Jump to content

gurchan

Members
 • Posts

  189
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

gurchan last won the day on January 18 2020

gurchan had the most liked content!

Information

 • Bostadsort
  Estocolmo

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  gustavskan@gmail.com
 • Telefon
  0734345627

Recent Profile Visitors

1,538 profile views

gurchan's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

55

Reputation

 1. Har försökt få klarhet i om det går att få Costa slipade men har landat i återvändsgränd. Har du mer info om hur man kan gå tillväga?
 2. Samma som Lodjur. Fiskat ensam många gånger, ofta blåsigt och på kusten med vintertemp i luft och vatten. Aldrig haft flytväst eller någon säkerhetsutrustning alls. Säkert korkat men känns så stabilt i fishcaten att jag aldrig ens tänkt tanken. Man guppar ju liksom som en svan på vågor när dessa kommer - en helt annan känsla än att sitta i en båt.
 3. Jurister brukar skilja på de lege lata (lagen som den är) och de lege ferenda (lagen som den borde vara - typ). Det här ämnet kanske är söndervridet, inte minst i samband med Girjasdomen, men jag skulle i vart fall tycka det var intressant med en diskussion med lite argument för och mot olika konstruktioner. Då tänker jag renodlat kring hur det borde vara - om man fick leka allsmäktig lagstiftare. Själv längtar jag ofta tillbaka till Nya Zeeland men inte mest för naturen och fisket inser jag utan mer för hur tillgängligt men ändå välskött fisket är. I Sverige slutar mina rek på Google maps mest med att jag blir förvirrad och förbannad. Hopplöst att försöka upptäcka nya vatten när så mycket inte är upplåtet, är specialvatten som kräver feta paket med boende och guidning eller som bara mynnar ut i att det inte ens går att fastställa vem som har fiskerätten och därmed bör tillfrågas. Jag sneglar mot systemet på Nya Zeeland med avund. Allt vatten (nästan) på samma fiskekort, hårda regler för att skydda vattenmiljön (desinfektion m.m.), väldigt utbyggt system med skogsvaktare och så vidare. Verkar som att turismen går fint och att folk kan livnära sig på den extra turism som fisket ger. Guider är verksamma och förefaller lönsamma utan att de har ensamrätt på vattnet. Var är haken? Och då menar jag som teoretisk konstruktion, inte vad som är politiskt genomförbart (även om den typen av inlägg kan vara intressanta också så länge de hålls sakliga). Visst handlar det om en avvägning mellan äganderätt och allmänna intressen - precis som strandskyddet, skogen osv. Kan ändå inte komma ifrån känslan av att ett systemskifte åt ett "Nya Zeeländskt" håll skulle kunna gynna lokalbefolkningen samtidigt som det gynnade oss som är glada i att fiska. Vore kul om folk har synpunkter och tankar på hur rätten till fiske i sötvatten Borde se ut och argument varför! Frågan ställs av genuin nyfikenhet, inte för att dra igång något slags drev åt något håll.
 4. Tack. Ungefär den bild jag fått också. Visjöån och Husån ser ju lite intressanta ut, liksom sträckan av Enan norr om E14 som du säger. Verkar dock knepigt att få tillstånd att fiska där. Funderar på vattnet kring Blåhammaren men kan bli kärvt mtp dåligt med vatten..
 5. Hej, I år blir det skralt med planering utan vi är glada att komma iväg öht. Tänkte styra kosan mot Borgafjäll, var där för ett par år sedan och hade det rätt kärvt med fisket. Dock mysigt och vi sorterar in kärvheten i facket - skit bakom spakarna och överväger att ge det ett nytt försök. In från sidan kom en boll jag inte räknat med - en i gänget har en svärfar som tydligen har en stuga i Handöl som vi skulle kunna få låna och ha som bas. Låter lite käckt. Ganska skralt med info på nätet om fisket i krokarna däromkring vilket är tilltalande men på samma gång lite skrämmande. Givet förutsättningarna- vart hade ni styrt kosan? Handlar om v. 32. Någon som har erfarenhet av fisket kring Handöl. På kartan ser det ju ut som att det finns lite spännande biflöden till Enan men jag tycker det är svårt att få en överblick över vilka kort som eventuellt omfattar biflödena. Finns också en å som heter husån som ser fin ut på kartan. Många frågor men få svar. Sätter som vanligt min tilltro till Edge. Vi är tre gubbar där två gillar att fiska torrt och den tredje är pojken som byggde sandslott på grusplan under fotbollsmatchen. Han älgar iväg på löpturer för det mesta.
