Jump to content

Olofsson

Members
 • Posts

  152
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Olofsson last won the day on May 20 2019

Olofsson had the most liked content!

Information

 • Bostadsort
  Luleå

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  pelleol@hotmail.com
 • Telefon
  0706084588

Recent Profile Visitors

2,150 profile views

Olofsson's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

28

Reputation

 1. Efter att ha blivit förtjust i smugglerfemman har jag nu testat även klass sex i samma serie. Intrycket är att spöet inte är så snabbt och styvt som vissa sexor jag ägt (Loop Cross, Sage One). Det har en lite långsammare aktion. Därmed förlorar spöet ochså kraft i långa kast i blåsigt väder, stora streamers etc. Har testat det med en Vision Vibe 6-7 (15 gr kortklump). Linan var lättkastad med spöet och passade bra till streamerfisket, då leverans snarare än presentation var linans starka sida. Spöet passar bra till lite tyngre nymffiske och streamer i älv och sjö. Till kusten tycker jag inte att det räcker till och skulle tveklöst välja klass sju (eller åtta) i denna serie om det är ett resespö man vill ha. Innan köp skulle jag provkasta det, då aktionen inte är så snabb som vissa vill ha på kusten. ? Pelle
 2. Hade tappat hoppet att få tillstånd. Men vad säger man, plötsligt händer det! Så nu har vi tre dygn på Leitik-sträckan i kaitumälven. Sweeet!!!
 3. Hoy! Efter en fyra veckors trip i februari 2019 kommer här en kort rapport om resan. Det var tjugo år sedan vi var på norra delen av sydön och mycket hade förändrats. Framför allt fisketrycket! Det var förvisso högsäsong, men var man än tog sig ut var det folk som fiskat före. Vissa dagar var det helt jävla hopplöst att hitta hyfsat ostört vatten. Helifisket har exploderat (precis som hemma) och det dyker upp folk på de mest avlägsna platserna. Nog lyckades vi hitta bra fiske ibland ändå, men vi fick slita för det. Vi hade guide några dagar och det börjar bli svårare även för dom att leverera bra fiske till kunderna menade han. Guldåren med svinrika amerikaner var över. Numera är det mycket europeer (och av dom många från skandinavien). Fördelen med er från skandinavien är att ni kan fiska. Man behöver inte börja med basic kastinstruktioner skrattade han. Han påstod vidare att vädret där också förändrats. Mycket varmare somrar med extrem hetta och lågvatten på många ställen. Vissa insekter som ex. Manuka beetle har nästan försvunnit pga hettan och väderskiftningen. Vid fiske på västkusten var det en hel del problem med bilinbrott och stölder. Uppenbarligen har nymuckade narkomaner och kriminella boendeplacerats i Westportområdet av myndigheterna. Flera fiskare vi träffade hade haft bilinbrott eller fått hela bilen stulen på avsides parkeringar vid olika älvar. Flera locals vi surrade med, som fram till för bara något år sedan aldrig ens låst ytterdörren, hade skaffat larm och kameraövervakning. Vi var sjukt stressade över detta och försökte ha så lite i bilen som möjligt när vi lämnade den över natten. Alla som varit där vet ju hur svårt det är. Man vill ju inte bränna pengar på ett boende bara för packningen när man är på en flerdagarstur. Det fanns gott om boende trots högsäsong Vi hyrde en hel del via Airbnb och lagade eget käk Efter hemkomsten var det också chockerande med terrorattentatet i Christchurch. NZ har känts och kändes väldigt lugnt och soft. Nu får man titta sig över axeln snart sagt överallt. Tjing/Pelle
 4. Hej! Har införskaffat ett Hardy Demon smuggler i klass fem och tänkte dela lite intryck efter ett par fisken. Innan köpet fick jag möjlighet att testa ett smuggler mot ett Zephrus (båda i klass fem). Känslan var att Zephrus var klart snabbare och kunde bära bra med lina till längre kast. Men kort och medeldistans var klart till smugglerns fördel med bättre känsla och precision. Valet föll på smugglern, då jag redan äger kraftfullare femmor. Efter köpet har jag testat både ström och sjöfiske med smuggler och jag måste erkänna att jag är helt såld! Det skall sägas att jag inte är en kastare som föredrar snabba spön. Det är mer medium fast eller medium (till finliret) som gäller för mig. Demon smuggler i klass fem skulle jag beteckna som medium fast. Känslan att man kastar just ett sexdelat spö är inget man tänker på alls. Det är lätt i handen och handtag samt finish är i topp. Jag har testat med några olika linor (GL Fario, Hardy Rocket och Rio Grand). Bästa kastade spöet med Fario enligt mitt tycke. Spöet känns vekt med överklassad lina och har inte den riktiga punchen för långa kast och tyngre riggar med streamers etc. Fiskar man mycket sjöfiske med långa kast och streamers/tunga nymfer skulle jag välja ett annat spö. Men till vanligt torr/nymffiske är spöet perfekt. Risken är överhängande att det blir fler Demon Smugglers i arsenalen framöver. Framför allt en #6 eller #7 till lite tyngre fiske. Mvh/Pelle
