Jump to content

xps

Members
 • Content Count

  280
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

xps last won the day on June 29

xps had the most liked content!

Community Reputation

159 Excellent

About xps

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Borlänge
 • Intressen
  Ja

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  sthors@bredband2.com
 • Skype
  nej
 • Telefon
  0243-255194

Recent Profile Visitors

1,318 profile views
 1. Här har detta städ hjälterollen 🤔 .https://www.youtube.com/watch?v=5wCaNQHHUt8&feature=youtu.be Jag gillar att man med fingrarna känner hur hårt tryck man lägger på kroken. Det gör man inte på mitt Regal eller Dyna-King eller något av de andra jag har. Karsten Neben som binder här är en mycket skicklig flugbindare och om möjligt en ännu skickligare fotograf.
 2. Det finns en britt vid namn Mike Connor, boende i Tyskland, som utvecklat en variant av detta fiske. Han använder matchspön, utrustade med lätt flugrulle, och som lina använder han murarsnöre i polypropylen som ju flyter. Han insisterar på att man inte ska använda längre lina än totala spölängden plus tafs och rekommenderar uppströms fiske med framför allt North Country flies. Spölängd han förordar är 14 fot men minst tolv. Med detta når han ca tolv meter som ju ofta är en tillräcklig distans. Han har David Webster som främsta inspiratör men även de romer som lärde honom fiska hemma i Yorkshire när han var valp. Mike Connor har enorm kunskap om flugfiskets historia och litteratur. Han har haft en webbsida som antagonister hackade upprepade gånger så den har han lagt ner. Jag har sparat ner mycket av vad han har skrivit. Klok som jag är har jag skrivit ut det för oklok som jag är har jag inte haft tillräcklig backup av ettor och nollor. Den där berättelsen av Lidman kommer jag inte ihåg att jag har läst men å andra sidan har jag glömt ofantligt mycket. Det där är en sida jag utvecklat mer och mer under senare år. Allt går inte bakåt.
 3. Se också till att du får en lina flätad av tagel från en vit hingst. Den kvalitén anses starkast. Stona pinkar på svansen vilket försvagar fibrerna. Vitt tagel påstås vara starkare. Jag tycker absolut att du ska prova. Sannolikheten för att det kommer att göra dig till en lyckligare människa är större än att du ska bli besviken. Föreslår också att du läser 'The ANGLER and the LOOP-ROD' av David Webster, utgiven MDCCCLXXXV av William Blackwood and Sons. Den avhandlar flugfiske med toppknuten lina praktiserad som yrke i Skottland gammelt tebaks, med förslag på flugor och tekniker. Webster var en man med starka åsikter och mycket erfarenhet. Finns att läsa på nätet men riktiga böcker är ju överlägsna för purister. Det tog mig många år att hitta ett exemplar till rimligt pris. Handkolorerade illustrationer av flugor är bonus. (De är inte handkolorerade i varje exemplar av boken förstås, tryckeritekniken hade kommit lite längre då, men de är i färg). Jag förmodar att fiskemetoden utvecklades parallellt i många länder, Pesca a Mosca Valsesiana är ju ett annat exempel som finns på en tub nära dig. Helge Jonssons redovisning av Oscar Ficks fiske med åtta meter långt spö är det mest extrema exemplet jag känner till från Sverige. Där kan man prata om Fickfiske. Skrönan om när Fick la daggmask på mackorna och mumsade i sig för att skrämma bort turistan kan utgöra inspiration för den som vill fiska ifred.
 4. Nej du, jag sär skrev skit stövel. Jag kan det mesta om sär skrivning och jag stör mig mycket på det för att jag är en vek och känslig person. Tycker att det är jobbigt när de och dem fel används också. Men jag tycker om att retas och skoja lite. Försöker ibland att vara gäcksam och skojsam och käck. Sicken typ!
 5. Det är du och en till men han törs inte medge det. Du är alltså en skit stövel men ingen hycklare. Det är fiint. Alla övriga är goda kamrater som vill varandra väl.
 6. Dö säker. Jag gillar att dra folk i benen också - 'to pull one's leg'. Ibland - som nu - nappar det.
 7. xps

