Jump to content

Sahlberg

Edgemember
 • Posts

  1,380
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  31

Sahlberg last won the day on January 23

Sahlberg had the most liked content!

1 Follower

About Sahlberg

 • Birthday 02/06/1978

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Sollentuna

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  sverker.sahlberg@gmail.com
 • Telefon
  0701112233

Recent Profile Visitors

4,725 profile views

Sahlberg's Achievements

Frontline Member

Frontline Member (4/5)

643

Reputation

 1. Alla linor jag skrev om är ca en halv klass tyngre. När du kollar och jämför linor så är en halvmeters skillnad elelr så i klumplängd inte något du behöver bry dig om, det är snarare om du ser att det är flera meters skillnad. När du kollar vikten så är det viktigaste att kolla klumpvikten så att du inte jämför en linas klumpvikt med en annan linas AFTM-vikt, dvs vikten för de första 9,14 m. GPX produceras inte längre, den är ersatt av MPX. Köp den där beggade 4cast och testa vettja. Innan man vet vilken typ av linor man gillar/kan hantera är det inte så kul att gå och köpa en ny för 1000 kr för att sen inse att den inte alls faller en i smaken. Gällande skillnaden mellan Highwater och 4Cast så kanske du ska ställa dig frågan hur ofta du håller mer än 11 m lina i luften och kastar långa kast och därmed behöver en längre klump.
 2. Mitt råd är att inte köpa en #6-lina till ditt #5-spö. De flesta linorna idag är redan ganska tunga för att matcha spön i samma klass och generellt har linvikterna vandrat uppåt för att matcha allt mer kompetenta spön. M.a.o. satsa på en #5-lina som drar åt det tyngre håller snarare än en #6. Lite beroende på kastteknik osv så skulle jag säga att en lina som är lite tyngre än standard och med en kort/medelkort klump passar bra. SA MPX, Guideline 4Cast, Rio Perception, Loop Evotec 105 etc är några exempel
 3. Det kanske var lika bra. Jag har haft några stycken och precis som andra skriver är det en rätt liten rulle som kanske främst riktar sig mot #4. Jag kör alltid med Dacspun-backing men tyckte ändå inte att det var jättemycket luft kvar med en #4. Å andra sidan vill jag ha lite marginal för snabba och slarviga invevningar.
 4. Jag har också ett par Korkers, typ Buckskin eller vad de nu hette. Har för mig att de är ganska platta, länge sen jag ens använde dem nu. Samma sak med de Vision jag haft i lägre prisklasser, totalt platta.
 5. Har du testat pelott-inlägg? Jag hade periodvis rätt mycket problem när jag spelade fotboll, kändes ibland som jag inte hade någon som helst stötdämpning i främre delen av foten och att nerverna kom i kläm i varenda steg. Det enda som hjälpte då var vila och/eller pelotter.
 6. Nej men jag är väldigt sugen på att iaf testa ett #6 även om priserna nu är löjligt höga utifall man skulle få ha-begär efter test. Mitt #5 har jag fiskat mer med nu och det är fortfarande ett av mina favoritspön trots att det konkurrerar med ett Scott Centric numera. När jag fiskar vid sjö och lite blåst tar jag oftast Centric men varje gång jag byter från Centric till Sky G slås jag av hur lätt det är i handen och vid kastning och fortfarande vara skapligt potent. SA VPT har blivit lite av en favorit till spöt.
 7. Gällande samma rulle med olika namn så är det nog så enkelt att det finns någon, ofta asiatisk tillverkare som har en rulle som de sen erbjuder olika företag att köpa och sätta sin prägel på, logga, färg etc. I de fallen handlar det alltså inte om någon egenutvecklad rulle från resp märke och den typen av rullar brukar vara av det billigare slaget. Gällande flugorna så finns det väl ett gäng olika bindarfabriker i Afrika och Asien som de olika grossisterna/återförsäljarna lägger order mot och det är klart att det kan bli lika då. Får för mig att Flugor.se lägger lite mer krut på det där och faktiskt specar upp många av flugorna de vill ha bundna och med vilket material.
 8. eMTB verkar riktigt kul och jag brottas med tanken på att skaffa en heldämpad, speciellt efter att jag testade en polares Scott eGenius i höstas. Jag hade inte riktigt förstått vilken kraft/fart man faktiskt får, det blev som nåt mellanting mellan cykel och cross, lite som att köra downhill på platten liksom. Vi höll på att öva hoppteknik i en backe också och det var liiiite jobbigare att cykla uppför backen 30-40 gånger med min vanliga mtb. Att ta mig ut till fiskeplatser, framförallt när jag är norrut och fiskar har jag också tänkt på men det kräver nästan att man känner till stigarna sen tidigare och kan bedöma hur cykelbara de är. Gjorde någon missbedömning i somras när jag insåg efter ca 10 km uppför att leden sen delvis gick över en mosse...
 9. Dammar av den här tråden efter drygt 10 års vila... Har vi några MTB-cyklister här inne? Jag hade min första heldämpade typ 2009 eller nåt, cyklade ett par säsonger men gav upp och sålde cykeln. 2021 köpte jag en ny (heldämpad) och tycker att det är skitkul, så pass kul att ett gäng potentiella fiskedagar försvinner varje år och blir cykeldagar istället, samma sak med utrustningsinköp. Har fördelen att ha skog (Järvafältet) med rätt mycket bra stigar direkt utanför dörren men har också cykeln med på sommarfjällsemestrar med familjen för både stigcykling och flow/"DH light" (hitills bara i Idre, Ramundberget och Lofsdalen).
 10. Det är några rejäla bitar längst till höger! Vad är det för storlek på dem?
 11. Jo, trots att jag varit i Ammarnäs typ 5 ggr eller nåt så har det tyvärr blivit alldeles för lite fiske i Vindelån av olika anledningar trots att det egentligen är mitt favoritvatten där. Har inte tagit mig hela vägen upp till Rävfallsstugan så det vore helt klart en idé, tack!
 12. Det är ett av huvudalternativen just nu och jag mailade en firma igår men ska kolla ditt tips också! Skulle inte det bli av ligger Saxnäs bra till. Trots att det är mycket folk där och mycket kvoteringar i olika vatten så finns det många bra alternativ, med och utan längre vandringar Förra året flög vi ut och tältade mån-fre fast bara vid Övre Ransarån och det var nog vår bästa fiskeresa hittills.
 13. Att vara helt själv är nåt jag inte har problem med och t.o.m gillar så den delen är noll problem (min första flugfiskeresa för typ 10 år sen gjorde jag helt själv på nytt ställe). Det är nästan en fördel t.o.m. Det jag har lite funderingar kring är mer säkerhetsrisken med att vara själv och kanske utan täckning om jag t.ex. skulle vandra/flyga ut på fjäll med tält
 14. Någon skapligt framtung (och kanske kortklumpad) lina borde vara ett bra val. Med anpassad tafs funkar de helt ok till torrflugefiske även om mendning i strömmande blir svårare. Med en polysjunktafs eller liknande funkar det helt helt ok för streamerfiske med mindre streamers också. SA MPX Vision Vibe 85 Loop optistream Osv
×
×
 • Create New...