Jump to content

xps

Members
 • Content Count

  236
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

xps last won the day on May 18

xps had the most liked content!

Community Reputation

131 Excellent

About xps

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Borlänge
 • Intressen
  Ja

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  sthors@bredband2.com
 • Skype
  nej
 • Telefon
  0243-255194

Recent Profile Visitors

1,159 profile views
 1. xps

  Barrio fluglinor

  Visst har du en poäng här, att många inte testar gränserna för vilka egenskaper viss utrustning har. Jag brukar försöka tala om vad jag tycker och känner - inte hur det är. För många räcker den informationen, även om de inte tycker lika. Du kan vara viss om att jag är medveten om mina tillkortakommanden, inte minst som flugfiskare. Nu är jag så funtad att jag trots det får ut stor glädje av mitt fumlande. Det är en av de stora tillgångarna med hobbyn - allt behöver inte vara optimalt. Jag har ändå stor respekt för de som vill optimera sina metoder och sin utrustning, men bara så länge som de respekterar andra människor och deras rätt till egna åsikter.
 2. xps

  Barrio fluglinor

  Visst har du en poäng här, att många inte testar gränserna för vilka egenskaper viss utrustning har. Jag brukar försöka tala om vad jag tycker och känner - inte hur det är. För många räcker den informationen, även om de inte tycker lika. Du kan vara viss om att jag är medveten om mina tillkortakommanden, inte minst som flugfiskare. Nu är jag så funtad att jag trots det får ut stor glädje av mitt fumlande. Det är en av de stora tillgångarna med hobbyn - allt behöver inte vara optimalt. Jag har ändå stor respekt för de som vill optimera sina metoder och sin utrustning, men bara så länge som de respekterar andra människor och deras rätt till egna åsikter.
 3. xps

  Barrio fluglinor

  Jo, den duger! Jag har nämnt i annat sammanhang att jag har ärvt en Cortland DT7 (?), brun, som är från slutet av sextiotalet. Den kastar fantastiskt. Jag vet ännu inte hur den fiskar för att jag inte har badat den. Inte min linklass men imponerande. Han som jag ärvde den av hade ärvt den i sin tur, och även använt den, i Dalälven efter förrymd regnbåge. Han var mycket nöjd med den. Jag sysslar inte med sådant fiske som kräver komplicerade taperingar eller coatings. Jag fiskar i strömmande vatten och på nära håll. Jag är en mycket enkel person.
 4. xps

  Barrio fluglinor

  För egen del har jag/har haft Cortland, SA, Masterline, Airflo (i två veckor) och Barrio. Jag upplever större skillnad mellan taperingar än fabrikat. Rengjorda och vallade linor är ju trevliga att hantera men jag har inga större problem med den processen heller. Jag fick en GT90 klass 5 som jag inte gillade coatingen på. Det framförde jag till Mike Barrio. Samma vecka hade jag en ny som var som den skulle. Han bad så mycket om ursäkt. Det gjorde aldrig Karpens. Av dem fick jag ingenting. Jag har nog allvarliga hörselnedsättningar för det där med ljud har jag inte märkt. (Nej, jag har ingen Sharkskin).
 5. xps

