Jump to content

Carpe Diem

Members
 • Content Count

  55
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

6 Neutral

About Carpe Diem

 • Rank
  Member

Information

 • Kön
  Male

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  janne.sandqvist@comhem.se
 • Telefon
  070-5111754

Recent Profile Visitors

538 profile views
 1. Jag har gjort ungefär som hö&gös beskriver, dvs: 1) Spolat på den aktuella fluglinan, 2) Lagt på ett varv backing utanpå fluglinan, 3) Mätt längden på det påspolade varvet backing (omkrets utanpå fluglinan), 4) Spolat på backing till lämplig mängd och räknat antal varv jag vevat på rullen, 5) Antal varv X längden på omkretsen -> antal meter påspolad backing. Ger mig en ungefärlig uppfattning om påspolad backingmängd i alla fall.
 2. Vill någon mer dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter när det gäller val och användning av olika linor vid tjecknymf, så får ni jättegärna komma med fler tips!
 3. Bra tips, tackar! Har även några spön i #3 (7,6') och #4 (8,6' och 9') ämnade för torrfluga, så jag skulle faktiskt kunna låta 10-fotaren vara exklusiv för tjecknymf. Men, Guthu, ditt tips med flera rullar är riktigt bra vid vandring etc, när man inte vill bära med sig för många spön men ändå kunna optimera sitt fiske utifrån förutsättningarna (vilka kan ändras fort). Passar tyvärr inte att använda de #3-rullar jag har för mina andra #3-spön (7,6') som extrarulle på 10-fotaren, då de rullarna är alldeles för lätta för att balansera det längre spöt på ett bra sätt. 10-fotaren tycker jag balanserar bra med en Vision Koma 5/6 som jag just köpt, som egentligen är en lite "tyngre" rulle med sina 177 g till skillnad från de andra rullarna i klass 3 som väger 82 g resp ca 100 g. Blir att testa lite olika kombinationer när möjlighet ges!
 4. Tack för svar! Hm, klurigt detta! Precis som du skriver, saftjansson, så tänkte jag att man kanske skulle klara sig med en lång tafs och i princip inte använda WF-linan vid tjecknymf, för att sedan relativt enkelt kunna byta till torris eller lättare nymfrigg. Tänkte också att en WF-lina skulle kunna hjälpa till att underhandskasta ut nymferna kortare sträckor... Men som Lill-Niklas skriver, så kanske det blir väl mycket kompromiss, och att det kanske är bättre att gå "all in" med specifik nymflina? Lill-Niklas, hur funkar Visions nymflina att kasta med, hur långt ifrån dig funkar det att nymfa? När du kastar, är det mest nymfernas vikt som utgör kastvikten, eller hjälper nymflinan till att ladda spöt?
 5. Hej, Har införskaffat ett spö (10', #3) för att testa på tjecknymf, vilket jag inte provat tidigare. Fick då lite funderingar gällande val av lina... När jag kollat runt lite så har jag sett att man använder ex vanlig WF-lina, specifika nymflinor (tunna, jämntjocka linor utan tapering - level taper) men det finns även en del som inte använder fluglina alls utan kör med bara flätlina/backing/monofilament etc. När det gäller för- resp nackdelar med WF-lina tänker jag att: - med den linan kan man även fiska med andra tekniker med sitt spö såsom torrfluga och även nymffiske med lättare indikatorrigg (distance nymphing), - det är lättare att göra längre kast och menda lina vid behov, - om WF-linan ligger på vattnet och driver med den snabbare ytströmmen så drar den med sig nymfen onaturligt fort i relation till naturlig föda som driver fram i strömmen, vilket kan få fisken att undvika nymfen pga avvikande hastighet. - WF-linan ger genom sin tyngd "slack" mellan spötopp och nymf, vilket gör att direktkontakten med nymfen försämras vilket kan påverka möjligheten att känna hugg och att sätta krokningen. När det gäller för- resp. nackdelar med specifik nymflina eller flätlina/backing/monofilament