Jump to content

Lippe

Members
 • Content Count

  38
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutral

About Lippe

 • Rank
  Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Linköping

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  olivergaremark@gmail.com
 • Telefon
  0761961829

Recent Profile Visitors

462 profile views
 1. Ja precis, guideline verkar tycka att en 7:a ska vara ett spö för klumpar på ca 17-19 g medan scierra verkar anse att en 7:a är ett spö för klumpar på ca 15-17 g, vilket får mig anta att ett scierra spö i klass 9 är i princip som ett guideline spö i klass 8, men vad vet jag.. Ja det verkar vara enklast att utgå ifrån hela klumpens vikt och spöets rekommenderade klumpvikter istället för att gå på bara ”klasser” tycker jag, då det verkar vara väldigt delade meningar om hur spön i en viss klass ska vara.
 2. Fyra år senare med nästan uteslutande havsöringsfiske på kusten så börjar man bli lite sugen på att fluga gädda igen nu när strömmingen börjat komma in och öringen börjat simma ut Har knappt svingat en enda gäddfluga senaste fyra åren men börjar bli rätt sugen på lätt gäddfiske och abborrfiske igen. Efter 4 ytterligare år av mycket kastande på kusten kan jag nog säga att problemet var att jag sög på att kasta helt enkelt, trots att jag då uppenbarligen tyckte jag kastade rätt bra. Vet nu att det var jag och inte utrustningen det var fel på iaf och var bara inte van vid de större flugorna. Nu har jag dock precis skaffat guideline pike linor i #7 & #8 som jag tror jag kommer föredra framför coastal linan till gäddfisket iaf. Blir det något gäddflugande för er andra och vilken klass på spö & lina föredrar ni till gäddfisket?
 3. Förlåt men vad menar du med det? Jo jag har märkt det och håller med, känns lättare att bara gå på hela klumpvikter istället för vikten på de första 9,14 m, klumpar är ju olika långa osv, men vad vet jag.. Men säg att jag har ett guideline spö i ”klass 7” med rekommenderad klumpvikt på ca 17-19 g, bör jag inte då kunna utgå ifrån att ett scierra spö i ”klass 8” med exakt samma rekommenderade klumpvikt är ungefär som ett guideline spö i ”klass 7”?. Frågan är dock ifall scierras rekommendationer är angående hela klumpen som guideline kör på, eller ifall de går efter vikten på första 9,14 m som AFTM, för är det så så kanske det betyder att en guideline 7:a är i princip samma som en 7:a av scierra bara att de räknar på olika sätt. Krångligt när man inte vet vilka som går efter hela klumpens vikt eller AFTM:s första 9,14..
 4. Tack för svar men är det verkligen så enkelt? Jag menar guidelines rekommendation om 17-19 g för klass 7 är ju HELA klumpens vikt och inte vikten av de första 9,14 m av linan, så det är ju två helt olika sätt att mäta? Nu vet jag inte vad tex guidelines coastal #7 med en klumpvikt på 17 g väger om man räknar på de första 9,14 m, men det lär ju bli lägre än 17 g iaf, kanske t.o.m. blir ca 11,5-12,5 g vilket då ju hade varit samma sak som AFTM egentligen och bara ett annat sätt att räkna på? Väldigt tacksam för klargörande.. Sen undrar jag fortfarande varför guideline rekommenderar en klumpvikt på 17-19 g till ett klass 7 spö, medan tex scierra rekommenderar 15-17 g till klass 7. Då börjar jag fundera ifall scierras ”gäddspö” i klass 8 med rekommenderad klumpvikt 17-19 g är typ samma spö som ett guideline spö i klass 7 med samma rekommenderade klumpvikt, och att de har olika uppfattning om vad en 7:a kontra 8:a är tex. Väldigt förvirrad ang detta som kanske märks, inte minst varför tex guideline hoppar från 13-15 g till klass 6 ända till 17-19 g till klass 7, medan scierra tex inte hoppar upp så utan har 13-15 g till klass 6, 15-17 g till klass 7 osv, vilket låter mycket mer logiskt i mina öron, men vad vet jag...
 5. Har en fråga om detta med spöns linklasser och rekommenderade klumpvikter, till och börja med rekommenderar tex guideline så här: klass 6: ca 13-15g klass 7: ca 17-19g klass 8: ca 19-21g Klass 9: ca 21-23g sedan rekommenderar tex scierra så här: klass 6: ca 13-15g klass7: ca 15-17g klass 8: ca 17-19g klass 9: ca 19-21g Det första jag då undrar är vilken är ”rätt”? Som vi ser så menar tex scierra att ett spö i klass 7 ska ha ca 15-17g, medan guideline menar att ett spö i klass 7 ska ha ca 17-19g. När då scierra har ett gäddflugspö i klass 8 med rekommendationen 17-19g, betyder det då att detta spö i klass 8 är detsamma som ett guideline spö i klass 7, som också har rekommendationen 17-19g? Blir lite förvirrad över vilken då som är en ”riktig” 8:a, ett scierra spö i klass 8:a eller ett guideline spö i klass 7. Det andra jag undrar över är varför guideline hoppar så mycket i rekommenderad vikt mellan klass 6 och 7, de säger 13-15g för klass 6 men hoppar sedan ända upp till 17-19g för klass 7, vilket scierra istället menar är klass 8. Det logiska borde väl istället vara så som scierra räknar med 13-15g för klass 6 och 15-17g för klass 7 osv? Som ni märker är jag rätt förvirrad och hoppas någon orkar förklara hur det ligger till. Jag vet ju att vissa räknar på det gamla sättet vikten på första 9,14 m medan vissa räknar hela klumpen, men här verkar det som båda räknar på hela klumpen men ändå skiljer en hel klass i deras olika rekommendationer. edit: borde lagt denna i spödelen istället för lindelen kanske..
 6. Lippe

