Jump to content

Magnus P

Members
 • Content Count

  75
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Magnus P last won the day on March 26

Magnus P had the most liked content!

Community Reputation

63 Excellent

About Magnus P

 • Rank
  Member

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  wildrover@telia.com
 • Telefon
  0705679060

Recent Profile Visitors

1,060 profile views
 1. Faktiskt. Guideline High Water går att hitta till hyggligt pris just nu. 14,2m i #5, tror jag. Trevlig att fiska med när man väl hittar rytmen, passar nog bäst till relativt moderna spön. Jag kör den ofta på mina RPL-femmor och det fungerar bra. Annars finns alltid Barrio GT90 som fungerar på alla mina femmor; snabba såväl som betydligt långsammare.
 2. Borde inte vara av jättestor betydelse i alla fall. Om du får bra sträck på linan så kommer den falla ned mot ytan som en... som en väl utsträck lina, liksom Prova att gå ned till vattenbrynet och kasta därifrån. Kanske blir det skillnad?
 3. Det kan vara så att du inför utkastet gör en större spörörelse, både i höjd- och längdled, därmed öppnar du upp linbågen varpå linan tappar fart och dimper ned som en hög strax utanför dig. Prova att bara släppa linan när du har den där snygga linbågen utan att satsa i framkastet. Släpp den bara och se vad som händer. Problem med kasttekniken är enklare att reda ut med instruktör på plats. Finns nog många erfarna flugfiskare i trakten som kan hjälpa dig lite om det behövs.
 4. Hej. Menar du att fluglinan inte sträcker ut när du släpper iväg den och "krullar ihop sig" längst ut? Eller menar du att hela kastet havererar och linan landar i en (krullig) hög där du står? Vad gäller bra knutar så kan du visst använda palomar-knuten om du är van vid den. Kan bli lite trångt i "ögat" om du har en väldigt liten fluga. En vanlig betesknut funkar också finfint. Sedan finns det en uppsjö knutar om du vill köra överkurs men det är inte alls nödvändigt om du bara vill fiska.
 5. ...och Justin Bieber?😨
 6. Det är lite lustigt hur olika man kan höra hans budskap. Vissa triggas igång av något, en annan av något annat, en tredje av ytterligare något osv, osv. Personligen tycker jag att hans budskap är en bra påminnelse om att flugfiske ändå handlar mer om att se fisken, försöka komma så nära den som möjligt innan man kastar sin fluga och därmed slippa chansa på de där långa kastet som, trots allt, innebär större möjligheter till misslyckande än ett kortare kast. Han är väl också tydlig med att han pratar om torrflugefiske? Att han väljer att häckla branschens nuvarande fokus på snabbhet och distans kan jag leva med. Speciellt som jag uppfattar att han pratar om "the average fly fisher", dvs de som inte ägnar större delen av sin vakna tid åt att fundera kring flugfiskets alla ingredienser. Det är nog ganska sunt att fokusera sin första tid inom flugfiske- och kastande på att lära sig taktik, presentation och allt det väsentliga gällande soft skills innan man börjar ösa på med distansträningen. Han pratar ju också i termer om att man i de överlägset flesta fallen bedriver sitt fiske på kortare distans men jag hör inte att han utesluter att långa kast behövs ibland. Att triggas av hans milda häcklande av distansfokuset är väl mänskligt men kom då också ihåg att de flesta (?) här på Edge är något annat än "the average fly fisher". Och ja, jag har också fångat fisk på 25m och mer än så...men med handen på hjärtat så beskriver det ytterligheterna, precis som att jag fångat fisk på mindre än 2m också. 95% av mitt fiske sker på mellan 10-20m skulle jag tro. Ännu mer ärligt: Framförallt har jag TAPPAT fisk som tagit på 25m eller mer. Vilket jag vet att jag inte är ensam om 😏
 7. Magnus P

