Jump to content

Christoffer_W

Members
 • Posts

  7
 • Joined

 • Last visited

Information

 • Kön
  Male
 • Bostadsort
  Sollefteå

Christoffer_W's Achievements

Newbie

Newbie (1/5)

0

Reputation

 1. Det finns särskilda tvättmedel att köpa, för membrantextiler; har läst att vanligt tvättmedel riskerar täppa till membranen. Exempelvis finns Nikwax Tech Wash ( http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=NIKWAXTECHWASH300 )
 2. Ok, men då konstaterar jag att andasvadare verkar fungera bra! (Särskilt om man underhåller dem, samt använder tillbörlig typ av underställ.) Stort tack för dina svar!
 3. Tack för svar! Jodå, jag klär mig rätt under (bara avancerad syntet, samt merino – inget bomull!). Jag vet mycket väl hur lagren är tänkta att interagera sinsemellan (absorption och transport, isolering, skal). :-) Inte desto mindre är det min mening, att såkallade andasmembran (Gore-tex, Dermizax, osv.) inte andas så väl som reklamen säger. I synnerhet när det blir lite varmare. Och särskilt vid vadarbyxor, som ju används i vatten, som dessutom är avsevärt kallare än kroppen, misstänker jag att man kan stöta på problem (se punkter 2 o 3, kondens- och barriäreffekt). Jag vill ju helst inte lägga ut stora pengar på något som inte ger önskad effekt, om nu det skulle vara fallet. Företagen vill ju kränga sina prylar, och överdriver såklart grejernas egenskaper som ett led i detta; frågan är bara hur mycket… Men du har alltså inte upplevt dessa problem?
 4. Jag har funderat på att införskaffa nya vadare, och överväger ett par såkallade andasvadare. Men hur bra andas denna typ av vadare, _egentligen_? Jag tänker såhär: 1. Jag äger exempelvis en mycket avancerad friluftsjacka från Bergans, i (andas-)materialet dermizax. Den är i och för sig suverän på många sätt och vis, men andasförmågan tycker jag är starkt begränsad, i synnerhet en bit in på våren, under sommaren och tidig höst. Jag misstänker att det är likadant med vadarna, eller vad är er erfarenhet, vid lite varmare väder? 2. Ett problem med mina nuvarande neoprenvadarna är att man svettas rejält i dem även när man står i det kalla vattnet; den fuktiga varmluften från kroppen kommer inte ut ur vadarna utan stannar på insidan. Hur är det härvidlag med andasvadare? Borde inte varmluften kondenseras på insidan, i och med att just tyget (tvärtemot benen) kyls av i vattnet? 3. Dessutom bildar ju vattnet ett tryck och en barriär utanför vadarna. Kan verkligen varmluften pressa sig igenom detta? Allt gott och tack för svar! Christoffer W
 5. Tack för svar! När du skriver om tafslängden, "tio å en halv fot", menar du då inklusive polytafsen? Eller är det först polytafs, och sedan tio och en halv fots tafs (låter rätt långt...)?
 6. Stort tack för era svar! Nu känner jag mig lugn, och ser fram emot havsöringsfisket. (I framtiden - när plånboken tillåter - kanske jag investerar i en Coastal-lina dessutom :-) )
 7. Jag har länge velat sätta ihop ett lite tyngre ”all-round-kit”… Så efter att ha läst och läst och läst igen (hos leverantörer, på forum, osv.), gjorde jag till slut slag i saken och beställde ett spö från Fishline. Rullen köpte jag förresten förra året, och har knappt använt den än. Jag har väl inga förstklassiga grejor direkt, men mer tolererar nog inte min alltid lika knappa studentekonomi... Jag vore nu mycket glad och tacksam, om ni visa män (och kvinnor!) ville berätta hur ni tror att det hela fungerar i kustfisket efter havsöring! --- Spö: Guideline Exceed 9’ 6, # 7 Rulle: G Loomis Eastfork 7/8 Lina: Rio Mainstream Trout Lemon Green WF 7 F (Jag vet att detta är lite konstigt!) --- 1. Dels skulle jag uppskatta ett allmänt utlåtande. Hur tror ni grejerna fungerar ihop? 2. Är spöt lämpligt? 3. Rullen, klarar den saltvatten tro? Förutsatt att man sköljer och sköter den, såklart! Eller korroderar den lätt? 4. Linan, fungerar den till saltvatten? Jag har förstått att man bör använda sjunklina, och har funderat på Guidelines Coastal. Men går det att använda sjunktafs i kombination med flytlinan för att nå ner, kanske? Klarar förresten linan saltets påfrestningar? Så: Vad tror ni? Ser alltihop galet ut, eller lär det fungera, åtminstone någorlunda?
×
×
 • Create New...