Jump to content

Bjornrydholm

Members
 • Posts

  14
 • Joined

 • Last visited

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Växjö

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  bjornrydholm@hotmail.com
 • Telefon
  0737750774

Recent Profile Visitors

617 profile views

Bjornrydholm's Achievements

Member

Member (2/5)

2

Reputation

 1. Ok. Som vanligt säger någon nu Men jag gjorde ju som vanligt och det resulterade i 3 missade hugg. Ska tillbaka i helgen och får väl testa mig fram. Tack för era råd och tankar.
 2. Då har vi en person som säger snabbt mothugg. Och en annan person som säger att man ska ta det lugnt och inte göra mothugget snabbare än vanligt. Vem ska man lita på?
 3. Var ute idag i en sjö som håller inplanterad fjällröding. Stod och kastade med en nymf och kände plötsligt ett stumt hugg. Jag drog till i linan nästan direkt i tron om att jag skulle landa en regnbåge. Men icke. Trots den tydliga påkänningen blev det ingen mer fight. Detta upprepade sig kanske 4 gånger då jag stod och kastade. En gubbe vid sjön sa att det förmodligen var röding jag haft på. Fråga: finns det någon särskild teknik för att kroka fast röding vid nymffiske i sjö?
 4. Har precis börja binda egna flugor. Läste om flymfer i AOF #5/2017. Där anges några mönster med bindtråd, kropp, hackel, stjärtspröt och sedan "silke". Vilken del av flugan består "silke" av? På bilderna verkar det som att silket använts som ribbing. Men jag är inte säker. Därför frågar jag här.
 5. Tack för era kloka kommentarer! För att vara tydlig så är det själva tafsspetsen som brustit (3 x). Min idé är att köpa bästsäljaren på fishline: Vision monofilment tafsmaterial och taperade tafsar. De borde vara fräscha grejer och ingen gammal hyllvärmare. 2x, 3x och 5x för tafsmaterial och 1x, 2x och 4x för den taperade tafsen. Detta tillsammans med bättre drillningsteknik borgar för färre besvikelser - och mer fisk.
 6. Häromdagen missade jag tre stora, förmodade, bågar på grund av tafsbrott. Vid napp låste jag då linan med pekfingret för att veva in löslina (för att kunna drilla fisken). Kom dock aldrig längre än till två, tre ryck från fisken och snapp, tafsen gick av. Körde med 3X nylonlina (vision). Tafsen gick av mitt på. Vid det fjärde stora påhugget testade jag en annorlunda teknik som jag gärna vill höra era tankar och synpunkter kring: Vid påhugget gjordes ett lugnt men bestämt mothugg och sedan lät jag pek- och långfinger agera linbroms, samtidigt som jag vevade in löslina. Därefter kunde drillningen börja. (Jag var totalt livrädd att få ett fjärde tafsbrott därför var min tanke att trötta ut fisken rejält innan jag vågade ta in den. Den gjorde nog fyra rusningar. Sedan lyckades den frigöra sig från kroken.)
 7. Ok. Det var bara en stilla fundering. Tack för alla svar! Känner mig klokare nu.
 8. Fast lyfter den 2 meter så måste jag med andra ord dra in minst 1,5 meter lina om jag ska få ner flugan till 0,5 meter från botten. Denna intagning måste även ske relativt fort för att inte flugan ska vända riktning och flyta uppåt igen. (Nu när det är kallt är det det cirka 0,5 meter från botten jag tror att fisken står.) Med ovanstående resonemang så undrar jag om inte 2 meter ändå är lite i längsta laget?
 9. Tack för era svar! Jo, jag inser att sprit och diskmedel kanske inte är något mirakelmedel för en fluglina men om man nu sköljt av den direkt efter så hoppas jag att den inte tagit för mycket skada. Nu sjunker ju dessutom sjunklinan - så jag är nöjd. Boobyn jag har kört på är en "wolly bugger"-booby med två foam-ögon. Beställd från flugor.se. Naturligtvis skiljer flytkraften från fluga till fluga men cirka 50 cm får jag, utifrån era svar, tolka som okej. Fiskar jag med 0,5 meter nylonlina (ingen tafs) så hamnar med andra ord booby-flugan 1 meter ovanför botten.
 10. Jag har börjat med booby-fiske och har en materialfråga. Har köpt en cortland 333 classic, "WF6S, full sinking type 3" för mitt klass 6 spö. (För att få en ögla har jag knutit en perfection loop på linänden.) Ute vid sjön märkte jag att booby-flugan kunde bära upp åtminstone 2 meter av min fina sjunklina innan flugan behagade att just sjunka. Kom hem, googlade och fick tipset att tvätta linan med diskmedel för att få bort silikon från tillverkningen. Torkade även av linan med hushållspapper och sprit. Därefter diskmedel igen och slutligen avsköljning. Nu har jag testat med samma booby-fluga hemma i en hög vas. Virade lina runt boobyn. Först vid cirka 49 cm sjunklina så sjunker flugan. Är detta att betrakta som OK?
×
×
 • Create New...