Jump to content

subbuteo

Members
 • Content Count

  457
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

subbuteo last won the day on November 20 2018

subbuteo had the most liked content!

Community Reputation

120 Excellent

About subbuteo

 • Rank
  Advanced Member

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  xyz@xyz.xyz
 • Telefon
  xyz

Recent Profile Visitors

2,355 profile views
 1. Prova neoprencement. Finns att köpa på dykbutiker. Jag har lagat neoprengrejer med det. Kan inte lova att det funkar, men det kan vara värt att prova. En tub kostar inte så mycket.
 2. subbuteo

  NÁM flugspö

  Har någon testat deras tvåhandsspön? Hur är de? Snabba? Förlåtande eller inte? Jag är nyfiken.
 3. Hur är Hardy Zephrus ultralite 9' #5 i vind? Jag hade ett Sage SLT 8' 6" #5 som jag sålde eftersom det bara funkade riktigt bra i vackert väder. Det är få sådana dagar när det gäller fjällfiske och jag vill därför veta hur spöt är vid sämre väder. Och går det att dänga iväg en streamer om man skulle vilja, eller är Ultralite ett rent torrflugespö som du antyder?
 4. Hardy Zephrus ultralite ska vara långsammare, mjukare och lättare än Hardy Zephrus FWS. Men jag har tyvärr inte provkastat någon av dem.
 5. Då har jag missförstått dig totalt på dina kastkurser jag varit på. Jag som trodde att allt berodde på vilket spö och lina man har.😉
 6. Jag har fiskat där två gånger. Fin liten älv. Jag har varit där i början på juli och fiskat i orange och blå zon. Blå zon har väldigt många heta platser, men där kan man ofta få köa eftersom de bofasta gärna fiskar där. Får du kort i blå zon skulle jag ändå prova ett par dagar där, för det är väldigt fint. Orange zon är också väldigt fin om vattenståndet är bra. I somras var det väldigt lite vatten i älven när jag var där och då var en stor del av orange zon ofiskbar. Hoppas på bra vattenföring, för är det så lågt som 2018 så kan det bli svårfiskat oavsett zon. Vi fricampade vid älven och det var det flera andra som gjorde. Men då tältade vi. Du måste höra dig för hur man gör med husvagn. Misstänker att reglerna är strängare då. Ved går att köpa i säckar i byn Skaidi. Det finns grillplatser längs älven. Desinficering görs på ungdomscentret vid Skaidi. Se till att ha fiskekort och desinficeringsbevis med dig när du fiskar, för de kommer garanterat att kolla dig. Du kommer inte få fiska med annat än flytlina och det lär inte behövas heller. Kort tvåhandsspö på 12 och en halv fot och switchspö är lagom. Ta med små krokflugor och bomber. Vill du ha mer utförliga tips på flugor kan du skicka PM.
 7. När jag var där var det bara flytlina som var tillåtet. Även förtyngda flugor och flugor med koner var förbjudna. Jag vill minnas att det var just v29 jag var där. Kan vara bra att veta när du ska sätta igång och binda. Du lär inte behöva något annat heller för det är troligare att det är lågt vatten än högt. Flugorna ska vara små. Storlek 9 dubbelkrok och även mindre. Grey and green, Black and orange, Lawson, Ponoi, Pink ponoi, Fest fisk, Sarvijaakko är några mönster som kanske kan funka. Gör gärna någon vit liten fluga också (har tyvärr inget namn på någon). Tänk på att alla flugor ska vara tunt dressade. Ta med några Sunray shadow och Dee monkey på tub, torrflugan Bomber (som du redan fått förslag på) och riffling hitchflugor så är du nog hemma. Flugbindaren.se på Facebook och på denna sajt finns lite tips: http://www.granbo-flyfishing.no/_norsk/flueboksen-sommerelv.html Hör av dig via PM om du vill ha bild på ngn fluga.
 8. Och så kan du gå och experta och reta andra med långa, detaljrika historier om hur du fångade dina drömfiskar.😉😂 Min farsa brukar dra såna historier oavsett om det gäller jakt eller fiske. Hans byten brukar då alltid vara otroligt skygga eller listiga. Ibland både och.😂
 9. Lax och havsöring på 10 kg eller mer är mina drömfiskar. Då är jag inte kräsen med någon speciell metod.
 10. Har själv fiskat i Syltefjordselva och Kongsfjordelva på Varangerhalvön om det är där du ska fiska. Det är verkligen inga stora älvar, och Kongsfjordelva är mer som en å. Jag körde med en tvåhands 12'8" #8 och ett switch på 10'7" #7, som är mer åt enhandshållet än tvåhands. Vattenflödet kan skilja väldigt mycket från år till år i Nordnorge. Jag har varit där när det varit väldigt högt för årstiden och väldigt lågt. Har svårt att tro att du någonsin är i behov av ett spö på över 13 fot i de två ovan nämnda älvarna.
 11. subbuteo

