Jump to content

subbuteo

Members
 • Content Count

  614
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

subbuteo last won the day on May 30 2019

subbuteo had the most liked content!

Community Reputation

189 Excellent

About subbuteo

 • Rank
  Advanced Member

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  xyz@xyz.xyz
 • Telefon
  xyz

Recent Profile Visitors

2,850 profile views
 1. Hugh Falkus laxbibel ”Salmon fishing - A practical guide” är den bästa laxboken jag läst. 450 sidor, nästan bara text och bara på engelska. Men väl värt det. Jan Grünwalds ”Konsten att fiska lax” är också bra. Pelle Klippinges ”Laxfiske och favoritflugor” och Jan Johanssons ”Lax och laxfiske - en längtan efter nystigen vildlax” är läsvärda. Alla utom Falkus bok går nog att få tag i på bibliotek. Falkus bok kostade cirka 450 kr med frakt när jag beställde den från ett antikvariat i England.
 2. Jag vet inte om det är jättepositivt att den är styvare i butten. Låter spontant inte som det är något för mig. Men det ska bli kul att prova ändå. Så får vi se om det blir lika mycket hype runt denna som det blev runt Radian.
 3. Superpuppan. Grön och brun och gul och brun (brun fram, gul eller grön bak) i storlek 12 och 14.
 4. Vet du något om egenskaperna?
 5. Sage Method ska ju vara riktigt snabb. Jag har dock inte testat den själv, men ett par kompisar har gjort det. Den av dem som gillar lite styvare spön tyckte det var skönt, den andre som gillar mjukare spön tyckte att det var som att kasta haspel. Vad jag förstår så tillverkas den inte längre, men kanske står det ngt ex kvar någonstans på rea. Annars går den ju att leta efter begagnad.
 6. Westrin har även gjort ”Westrins fjällflugor” som är läsvärd.
 7. Nä, då ska det gärna ha en skada innan. De spön jag haft av har varit mitt eget fel. Vid ett tillfälle hade spöt fått en liten skada som till slut gjorde att det gick av. En kompis har dock lyckats kasta av en dubbelhandare på 14 fot genom att sätta på en alldeles för tung klump och dessutom låta runninglinen gå en bit utanför toppöglan när han kastade. Men det räknas ju naturligtvis också till egengjorda skador.
 8. Det lutar åt att även den reservdel du fick var skadad. Jag har svårt att tro att hela serien lider av materialfel även om det inte är uteslutet. Hör av dig till Guideline igen.
 9. Här finns mönsterbeskrivningen. Jag har aldrig fiskat med den själv. http://jevelberg.blogspot.com/2008/11/djupflugan.html?m=1
 10. Pälsängern är en liten skalbagge som kan flyga in genom öppna fönster på vår och försommaren. Det är dess larver som äter päls, fjädrar och ull och andra naturmaterial. Blir de många kan de till och med ge sig på bomull. Larverna är som magneter till organiskt material. Det enda som gäller är städa, städa och städa. Släng dammsugarpåsen efter användning. Allt känsligt som ullkläder och flugbindningsmaterial måste plastas in. Rödcederträ kan hjälpa till viss del, men inte fullt ut.
 11. Jag tror bestämt du haft besök av pälsängern. Ett fruktat litet odjur vars larver gärna äter päls, ull och fjädrar.
 12. Är du ute efter ett allroundspö är det en femma du ska köpa. En fyra är enligt mig ett vackertväderspö för torrfluga och mindre nymfer. 4:an är känslig för vind och ha det som enda spö i fjällen, där det ofta blåser är ingen höjdare. Ska du köra catch and release och siktar på fiskar mellan 1-2 kg är det schysstare mot fisken att köra en femma som du kan drilla tuffare/fortare med. Jag har både en fyra, en femma och en sexa och det är ganska stora steg emellan, särskilt mellan fyran och femman. Nu beror det ju naturligtvis på vilken fyra man väljer. Det finns ju fyror som är nära femmor.
 13. Ja, ungefär så. Jag skulle säga backing på 200 meter, runningline/shootingline på ca 30 meter och sen klump, och tafs.
 14. Rio Scandi Versitip är bra. Då får du med fyra olika spetsar (flyt, intermediate, sjunk 3 och sjunk 6) som täcker in det mesta man behöva. Den är också lättkastad. Se bara till att du får rätt vikt på klumpen så att den passar spöt. Kolla på spöt vilken vikt du bör ha på klumpen och så köper du en klump med en vikt som ligger i spöts övre viktintervall. Det är lättare att kasta en tyngre klump än en lättare. Särskilt om man inte är så van.
 15. Den där Greysrullen är säkert inget dåligt val, men om du tvekar så köp en Danielsson. Den kan du ha hela livet om du sköter den. Det är fantastiskt rolig att drilla med en obromsad Dryfly. Jag har flera Danielssonare både till det lätta enhandsfisket och till tvåhandsfiske efter lax och havsöring. Det är svårt att hitta bättre kvalitet för den pengen.
×
×
 • Create New...