  Sameo globetrotter

  Håller tummarna för dig. Det är alltid för tidigt att ge upp.
 8. Uttrycket 'skitfiske', skrockfullt använt som 'lycka till' har jag hört sedan sextiotalet så det har säkert använts även under mellanliggande decennier fram till nu. Skitfiske sagt efter en fisketur betyder något helt annat och är lätt att tolka. Norge har ju också funnits ett tag och visat sig, med hjälp av en svensk, kunna utveckla sin förmåga att praktisera det gröna fältets schack. Språk vård har alltid intresserat mig 🤓 . Även etymologi.
 9. Jag är kanske lite inskränkt när jag jämför hur människor ikring mig betedde sig förr jämfört med hur de beter sig nu. 'Gammelt tebaks' är när jag var riktigt ung, när jag var en valp för 60+ år sedan. Jag såg just inget skräp när vi var vid sjön eller i skogen. Kanske jag var i fel skog och vid fel sjö? Konsumtionssamhället som vuxit fram sedan dess har ju alstrat oändligt mycket mera skräp och den ekonomiska utvecklingen har gett fler människor möjlighet att köpa detta skräp så det är ju möjligt att beteendet inte har ändrats utan att det finns fler människor som beter sig och de har råd att bete sig mera? Vad vet jag?? Det var i alla fall en fin instruktionsfilm om hur man sänker skräpet utomskärs. Nu måste jag bara skaffa en båt.
 10. Jag misstänker att jag missade en del inlägg på slutet men det fanns en risk att tråden skulle utvecklas till något som på juridiska kallas 'hets mot folkgrupp'. Att det svinas ner i naturen och annorstädes har blivit allt vanligare och tycks vara ett internationellt problem. I USA framställs det mera som en generationsfråga efter vad jag har läst. Gammelt tebaks hade man kanske en större respekt både för naturen och det gemensamma. Själv blir jag fortfarande både chockad och upprörd när människor äter sin hamburgare och sedan 'vevar' ner sidorutan och slänger ut skräpet.
 11. Jag gissar att det vore klokare att lägga ut det för försäljning på eBay i så fall. Eftersom spöet är så speciellt kan det ta tid att hitta en köpare som är lika speciell. Ett splitcane i den längden kräver nog en kastare som är ganska kraftfull.
 12. xps

  Loop Dry Fly

  Många hål är fint. Jag har en med en massa hål, nästan aldrig använd som jag ändå vill behålla. Sedan har jag en som bara består av hål - den kan du få väldigt billigt. Den är ultra lightweight och passar moderna premiumspön.
 13. Jag får inte fisk men det beror kanske på att jag sitter hemma vid datorn. Var dock ute på gräsmattan och provade mitt Walton Powell Rod 8'6'' #4-5-6 igår med lina 3-4-5. Det fungerade förnämligt men gräskarpen var inte på hugget. Borde kanske inte knyta på garntussar i änden på tafsen men jag är rädd om mina Ismopuppor. Det gick att bygga förnämliga spön med första generationens grafit.
 14. xps

  Ullared!

  Det skavde lite med 60 mil så jag blev tvungen att kolla. Mellan Hudiksvall och Falkenberg är det 74 mil. Gissar att Ullared ligger där i närheten? Själv skulle jag hellre åka den distansen åt andra hållet.
 15. Man nog är det väl ett fantastiskt framsteg att det går att sälja femton, tjugo spön till samma kund? Det hade aldrig gått förr i tiden. I bästa fall innebär detta att begagnatmarknaden öppnar sig för den som har en tunnare plånbok eller mera is i magen eller bådadera.
×
×
 • Create New...