Jump to content

Tyto Alba

Members
 • Content Count

  1,356
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

Tyto Alba last won the day on June 6

Tyto Alba had the most liked content!

Community Reputation

350 Excellent

About Tyto Alba

 • Rank
  Frontline Member

Information

 • Kön
  Man

Kontakta medlemmen

Recent Profile Visitors

3,114 profile views
 1. Det är många som reagerar på just den biten. Själv tycker jag att det är coolt och det finns en tanke bakom designen. När man har kastat spöt så upptäcker man i vanlig ordning att Orvis tillverkar inga påkar. Vilken feeling det är i H 3D. kast med extremt kort lina, har aldrig sett något liknande och 3D ska vara långkastarmodellen.
 2. Instämmer, har en "sexa". Jag har testat med TB i klass 6 och 7, båda visslar ut med ett lyft. Har även testat med en Omni-Verse i klass 5, som är rätt klassas enligt AFFTA, till min stora förvåning så visslade den också ut. Så kallade "racing-spön" brukar vara känsliga när man går nedåt i linklass, men icke. Nya TB har en skön acceleration i UH-kast för att vara en WF. Testade ni gamla modellen? Om Helios 3, hörde för övrigt att en f.d vinnare i kast-tävlingar i Sverige sa: "Orvis Helios 3 är tveklöst de bästa spöna på marknaden". Orvis fluglinor, väntar med spänning vad som komma skall då Orvis äger Scientific Anglers. Det kan bli ett lyft på linorna under Ovis-loggan.
 3. Tillåt mig tvivla. Se längre ner.....
 4. Du fortsätter att briljera! Om du tänker så som du beskriver så skulle jag inte alls bli förvånad. Man känner andra bäst genom sig själv. Jag blir ofta kontaktad av kunder som söker rådgivning. De är ofta rutinerade men kanske inte alltid är de mest kastskickliga. Om jag gjorde som du beskriver så hade jag fått stänga ner för länge sedan. Det som jag sedan får höra av dessa kunder, som fått testa linor och fått rådgivning, det tänker jag inte skriva här. Du skulle bli än mer kränkt! Det passar inte alls in i din världsbild.
 5. "mediokra människor", det är din egen tolkning, ingen har påstått något sådant. Subjektiva val? Ja, om man inte kan kasta så... Då diskussionen håller en mycket låg nivå utan direkt konstruktiva inslag så tänker jag sammanfatta vad det handlade om från början. Efter att jag har samtalat med T3 (Seppo) som uttryckt en glädje i att äntligen ha hittat en lina som fungerar. Jag förstår honom, det gör Line-Speed och ett antal andra också. Vad var det som T3 egentligen sa i sin inledning? Med lätt parafrasering, han hade hittat en lina som kastar bra med de flesta kastsätt och att den behöll glidet länge. Var finns felet i påståendena? Om ni har synpunkter på det så är det dessa som ni ska bemöta. Gå genom och läs era egna svar, ni som har deltagit i diskussionen. Om ni hade haft motargument som håller så hade ni använt dem. Nu är det så här, sen får ni tycka vad ni vill, om T3 inte får fart på en fluglina, så kommer INGEN av er att få det heller. Om T3 tycker att en lina fungerar bra eller inte så är det så, baserat på sådant som man kan mäta fram. Till er andra, som vill ha information som grundar sig på genuin kunskap, ni gör klokt i att lyssna. Ni måste inte tro på det vi säger, men ni gör klokt i att lyssna. De argument som vi har till vårt förfogande är starkare än de som motståndarsidan har att uppbringa. De är grundade på erfarenhet, inte känslor. Vi har t.o.m erbjudit oss att förklara, bevisa, detta genom tester på plats. Ta med din egen lina, det märks snabbt vad som fungerar. Någon av er såg t.o.m ett stort problem i detta att man erbjuder testande på plats, som dessutom helt gratis.Ingen av kritikerna kommer någonsin att dyka upp. Innerst inne så vet de... En fråga, om det nu vore så som ni säger att vi har valt några random fluglinor som är helt värdelösa, vari ligger poängen i att försöka sprida dessa till andra? En sanning är att en bra fluglina fungerar bra för alla. En dålig fluglina är kass, oavsett vem som kastar. Man kan inte kompensera en linas brister med en god teknik, som en del tycks tro.
