Jump to content

Isoperla

Edgemember
 • Content Count

  2,662
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  22

Isoperla last won the day on April 9 2017

Isoperla had the most liked content!

Community Reputation

352 Excellent

About Isoperla

 • Rank
  Frontline Member

Information

 • Bostadsort
  Västra Götaland

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  erik_sandborg@hotmail.com
 • Telefon
  0722211657

Recent Profile Visitors

4,360 profile views
 1. Isoperla

  Lutton

  Har inte fiskat i Lutton sedan 80-talet, men på den tiden fiskade jag relativt flitigt där. Nattsländor, nattsländor och åter nattsländor. Naturligtvis är det torrisar, emergers och puppor i olika storlekar som gäller. På den tiden fick jag bäst på Gary La Fontaines emergent pupae, E-12, Simo Lummes puppa och streaking caddis. Jag kan tänka mig att Ismopuppan är riktigt bra i Lutton, men den kände jag inte till på den tiden och den fanns nog kanske inte ens. Åke Bodens korkflugor utvecklades väl också där om jag inte har fel, han brukade i alla fall fiska i Lutton väldigt ofta.
 2. Inrikesflyget står för ca 1% av Sveriges koldioxidutsläpp och de utrikes flygningarna från Sverige för ca 5% om jag inte kommer ihåg fel, så det är mycket som har större klimatpåverkan än flyget. Men utrikesflyget är ändå betydande, vet inte heller om de räknar med när folk byter plan utomlands och flyger vidare, dvs om jag flyger från Sverige och byter plan i Amsterdam för en resa till Kanada. Räknas denna del av min resa då till Hollands utsläpp eller Sveriges ? Det spelar egentligen ingen för att klimatet är globalt, men det är ju så de räknar.
 3. I Alperna talar man om t.ex. "Äschenregion" och "Forellenregion", även om öringen också finns i harregionen så finns det inga harrar i öringregionen på högre höjd där det är kallare. Man ser samma förhållande på flera platser i svenska fjällen också, t.ex. i Piteälven där harren inte går längst upp, men där man finner öring och röding. Med klimatförändringarna har det dock på sina håll tyvärr ändrat sig.
 4. När det gäller amerikanska flugfiskare så finns det många som är oerhört skickliga, förmodligen bland de bästa överhuvudtaget. Men genomsnittsflugfiskaren däröver är inte speciellt duktig och de som har störst käft brukar inte heller vara speciellt duktiga. De som gör spötesterna brukar däremot höra till de skickliga. När det gäller patriotism så ska det ju inte få ha något inflytande i testerna, men jag själv köper t.ex. hellre en rulle från Danielsson än en asientillverkad. Sedan så hamnade ju många spön som inte var amerikansktillverkade långt uppe i listan, även om själva märket är amerikanskt.
 5. Mycket märkligt, Sage LL blev ju också utdömt och det har ju också fått bra omdömen på andra håll.
 6. Har inga bilder, men gillar mitt Steffen # 5/6 8' och även mitt Epic fastglass 2 5/6 8' 6'' . Har även ett CTS #3 som jag tyvärr inte ens haft tillfälle att prova.
 7. Danielsson F3W4Seven alla dagar i veckan. Det är vad jag kör med här på västkusten på min 6:a med en GL Coastal #6 , 2six är för liten.
 8. Som redan skrivits, säkert mycket bra spön. Men priserna har nått sådana nivåer att jag inte ens för mig själv skulle kunna rättfärdiga ett köp. Är helt enkelt för snål och undrar naturligtvis också hur mycket mer prestanda jag får för pengarna jämfört med de spön som jag redan har, dessutom om jag själv är kapabel att utnyttja den extra prestandan.
 9. Det var helt klart Staffan som började med den, kom i kontakt med flugan på 90-talet genom en kompis som känner Staffan.
 10. Isoperla

  RST flugfiskespö

  För många år sedan provade jag ett gäng spön tillsammans med en bekant som är en hyfsat känd splitcanebyggare i Tyskland, förutom hans egna spön och ett spö från Baginski provade vi även Sage XP som just då var deras premiumspö, men vi provade även RST M3 och M5. Jag tyckte då att RST:s spön var minst lika bra eller bättre än XP:t, skulle säga att M5:an kändes bättre. Nackdelen var priset, tror att klingan för ett M5 låg på samma pris som ett färdigbyggt XP från fabrik. Skulle i alla fall säga ett en uppgradering inte behövs om du har en M3:a eller M5:a, även om utvecklingen gått vidare. Spöna är inte så mycket bättre nu om de nu är bättre.
 11. Intressant, men det skulle vara bra att veta hur länge det tar för att läka igen ett hål orsakad av en krok . Rör det sig om några dagar har det knappast någon större betydelse för tillväxten om nu inte fisken låter sig fångas alltför ofta. Ett alternativ är ju att banka all fisk och döda fiskar växer absolut inte. Att C&R fungerar har man ju sett på många håll, speciellt i Nordamerika. Sedan har vi ytterligare ett alternativ och det är att sluta fiska, men det är ju i princip bara vi som fiskar som bryr oss om att bevara fiskbestånd och skydda våra vatten. Så för den biologiska mångfaldens och naturens skull bör vi fortsätta att fiska.
 12. Varierad hemtagning ibland funkar snabbt ibland långsamt,men när det gäller följare så är det oftast snabb hemtagning som gäller. Fångade förövrigt en öring på 62 cm förra helgen, så det går att fånga dem.
 13. Det är så mycket hyckleri i den här debatten och folk lever inte som de lär. För ett par år sedan läste jag en artikel av en fiskeskribent som tog upp just detta och han menade att man inte behövde flyga med tanke på miljön då fisket var tillräckligt bra i hemmavattnen. Om jag inte missminner mig helt har han sedan dess skrivit artiklar som behandlar resor till både Argentina och Kamtjakta. Samma ser man hos vissa MP politiker som flygpendlar eller pendlat till Finland eller London. Flyger själv numera så sällan att jag inte känner någon skam de gånger jag flyger och det var flera år sedan sist. Har fortfarande några destinationer på min bucket list som jag vill klara av innan trillar av pinnen.
 14. Fiskade för många år sedan i river Don och så var det inte vad jag kommer ihåg, men jag utövar också oftast C&R. Har också fiskat i bl.a. Loch Leven och det du beskriver känner jag inte igen, men det är ju en sjö.
 15. Om du vill bo bredvid älven i eget tält i Europa så är det nästan bara Skandinavien som gäller, det är i de flesta länder inte tillåtet att tälta utanför campingplatser. Vet inte vad du menar med brutala summor, men på de flesta håll är fiskekort dyrare än här hemma. I Skottland finns det utöver laxfisket också goda möjligheter till öringfiske och varför skulle det inte gå att arrangera själv ?
×
×
 • Create New...