  Winston 90th Anniversary

  Min "Staff of Moses" blev renoverad av Gunnar Rask Nielsen efter ett haveri i Jämtland. Jag fick en ny mellandel på garantin men när jag skulle byta en lindning släppte färgen/lacken. Jag blev demoraliserad och ställde undan skiten. Sedan kontaktade jag Gunnar ett par år senare och han gick med på att hjälpa mig. Färgen släppte för honom också så han gav mig två alternativ; att strippa det och lacka om det grönt - men det skulle inte bli lika fint som original - eller att låta det vara grått med klarlack. Jag valde det senare. Han föreslog också enbenta ringar. Jag gav honom fria händer. Nu har jag en "Staff of Gunnar". En fiskarkamrat hotade att döda mig för att få överta det. Nu är det för mig mera en fyra än en femma även om det kan hantera flera linklasser.
 6. Du har rätt Tyto, det kan ses som hedervärt, men inte nödvändigtvis. Man kan ju se det som desperat. Däremot tycker jag att du hamnar lite snett när du påstår att man inte kan påstå att hon har fel. Visst kan man det. Du gör även kopplingen, om man ser tillbaka i din argumentation, att dina invändningar har ett samband med hennes ålder. Hon gör precis som du, hänvisar till forskare - inte till egen kunskap. Skillnaden mellan dig och Greta förefaller vara att du hänvisar till en professor som gissningsvis har kollegor som tycker som han, medan Greta hänvisar till FN:s klimatpanel som bedrivit och bedriver omfattande forskning just om klimatet och har kommit med rekommendationer om nödvändiga åtgärder. Där ingår 'fler professorer än du kan säga'. Visserligen kan de många ha fel medan en har rätt, men om man tillämpar vetenskaplig metodik är detta sällan fallet. Även FN:s klimatpanel säger att 'man inte kan dra några slutsatser av enstaka klimathändelser'. Vad man däremot har gjort är att bedriva extensiv forskning som lett till att man funnit mängder av resultat som sammantagna pekar i riktning mot den slutsats man kommit fram till. Det står var och en fritt att avfärda detta och istället sätta sitt hopp och sin tro till professor Bengtsson. Själv har jag tyvärr varken tro, hopp eller tillräckligt mycket kärlek men jag skulle hellre ha med mig Greta än Bengtsson på fisketuren. Nu är det dock inte någon av dem detta handlar om - för mig.
 7. Jag håller inte med om att Greta "för landets talan". Hon talar för sig själv i första hand och möjligen för sin generation. Hennes krav på vuxenvärlden och det politiska systemet är att lyssna på forskarna (den grupp Bengtsson ingår i) och att ta ansvar för att tackla de problem som behöver lösas medan de fortfarande går att hantera någorlunda. Lennart Bengtssons roll är väl att övertyga de tiotusentals forskare som har en annan uppfattning än han. Han behöver inte övertyga Greta. Politikerna får välja vilka de vill tro på och ta ansvar för sina beslut. Att inte ta några beslut är också ett beslut. Att vi duckar problemen innebär inte att Gretas yttrandefrihet ska inskränkas. Om klimatfrågan stod högt på dagordningen i praktisk handling skulle Greta inte märkas särskilt mycket överhuvudtaget.
 8. Lagen om att efterfrågan avgör hur mycket som lönar sig att tillhandahålla är nog i alla fall tillämplig. Om man skulle se det globalt så tar det väl tid innan beskattning kan motverka en prissänkning. (Detta som en kommentar till det vanliga att priset styrs av tillgång och efterfrågan. Om efterfrågan minskar brukar priset sänkas för att öka den igen). Ändå är det väl så att beskattning idag tyvärr är det enda någorlunda effektiva verktyget. Då kan oljeproducenterna bada i sin olja. Men det är oändligt långt dit. För att sammanfatta: Det är för billigt att flyga idag. (För tjugo år sedan tog jag mig till Nikkaluokta med flyg och buss. Därifrån vandrade vi till Tjuonajokk för att fiska. Det var en fin utflykt som ändå inte kändes helt rätt, utan att flygskam var inblandad. Det hade helt enkelt gått för fort att ta sig till Nikkaluokta, sinnena hängde inte med. Nästa gång vi var i trakten hade vi åkt dit i bil. Det blev mindre fel för att det tog lång tid. Det skulle kännas ännu bättre att åka tåg. Det gjorde jag när jag vandrade i Sarek).
 9. Jag skulle gå över vägen utanför min bostad. Det stod en sextonårig tjej och hängde där. Plötsligt ropade hon till mig:"Passa dig - det kommer en bil". Jag svarade :"Pfuii - du är bara ett barn"! Nu skriver jag från andra sidan. Jag blev sextiosju.
