Jump to content

gurchan

Members
 • Content Count

  165
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

gurchan last won the day on January 18

gurchan had the most liked content!

Community Reputation

47 Excellent

1 Follower

About gurchan

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Bostadsort
  Estocolmo

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  gustavskan@gmail.com
 • Telefon
  0734345627

Recent Profile Visitors

1,008 profile views
 1. Ja den rödingen, WOW! Helt enig vad gäller relationen makt - ansvar. Så vitt jag vet finns ingen skyldighet för en enskilt sameby att underordna sig ex. vis sametinget i dessa frågor. Att alla skulle kunna enas under ett paraply med ett sammanhållet system för upplåtelse torde således vara långt ifrån självklart. Att Lst skulle ingå någon typ av samarbete är kanske inte uteslutet men spontant känns det osannolikt. Varför staten skulle bistå ekonomiska föreningar med att tillhandahålla t.ex. tjänster för försäljning, kartor osv har jag svårt att se. Är det jag menat tidigare med risken för fragmentering.
 2. Tänker att det är så enkelt att HDs dom gäller omedelbart och genom domen försvinner statens, och däremed lst:s rätt att upplåta jakt och fiske. Eller tänker du på något jag missar? Det kluriga för lst blir nu att ta ställning till hur myndigheten ska göra med försäljning av rätt att fiska och jaga i andra byars områden. I just det beslutet avgörs mycket iom att ett ställningstagande att sluta sälja kort avseende andra byars område bara torde kunna angripas av staten, något som inte lär hända. Beslutet blir ett bra exempel på myndigheters makt då det inte kommer att prövas av domstol. En parallell är t.ex. när Migrationsverket drar mer långtgående slutsatser av ett avgörande från MiÖD än vad som egentligen följer av domen. Om besluten som fattas med tillämpning av den domen är gynnande kan de besluten aldrig överprövas. Blev en liten utvikning men tycker ändå det är relevant.
 3. Flera frågor blir intressanta att följa framöver. - Kommer LST inta en principiell hållning i förhållande till övriga samebyar eller kommer de olika byarna prövas fall till fall. En prinipiell hållning ger domen fullt genomslag direkt medan den andra hanteringen riskerar att skapa ett lapptäcke (ursäkta ordvalet) där vissa delar kontrolleras av staten och andra av byarna. - Vilka skyldigheter om några kommer ställas på samebyarna i fråga om förvaltning av vattenmiljöer. Om lapptäcken uppstår där staten upplåter vissa stycken men olika byar upplåter angränsande, vilka friktioner kan uppstå där. - kommer de olika samebyarna genom ex. vis sametinget kunna enas om ett gemensamt synsätt, förvaltningsplan, försäljning osv? - kommer reglering införas i syfte att begränsa kortsiktiga ekonomiska intressen i syfte att värna långsiktiga miljövärden. osv..
 4. Rätt skött blir det mesta bra, det är för att man lägger in det man själv tycker i "bra". Men jag ska tagga ner. Sannerligen inte ute efter att gå i polemik med någon annan här.
 5. Jonas, Jag delar inte alls din optimism. Säkerligen kan det på vissa platser, i vissa fall blir långt mycket bättre än idag. Som helhet har jag svårt att se det. Ser inget i ditt resonemang som vi som grupp, eller fisken för den delen, skulle gynnas av och som inte hade varit möjligt att åstadkomma om rättsläget var samma som när jag vaknade imorse. Däremot håller jag med dig om att det kan vara klokt att sitta lite still i båten och inte dra förhastade slutsatser, det senare något som jag själv bidragit till ovan. Å andra sidan smids järn lämpligen när det fortfarande är varmt och om bara 10% av mina farhågor visar sig stämma kommer vi ha en ordning som inte alls är i linje med vad jag tror är bra för kollektivet fiskare eller kollektivet fiskar. Staten är sannerligen inte perfekt men jag vågar tro att kunskaper om förvaltning av fisk samt frågor om samordning blir lidande i och med att statens roll övergår på enskilda.