  Tubrigg?

  Tror det funkar hur bra sim helst med tex drennan 7 strand, prova! Jag ska prova med liknande tafsmaterial, och istället för att binda fast stingerlänken, göra en knotless knot på den stora enkroken, värmtubslang längs med skaftet så det blir styvare och pekar rakt ut. Och sen bara på med stingern.
 7. Hur långa gäddor kan man väga i IKEA säcken innan gäddan blir för böjd?
 8. Lippe

  Bråviken

  Snyggt, var ute idag och inte ett känn, fick en gädda dock hehe. Brukar det vara sämre när det är så lågt vatten som det är just nu? Kanske bara är tillfällighet men jag har hadt mkt mindre öringkontakt senaste tiden..
 9. Lippe

  Bråviken

  Var ute några timmar idag, inte ett hugg men ALL is hade försvunnit vilket var jävligt skönt. Vattentemperaturen stiger sakta men säkert
 10. Ta bara en ny bit vajer och tvinn fast den i öglan på din vanliga gäddfluga eller sätt dit ett beteslås? Vet inte on jag förstår din fråga rätt
 11. Vid flugfiske efter gädda, vad har ni för tankar & idéer om att ha samma klass på linan som spöt, eller gå upp en klass på linan? Förstår att det är väldigt olika och att jag generaliserar grovt, men ändå vad har ni för tankar? Kan ta ett exempel: Kan ni se några för nackdelar mellan dessa: Guideline exp4 #10 9' med en Guideline pike lina #10, mot ett Guideline exp4 #9 9' med en Guidelina pike lina #10?
 12. Jag har precis beställt ett exp4 10# 9' till gäddfisket, valde det spöt eftersom jag har samma spö i #7 till havsöringsfisket och gillar spöna. Kan komma med recension när jag provsvingat
 13. Lippe

  Bråviken

  Jag var ute igår från ca 07-18 och hade inte ett känn.. Den kalla natten hade gjort ett tunt islager på de flesta ställena, men det var fiskbart här och där. När solen äntligen trängde fram vid 16 tiden och det kom lite vind var det riktigt skönt kändes som vår, vara störande med alla små miniisflak i ytan. Var långt in i brånkan kanske borde varit längre ut. Vore kul om det går o fiska i helgen, bara det blåser på nätterna eller inte är allt för kallt.
 14. Du har förmodligen rätt, men behöver en sjunklina iaf o få kan jag liks gärna köpa en gäddlina o se om det blir skillnad
×
×
 • Create New...