så blir väl de i princip de motsatta jämfört med WF-linan, dvs: - begränsar användning av andra fisketekniker såsom torrfluga och lättare indikatorrigg, - svårare att göra längre kast eller att menda, - bättre direktkontakt med nymfen (inget "slack") vilket gör att man bättre kan styra nymfen samt enklare kan känna hugg och kroka fisken, - ingen "tjockare" WF-lina ligger på vattnet och driver med den snabbare ytströmmen vilket gör att nymfen håller samma/liknande hastighet som den naturliga födan. Jag tänker även att om man inte tävlingsfiskar, då man väl måste förhålla sig till regler kring linor och tafsar (tjocklek på fluglina, tafslängd i relation till spölängd etc), så kan man väl i princip anpassa tafslängden vid tjecknymffiske så att WF-linan i princip inte behöver ligga på vattnet vid fisket, och man undviker då en del av nackdelarna nämnda ovan? Detta talar för att jag ska välja WF-lina på nymfspöt... Eller ska jag renodla tjecknymfutrustningen och köra på specifik nymflina eller flätlina/backing/monofilament, och köra nymfrigg för distansnymfing enbart på ex ett klass 5 spö istället? Många funderingar, men jag tar tacksamt emot tankar gällande om jag uppfattat saker helt galet, och hur ni tänker vad gäller val av lina.
 6. Hej, Kul när barnen vill börja fiska! Ena dottern (12 år) begick sin flugfiskedebut nu i sommar, och hon var skapligt nöjd när hon landade sin första harr i Dammån (Bydalen). Hon är ju några år äldre än din dotter, men jag resonerade som så att jag inte ville sätta för dåliga grejor i händerna på henne, tänker att det är roligare att få börja med vettiga prylar direkt för att väcka och bibehålla intresset. Vi åker mycket utförsåkning, och man kan kanske jämföra det med att börja sin skidkarriär med ärvda alldeles för stora pjäxor, istället för pjäxor som sitter perfekt... Tror att du är inne på helt rätt linje när det gäller ett något kortare och lättare spö än 9' #6. Dottern har prövat några av mina gamla avlagda utrustningar i 9' #6 som vi använder för lite kastträning på gräs, och hon upplever det som stor skillnad mot hennes eget spö vad gäller "smidighet". Det spö jag köpte till henne blev ett Vision Vipu 8' #4, ett mycket skönt och lättkastat spö måste jag säga! Går ju att köpa dessa för mycket bra pris numera, såväl begagnade som nya. Köpte det nytt, och har för mig att jag gav 995:- för det, och begagnat går det förstås att hitta ännu billigare. Då din dotter är några år yngre än vår så är säkert Jonas tips kanon, men jag kan verkligen rekommendera att kolla in Viput.
 7. Dyster situation! Finns det något man kan göra åt problemet, eller är det att beteckna som "kört"?
 8. Fy vad tråkigt att höra! I min ungdom i början av 90-talet flugfiskade jag en del harr i Vättern runt Motala-Medevi med omnejd, och då tyckte jag fisket var fint. Efter ett antal års frånvaro från flugfiskandet så har jag nu tagit upp det igen, och hade förhoppning om att även kunna ta upp harrfisket på Vättern igen. Läste i somras i dagspressen att man planerar att anlägga nya lekområden i Motalas del av Motala Ström för att stärka harrbeståndet, med det är väl så dags då antar jag... Har beståndet drastiskt försämrats på senare år, eller har det varit en långsam process över längre tid?
 9. Hej, Har med stort intresse följt trådarna om Vätterharr. Blir det någon tråd för 2019, eller har jag missat den?
 10. Tack! Vad kör du med för färg?
 11. Bigsalmon, tack för tipset! Vilken färg och storlek tycker du funkar bäst?
 12. Jonas, ser verkligen fram emot att ta del av dina upplevelser av ovanstående spön och hur de står sig mot varandra.
 13. Hej Jonas, Hur skulle du beskriva skillnaden mellan Loop 7X och Hardy Wraith?
×
×
 • Create New...