  Garantier?

  Jag hade kontakt med Scott senast förra året och då skulle de ha 50 dollar för hantering och frakt, dock inget för själva reparationen. Jag skulle förutom det betala frakten till USA. Scott ville också att jag skulle skicka in hela spöt. Nu lämnade jag istället spöt i butik i Sverige där det var köpt och kom undan med 400 kr. Kanske i och för sig vad 50 dollar motsvarade i växlingskursen då. Det är en rimlig summa för en ny spödel. Men gratis är det inte även om det kanske varit det tidigare.
 12. subbuteo

  Garantier?

  Det lät ju väldigt bra. Generöst av Orvis. Det är en spötillverkare jag inte vet så mycket om. Jag har aldrig ens provkastat ett Orvis.
 13. subbuteo

  Garantier?

  Oftast är spöbrotten självförvållade. Det är väldigt sällan materialfel ligger bakom. Det är i alla fall min erfarenhet. Alla inom min flugfiskande bekantskapskrets som haft av spön har haft del i det själva. Överbelastning, svåra repor som leder till brott och holkar som inte är ihoptryckta har varit några orsaker. Jag känner inte till någon spötillverkare som fortfarande skickar gratis spödelar ”no questions asked” mot en fraktavgift. Sen kan det skilja en hel del hur mycket man får betala för en ny del. Jag har själv haft att göra med Guideline, Loop, Scott och Sage. Alla har varit bra att göra med. Guideline var klart generösast och Sage var dyrast. (Guideline: helt nytt spö för 1300 kr från deras toppserie som normalt kostar ca 9000 kr då min serie slutat tillverkas. Scott: 400 kr för en ny del. Loop: 500-600 kr för en ny del. Sage: 900 kr för en ny del.) I Scottfallet kände jag en som då och då jobbade i affären där spöt var köpt och det betydde en hel del. Jag tror inte jag fått en ny del så billigt annars. Ingen har frågat om jag varit första ägare på spöt. Sage var krångligast och ville att jag registrerade spöt på deras sida. Det krävde ingen av de andra tillverkarna. Jag har tack och lov inte haft av något Loomisspö för jag har hört hemska historier om kostnader på upp till 3000 kr för en ny spödel. Någon som fortfarande känner till någon tillverkare som kör ”no questions asked garanti” och skickar gratis reservdelar oavsett hur spöt gått av? Finns såna fortfarande ens? En sån tillverkare skulle hur som helst ligga bra till när nästa spö ska inhandlas.
 14. subbuteo

  Garantier?

  Jag hade av ett Sage One för två år sedan och farsan hade sönder holken på ett Loop yellowline för tre år sedan. I båda fallen fick vi betala en avgift för ny spödel. I båda fallen var det egenvållade skador. Jag hade fått en skada på spöt så det gick av och farsan hade inte tryckt ihop spöt ordentligt. De frågade inte om man var förste ägare spöt. Jag betalade cirka 900 kr med frakt för min Sagedel och vill minnas att farsan betalade 500-600 kr för Loopdelen. Om Sage och Loop förut bara lät dig betala frakten för en ny spödel så har de i alla fall slutat med det nu.
 15. Ja, men å andra sidan går det inte åt så mycket heller. Jag har inte hittat någon dubbing som är speciellt billig.
×
×
 • Create New...