  Djup torrflugepinne

  Orvis Superfine Carbon 9' eller 8'6" #5. Jag använder själv 8'6" och är mer än nöjd. 9' är sannolikt något djupare. Annars är också Superfine Carbon 8' #4 rena drömmen om du gillar djup aktion och en lättare linvikt.
 8. Två RPL-femmor tynger dessvärre inte alls. Hade jag däremot fler än sju så vore du först i kön. Lovar!
 9. Inga nämnvärda kläckningar att rapportera från Vemdalen/Härjedalen. Igår eftermiddag/kväll såg jag bara några enstaka Baetis och någon ljusare nattslända trots att det var förhållandevis ljummet och lite sol. Idag kallt & regn så det tar väl ytterligare en tid innan det blir liv på ytan.
 10. Jag fiskar nästa bara torrfluga. Ibland försöker jag vara sådär proffsig och cool och då knyter jag på en nymf (det är i dessa perioder jag också tycker att ett 10' nymfspö måste köpas) men så fort jag ser ett vak (eller tycker mig ana ett vak, även om jag någonstans förstår att det bara var en fågel som bajsade från hög höjd) så rinner den där coola proffsigheten av mig och en torrfluga åker på. Så mitt inlägg handlar bara om torrflugefiske. Vad gäller favoritfluga och teknik så har favoritflugorna en tendens att komma och gå. Förra årets favorit hamnar i den där asken man alltid lämnar hemma och nya underverk måste testas. Oavsett vilken torris jag har på kroken så försöker jag alltid härma något av det beteende jag ser ske på ytan. Vissa dagar är det ett jäkla flaxande och hasande på ytan, andra dagar ser det ut som att allesammans är förlamade och jag försöker helt enkelt få min fluga att bete sig som de andra insekterna. Jag gillar bl a Lennart B:s dagsländeimitationer med brända vingar och hela konkarongen men jag fiskar dem i linje med vad jag ser på ytan; dead drift, hasande, halvdränkta etc. Så ibland får t ex en brun forsslända agerande äggläggande nattslända vad gäller beteendet (när jag inte har tid/lust att byta fluga) och ibland får t ex en gulaktig nattsländeimitation vara stand in för en kläckande Strömslända (enligt samma premisser). Det fungerar ofta tillräckligt bra. Generellt tenderar jag att fiska små torrisar (#16 och mindre) dead drift och större torrisar med lite mer liv men jag gör ju undantag mest hela tiden 😏
 11. Jag tycker att den är kraftfull och snabb med rejäl ryggrad, ändå typiskt SP-dämpad och smidig. Utmärkt redskap för att drämma iväg linan en bra bit om det är viktigt men känns finfint även på typiska fiskedistanser (som för mig är någonstans kring 12-17m, ungefär). Skadar ju inte att det är ett sjukt snyggt spö också 😉
 12. Fler ögonstenar...
 13. Jag har ett antal Barriolinor men också linor från Rio, Cortland, SA, Loop, Guideline, Airflo och några andra märken. Du "fiskarn" kanske hade väldig otur med din Barriolina? Måndagsexemplar förekommer hos alla märken, utan undantag. Jag kan absolut inte relatera till din upplevelse eftersom ingen av mina Barrio beter sig på det viset men jag är säker på att du kan kontakta Mike och reklamera linan. Det kan vara en mer konstruktiv lösning än att gång på gång påtala ditt upplevda problem här.
 14. Magnus P

  Åre v35

  Du fick bra tips av Lodjur här ovanför. Jag skulle komplettera med att binda några av de gulaktiga/gulgröna dagsländorna ner till #16 för att imitera Fjällåsländan. Dessutom kan det vara bra att ha någon imitation av Hagtornsfluga i asken, samt några F-fly i grått och kanelbrunt #12-16.
 15. Barrio GT90 eller GT125. Fungerar finfint även till lite mjukare/långsammare spön och erbjuder möjlighet till rätt seriösa distanser.
×
×
 • Create New...