Jump to content

Redbeeerd

Edgemember+
 • Posts

  861
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

Everything posted by Redbeeerd

 1. Nu är det ju inte riktigt råd du är ute efter, men min erfarenhet är att det är riktigt svårt att få till skarpa makrobilder utan stativ. Å andra sidan blir ju ett objektiv som går att köra handhållet mer användbart i vid t.ex. naturfoto, men om ändamålet är att fota flugor tror jag definitivt på att se handhållet som sekundärt krav. Efter att ha sagt det: jag kör 50mm på aps-c och det funkar väldigt bra handhållet men även med stativ, så för ff är väl nånstans runt 75mm alldeles utmärkt.
 2. Redbeeerd

  Klass 5 spö

  Begagnat Cross S1 eller Sage One ger dig premiumspö för budgetpengar (även om budgeten är öppen). Annars Scott Radian.
 3. OPST kastar enkelt, långt och i trånga utrymmen men är omöjligt att styra och plaskar lite för mycket för min smak. Tar en titt på GL linan, tack för tipset!
 4. Tjo! Kör just nu OPST Commando (Skagit) och den är alldeles för begränsad. Använder spöt främst till gädda och lekvandrande öring (härav kravet på underhandskast, mycket trånga utrymmen där jag härjar), kastar näst intill aldrig förtyngda flugor utan satsar på lätta flugor med tunga spetsar istället.
 5. Jag har bara kört med nån gammal guideline som jag inte vet namnet på (var ren skit, lika smidig som okokt spaghetti) samt OPST Lazar 35lbs som jag tycker är alldeles utmärkt: tunn och fin samt inte särskilt mycket minne (rätar dessutom ut sig efter ett par kast)
 6. Någon som har tips på lämplig rulle eller rullvikt till detta?
 7. Just de där är specifika för Patagonia Tractors, kommer med platt skruv avsedd för gängade fästen i gummisulan. Läste om någon här på forumet som hade testat isdubbar för fordon med gott resultat, kanske kan vara nåt? Kold Kutter heter de.
 8. Om du inte är helt inställd på Smith bör du ta en titt på Maui Jim: är jämnt skägg rent tekniskt så det blir mer en smaksak. Skälet till tipset är att Maui Jim finns på Trend Optik i Gävle, kan vara värt ett besök kanske? Jag har ett par Red Sands med HT lins och ett par Silversword med HCL Bronze. HT är riktigt fina för kvällar och gråa dagar, HCL klockrena för starkt ljus. Lite OT och spekulation: det finns solglasögon och sedan finns det solglasögon. T.ex. Ray-Ban är giganter, men de lever på namn och högkvalitativa produkter avsedda för den breda massan. Det råder ingen tvekan om att de gör riktigt bra grejer, men de har inte samma behov av att leverera specialiserade linser utöver färger, UV-skydd och kanske polarisering. Det har däremot andra, mer nischade märken som t.ex. Maui Jim, Smith och Costa del Mar. Gemensamt för dessa är att de gör glasögon för områden där skärpa och kontrast är extremt viktigt (surf, fiske, skidåkning osv), vilket medför att de rimligen lägger stor vikt vid att utveckla sina teknologier. Det är bara att testa: jag åkte länge skidor med ett par Ray-Bans, och det funkade ju hyfsat. Nu kör jag med Smith Chroma-Pop, och fattar inte riktigt hur jag tog mig ned levande när jag körde med RB: Smith förstärker kontrasten i snön medan RB plattar ut den ytterligare. Sedan finns det ju ytterligare en kategori: brandade prylar. De klarar att leverera polariserande grejer utan problem (urgammal och enkel teknik) men i övrigt har de inget att komma med. Jag vill varna för ett problem som fort uppstår när man använt riktigt bra solglasögon: man blir deprimerad av att gå tillbaka till billiga, sämre grejer...........
