Jump to content

Yrder

Edgemember
 • Content Count

  229
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Yrder

 • Rank
  Advanced Member
 • Birthday 12/01/1948

Information

 • Kön
  Male
 • Bostadsort
  Malmö

Recent Profile Visitors

1,252 profile views
 1. Yrder

  My

 2. Gå till biblioteket och be dem ta fram tidningen. Har de FiN normalt så har de gamla årgångar också! Du kan kopiera på biblioteket. Jag har gjort samma sak för ett ännu äldre nummer!
 3. Det finns en skillnad om de här två fallen som jag inte tänkte på. Fagerdala, som utredningen ovan handlar om ligger i Kronobergs Län. Trälshult ligger i Hallands Län.
 4. Lite märkligt med tanke på rapporten nedan, som bl.a. handlar om Vänneån. Där man säger om ett liknande fall i Fagerdala: citat: " Dammen kan möjligen passeras av fisk på dammens högra sida vid hög vattenföring. Passagen för fisken är enligt ägaren troligen ett resultat av att fiskevårdsområdet tidigare flyttat om stenar i ett försök att skapa en fiskväg. Ägaren är positiv till att en funktionsduglig fiskväg anläggs. Eftersom kraftverket inte används bör dock möjligheterna att riva ut dammen undersökas. Kan dammen rivas ut tillkommer betydliga reproduktionsområden för öringen uppströms dammen. Enligt den biotopkartering som gjordes av Länsstyrelsen 2006 är den indämda sträckan 1 260 m. Vilket med samma medelbredd som nedströms dammen skulle ge ett tillskott på ca 7 500 m2 lekoch uppväxtområde. Som alternativ till en utrivning bör en fiskväg med en godtagbar minimitappning anläggas. " Om motsvarande i Fagerdala. Jag har inte kontrollerat om detta fullföljts men beslut finns att det skall åtgärdas. Rapporten från Lst: http://www.lansstyrelsen.se/NR/rdonlyres/953A0552-7D8E-4860-9606-B1709E665809/52173/B%C3%85planGl%C3%A4n1.pdf
 5. Yrder

  Fiske Storån

  När planerar ni att åka, vi var där i början av juli i år. Vassländor, Simsländor, Strömsländor, torr och framförallt kläckare. Superpuppa, nattsländor (E-12:an gick ofta bra.)
 6. Som sagt ovan. Totalt fiskeförbud! Men www.tya.no har en sträcka norr om det du beskriver, sydost om Fjällnäs: Kolla hemsidan eller maila hanse@tya.no. Ganska dyrt fiskekort.
 7. Yrder

  Danica

  Jag hade hoppats att jag skulle få lite idéer på varför inte fiskarna tog Danicor. Men jag får väl lita på Gummiflugan då. Det var vad jag själv också tänkte att det hållit på tidigare dagar och att de helt enkelt var nöjda ett tag. En annan sak jag råkade ut för som kan vara en liten tankeställare. När jag gick eller kröp längs den mest svårtillgängliga delen, där träden hänger ner en bit och det är stenigt och allmänt svårt att komma fram, gick jag rakt in i en tafs som tog och höll mig fast rakt över bröstet. Vad hade hänt om den tagit två decimeter högre upp?, om jag snubblat just där?, etc. Tafsen var minst två meter och satt fast i båda ändar. I slutet hängde en liten guldskallad harörenymf, en köbefluga (OBS ej nedsättande bara konstaterande). Tafsen kan ha kommit dit både från denna sida och från andra sidan. Snälla försök få, åtminstone så här långa tafsar, med er hem. Tack för flugan föresten!
 8. Yrder

  Danica

  Bra idé men just nu är det fullt fullt fullt. Skall vi prova nästa söndag kanske?????
 9. Yrder

  Danica

  Men vadå det vakade ju inte!!! Det gör det sedan när sländorna inte är så talrika! Ursäkta Rollo men jag kan inte låta bli denna också, en spinner uppifrån:
 10. Yrder