 6. Jag vidhålller det att SA MED är en usel lina för fisket, på mycket goda grunder. Om någonting var en sekt så var det hypen runt SA MED! Det spelade ingen roll till vad så var svaret alltid "SA MED", t.o.m till ett 8 fots glasfiberspö i klass 4. Om du vill veta så har jag haft en lång mail-konversation med mannen som skapade den lina, Bruce Richards. Han fick ta emot exakt samma salva. Jag kan också tillägga att både Sasse och Mr Richards visade mig en helt annan respekt än vad du gör. Men så är de ju kompetenta vilket du knappast kan göra anspråk på. Innan du skrattar ihjäl dig så kan du kolla lite noggrannare på följande skärmdumpar.
 7. På detta forum så är en del lättkränkta. Man ska tänka på att det vimlar av folk som läser dessa trådar som inte deltar i diskussionerna. Jag blir kontaktad av sådana, som ställer frågor och vill veta mer. Jag noterar en sak, de mest kritiska är de som aldrig har testat en TB.
 8. - En Peach är oftast för lätt på dagens premium-spön när man t ex väljer lina #5 till spö i klass 5. Det är spöna som har förändrats. - 444-serien tappar skjutet efter 2-3 timmar i vatten. En TB går ett antal timmar längre. Vissa märken klarar upp till 15 minuter. - Högst kast-prestanda nås när linan väger så mycket som möjligt utan att överbelasta spöt. Därför är TB tyngre. - Jag har testat TB (samma klass på spö-lina) på runt 25-30 olika spön, på samtliga hittills så har det fungerat bra. - Alla fluglinor kastar inte lika bra. Skillnaden ligger oftast inte i taperingen, den finns i plasten. - Fluglinornas största problem idag är den s.k klister-coatingen, som uppkommer när linan har kontakt med vatten. Kan bevisas.
 9. För dem som inte vet, T3 (Seppo) är en mycket skicklig fiskare och kastare, är bl a tävlingskastare. I fall någon skulle fundera över hans skills.
 10. Redtag88, de spön som TB'n fungerat dåligt på, handlar det om mjuka spön med längre slag?
 11. Jag hoppas på att du går med på en kast-träff där vi går genom de bitar som diskussionen handlar om. Det handlar inte om att "sätta dit någon". Du har ingenting på att förlora på det här. En del tycker att jag bara snackar, då gör vi det på ett annat sätt och skippar snacket, vi testar i skarpt läge! Det som jag vill visa handlar inte om en massa tyckande, det är någonting konkret. I all välmening, du ställer väl upp?
 12. Kort svar, det tar upp till 30 minuter att ta reda på. Ta med din SA-lina, åk hit, det tar dig ca 35 minuter att göra det. Sedan så åker vi ner till ån och kastar en stund, beräknad tidsåtgång där är ca 15-30 minuter. Efter det så vet du! Jag menar allvar, kom på ett besök...
 13. Hör detta av en del, har dock inte träffat på ett enda fall hittills där lina och spö med samma nummer inte har passat ihop. Som jag ser det, tillverkaren har optimerat linan för nyare och lite rappare spön genom att lägga på den vikt som de idag kräver. Det är dags att pensionera AFFTA-systemet och börja klassa spön efter linvikten i gram. (man undrar om det skulle hjälpa? Tillverkarna säljer ju t ex än idag spolar med tippet stämplat 0,18 mm som mäter 0,21 mm...)
 14. När det gäller minne så har jag inte upplevt HTx som besvärlig. Linan rätar ut sig själv. I kallt väder, typ 5 grader, då kan minnet vara mer besvärligt. Kastar man kortare kast som runt 10 meter så är problemet så gott som obefintligt. Jag jobbar med minst den dubbla längden och upplever inga problem. Som Ismo, säger, linan "slingrar sig" på vattnet, som de flesta linor tycks göra idag. En 444 SL, direkt dragen ur rullen ser ut som en spiralfjäder, efter en lätt sträckning och så trasslar linan ingenting. En fröjd att fiska med. Alternativet är värre, dvs att man har en lina med mjuk coating som skjuter illa.
 15. Linminne är ett ökande problem om man lyssnar till vad som sägs idag. De linor som jag haft störst problem med minne är Rio och Arctic Silver, på den sistnämnda till den grad så att jag ser det som ett problem. Anledningen är troligen den tunna skjutlinan. Hård coating kastar bättre än en mjuk, vilket ger bättre glid men får lite minne.
×
×
 • Create New...