 6. Rekommenderar inte Loop Laino. Har den jackan själv sedan flera år. En av muddarna gick sönder rätt omgående i sömmen och liknande problem med sömmen på andra armen. Upplever inte heller att Gore-texen (substitut till Gore-Tex) är särskilt bra heller. Har skött den väl och tvättat med vattenavvisande medel enligt instruktioner men ändå ingen vidare vattenpelare. Funktionell, snygg men svajjig kvalitet.
 7. Kom på att jag vill korrigera och komplettera. Insåg att vi inte alls fiskade samtliga sträckor. Sträckan kring homepool i Hillared fiskade vi av någon anledning inte alls. Främst för att den är så välbesökt skulle jag tro. Som svar på frågan om tafstjocklek kan jag komplettera med en liten anekdot. En fisk mellan 1-2kg vakade mitt på dagen i solen i ett lugnflyt. Den vägrade ta allt jag presenterade och jag började starkt fundera på om det kunde vara tafstjockleken (4x) i kombination med förhållandena som gjorde att den inte tog. Efter många flugbyten fick jag på en hemmagjord spent som är tillverkad av en vinylhandske. Första kastet så sög den i. Tappades senare men när den inte tvekade under de förhållandena så kände jag mig rätt bekväm under resten av resan med att det inte var tafstjockleken som spökade. Tappade bara en fisk pga att tafsen gick av och det var en bättre fisk som drog ut halva backingen genom att sakta vandra uppströms. Ett hopp och den var på fel sida om en sten. Kände i spöt hur fisken sågade av tafsen mot stenen men jag var helt maktlös. 4x även det men svårt att skylla på tafsen.
 8. Ansluter till PetterW, som jag nu tror mig ha träffat IRL (mycket trevlig), och avlägger en liten rapport. Nyss tillbaka från fantastiskt trevliga Ätran. Blandat väder under resan och genomgående högt vatten (det högsta jag upplevt i Ätran). Helgen var sagolikt minst sagt men den mest spektakulära kläckningen hade vi någon dag innan helgen. 11 grader, snålblåst och regn ledde till en eftermiddagskläckning av Danica som jag sent kommer att glömma. Påminde mig om en kvällskläckning i Clinton river på NZ i intensitet. Inga större som behagade visa sig den dagen men oj vad det vakade. Vad gäller helgen kan jag bara instämma i Petters beskrivning. Så mycket vulgata, både kläckare, dun och spent att det var svårt att fiska. Extremt selektivt men makalös (många stora ord - jag vet) upplevelse. Summerar resan som så att vi fick alla typer av väder, fiskade alla sträckor och som vanligt tappade de stora. Skulle tro att vi snittade två-tre upp per person och dag, 75% av dessa på torrt och resten på nymf. En tappad haj, som jag uppskattade till 3,5 kg men då tror ingen på mig så avrundar neråt till 3 kg, på torrt. Fyra misslyckade håvningsförsök (blir stora håven nästa år) av nedanstående men sen kom den loss. En stor fisk på minst 2 kg som tog på nymf som också tappades. Flera fiskar på dryga kilot, varav bara en kom upp på torrt. Flertalet fiskar var således runt halvkilot. Blir till att binda bättre spent vulgata till nästa års fiske. Söndagens frustration vill jag aldrig uppleva igen
 9. Kom det igång något? Vakande fisk?
 10. Jupp. Då var det övre nacken på den sträckan. Är verkligen synd för finns så vackra sträckor både ned och uppströms. I år blir det till att verkligen ge de nedre en än bättre chans.
 11. Blir besök i år igen i slutet av maj. otroligt mysig miljö och trivsamt fiske. i fjol hade vi otur med några som inte flyttade sig på två dygn utan bara kramade 200meter. lite trist när det finns så mycket vatten att dela på. inte samma storlek på fisken på alla sträckor men det är ju en förtjusande miljö att strosa runt i. hade ju hoppats på att fler ser nöjet i helheten och inte bara i delarna. blir ju bätte för alla.
 12. Kul läsning och varmt grattis. Högt huvud och rak rygg efter den kanadicken och det pannbenet. Imponerande!
 13. Hej, Sitter i bilen på väg norrut från Uppland. Planen var/är att fiska i Stora sjöfallet. Vädret ser dock ut att bli riktigt otrevligt men bättre längs kusten. Funderar därför på att ta ett par stopp längs norrlandskusten och avsluta veckan i Stora sjöfallet snarare än att börja där. Någon som kan tipsa om fiskevatten (harr/öring) som inte innebär för stora avstickare från kustvägen. Skulle verkligen vara en livlina för oss! PM går bra. Stort tack!
 14. Ja en bild säger sannerligen mer än tusen ord. Vad fasen är det som hänt på den där bilden egentligen....? Ser ut som när småbarn fyller handen med grus och kastar rakt upp för att se gruset regna ner i en vattenpöl. Fast uppskalat. Ser så onaturligt ut att hela kroppen skriker FEL. Utmanar upphovsmannen till "förbättringen" att publicera en bild som visar hur moder jord skapat en miljö som ser ut som den på bilden.
 15. Vackert. Hoppas att det håller i sig. Åker ner idag.
×
×
 • Create New...