  Danica

  Väderutsikterna var bra för tisdagen här i södra Sverige. Efter en varm skön helg så borde det bli fina tider vid ån för Danica och därmed för fisken och därmed för mig som fiskare. När jag kommer fram är det fortfarande mulet och lite kallt. Inte mycket över 12 grader skulle jag tippa. Men har man fixat fiskekort så måste man fiska. Nere vid ån är allt som vanligt och jag ställer mig med blick över hela första strömmen och väntar på vak. Men jag ser varken några Danicor eller några vak. Heldött. Det är dags för en ny plats. Här fanns två ”sel”. Det övre var spegelblankt och det andra strömmande. Heldött. Fikadags och jag sitter kvar, hur länge vet jag inte men heldött. Har jag börjat på en fiskeplats tittar jag sällan på klockan. Jag har inbyggd mat- och sovklocka. Om inte annat så märker jag när det börjar bli mörkt! Solen glimtar till ibland och det blir varmare i luften. Jag vänder blicken mot himlen och …… Luften är full av Danica! De svärmar i otroliga mängder. Plötsligt börjar det kläckas Danica. Oj oj. Då börjar snart vaken. De svärmande Danicorna verkar åka tandemcykel ibland och då slutar det på vattenytan och plötsligt ligger en kvar och blir spent och den andra åker på en tur i luften. Nu ser jag Danicor i massor som åker runt och lägger ägg också. Helt otroligt. Så många Danicor har jag aldrig någonsin sett. Nu blir det vak!??? Men nejjjj. Det blir inga vak. Vattenytan är totalt nollad! Efter lång väntan drar jag vidare till nästa del av ån. Och då, då ser jag vak. Ett vak. Ett träd lägger sina grenar över vattnet i en beskyddande gest och i slutet står det en fisk och vakar. Jag provar på långt avstånd att vika in flugan och med hjälp av strömmen lyckas jag. Men missar mothugget två gånger – för lång lina. Jag går runt fisken och provar nedströms kast och når då också men får inte fast fisken nu heller. Dags att vada över ån. Går uppströms och fiskar nedströms och har nu en helt annan vinkel för kastet. Under tiden jag hållit på, upp emot en timme med förflyttningarna och flugbyte, så har det seglat mängder med Danica över fisken. Men dessa rör den inte. Den tar strax under ytan eller något jag inte ser. Andra kastet från andra sidan kommer helt rätt, fisken flyttade sig lite. Tyngden när fisken satt var härligt. Dock bara 40 cm, men med tanke på omständigheterna var det skönt. En kläckare användes som fluga. Jag fortsätter fram tills att det börjar skymma men jag ser bara en vak till, en vilding 10 cm lång. Jag kastar inte på den. Varje sträcka i ån satt jag och studerade i minst en timme men inte en vak förutom de två jag beskrivet ovan. Men vadådå fisk fick jag.
 11. Mmmm det blir en del. Jag tar en som jag själv står ut med. Alla de andra håller vi undan ett tag. En sak är säker jag måste vara mycket underhållande för mina fiskekompisar! Var nere vid Verkaån och fiskade. 1,5 timmar hemifrån Malmö. Eftersom jag lagt av med jobbet får jag åka själv för det mesta. Jag bestämmer mig för att flytta mig från en plats till en annan. Går upp till bilen. Packar in mina prylar i bilen, för att inte göra av med bilnyckeln lägger jag den på kanten vid koffertluckan. Så då är jag färdig och kan köra. Dammar igen koffertluckan. Dunk. OJ, jag kom på nyckeln men tänkte det är ju inget problem, kofferten kan inte ha gått i lås. Men joooo då det hade den. Men jag måste komma in genom dörren. Men nej den har gått i lås också. När jag stängt kofferten har jag klämt nyckeln på sådant sätt att knappen för låsning av bilen har träffats av luckan och låst bilen. Jag gungar på koffertluckan för att få den att trycka till på upplåsningen. Men tji fick jag. Nu har jag så ny bil att jag har så kallad assistans, dvs jag har ett telefonnummer att ringa så fixar de i princip allt. Telefonnumret står på en lapp som ligger med instruktionsboken ....... i handskfacket. Jag försöker ringa min fru för att få numret men får ej tag på henne. Då ringer jag Rollo på mobilen. Vid denna tiden hade han uppdrag i Danmark men han har alltid tillgång till datorer. Jag ber honom att leta upp numret och jag får det och kan ringa. Då frågar han: Skall jag komma ner med reservnyckeln? Då visar det sig att han är hemma och han har en reservnyckel till vår lägenhet. Han hämtar nyckeln och kör mot Verka. Under tiden har jag naturstudie, för spö och resten av prylarna ligger ju i bilen. Det är underbart med hjälpsamma fiskekompisar och nära släktingar!
 12. Yrder

  LammTestiklar

  Var på Mallorca för en månad sedan. Vi var 10 pers. Köpte ett halvt spädlamm och grillade. Här var testiklarna kvar. Alla smakade inte, men jag gjorde och några mer. Det blev inte stor bit per man. Mjukt men ingen större smaksensation, det är nog kryddor som smakar mest. Föredrar lammracks!
 13. Yrder

  Idre

  Hm! I Storån från utloppet av Grövlan i Storån menar du väl. Som sagt det är bara att prova vägarna som går från Foskros vägen och mot Storån som skrivets ovan också. Glöm inte att även om vägen går i direkt anslutning till ån kan det var lönt att fiska! Nu får du inte fler ledtrådar.
 14. Jomen visst, det är bra med tankar, ofta kan man få rätt på saker då. Den heter Åsumsån och INTE Vramsån. Jag får skylla på åldern. Vramsån ligger "hemma" hos dig vid Helgeå. Åsumsån är uppströms Björkaån från Åsums kyrka i Sjöbo och uppströms mot Tolånga. Tack Rickard!
 15. Det var ett tag sedan denna lades in, har tyvärr missat den. Det är inte enbart Vollsjöån, den byter nämligen namn till Tolångaån som i sin tur byter namn till Vramsån som i sin tur byter namn till BJÖRKAån som i sin tur mynnar i Vombsjön som i sin tur är vattentäkt för många kommuner i Skåne. Jag har inte sett något resultat om detta i tidningarna. Någon annan?
×
×
 • Create New...