 6. Jag har inget emot samer alls, knappt träffat någon, sörlänning som jag är. Min oro, som jag gav uttryck för ovan, grundar sig i en övertygelse om att individen (läs de enskilda samerna) inte är bäst lämpad att lösa en så komplex fråga som en förvaltning som gynnar fisken. Också en övertygelse om att alla borde ha samma grundläggande möjligheter att ta del av svenskt friluftsliv. För att svara på frågan tidigare i tråden - Jag är jurist men har bara skummat domen än så länge. Pressmeddelandet på HD:s hemsida är en bra ingång om man vill läsa en komprimering som ändå får fram nyanserna. Konsekvenserna av domen tror jag inte ska underskattas. Effekterna torde bli en otrolig fragmentering och ett utestängande av fiskare från stora områden överlag, andra små öar reserverade för de rikaste och andra öar av sönderfiskade bestånd.
 7. Total katastrof för oss icke-samiska fiskare. Kommer bli helt fragmenterat och svårt att förstå om och var vi får fiska. Största förlusten drabbar givetvis fisken. Förvaltningen av ett komplext sammanhängande ekosystem överlåts nu på enskilda aktörer som inte behöver ta hänsyn till allmänna värden utan bara deras egna.
 8. Fått ett par fina tips i PM, tack till er! Kanske sätter mig och knackar på en reseberättelse från i fjol, annars lovar jag en efter vårens resa!
 9. Kalas! Ska gräva. Tack! Någon som skulle vara intresserad av en reseberättelse och lite från Lake district?
 10. Tack Snigel! Mitt mål är dock försöka hitta ett spännande öringprojekt då jag tror att vi sammantaget får det mer skoj då. Gäddfisket i hans hemmavatten är sinnessjukt av det han delat med mig så svårt att imponera även där..
 11. Tack för tipsen Lodjur, ska kolla upp! Jag måste varit otydlig - jag åker över till honom för en vecka i Lake distric i maj, sen kommer han till Sverige senare under sommaren!
 12. God förmiddag, Lite kort bakgrund. För ett par år sedan sprang jag på John i närheten av Murchison på Nya Zeeland. John och hans bror Ian, som också var med, visade sig vara inte bara skickliga flugfiskare men också de mest generösa främlingar av alla de jag mötte under mina veckor ensam längs Nya Zeelands många vattendrag. För att göra en lång historia kort så fiskade vi, och drack en hel del öl, under några dagar och har därefter hållit kontakten. I fjol reste jag och en svensk kompis över till Lake district i UK och John visade oss alla vatten han fiskat i sedan barnsben. I vår är det dags igen och jag har avsatt en hel vecka i maj till att fiska öring med John (och kanske några vänner från Sverige). Är säkerligen inte okänt bland rutinerade rävar vilken pärla Lake district är om man har en bra vägvisare, men om det finns fler som inte kände till det så överväger jag att skriva en liten reseberättelse. Nu till min fråga. John vill gärna komma över till Sverige och det naturliga vore att jag visade mina hemmavatten. Han fiskar gärna gädda men kan bara komma under sommaren vilket betyder dåligt gäddfiske i mina vatten och dessutom är vi både nog mest sugna på öring. Mina erfarenheter av öringfiske i den svenska fjällvärlden är tämligen begränsade och John är svårimponerad (även om han säkerligen kommer försöka dölja det). Samtidigt vill jag att han ska få en grym upplevelse. Min målbild är att vi, tillsammans med mina svenska kompisar som ska med i vår, ska ha en stuga eller mindre tältläger som bas och sen ett stort vattensystem att utforska. Har full förståelse för att folk inte vill säga här exakta vatten eller så. Tänkte mer höra om någon har tips på större områden jag kan börja läsa på om, helikopterguider som kan släppa oss på lämplig plats eller kvoterade vatten jag kan söka i hopp om att få någon slags jackpot. Är så mån om att det blir en grym upplevelse att jag är beredd att investera mycket tid i förberedelser, fattig men beredd att lägga det jag har rent ekonomiskt också. All hjälp mottages tacksamt, här eller i PM.!
 13. Uselt svar måhända men för egen del förnöjer omväxling. Nya vatten utforskar jag gärna i sällskap av andra medan gamla vatten kan jag njuta av att traggla på egen hand. Hotellboende har jag aldrig provat och känner inget vidare sug efter. Optimalt är tält, lägereld och vänner. Annars funkar bakluckan på bilen eller stuga bra. Är resan längre ökar behovet av komfort eller kanske snarast förutsättningar att laga schysst käk.
 14. Tack, har bestämt mig för att inte kolla facit för vädret för att inte gräma mig. snackade med en guide på plats som rådde mig att avboka. har nu en svensk plan B som känns superspännande så det är kul.
×
×
 • Create New...