 5. Fick precis igenom reklamationen och allt återbetalt från Outnorth. Ingen återkoppling dock om vad Katadyn anser vara skälet till uppkomsten av hålen. Får nog bli en Sawyer Mini nästa gång. Katadyn Bee Free har förbrukat förtroendet.
 6. Korken på Bee Free passar inte på vanliga PET. Den har en betydligt större öppning, vilket jag tyckte var bra då det var enklare att fylla på än en PET. Däremot säljs produkten med en variant med en hårdare flaska. Jag undrar om inte det är det klokare valet idag.
 7. Har testat en Katadyn Bee Free vattenreningsflaska under fyra veckor på NZ. Älvarna som vi tog vatten ur för rening får väl betraktas som tämligen rena i sig. Men det är gott om kreatur på sina ställen och rapporter om främt Girardia har varit återkommande. Plus: Vi har mått prima med det renade vattnet trots gott om nötkreatur och får längs vissa älvar. Det är lätt att pressa vattnet genom reningsmembranet och att slippa bära med sig vatten för hela dagar har varit otroligt skönt. Ingen bismak i det renade vattnet. Minus: Den mjuka pressflaskan höll inte som utlovat. Redan efter två veckor kom första hålet. Mot slutet var otaliga varv silvertejp enda räddningen och tillslut gick det inte alls att pressa vatten genom filtret. Otaliga hål både mitt på och i toppskarven. Flaskan skall nu reklameras och det återstår att se vad Katadyn säger om hålen. Flaskan är ju inte misshandlad eller ovarsamt brukad på något sätt. Pelle
 8. Gavas nätas rätt hårt av samerna i vistet. Siktar ni på röding skulle jag välja så högt belägna sjöar det går. Kan vara svalare vatten där (Luspas eller Vuordnajaure) Ta gärna flyring för att komma åt. Tror båt går att hyra i Luspas av fjällflygarna. Sjunklina om fisken gått ner pga varmt ytvatten. På nätterna kan dock rödingen tillfälligt komma upp i ytlagret för att äta, även om det är varmt.
 9. Ring Arctic Heli i Kiruna och snacka med Mikko. Han vet allt som finns att veta och flyger ut er till ett bra vatten.
 10. Det är ganska kraftiga strömmar. Ta med tyngre sreamerspö och satsa på att komma ner i fårorna. En gummibåt eller liknande för att kunna byta sida är guld. Det är omöjligt att vada över. Har ni tur kan ni även hitta röding i lugnare strömpartier och bakvatten. Vet några som kört flyring efter röding/öring med gott resultat. Då vi varit där har nackarna varit svårfiskade. Bäst har varit strömspetsen ut i de olika selen.
 11. Har kollat men dom är för korta till tvådelat splitcane. Tuben till tvådelat behöver vara ca 115 cm. Men jag letar vidare.
 12. Jag har kollat där men dom har mest corduratuber och tuber för fyrdelade spön. Jag letar en tub till mitt 7 fots tvådelade canespö. Var får alla byggare tag i sina fina tuber?
 13. Någon som vet var man kan hitta spötuber i aluminium? Typen robust med skruvkork och gummipackning. Mvh/Pelle
 14. Tack! Nu gäller det bara att moderera ner kastet till canetiming. Trots att jag gillar långsammare kolfiber sitter jag förmodligen fast i den lite snabbare kolfiberfarten efter alla år. Spännande att testa något nytt!
 15. Kan bara meddela att jag kommit över ett Löfdal Legacy 7’ #4 som han byggde 2010. Måste säga, utan att veta något om splitcane, att det är ett sjukt vackert spö. Gott hantverk känner jag i alla fall igen. Jag blev helt chockad över hur tunn toppen är. Alltså det är nästan ofattbart hur sex ribbor kan bli så tunna och sedan sammanfogas hela vägen ut med sådan precision. Tyvärr är det två meter snö utanför fönstret så provkastningen får vänta lite. Men jag längtar. Till spöet har införskaffats en Medalist 1494 DA som skall förses med för ändamålet lämplig lina.
×
×
 • Create New...