 10. Jag tycker ändå att det känns konstigt att debattera Greta istället för klimatfrågan. Det är något jag tror att hon skulle tycka ytterst illa om. Dessutom, om man oroar sig för barn som far illa kan vi nog alla hitta flera, närmare oss än vad Greta är, som vi både kan oroa oss för och engagera oss i. Den där fiskaren Yves Chouinard som tjänar en massa pengar på naturfjantar, ska vi inte misstänkliggöra honom också när vi ändå håller på? De positiva saker han gör med en del av sina pengar - är inte det ren egoism? Världen är inte grön - den är svart eller vit!
 11. Inte svårt att tro att du har rätt. Svårare att förstå på vilket sätt hon skulle kunna vara en pengako. Hörde henne svara någon att så fort hon talar om läget för klimatet så vill många byta ämne och tala om detaljer kring henne. Hon är inte dum. Det här med pengako är ett bra exempel.
 12. Post by Tom Smithwick » 22 Apr 2019, 17:08 In this case, the two tips are the same. The idea is that you alternate tips when using the rod the next time, and therefore extend the life of the rod. Any material that is flexed eventually breaks down over time and use. Basically, a well made bamboo rod should outlast its owner given reasonable care, and alternating tips is one of the ways to assure that. Making two tips is mostly an American tradition, however, others have picked up on it. The wet fly/dry fly tip concept has been around for a while, too, made famous by builders like Paul Young. The wet fly tip is usually more powerful. That's a bit counterintuitive perhaps, but the result is that the stiffer tip drives the butt to bend more, causing an overall slower more full flexing action.
 13. Re: rod raffle for PA Fly Fishing Museum Unread post by Tom Smithwick » 22 Apr 2019, 15:00 The rod is two piece, two tip. The "convex taper Marinaro tip" comment refers to the taper theory Marinaro described in his book, "In the Ring of the Rise". Frankly, what he wrote never made much sense to me until I was fortunate enough to cast the existing Marinaro rods in the PA Museum collection. I have felt ever since that the chapter was written in such a way as to describe what he was doing, but not in such a way that others could easily copy his work. The tip design is the most critical, and it involves starting with bamboo thickness at the very tip that is on the light side for the line weight, then smoothly and rapidly increases for the first 15 to 20 inches. After that, the rate of increase rapidly slows down. The result is a tip that is responsive and will protect light tippets, yet will also produce some line speed and a wave free loop. There's really a lot to all of this whole taper business, way more than I could discuss here. Don't feel you have to read this, but if you want to learn something about bamboo rod tapers, the basics are in this essay: A look at bamboo fly rod tapers.pdf (216.71 KiB) Downloaded 2 times As to the other part of your question, the differences between cane, fiberglass and graphite. That gets complicated too. Basically, you can make very fast or very slow rods with any of those materials, but any material is limited by factors such as strength vs weight and a bunch of other variables. Personally, I feel that bamboo and fiberglass have the advantage on shorter, more moderate tapers. If you want a long, crisp rod it's tough to beat graphite. All of this is the subject of endless debate if you get a bunch of rodmakers together.
 14. Du är så ung ännu - du måste ha tålamod. Rätt som det är tröttnar den på dig och då får du se på fan! (Eller känna).
 15. Nu skannar jag marknaden efter ett spö i grafen med en konvex topp. Jag undrar om det skulle funka ifall man applicerar hitec-tejp på ett utstuderat vis utvändigt (för att det är enklast för en lekman) och sedan lägger på lite lack? Då borde man i alla fall kunna skryta med att man har både grafen och en konvex topp utan att ljuga. Om man dessutom lägger till en liten lögn att 'spöet kastar själv' är man väl hemma? När jag var ung var motsatsen till progressiv reaktionär. Jag har aldrig hört talas om ett reaktionärt spö men det kanske beror på att det blir för lite matematik då. Ni förstår att jag behöver hjälp för att orientera mig bland spöaktioner och material för att hitta ett sätt att skilja bra från dåligt och att kunna beskriva orsak och verkan. Jag tror i alla fall att progressiv aktion är lättare för en klunderskalla att hantera. Det är liksom bara att åka med...
×
×
 • Create New...