Jump to content
Edgeforum

samlaren

Members
 • Content Count

  112
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

44 Excellent

1 Follower

About samlaren

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Täby
 • Intressen
  Resor och fiske

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  mrtapiosorsa@gmail.com
 • Telefon
  0739848261

Recent Profile Visitors

4,154 profile views
 1. Loop ansåg att ifall man använder enbenta ringar så skulle de vara färre än om man använde vanliga snake till byggandet. Detta gälde inte enbart Sage GIII GFL 9140-4B, utan även många andra klingor. Anledningen till detta var att man tyckte att spöt kastade sämre ifall man använde ringsättningen för vanliga snake till enbenta snake ringar. Ringsättningen med vanliga snake är framtagen av Sage i USA.. Ringsättningen med enbenta är däremot framtagen av Loop i Sverige.
 2. Jag har fiskat mycket i hård blåst inte minst i Argentina. Åker också ett par gånger om året på saltvattensfiske till olika delar av världen. Min övertygade åsikt beträffande spön är att de helst skall vara under 9 fot då det blåser mycket. Mina favoritspön är alla 8,8 fot. Tänk också på att linan är minst lika viktig för att det skall fungera bra. Linvalet beror på vad du fiskar, flugans storlek, din kastteknik osv. I riktigt hård vind är kasttekniken avgörande. Beträffande spöval (märken) vill jag inte blanda mig i, men generelt kan man säga att dyra saltvattenspön levererar bättre än andra.
 3. Nystigna puckellaxar ser fina ut då de är silverfärgade och inte har någon puckel ännu. De går att fånga med fluga, och de går också att äta men är ingen större delikatess. Samtliga puckellaxar dör efter leken och den nya kullen stiger upp i älvan inte nästa höst utan hösten därpå. Nackdelen med puckellaxen är, att den okuperar laxens lekområden. (I Umba på kolahalvön finns en fin laxpool som heter Nick´s. Den slutade ett tu tre att ge laxar och alla funderade över vad som hänt. Svaret fick man senare på hösten då puckellaxen började få synliga defekter, poolen var smockfull av dem. I börja
 4. För mig har flugspöt alltid varit ett verktyg att kasta med. Hur bra ett verktyg är bestäms alltså inte av utseendet. Handtagets uppgift är inte att se snygg ut, utan att ge ett bra grepp. Kolla era handtag efter några års fiske hur de ser ut, men de fungerar perfekt ändå.
 5. Ta en tändare och värm toppögglan samtidigt som du drar i den med tång. När limmet blir tillräckligt varmt så släpper öggan utan problem. Då har det inte ännu hunnit hända något med grafitens bindemedel. Jag skulle absolut inte slipa på grafiten varken innan eller efter. I stället skulle jag skaffa mig en ny större toppögla. En sådan kan du få av mig gratis. Det enda du behöver göra är att mäta storleken och skicka mig ett PM. Mvh/ Samlaren
 6. Jag har kört med Gudebrod tidigare men nu börjar mitt lager sina. Framför allt är det deras medium Grey som jag inte hittar motsvarighet till hos andra tillverkare. Är det någon som känner till ett bra substitut?
 7. Finns inget bättre än Loops gamla dubbel tub tillverkat av Mustad. Jag har också märkt att det lönar sig att använda hellre små storlekar än stora. De små tränger lättare in och sitter otroligt bra.
 8. Hejsan Jag har besökt Chavanga för många år sedan. Det är en liten och grund älv med brunaktigt vatten. Man kan lätt vada över från den ena sidan till den andra. Vid lågvatten är älven på många ställen för grund för bra fiske. Bästa laxfisket är från mynningen och en bit upp. Laxen är i almänhet från 2 till 5 kilo. Högre upp längs älven finns även öring, men där är det långt mellan fiskeplatserna. Är man bara ett litet gäng så fungerar Chavanga, men det kan bli aningen enformigt. Jag tror inte heller att Chavanga håller för större grupper av fiskare samtidigt. I mitt tycke kändes det mera
