Jump to content

Mr Flyman

Members
  • Posts

    118
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Mr Flyman last won the day on November 5 2016

Mr Flyman had the most liked content!

About Mr Flyman

  • Birthday 09/06/1992

Information

  • Kön
    Male
  • Bostadsort
    Stockholm

Recent Profile Visitors

1,288 profile views

Mr Flyman's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

7

Reputation

  1. Jag älskar mjuka och levande material. Men ibland kan det faktiskt vara de lite stelare materialen som ger flugan bäst rörelse. T.ex. när det är lite hårdare ström och mjukare material mest kollapsar och blir hängande rakt bakåt så flugan bara blir ett smalt, livlöst streck. Då kan en lätt bucktailtub, bucktail som ju är lite styvare än typ kanin eller marabou, ge en lite vobblande och fladdrande i strömmen. Sen kan man bygga en hög och smal fluga av lite styvare material. Knuten i ögleknut och infiskad med lite oregelbunden ryckig hemtagning kan man få lite sida-till-sida, upp-ner gång a la jerkbait. "Ljud-faktorn" finns ju också. Ullsocken nämndes. Kan även nämna muddler minnow, ett nästan helt stelt mönster men som har huvudet som styrka. Det flyttar vatten, skapar turbulens och för säkert en hel del oväsen under ytan.
  2. Min käre far kör mycket med bucktailtuber när han fiskar lax och har haft bra framgång med det. Enkla flugor med en helt vanlig svart eller mörkbrun vinge på enkla kroppar i brunt, brunrött, lite orangea inslag eller på en helt naken tub har levererat. Enkla bucktailvarianter av typ sunray shadow i mindre modell eller thunder&lightning. Många gånger är nog fiskaren mer kräsen en fisken...
  3. Trä på en faomcylinder i lagom storlek på tafsen framför dina vanliga gäddflugor så funkar de fint som popper!
  4. Jag kör med gammalt videobandfodral. Med lite (mycket) god vilja så är det genomskinligt! Funkar helt ok till flugor på upp till ca 20 cm och går precis ner i fickan på min fiskeväst. Till de enstaka större monstren kör jag zip-påsar i lagom storlek. Kan tillägga att jag fiskar mestadels vadande då och inte kan släpa med stora boxar. Kör man från båt är det ju lättare att ha stora askar liggandes.
  5. Tubflugor funkar fint! Däremot har jag inte fattat grejen med L-rig. Testade lite på skånekusten i våras efter att ha läst "Den stora boken om Havsöringsfiske" av Jens Bursell och Rasmus Ovesen. Jag hade hugg av 5-10 fiskar på L-rigg utan att landa en enda av dem. Då kändes det som en traditionellt riggad tubfluga eller en vanlig streamerkrok som också är ganska tunn i godset krokade bättre. Det är i och för sig lite för få fiskar för att dra några vetenskapliga slutsatser. I boken hade de samlat statistik från några tusen fiskar och ökat landningsfrekvensen från 42 till 92% med tubfluga och L-rigg jämfört med traditionella kustflugor. Det är ganksa hyfsad statistik! Antar att jag gjorde något fel...
  6. Folk skrattade åt Columbus också
  7. Jag testade att måla flashabou glow med permanenta pennor. Det tar bort det självlysande och ger ett ganska matt och neutral utseende. Har inte provfiskat än, men det verkar funka helt ok. Den är dock inte lika mjuk och rörlig som den vanliga flashaboun.
  8. Vet du om tråden finns kvar och vad den i så fall heter?
  9. Hej! Flashabou är ju ett härligt material att binda gäddflugor med. Det glittar och rör sig fint i flugorna vilket gör dem attraktiva i många förhållanden. Men när det är soligt och klart vatten kan jag ibland tycka att det glittrar för mycket. Så min fråga är följande: Finns det flashabou som inte blänker? Eller något material som har liknande egenskaper som flashabou men som inte blänker?
  10. Tack för tips och tankar! Det systemet med utbytbara spetsar känns ju som ett smidigt alternativ också. Hur är det att kasta med olika spetsar? Skiljer det mycket mellan till exempel flyt och snabbsjunk?
  11. Jag har en flytklump som verkar funka bra. Ska nog skaffa mig en s2-klump också. Tror ni man klarar sig på de två linorna? Känns bökigt att hålla på med fler sorter. Någon som har tips på en bra inte allt för dyr s2-klump #10? Sedan går det ju variera djupet lite grann med olika flugor som har olika sjunk- eller flytförmåga.
  12. Kan det vara så att Ullsocken liknar någon insekt eller kräftdjur/räka som fisken åt mycket av när den var mindre, så att det är det beteendet som utlöser huggreflexen??
  13. Intressant att se era varianter! Sunray - jag gillar den varianten med jungeltupp. Tycker det piffar till den lite utan att bli för mycket. Visst är det så att alla laxflugor blir snyggare (och bättre???) med jungeltupp! spo1nk - tycker den lilla brunröda känns het i lågt humusfärgat vatten! Har ni fångat någon lax eller öring på dem??
  14. Ullsocken är en ganska ful och tråkig fluga, men är som bekant ett mycket gångbart mönster framförallt i Mörrumsån. Ett måste i asken om man ska dit. Vad är det som gör denna lite tråkiga fluga så effektiv? Det är också ett mönster som kan varieras ganska mycket efter tycke och smak. Hade varit intressant att se hur din favoritullsock ser ut? Ska det vara långt eller kort hackel? Mjukt eller styvt? Tjock eller smal kropp? Glittrig eller diskret? Krok eller tub? Förtyngd? Och vilken färgsättning har gett bäst fiskelycka för dig? Här är två varianter jag knåpat ihop inför min stundande debut i Mörrum. En lite mer klassisk variant med kort tupphackel och mörkbrunt garn som kropp. Och en speyvariant med tyngddubbing som man kanske hädar om man kallar den en ullsock... Båda i storlek 8. Hur ser din bästa Ullsock ut?
  15. Ah! Tack för tipset! Får kolla runt lite och se vad jag kan hitta!
×
×
  • Create New...