 9. Mitt livs öring. Inte den största (runt 1.5), men den vackraste och mest tillfredsställande. Hade sightfiske i ett riktigt svårfiskat vatten. Driftade en CnC'n'Elk över den (stod på ca 1.5m djup) men den såg inte ut att vilja ta den. När flugan var mitt över fisken vände den sakta uppåt och smög efter ett par meter innan den tog flugan försiktigt.
 10. De lär ju hålla ett bra tag! Vilken storlek köpte du?
 11. Insexnyckel, men det var ett helvete pga aluminiumet smetas över hålen en del
 12. Har Patagonia Tractors med bars, höll 2.5 säsonger innan byte (jag väger dock 110+ och fiskar mycket). Greppet är mycket bra. https://www.instagram.com/p/B_xeOF1j5ZN/?utm_source=ig_web_button_share_sheet för jämförelse
 13. En medioker krok, har samma problem med den (klinkhamer xtreme tror jag den heter?)
 14. Har du någon mer info om den andra domen (den i Jämtland)?
 15. Nej det är ju sant, bara att starta ett företag som inte ägs av samebyn i så fall.
 16. Intressant. En tråkig konsekvens skulle kunna vara att inga fiskekort kommer säljas alls om samebyn inte kan få ut något av det. Sedan undrar jag hur ett FVO funkar: de är ju till för att förvalta fiskerätten, men finns det lagar och regler som reglerar om FVO får gå med vinst och, i så fall, gäller förbudet mot näring även bildandet av ett FVO?
 17. Har kört tractors hårt tre säsonger nu, håller lätt flera säsonger till. Vikten är inget jag tänker på.
 18. http://mediax.fiskevattenagarna.se/2011/10/Levande_agn.pdf Utlåtandet är baserat på gamla djurskyddslagen https://lagen.nu/1988:534#R6 Klart mycket lättare att tolka: 1 § Denna lag avser vård och behandling av husdjur och försöksdjur. Den avser också andra djur om de hålls i fångenskap. 2 § Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. 10 § Det är förbjudet att göra operativa ingrepp på eller ge injektioner till djur i andra fall än när det är befogat av veterinärmedicinska skäl. Det skulle vara intressant med ett förtydligande enligt nya lagen då den uppenbarligen inte är lika glasklar. Personligen tycker jag inte att Djurskyddslagen i sin nuvarande form säger nej till levande agn, men Brottsbalken är å andra sidan extremt tydlig. Etiskt och moraliskt sett handlar det i slutändan om ett personligt ställningstagande för eller emot att åsamka djur smärta: man kan inte fiska alls utan att göra det i någon grad. Jag kör whataboutism på det (ja, jag vet att det inte håller hela vägen): har man någonsin sett hur naturen har sin gilla gång vad det gäller äta och ätas blir en krok i mungipan inte särskilt märkvärdig.
 19. Jordbruksverket har 2011-10-14 uttalat sig om detta i en skrivelse. De tolkar tydligen levande agn som djur som hålls i fångenskap av människan vilket gör att man kan applicera djurskyddslagen. Inte helt orimligt även om jag skulle vilja säga att begreppet "djurhållning" normalt inte inkluderat metmask eller mört i sump. Brottsbalken 16 kap 13 § känns mer otvetydig om man nu vill göra gällande att levande bete är olagligt.
 20. Bra där, lär mig mer om att läsa andra lagområden än de jag jobbar med: mycket bra med tydlighet.
 21. Förbjudet i Sverige enligt Djurskyddslagen. 2 kap. 1, 9 § är ganska tydliga. Intressant hur långt man kan dra det dock: catch and release borde ju rimligen vara olagligt om man hårdrar det. 16 kap. 13 § brottsbalken är applicerbar också
 22. Patagonia Tractors. Gummisula med bars, har inte testat någon sula med bättre grepp (kört med Korkers filt, gummi, gummi med dubbar innan)
×
×
 • Create New...