 9. Jag har åtgärdat många liknande fall och provat olika metoder. Det bästa är att skruva in en passande fransk skruv. Vanliga träskruvar kan fungera, men släpper om holken sitter hårt. Fäst sedan skruvskallen i ett skruvstäd och dra hårt och vrid lite samtidit så släpper holken.
 10. Tänk på att en linas dödvikt är alltid den samma, men vikten ökar i förhållande till hastigheten då linan sätts i rörelse. Med ju högre hastighet man kastar med desto mer belastas spöt. Släpp ned ett kilo bly och ett kilo dun på tårna så börjar ni förstå om inte annars. Endel kastar långsamt och andra med snabbare linföring. Därav följer att kasttekniken är avgörande för vilken lina som passar bäst för var och till vilket spö. Därför är det egentligen fel att påstå att en lina på "X gram" passar bäst till något spö utan att ange med vilken teknik och linhastighet.
 11. Jag kan inte låta bli att kommentera senaste inslag, för jag tycker tvärtom att samtliga Grey Line är super bra spön. Den har en fin aktion och försedd med rätt rulle får den en bra balans. Jag har inte heller känt några efterslag på mina Grey Line. Det enda jag märkt är att Grey Line spöna är aningen underklassade i mitt tycke. Några ord om Limited Edition spön. De är i själva verket silver färgade Green Line spön,som såldes som ett kit tillsammans med Evotec rulle. Någon tyckte att Limited Edition kändes mjukt och sladdrigt, konstigt att ingen har tidigare sagt så om Green Line. Är
 12. Jag har för mig att ABU´s linor tillverkades på 60-talet av Scientific Anglers. Jag kan ha fel, men deras Aircel och Wetcel var i alla fall dentidens bästa på marknaden. De försåg tävlingskastare med gratis linor och jag har kvar några Aircel som fortfarande känns mjuka och fina. Att linorna föråldras och blir styva beror på att plasten saknar UV-skydd och mjukmedel. De kan ha saknats från början av kostnadsskäl men man kan också ha tillfört för litet för att linorna skulle kunna hålla i flera år. Det är kanske så att dagens försäljare av linor inte vill att de skall hålla alltför länge så at
 13. Jag misstänkte att det kommer att gå så, för sprängskissen är inte den samma som för de senare Evotec rullarna. Antingen har du monterat delarna fel eller mera troligt så ligger inte delarna i den ändan där fjädrarna sitter helt på plats. Då går det inte att skruva tillräckligt mycket på bromsratten för att få bromsen att börja fungera. Om jag får ditt mobilnummer så skickar jag dig min adress.
 14. G2 är lite knepig att meka med. Gör så här, Montera bort spolen. Vrid bromsratten till minsta bromsläge. Skruva loss bromsratten. Håll emot med fingret på motsatt sida av axeln då du skruvar loss justeringsskruven. Gör samma sak i motsatt ordning då du monterar ihop rullen. Glöm inte att innan dessa att vända på envägslagret (=den tjockaste delen inne i cylindern). Det är aningen pillrigt att få allt att sitta rätt och få bromsen att fungera igen. Lyckas du inte så kan du alltid skicka rullen till mig så lagar jag den.
 15. Ett bra underhandskast kräver att skjutlinan har friktion som ger ett visst motstånd för att kastet skall sträcka ut. Det har inget med brottstyrkan att göra. Enbart konventionella runninglines ger denna friktion. Därför finns runninglines att få i olika tjocklekar. De tunnaste är avsedda för enhands spön och de från 0,032 och tjockare till 2-hands. Fördelen med en konventionell runningline är att man slipper trassel och får mera precisa kast. Skjutlinor av typ Flat Beam saknar däremot denna friktion. Därför måste man låta skjutlinan löpa mellan tummen och pekfingret för att kunna bromsa
×
×
 • Create New...