dag...där det inte stått en lax på 200år.

   

  Lär ni mig veta hut eller sträcker ni ut en hjälpsam hand? :)

 11. Min tanke är att köpa ett kompromisspö till en början för att lära sig tekniken (om man nu någonsin lyckas) och kunna fiska i så många vatten som möjligt till en början. Sen vet jag hur jag fungerar, blir jag fast kommer jag förmodligen utöka spöarsenalen. Köpa grejjer är nämligen mitt största intresse :) 

  14 fot #9/10 kanske inte är så dumt. 

  Dock att det fiskas en hel del med enhands i t.ex byske gör ju att man genast börjar fundera på om det ens är möjligt att fiska med ett 14 fot i lilla åbyälven :) 

   

  Jaja, får hålla lite span framöver och se om det dyker upp något bra beggat spö här på köp och sälj och prova. 
  Det är ju dock ett tag kvar till säsongen drar igång igen :) 

 12. Hej, 

   

  Då jag bor med typ 4 norrländska laxälvar inom rimligt avstånd har jag på allvar börjar fundera på det här med tvåhandsfiske efter denna ädla firre. 

   

  Dock är jag helt nollad vad gäller utrustning och jag har verkligen försökt läsa mig till vad man ska ha för utrustning men inte blivit speciellt mycket klokare. 

   

  De två älvarna jag kommer fiska mest i är Byske och Åbyälven och dessa skiljer sig ju en hel del från varandra i karaktär. 
  Kan man köpa ett spö som funkar till båda? Dvs en acceptabel kompromiss? 

   

  Vad jag läst så rekommenderas långa/tunga spön till byske, men när man pratar med folk verkar det ju som att många kör enhands relativt snabbt in på sommaren. 

   

   

  Vad tror ni, skulle jag hitta ett spö kring 12-13fot tror ni det skulle fungera till Byske och åby med ngn enstaka avstickare uppåt mot kalix och torne eller är jag helt ute och cyklar? 

   

  • Like 1
 13. Rapport från Råstoätno/Lainioälven från veckan som gått.

  Precis hemkommen från en veckas fiske och paddling längs råstoätno och lainioälven - mycket harr överallt (många över 40 cm men bara någon enstaka över 50), inte så mycket öring men fick ett par vid överhäng på lugnsträckor på kvällsfiske. Bäst fiske hade vi de lite kyligare dagarna (vilka var få) och efter regn på kvällen. Det var rätt varmt i vattnet men temp. är nog på väg ner nu med kallare kvällar. Vattenstånd normalt för årstiden dvs lågt men inte superlågt - det har regnat en del. Fint var det och hjortronen var på g vid myrarna runt lainio - så ett tips är att ta med lite pannkakspulver för en lyxigare måltid i Sandåslandet.

  Det var inte ni som hade med en jycke i en av gummibåtarna?

×
×
 • Create New...